Zwarte Piet Verdriet

Zwarte Piet, hoe lang moeten we je nog zien lijden? Ze trekken aan je, ze duwen je omver, ze vertrappen je zonder mededogen. Je cultuurhistorische sprookjesfiguur wordt bij 't oud vuil gezet, ingeruild voor niks. De eeuwig verongelijkten draaien jou het liefst vandaag nog de nek om. Lafhartige schijnheiligen gunnen je een langzamer doch evengoed gewisse dood. Beter wordt het niet, beter word je niet. Terwijl je


springlevend bent in de hartjes van kinderen en niet minder in de harten van de groten! Je was hun inspirator van goed doen, je was hun beste vriend. Vijanden kende je niet maar nu zwart voor velen meer is dan een kleurtje, word je nog levend begraven.

47 opmerkingen:

 1. Bruin voelt zich zwart schaap, noemt zich zwart, en valt vervolgens zwartepiet aan, het hulpje van de kindervriend.
  In deze tijd lijkt het wel of alles wat goed is, kapot moet.
  Of gaan ze zou ook de zwarte vlaggen aanvallen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Of gaan ze zou ook de zwarte vlaggen aanvallen?"

   Nee, het verdwijnen van Zwarte Piet schijnt belangrijker te zijn.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Om de haverklap kan Gario zijn gram op de NPO kwijt.

   Uitleg over, en de oorsprong van Zwarte Piet krijgen geen ruimte van de NPO.

   Zo kan je zien hoe ‘gekleurd’ ze zijn dat stelletje hypocrieten.

   Verwijderen
  2. Wel, Gario lust er wel pap van, zonder Zwarte Piet geen internationale bekendheid. Zelfs in de U.K. 'grote opstand' De Hema boycots Piet, en koestert hoofddoeken, dat brengt volgend jaar zeer waarschijnlijk de boycot op 'haram' Sinterklaas, terwijl wij in zak en as lopen als dhimmies van islam.

   Verwijderen
 3. Zij die zwarte Piet willen laten verdwijnen heb ik nog niet gehoord over de zwarte vlaggen van IS. Of zijn ze daar dan weer wel voorstander van?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zwarte piet is dus niet een slaaf van africaanse afkomst en sinterklaas is geen dief geen piraat en geen mensensmokkelaar en in deze wereld bestaan geen racistische mensen .waarom is het zo moeilijk voor een mens om te accepteren wanneer die fout of onrechtvaardig aan het handelen is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De verongelijkten hebben het nog steeds over zwarte piet en de slavenhandel. Al dat geklaag over racisme! Die mensen hebben in de historie, enkele honderden jaren terug, maar één keer echt hoeven te werken en daar beklaagt men zich nog steeds over!

   Verwijderen
  2. Ik geloof in de volgende theorie: Zwarte Piet is een piraat, een Moor en geen slaaf! Ze maakten zelf slaven. Slaven hebben geen gouden oorringen, piraten wel. De Mooren leefden in Spanje en waren afkomstig uit o.a. Marokko.

   Verwijderen
 5. ik zie wel dat je trots ben op je geschiedenis van slavenhandel want zonder dat had je nu niks maar dat maak het niet goed vriend .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach,de gouden eeuw hé,en daar profiteren we allemaal nog van,zelfs de allochtonen.
   Maar als die daar zo'n hekel aan hebben,wat heb je dan nog te zoeken in dat slechte land?

   Verwijderen
 6. ja maar zonder de werk die de slaven hadden gedaan was het onmogelijk dat de nederland die je zeg dat je van hou vandaag zo uitziet en zoek uit wat is racisme want dat lijk je niet te weten of kies jij zelf om racist te zijn john kom op ik ben niet tegen cadautjes voor kinderen .maar waarom moet de hulpje van sinterklaas een africaanse uiterlijk hebben waarom moet de hulpje persee africaanse uiterlijk hebben leg me dat uit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja maar zonder de werk die de slaven hadden gedaan was het onmogelijk dat de nederland die je zeg dat je van hou vandaag zo uitziet en zoek uit wat is racisme want dat lijk je niet te weten of kies jij zelf om racist te zijn john kom op ik ben niet tegen cadautjes voor kinderen .maar waarom moet de hulpje van sinterklaas een africaanse uiterlijk hebben waarom moet de hulpje persee africaanse uiterlijk hebben leg me dat uit

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ja maar zonder de werk die de slaven hadden gedaan was het onmogelijk dat de nederland die je zeg dat je van hou vandaag zo uitziet en zoek uit wat is racisme want dat lijk je niet te weten of kies jij zelf om racist te zijn john kom op ik ben niet tegen cadautjes voor kinderen .maar waarom moet de hulpje van sinterklaas een africaanse uiterlijk hebben waarom moet de hulpje persee africaanse uiterlijk hebben leg me dat uit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Probeer eens goed Nederlands te schrijven.

   Verwijderen
  2. Leer eerst behoorlijk Nederlands!

   Verwijderen
  3. Zo'n vierhonderd tot 200 jaar geleden was het houden niet strafbaar. Kennelijk was men toen van mening dat het houden van slaven niet per se slecht was.
   Anders had men er wel wetgeving voor geschreven.

   Vierhonderd jaar geleden wist men niet dat over vierhonderd jaar men anders over slaven zouden denken.
   Toen tweehonderd jaar geleden kinderarbeid ook gewoon was, was dacht men anders over kinderarbeid. Had men ook niet kunnen bevroeden dat het ooit afgeschaft zou worden.
   Kortom Zwarte piet heeft zoveel met slavernij te maken dat vele negers, vrijwillig naar Nederland gekomen nog een slavenhoofd hebben.
   En das jammer. Tijd voor wat emancipatie.

   Verwijderen
  4. De helper van Sint is niet gebaseerd op een Afrikaanse slaaf maar op de duivel die door de Sint is onderworpen. Het heeft dus niets met huidskleur te maken. Bovendien is het zo dat de Afrikaners andere Afrikaners tot slaaf maakten en verkochten aan de blanken. De Afrikaners zijn dus niet vrij van schuld.

   Verwijderen
 9. Komt van het kruipen door de schoorstenen, daar wordt je zwart van; Dat weet elke nederlander! Heeft niks met racisme te maken.
  Nederland had maar een minimaal aandeel in de slavenhandel (5%) en dan ook vaak alleen als vervoerder, de van Gend en Loosen van de trans atlantische scheepsvaart. Bovendien werd het in slavernij nemen van negermensen in eerste instantie uitgevoerd door de eigen aftikaanse bevolking, alleen die van een andere stam. Ga jullie gelijk eens halen in bv Portugal, Spanje, Engeland of bij de eigen afrikaanse bevolking en arabieren. Maar dat doen jullie niet omdat je hiermee niet aan geld kunt komen, de kans van slagen is veel groter in Nederland. Daarom zit de helft van de Surinaamse bevolking dan ook hier in Nederland!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, dat komt echt niet door het kruipen in schoorsteen, hoor,
   Sinterklaas net zoals kerstmis, Pasen, zijn ouder dan 2014 jaren. Ze zijn namelijk allen gekerstend.

   Oorspronkelijk was het een strijd tussen goe en kwaad. Wit en zwart. En natuurlijk wint wit altijd.
   Het slecht, kramphus, verloor. zwart staat voor het kwaad, den duivel.
   Pas vele jaren later kwam de neger. Maar toen had Leipnir allang vier van de acht benen verloren.

   In Japan staat wit als symbool voor de dood.
   In Nederland is dat zwart.
   Wedden dat dit ook beledigend wordt.

   Verwijderen
 10. waarom moet de hulpje van sinterklaas persseee van africaanse afkomst en je wil beweren dat het niks met slavernij te maken heef dus als een jij door een schoorsteen gaat word jij zwart van de zwarte roet en in je schoorsteen is er ook iets dat je lippen dik maakt en je oorbellen geeft.dus je wil zeggen nederland heeft niet veel bijgedragen aan slavernij ik hoop voor jou dat je royalty bent want als je denk dat slavernij is afgeschaft door mensenrechten heb je het mis want ze hadden een beter manier gekregen om geld ermee te maken en slecht genoeg gebruiken ze dezelfde metode om jou vandaag te stelen maar je weigerd het zien je ben niet vrij vriend succes met je zoek naar de waarheid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ach man zit niet zo te zeiken!! Zwarte Piet is een archetype, leer toch eens literatuur ipv zitten te lallen over racisme. Als je zo tegen racisme bent ga dan wat ISIS supporters achterna voor hun moordzucht op Joden. Hypokriet en kinderbeul dat je bent!!

   Verwijderen
  2. Nederland heeft 500.000 Afrikaners opgekocht van Afrikaners en verscheept. De Afrikaners echter deden mee aan de islamitische slavenhandel die 1400 jaar duurde; ze vingen zwarten en verkochten die aan de Arabieren. Daar gingen ze mee door toen het westen de slavernij had afgeschaft.

   Verwijderen
  3. dus voor jou anoniem 8 nov is niks mis aan, nederland is onschuldig slavernij is niet zo erg ik hoop dat je zo blijf denken wanneer je ontdekt dat jij een moderne slaaf bent.

   Verwijderen
 11. waarom moet de hulpje van sinterklaas persseee van africaanse afkomst en je wil beweren dat het niks met slavernij te maken heef dus als een jij door een schoorsteen gaat word jij zwart van de zwarte roet en in je schoorsteen is er ook iets dat je lippen dik maakt en je oorbellen geeft.dus je wil zeggen nederland heeft niet veel bijgedragen aan slavernij ik hoop voor jou dat je royalty bent want als je denk dat slavernij is afgeschaft door mensenrechten heb je het mis want ze hadden een beter manier gekregen om geld ermee te maken en slecht genoeg gebruiken ze dezelfde metode om jou vandaag te stelen maar je weigerd het zien je ben niet vrij vriend succes met je zoek naar de waarheid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. zet zo jij komt van slaven afkomst sint is zwart piet is wit zou je ook zo blijven denken of anders.en ik zeg je is niet racisctisch zou je me geloven of zal het dubbelzinnig klinken in je oor?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb het gehad met al die vreemdelingen die op mijn eten af zijn gekomen.
  Veilig is mijn land allang niet meer door hen,en het programma "Toen was geluk nog heel gewoon" is een Utopie geworden.
  Men noemde het een verrijking,en het is een multicultureel vuilnis vat geworden.
  Ga in de wijken kijken waar deze mensen mogen wonen,en vertel
  mij waar de verrijking is?
  Nee,ze heten Vogelaars wijken en hebben al een vermogen gekost,en als daar iets mee is bereikt,oké,maar het was gewoon geld weggooien om de PvdAllochtonen club aan het eten te houden.
  Maar als je ergens mee gaat eten,dan bemoei je je toch niet met hun gewoontes en gebruiken,maar wat raar,ze bemoeien zich daar wel mee,en dan is mijn vraag,waar ligt hun grens.
  Want het is net zoals met een klein kind,als je zijn grenzen niet aangeeft,dan blijft hij zeuren,en typisch dat doen ze bijna allemaal,de allochtonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. dus alle nederlandse mensen die in een schoorsteen gaan krijgen een africaanse uitstraling direkt ,ga door een schoorsteen jij en maak een foto van jezelf een selfie en bewijs me dat je dan een africaanse uitstraling heb gekregen .

  BeantwoordenVerwijderen
 15. dus alle nederlandse mensen die in een schoorsteen gaan krijgen een africaanse uitstraling direkt ,ga door een schoorsteen jij en maak een foto van jezelf een selfie en bewijs me dat je dan een africaanse uitstraling heb gekregen .

  BeantwoordenVerwijderen
 16. dus alle nederlandse mensen die in een schoorsteen gaan krijgen een africaanse uitstraling direkt ,ga door een schoorsteen jij en maak een foto van jezelf een selfie en bewijs me dat je dan een africaanse uitstraling heb gekregen .

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @anoniem
  Zwarte piet hoeft niet persé een afrikaans uiterlijk te hebben.Vóór de 16de/17de eeuw had hij dat Afrikaanse uiterlijk ook niet. Zoek maar eens met het woord krampus op google. Je zult een zwart figuur zien, angstaanjagend en verschrikkelijk. Een soort van duivel, hij vergezeld het goede, heel vroeger een sjamaan of een germaans mytisch type, later verchristelijkt als een bisschop uit Mira. Zo gaat dat met mythes, die verwerken op emotioneel en instinctief niveau de geschiedenis van de volkeren en van hun angsten, hoop en kracht. Wat mij betreft kan dat Afrikaanse uiterlijk er best af, maar hij moet voor mij wel zwart zijn, gitzwart liefst. heeft nl.niks met huidskleur te maken. Maar mensen weten deze dingen niet bewust. Daarom bijv. maken ze hun kinderen wijs dat hij zwart is vanwege de schoorsteen, dat is niet waar. De raven van Odin of wodan waren ook zwart.


  Door de kontakten met andere werelddelen en met Afrika kreeg hij een afrikaans uiterlijk. (en vooral dus door onwetendheid over mythisch denken). Volgens mij had dat niks te maken met de slavernij waar Nederlanders toen mee kennis maakten.
  In mijn eigen beleving vroeger was het enerzijds een positief iets naar afrikanen, krachtig, levendig, stout, en vooral niet stijf, niet dogmatisch, niet hollands, niet eigen vooral ook. Anderzijds heb ik er nooit een neger in gezien. Neger is een afrikaans mens. zo heb ik dat vroeger geleerd en gebruikt en er zat geen spatje discriminatie in, en dat laat ik me ook niet aanpraten.

  Kijk bijvoorbeeld eens hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hadji_Firoez

  Dit is een Iraanse zwarte piet zeg maar. Het zelfde verhaal als onze sinterklaas maar dan niet zo verchristelijkt. Deze firoez is echter door de VN erkend als immaterieel erfgoed van Iran. Diezelfde club dreigt nu onze zwarte piet als racisme te veroordelen. Het zijn dan ook een stelletje activisten die de VN hier aan het werk heeft staan, de sufferds denken dat het wel goed zit als die commissie een kleurtje heeft. Ze komen niet eens op het idee dat het een universeel gegeven zou kunnen zijn en dat die Afrikaanse aankleding er best af kan. Liever gaan ze racisten vangen al zijn het er miljoenen en miljoenen hier in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwarte piet of geen zwarte piet.
   Daar los je de intolerantie van de neger niet mee op !

   Verwijderen
 18. Het werkt,de boycot van de Hema.
  Al 3 filialen zijn dit weekend gesloten,en er komen er meer.
  Nu volgen nog de AH filialen.
  Dat is het mooie van het boycotten van bedrijven die onze Nederlandse cultuur niet respecteren.
  Dat moeten we bij alle bedrijven doen,die ons Nederlands erfgoed niet willen beschermen.
  Wij willen geen halal,maar wel een zwarte piet in de winkels.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Los van wie wat vind van zwarte piet, word ik eerder bang van de groepen momenteel. Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, ik heb een donkere huidskleur en ik ben bijzonder gek op zwarte piet. Altijd al geweest sinds ik klein was, en ik hoop dat mijn kinderen later ook het genot meemaken van die fijne vriend met zijn zak vol pepernoten. Dat gezegd te hebben begrijp ik (ergens) het probleem wat velen hebben, waarschijnlijk mensen die de prettige voorgeschiedenis als kind niet hebben meegekregen, of politici die met deze discussie hopen op steun. Geen idee, ik word nu alleen zo bang van de twee verschillende kampen die zijn ontstaan, het gaat allang niet meer over deze kindervriend met zijn door roet zo zwarte wangen. De discussie heeft plaats gemaakt voor een onderwerp waarvan ik dacht dat we er allang een einde aan hadden gemaakt. Zwart doet niet onder voor Blank, en blank niet onder voor zwart. Zelfs als het zou gaan om de huidskleur van Piet (en niet zoals ik altijd heb mee gekregen het roet van de schoorsteen) waarom doet het er toe? Als Piet een blanke huidskleur heeft en nog steeds het maatje van de Sint is, is het opeens geen probleem meer? Sorry maar daar kan ik gewoon geen logica in zien. Je bent van "racisme" af zodra je geen kleur meer ziet, het feit dat sommige zwarte piet als minder of slecht zien puur door zijn zwarte snoet, dat vind ik pas racistisch en we zouden inmiddels beter moeten weten. Ben het ook zat dat mensen zich genoodzaakt voelen aan mij mijn standpunt te vragen, want ik zal er wel tegen zijn als iemand met een kleurtje, ehm.. nee sorry, ben er niet op tegen snap de hele discussie niet en heel eerlijk ik vind het vervelend dat ik nu ook word beoordeeld en aan een kant word gezet puur om het feit dat ik wat surinaamse genen heb. Kap daar toch eens mee. Het maakt geen bal uit welke kleur hij heeft, laat hem gewoon lekker de roet zwarte kindervriend blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. eindelijk iemand die kan nadenken maar wat iedereen moet weten alles bestaat door almachtige god en door de kracht van almachtige god hebben mensen een kans gekregen tussen alle andere creaties van almachtige god om vrij te zijn ,om te geloven en vrij zijn om te beslissen, denken en doen .als mensen besloten niet in hem te geloven terwijl hij alles heeft gemaakt kunnen die mensen nog steeds bestaan. waarom? omdat je vrij bent om te kiezen je bent niet gedwongen om in hem te geloven elk mens mag het persoonlijk kiezen ,dat is vrijheid, als alles creaties van god is waarom kan de mens niet begrijpen dat hij ook een creaties van god is maar die mag kiezen als die gelooft of niet in de ene die hem heeft gemaakt en kracht geeft om de mens te laten bewust worden dat die kan kiezen en vrij is,mensen hebben alleen een par soorten bloedgroepen maakt niet uit afkomst maar wat ik wil zeggen god heeft nooit onderscheid gemaakt tussen mensen maar mensen onderscheiden mensen omdat ze zich niet voelen als een creatie van god.er bestaat alleen twee wegen om deze universiele probleem op te lossen . of partij van creaties van god of de partij die tegen de creaties van god is . de partij die tegen creaties van god is ,is vreemd genoeg ook een creaties van god almachtig dus de laatse oorlog ooit in de geschiedenis van de mensheid gaat en word door deze twee partijen gevochten . wees bewust. welke partij ben ik? is de vraag die alle creaties van god almachtig ooit moeten antwoorden .succes god weet alles van iedereen en alles en toch hij laat je bestaan .dat is echte liefde zonder grenzen .

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ja of voor alle creaties van god of tegen creaties van god .de boom zei tegen de dieren rijk wij konden niet kiezen maar zijn wel belangrijk voor god maar die domme mensheid heeft vrijheid gekregen om te beslissen maar die hadden hun tijd gebruikt om tegen elkaar en onderscheid te maken tussen de mensheid zelf ze zijn officieel de domste creatie van god !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. mensheid word wakker lang leve alle creaties van god is niet omdat je mag kiezen betekent dat je de allerbelangrijkste creatie van god bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. de laatse gevecht deze kant de partij die wil beschermen en hou van alle creaties van god allemaal en andere kant de partij die tegen alle creaties van god is en die ze tegen elkaar wil zetten en alle creaties van god wil vernietegen
  gebed god almachtig we willen je vragen om ons niet te vernietegen ,laat geen andere creaties van je, ons vernietegen.en de laatste maar belangrijkste laat de mensheid zichzelf niet vernietegen .

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ZWARTE PIET de IS MOOR/Berbers - destijds de zwarte roe voor christendom in door IS Arabieren veroverd Spanje.
  Berbers bovendien berucht voor christenen kapen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Barbarijse_zeerovers

  Sint Nicolaas, Bisschop in Byzantium, daar stierf rond 324 AD. 'De Sint uit Spanje' verwijst naar 'bevrijding van de islam':
  * Na verovering door Arabieren van het M.O. christendom, begon: wiki/de Eerste_Kruistocht.
  * 'Turkije' ontstond door verovering van christen Byzantium: wiki/Beleg_en_val_van_ Constantinopel - in 1453.
  * Het wrede Ottomaanse Rijk: "voor de Poorten van Wenen verslagen": wiki/Ottomaanse_Rijk

  Geeft: Jan Steen 'Sinterklaas avond' https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-A-385
  Moorkoppen,
  'je ziet zo ZWART als een Turk'.
  en in 2009 het Zwitsers Minarettenverbod.

  De ' IS boeman' uit Europa verdreven. geen bedreiging meer.
  In 1845 "de meester en zijn racistisch boek", waarschijnlijk de racistische USA Gollywog pop na-aapte, met fel rode lippen, oorringen etc, echter geen effect had:

  Piet de Moor bleef de knecht van de Sint: In 1924 in Zierikzee op foto vrolijke Zwarte Pieten, eenvoudig gekleed als Moorse knechten, met blije kinderen op schoot. Ondanks, in bijgaand verhaal: "plotsklaps werd Gijs gegrepen door de MOREN in de zak gestopt'::
  http://www. oudejeugdboeken.nl /sintkerst/ zierikzee.html

  Die Zwarte Piet bleef: kindervriend en educatieve boeman, nu echt rijk gekleed in fluweel, goud gerande pofbroeken, met zwierige pluimen op zijn baret - de Welvaart Moor die zich lekker thuis voelt.

  vervolg: het tijdsbeeld 'Europa' i.v.m. slavernij.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. RKK. Rome tijdens de veroveringen door islam, toestond dat MOREN als slaven gehouden werden. Die Moren/Zwarte Piet, terug te vinden in rijke 'Morenbeelden' in Europa.

  Aan het begin van de middeleeuwen werd slavernij in Nederland verboden, dat heel vroeg, elders doorging.

  Google Paul Delen ‘Misdaad en Straf in Nederland’: “In het begin van de 17e eeuw woonden er tientallen Afrikaanse mannen en vrouwen in Amsterdam die in dienst waren van merendeels Joodse Portugese en Spaanse [!] kooplieden. Soms slaven, soms vrije bedienden. Daarbuiten zijn slechts enkele sporen te vinden, met aan het Haagse Hof een Jan de MOOR als lakei'.

  Surinaams perspectief: bukubooks.wordpress.com/swart/
  wiki: 'Geschiedenis van de Nederlandse slavernij'
  wiki: 'Arabische slavenhandel'. Die door een Afrikaanse auteur ‘De versluierde Volkerenmoord’ – die van de islam - hij onderzocht wil zien - alleen verkrijgbaar in Duits op Bol com.
  wiki: 'Barbarijse zeeroverij' blanke slaven gekaapt door MOREN en Turken.
  De Gollywog pop: volkskrant.nl/dossier-archief/witte-clownskop~a643483/


  BeantwoordenVerwijderen
 26. we houden alle bij van sint maar willen alleen geen piet van africaanse uitkomst alsjebieft het doe pijn zelf als jullie niet zo bedoelen doet het voor kinderen laat het los.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. ik hou van alle creatie van god.god hou van iedereen die denkt dat en weet dat god almachtig leeft.help mensen om te weten dat god altijd van hun houd.zelf als de waarheid ons probeer te zeggen dat het niet zo is

  BeantwoordenVerwijderen
 28. we houden alle bij van sint maar willen alleen geen piet van africaanse uitkomst alsjebieft het doe pijn zelf als jullie niet zo bedoelen doet het voor kinderen laat het los.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. we zijn allemmal mensen en creatie van god almachtig. als de wereld dus iedereen voor alle creatie van god werkt in 25 jaar bestaat helemaal geen armoede .maar we wachten tot dat de ene group het doet en win maar in die group ga links tegen rechts vecheten en iedereen verliest beter van af nu samen werken asljebieft. hesus de meest erlijke persoon aller tijden.jou keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. het is wettelijk toegestaan om te spotten met pijn van anderen in nederland zonder dat het racistisch of discrimineerent is . ik ga me aan de wet houden bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen