Allemaal Amsterdammers

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan schreef een column in De Nieuwe Metro (hogere oplage, dikkere krant, meer vulsel, lees (lezers)columnisten, dagelijks - 't kon slechter - Jan Dijkgraaf met z'n 99 woordenrubriek, én een mooiere site) met de onvermijdelijke kop 10 jaar na moord op Theo van Gogh. Wat jammer nou dat ik zelf niet meer voor Metro schrijf want ik had m'n eigen burgemeester graag in z'n eigen krant van repliek gediend.

Wat beweert burgemeester Van der Laan? Bijna niets. Zijn tekst blinkt uit in nietszeggendheid en laat zien dat er in tien jaar tijd geen ene moer is veranderd. (Behalve dan dat het er slechter op is geworden. Bijna 20 (!) procent ervaart spanningen met andere bevolkingsgroepen.) In Amsterdam geldt
onveranderd het beleid van pappen en nathouden, zoals van ver voor twee november 2004. De oorzaak van radicalisering van moslims  - Van der Laan gebruikt het woord 'moslim' politiek-correct niet - wordt nog steeds niet benoemd maar er worden wel zoals volgens dat slappe beleid te doen gebruikelijk is, verzachtende omstandigheden en redenen aangevoerd om die stijgende radicalisering onder moslimjongeren enigszins te beteugelen. Conflicten in het Midden-Oosten, Israel, ISIS, al-tijd-wat. Ja, er schijnen nu 150 sleutelfiguren te bestaan om radicaliserende Amsterdammers 'terug te winnen'. Amsterdammers! Terug te winnen! Nooit eens 'orthodoxe moslims' 'aanpakken', 'haatimams uitzetten' of tenminste op gepaste wijze straffen. Iets waar álle Amsterdammers naar verlangen als je het mij vraagt.

Aan het eind van zijn column beweert Van der Laan toch nog iets. Namelijk dat Amsterdam zo'n geweldige stad is geworden door onverdraagzaamheid te bestrijden zonder zelf onverdraagzaam te zijn. Gelooft hij deze mooie maar goedkope woorden nou echt zelf? Niets wijst mij er op dat de overheid haar taak van opsporing en bestraffing van religieus geïnspireerde onverdraagzaamheid serieus ter hand neemt. Wat de burger vooral ziet en bijblijft is een voortdurende tolerantie voor intolerantie. Wat een misere.

"Een aanslag in Amsterdam blijft een mogelijkheid. We kunnen echt niet alles voorkomen." schrijft de burgemeester op de dag dat een bekeerling in de Canadese hoofdstad Ottowa een militair doodschiet. Daar moeten de Amsterdammers het maar mee doen. En verder moeten we van de burgervader vooral doorgaan met leven zoals we altijd hebben gedaan. Wat een dooddoener. Alsof we een andere keus hebben. Adem in, adem uit, wie je ook bent, wat je ook doet, we zijn állemaal Amsterdammers. Wees vooral tolerant en houdt van elkaar anders gaat onze stad kapot.

Maar als ik ook eens wat mag zeggen, zij het dan niet meer in dagblad Metro (pissen in eigen nest wordt daar niet op prijs gesteld, weet ik), 'k ga zeker nog wel even door met leven zoals ik altijd heb gedaan, Deo volente, haha, maar aan pappen en nathouden doe ik niet, nooit gedaan ook. Het zou Amsterdam sieren als 't de halfslachtige houding ten aanzien van moslimextremisten en alle religieus geïnspireerde intolerantie onder de loep neemt. Ja, en wel voordat de hoofdstad aan de beurt is voor weer een nieuwe aanslag. Lijkt me trouwens, zo tien jaar na de rituele afslachting van een Amsterdamse filmmaker, het minste wat we aan Van Gogh verschuldigd zijn.

17 opmerkingen:

 1. "Iets waar álle Amsterdammers naar verlangen als je het mij vraagt."

  Als je het mij vraagt niet. 90% van de Amsterdammers stemt links of is moslim, dus die verlangen natuurlijk niet naar een rechts uitzet-beleid, zeker niet als zij daar zélf dan de dupe van worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Annelies van der Veer weet ongetwijfeld dat Eberhard van der Laan en zijn geestverwanten pas echt kwaad worden als iemand de dietse groet brengt.
  Zulks verklaarde Eberhard van der Laan onlangs in een lezing in gesprekscentrum De Rode Hoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van der Laan of Cohen, het blijven PvdA-ers. Een ramp voor de stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor Annelies mogelijk handig https://blendle.nl/

  "Het eigen nest bevuilen" door hoog opgeleid Links cultuurrelativisme, voortdurend bestookt met 'correct' Links moeten denken door Linkse docenten, etc. Elke avond op t.v. de zelfingenomen Linkse Kerk P&W, van Dam & Co. EU Vogelaars. Een en al Linkse DICTATUUR , hun politiek opportunisme, verbergen onder 'correct' huichelen. Met daarbij rampzalig Fortuyn's 'verweesd van eigen cultuur', die ook onwetend betreffende de islam, IKON die boel verlakt:

  ....atheisme.eu/nl/entry/96/vergelijk_de_bijbel_met_de_koran__eva_en_adam

  De PvdAllah meer en meer ging excelleren, na psychisch mishandelen van Fortuyn, vanzelfsprekend "Theo van Gogh herdenken" negeert. Cohen tekende destijds al het teken aan de wand 'de boel bij elkaar houden'. Samson, vlak voor de Gemeenteraad verkiezingen, dezelfde boel in elkaar trapte: 'ik ben verheugd u met de Koran in de Kamer te zien'. Die van Arib, onafscheidelijk verbonden met het 'heilig Marokkaans paspoort'. Geboden door haar IS/koning in Marokko, die 'christen worden verbiedt' met 'de doodstraf voor afvalligen'. IS in Syrie actief christenen uitroeit,. IS-media Jodenhaat verspreid a la Hitler t.b.v.HAMAS.

  Cohen [volgens Marcouch aan mij] toestemming gaf dat het 'haram' Christus kruis van de mijter van Sinterklaas verwijderd werd voor de intocht 'onder merendeels moslims'. Terwijl een islamschool de ramen met kranten beplakte 'opdat onze moslimpjes die 'haram' christen niet zullen zien'.

  De zelfverklaarde kampioen 'voor Mensenrechten', Timmermans, in totaal Mensenrechten schendend IS/S.A. tegen "GW islamvlaggetjes ging "pissen". Zijn doorzichtig huichelen tegenin Asscher 'bang ivoor maatregelen tegen NL' door van godverlaten Marokko; dat voortdurend scheepsladingen geld verdient aan NL,

  Destijds Marokkaanse 'buurtvaders' zonder effect op 'kut Marokkaantjes', het voortdurend 'het Marokkanen probleem', per nieuwe generatie 'opnieuw radicaliseren'. Mo B al IS: 'ik uw toekomst' - en de Hofstadgroep gezinnen IS opnieuw bewijzen. De 'Verenigde Marokkanen Org. hulplijn voor moslim ouders tegen IS', geen effect kan hebben op IS/Turken, noch door zelf de IS/Koran en Mohammed 'heilig' te blijven verklaren. 'Boffen' is, dat 'ook Nederlanders mogen bellen'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allons ! Enfants de la Patrie!
   Le jour de gloire est arrivé !
   Contre nous de la tyrannie,
   L'étendard sanglant est levé!
   L'étendard sanglant est levé!
   Entendez-vous dans les campagnes
   Mugir ces féroces soldats?
   Ils viennent jusque dans vos bras
   í‰gorger vos fils, vos compagnes.

   Aux armes, citoyens!
   Formez vos bataillons!
   Marchons, marchons!
   Qu'un sang impur...
   Abreuve nos sillons!

   Amour sacré de la Patrie
   Conduis, soutiens nos bras vengeurs!
   Liberté ! Liberté chérie,
   Combats avec tes défenseurs!
   Combats avec tes défenseurs!
   Sous nos drapeaux que la Victoire
   Accoure í tes mí¢les accents!
   Que tes ennemis expirants
   Voient ton triomphe et notre gloire!

   Aux armes, citoyens!
   Formez vos bataillons!
   Marchons, marchons!
   Qu'un sang impur...
   Abreuve nos sillons!

   Nous entrerons dans la carrií¨re,
   Quand nos aí®nés n'y seront plus;
   Nous y trouverons leur poussií¨re
   Et la trace de leurs vertus.
   Et la trace de leurs vertus.
   Bien moins jaloux de leur survivre
   Que de partager leur cercueil
   Nous aurons le sublime orgueil
   De les venger ou de les suivre.

   Aux armes, citoyens!
   Formez vos bataillons!
   Marchons, marchons!
   Qu'un sang impur...
   Abreuve nos sillons!

   Verwijderen
 5. ik ben god kan iedereen zn hart stoppen zonder dat die ziek is want ik heb alle macht wie durf te zeggen dat ik hem heb opdracht gegeven om een creaties van mij pijn te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amsterdammers zijn arrogant. En nu krijgen ze de deksel op hun neus.
  In 010 kennen ze de term "Niet zeuren maar poetsen".
  In 020 krijgt de PVV geen voet aan de grond en dat is een keuze gemaakt door die Amsterdammers.
  Amsterdam staat stijf van de subsidies via de belastingdienst in de rest van het land opgehaald. De provincies uitgemergeld, Amsterdam nog maar weer een museum erbij.

  Amsterdammers zijn arrogant en laf ( vandaar die burgemeester), grote bek en een klein hartje. De bijlmer gebouwd voor Amsterdammers ging naar Paramaribo. De Amsterdammer ontvluchtte zijn stad en ging naar Almere.
  Nu iz zelfs zwarte piet niet meer welkom.
  Inderdaad
  De Amsterdammer heeft een grote bek, maar stelt niets meer voor. Hij is het mooiste stadhuis ter wereld kwijt aan de koning, laat over zich heen lopen, de helft van Paramaribo is nu Amsterdammer geworden en de originele is de polder ingevlucht.

  En dat komt allemaal door de burgemeester.
  Natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sirik 8:28

  Uw oordeel over Amsterdam is hard maar rechtvaardig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook als je een keertje niet blaft vind ik je vervelend.

   Verwijderen
 8. Amsterdam dat zich ooit verzette tegen de Dordtse synode, is nu in de vorm van politiek correcten, een bolwek van de geest van die Synode.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sirik 8:28

  Wlt u mij voortaan vouvoyeren?
  Alleen intimi genieten het voorrecht dat zij mij met "je " aanspreken.
  Bent u in staat dat gij leest de schone franse tekst van John 9:52?
  "Blaffen" is een Ablaut van bluffen.
  In het duits zegt men voor "blaffen": Der Hund bellt.
  Maar ik vrees dat deze taalkundige bespiegelingen voor u te hoog zijn gegrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het vervelende voor Amsterdam is dat zij een Centraal Punt is.
  Elk jaar wordt er in Nederland tweemaal door de Staat geoogst.
  In steden die direct onder het "Centrale punt"vallen voelt men dat minder, des te meer in de periferie.
  In de periferie wordt tweemaal geoogst:
  1 Elk jaar heb je examen gymnasium/havo en de besten van kinderen, van de nieuwe generaties reizen daarna het belastinggeld van hun vaders en moeders na, verdwijnen naar universiteits of HBO steden.
  2 Elk jaar moet er belasting betaald worden. ook als je laagopgeleid en nog jong ent moet je een deel van je loon afdragen voor ouderdomsvoorzieningen en onderwijs.
  Al dat belastinggeld wordt keurig verzameld en wederom uitgegeven op de genoemde 'Centrale Punten". Deze C.P.'s zijn de plaatsen waar de vriendjes en vriendinnetjes van de bestuurselitei wonen. Dat zijn Rotterdam, Amsterdam Den Haag Utrecht en in mindere mate Maastricht, Den Bosch, Nijmegen en Groningen.

  Het gevolg is dat de periferie betaalt voor de welvaart van de 'centrale punten' en elk jaar alles wat boven het maaiveld komt geoogst wordt, naar de grote stad verdwijnt. De meest intelligenten en getalenteerden van het platteland verdwijnen in de steden.
  De onbalans is tweeledig. Het succes om op het platteland te leven wordt vernietigd door afroming. Gevolg enorme vernietiging van plattelandssamenlevingen.
  Terwijl een samenleving dat zich niet bedruipen kan, Amsterdam bijvoorbeeld, ondanks alles succesvol wordt.

  Dat zijn twee zwakke plekken in de Nederlandse samenleving.
  Eentje die arrogant naast zijn schoenen loopt, niets presteert en eentje die gedwongen zijn schoenen af heeft moeten staan, blootvoets gaat.
  Dat is goed voor tweemaal ondergang. Dat is tweemaal slecht nieuws en ook voor de Randstad.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sirik 12:50

  Een interessante beschouwing.
  Wij zeggen "platteland".
  Een zot woord; men kan eenvoudug zeggen: "Land"
  In andere talen bezigt men schonere woorden voor dit idee.
  Frans: campagne.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zwarte Piet 'modificeren', niks islam modificeren. Destijds een christen kruisje verboden aan die tram conductrice in A'dam. Gisteren in A'dam een moslim vrouw in strak IS zwart opgedoekt de tram bestuurde. Twee toeristen vooraan instapten met haar IS geconfronteerd, prompt weer uitstapten. Ik zag haar te laat, dus betaalde voor een tramritje met die IS trol.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Godelieve 17:12

  Voor kruis bezigt u een verkleinwoord.
  Het was in mijn herinnering een conducteur die miserie ontving wegens zijn kruis.
  Trol ontleent u aan de scandinavische mythologie.
  Bravo!
  Het wordt tijd dat wij vaker metaforen ontlenen aan die interessante godenleer.
  War dunkt u van fafnir?
  Komt ook voor in de Ring der Nibelungen.


  BeantwoordenVerwijderen