Wk taal

Het WK stimuleert de creativiteit. Als het gaat om het maken van verrassende beelden. En het bedenken van nieuwe woorden. Op internet, in sociale media, de sportverslaggeving en in de commercie. Het juichpak was er al voordat het WK begon. Het bijtincident van Suarez leverde tal van visuele en talige vondsten op. Vanaf de eerste wedstrijd van Oranje ging het over persieing, poldercattenaccio en chef incidentele pressie. Ook aan spelers van het Nederlands elftal zelf werden nieuwe woorden of formuleringen verbonden, zoals huntelen, kuijteren en Ich bin ein Bedumer. Laten we ons focussen op de laatste twee.

De spreuk Ich bin ein Bedumer staat geschilderd op een spandoek dat op het dak van het Robben Café in Bedum is gespannen. In de NRC van 5 juli j.l. richtte Frank Westerman, schrijver van literaire non-fictie boeken, o.a. De Graanrepubliek (over de streek van Bedum), zich daarmee tot Arjen Robben, de snelste speler van het hele WK. Bedum beeft namelijk niet alleen onder het gejuich dat opklinkt uit het Robben Café. Het geschud en gebeef komt van veel dieper. Plaatsen in de buurt van het geboortedorp van de onnavolgbare dribbelaar, zoals Siddeburen of Fraamklap, krijgen door het aardschokgevaar ineens een sinistere bijklank. Aardbevingen verstoren de nachtrust van de Bedumers. Den Haag heeft na lang wikken en wegen in Noord-Groningen nu een zak met geld neergezet voor de nodige sloop- en herstelwerkzaamheden, maar daarmee is de kans op nieuwe gasbevingen niet verdwenen. Afgezien van het feit dat het gasbevingsgebied zijn aantrekkelijkheid sowieso heeft verloren. Wie wil daar nog wonen? Beste Arjan, schrijft Frank Westerman, de regio heeft een publicitaire pleitbezorger nodig. Iemand uit de streek zelf die tot ieders verbeelding spreekt. Een ambassadeur. “Een aanvallersrol die je zal passen”. Aldus Westerman.

Laat hem nu eerst nog maar even dribbelen. Twee wedstrijden lang verdedigers en keepers het leven zuur maken, waarvan de laatste nu eindelijk eens die fel begeerde beker moet opleveren. Een belangwekkender ambassadeurschap voor het geteisterde Bedum is niet mogelijk. Met die trofee in handen terugkeren naar Bedum: “Ich bin ein Bedumer”. Dat is de grootst denkbare triomf waarvan heel Noord-Groningen zal profiteren.

Het begrip kuijteren is van een geheel andere orde. Het betekent zoiets als ‘overal en altijd inzetbaar zijn’, en het is ontstaan na de succesvolle inzet van Dirk Kuijt als links en rechts achter en in de spits. “We geven nooit op”, schreeuwde hij in de camera. Die spirit heeft niet alleen velen diep getroffen, maar heeft ook de ogen van menig politicus en bestuurder in Nederland geopend. Zo zou het moeten zijn. Iedereen is op elke werkplek en te allen tijde inzetbaar. Een werkloze bouwvakker kan na een opleiding van een week of zo gemakkelijk aan de slag in het kleuteronderwijs. Loodgieters worden met een spoedcursus hersenchirurg. Failliete kaasboeren kunnen aan de slag als cabaretiers, en overbodige communicatie adviseurs zijn inzetbaar als brandweerman. Genoeg werk voor iedereen als je maar niet hangt aan je specialisme. Flexibiliteit en inzet. Daar gaat het om. En als je dan ook nog de juiste focus hebt, dan kun je alles. Waarom zou een psychiater niet een BMW een beurt kunnen geven? En Kuijt zelf? Hij is er in 2022 in Quatar nog bij . Als penalty killer bij 40 graden Celsius. Daarna wordt hij topman bij Shell. Of minister van Buitenlandse Zaken. Maar eerst nog twee wedstrijden te gaan dus. En die moeten gewonnen worden. De finale desnoods met Kuijt als scheidsrechter. Die gast is echt op elke plek inzetbaar. En zo hoort het ook.

Ook de keeperswisseling in de wedstrijd tegen Costa Rica, de tot nu toe laatste door van Gaal bedachte twist, heeft het nodige losgemaakt. In Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen schijnen directeuren en captains volledig te verlammen op het moment dat ze een papier voorgelegd krijgen met de begeleidende tekst: “Wilt u hier even een Krul onder zetten.” Ze zijn als de dood dat daarmee hun laatste uur geslagen heeft. Dat is pas echt killing.

Dick Gilsing

1 opmerking:

  1. In Brazilië heeft men het vandaag na de 7-1 nederlaag tegen Duitsland over een 'festa de futebol alemao' of een asjemenou voetbalfeest. Belooft voor Oranje.

    BeantwoordenVerwijderen