Een man van gewicht

Oude_stoet1

Een man van gewicht

Wat wil hij nu eigenlijk zeggen, de gelauwerde essayist Abram de Swaan, in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag [26.4.2008]? Opkomst van internet versterkt de culturele revolte tegen het dictaat van de goede smaak, staat er boven het enorme artikel. De omslachtige kop zou me moeten waarschuwen, maar nee. Gezagsgetrouw veer ik op. Die De Swaan is een man van gewicht, kwesties van smaak interesseren mij zeer, historische veranderingen evenzo: dàt gaan we lezen.

En ach, wat valt dat dan toch tegen. Iedereen is z'n eigen kunstenaar geworden, jaja, maar toch niet echt - het mondiale wordt lokaal gerealiseerd, wat u zegt - de traditionele smaakmakende gemeente verliest invloed, is 't heus? - in de overvloed zijn de signalen zelf ruis geworden, foei! - "maar geleidelijk ontstaat in dat wereldwijde web een structuur van menselijke relaties, verankerd in de structuren van de lokale samenlevingsverbanden"... hè wat??

Gefopt. De Swaan wentelt op gewichtige toon gewichtige kwesties heen en weer, op het randje van begrijpelijkheid: precies daar waar de lezer het liefste gekieteld wordt. Hij is zo overtuigd van het belang van zijn woorden dat de wereld hem wel móet geloven; maar als je zijn betoog wilt samenvatten sta je met lege handen. Niet voor het eerst. Wanneer leer ik het toch eens?

Ileen Montijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten