Justitieel onderzoek naar de Duitse vrienden van al-Qaradawi


Spion200_250_2

Het openbaar ministerie in München voert een onderzoek uit naar de twee grootste moslimorganisaties in Duitsland. Hoofdofficier van justitie Anton Winkler verdenkt hun leiders van de vorming van een criminele organisatie, die zich bezighoudt met dubieuze financiële zaken. Het zou onder meer gaan om zwendel met subsidies, witwassen van geld, vervalsing van documenten, twijfelachtige geldinzamelingen en onrechtmatige onroerendgoedtransacties.

In verband met dit onderzoek zijn op 10 maart in diverse steden huiszoekingen gedaan, onder meer in München, Berlijn, Keulen en een onbekende plaats in België. Vorige week vrijdag (19 maart) werden via de Kölner Stadt-Anzeiger de namen van de twee hoofdverdachten bekend.

De centrale figuur in het onderzoek is Ibrahim el-Zayat, de voorzitter van de Islamischen Gesellschaft in Deutschland (IGD). Het openbaar ministerie stelt dat el-Zayat nauwe banden heeft met de Moslimbroederschap . Daarnaast is het vizier gericht op Oguz Üçüncü, algemeen secretaris van de Duitse tak van Milli Görüs. In een reactie tegenover de Keulse krant ontkennen el-Zayat en Üçüncu alle beschuldigingen.

De Verfassungsschutz, de Duitse tegenhanger van de AIVD, houdt beide organisaties al langer in de gaten. El-Zayat maakt zich hier boos over. Hij voelt zich ten onrechte achtervolgd door de Duitse geheime dienst.

Op de website van het Innenministerium van Nordrhein-Westfalen staat te lezen waarom de IGD en Milli Görüs speciale aandacht krijgen. In een overzicht van de politieke islam rangschikt de geheime dienst rangschikt deze twee clubs onder de ‘legalistische organisaties’. Dat wil zeggen dat ze terroristisch geweld afwijzen en hun doeleinden langs wettelijke weg nastreven. Maar zegt de Verfassungsschutz: “Anderzijds hebben deze organisaties zich nog steeds niet van de antidemocratische, totalitaire en antisemitische programmapunten van hun voormannen losgemaakt. Ze vertegenwoordigen ondanks hun gematigde optreden een tegen de westerse maatschappij en haar politieke waarden gerichte ideologie, of bieden als organisatie een platform voor een verbreiding daarvan.”

Verplicht leesvoor voor de Amsterdamse burgemeester Job Cohen, die deze beweging als ongevaarlijk beschouwt, is de webpagina over Milli Görüs. De Duits-Turkse moskeeorganisatie, die een grote vinger in de pap heeft bij de voorgenomen bouw van de Westermoskee, richt zich volgens de Duitse geheime dienst met haar ‘islamistische ideologie’ tegen onze vrije democratische samenleving en heeft ook ‘een antisemitisch karakter’.

De IGD van el-Zayat wordt volgens de Verfassungsschutz gedomineerd door de Egyptische Moslimbroederschap. De IGD werd in 1989 opgericht door dr. Said Ramadan, de vader van Tariq. Bijzonder interessant is de volgende passage uit het overzicht van de Duitse geheime dienst: “In 1989 was de IGD betrokken bij de oprichting van de Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), die zich in haar programma uitdrukkelijk baseert op de oprichter van de Moslimbroederschap, Hassan al-Banna. Een andere belangrijke lidorganisatie van de FIOE is de European Council of Fatwa and Research (ECFR), waarvan de voorzitter sjeik Yusuf al-Qaradawi doorgaat voor een invloedrijke denker van de Moslimbroederschap.”

De website van deze FIOE is voortdurend onder constructie. Een Engelstalige ledenlijst is niet meer te vinden, maar wordt wel vermeld in een recent rapport van de onderzoeksinstelling Nine Eleven/Finding Answers (NEFA). Daar staat dat de Federatie van Islamitische Organisaties in Nederland (FION) bij deze Europese koepel is aangesloten. Wie Nederland aanklikt op de landkaart op de FIOE-site, komt uit bij de contactgegevens van FION-voorzitter Yahia Bouyafa.

FION en IGD zijn dus zusterorganisaties; in dit geval is broederorganisaties misschien een betere term. Maar er zijn opmerkelijke verschillen in de benadering door overheid en justitie. Terwijl de Duitse IGD door justitie wordt doorgespit en door de geheime diensten wordt gezien als onderdeel van de Moslimbroederschap, lijkt er totaal niets aan de hand met de Nederlandse FION. De Telegraaf en Nova hebben weliswaar bericht over mogelijke banden tussen de FION, haar voorzitter Bouyafa en de Moslimbroederschap. Deze media moesten dit echter rectificeren op bevel van de rechter. Daarnaast is de krant veroordeeld door de Raad voor de Journalistiek.

Op een moment dat El-Zayat en de IGD in de schijnwerpers staan van Duitse speurders en gleufhoeden, is het stadsdeelbestuur van Amsterdam-Slotervaart blij dat Bouyafa en zijn FION een nieuwe moskee gaan bouwen. De Telegraaf op Zondag heeft een reportage geschreven over deze ‘Marcouch-moskee’. Naar aanleiding daarvan liggen er wat onbeantwoorde Kamervragen. Verder maakt niemand zich druk. Met een variant op de irritante Mediamarkt-reclame van Louis van Gaal vraag ik me af: “Zijn ze in Nederland nou zo dom, of zijn ze in Duitsland zo slim?”

Carel Brendel

14 opmerkingen:

 1. VERPLICHT LEESVOOR VOOR DE AMSTERDAMSE BURGEMEESTER JOB COHEN, DIE DEZE BEWEGING ALS ONGEVAARLIJK BESCHOUWT, IS DE WEBPAGINA OVER MILLI GÖRÜS.

  ... en zijn protégé's.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verder maakt niemand zich druk

  Al jaren ijver ik voor de bouw van de Westermoskee naar dat prachtige ontwerp van het frans-joodse echtpaar Breitman & Breitman. Geen ontwerp dat in de Efteling niet zou misstaan maar een schepping in retro Amsterdamsche schoolstijl. Quelle presence ook met zijn minaret van 42 meter. Alaas, hij is in handen van Milli Gorus gevallen omdat de Gemeente Amsterdam doorlopend gouden kansen verprutst om de moskee in eigen hand te krijgen. Maar wat kan je verwachten van een sociaal-democratisch gemeentebestuur ? Dat klept en mauwt over scheiding tussen kerk en staat en 'denkt' dat seculieren per se agnosten zijn. Sociaal-democraten zijn ook a priori verstoken van elk historisch besef. Het is toch godgeklaagd dat dwaallichten als bijvoorbeeld ene Eddy Terstall niets weten van de geschiedenis van de Mozes & Aaron kerk. Een van de tientallen waterstaatskerken die gebouwd werden toen Opperland nog seculier was. Gek he. Ik hallucineer een Westermoskee met hoogopgeleide imams en imamas in een setting van de betere Turkse middenstand met net om de hoek een cemhuis in dezelfde stijl. Het spreekt voor zich dat de overheid i.c. de Gemeente Amsterdam als eigenaar van de moskee het benoemingsrecht van de imams heeft.

  De religie mag de staat nooit leiden, maar de staat de religie wel

  Dit is het ware secularisme.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een flink aantal artikelen over Marcouch heb ik in een dossier samengebracht. Het begint met de zeer welwillende stukken die ik in het begin over hem gemaakt. Daarna komen de diverse verwikkelingen, zoals de partijscheuring in Slotervaart, Marcouch' inspanningen voor koranonderwijs, de komst van de FION-moskee in Slotervaart, de motie van wantrouwen van de oppositie. Verder zijn er diverse andere blogs opgenomen, onder anderen van Marcel Duyvestijn, Afshin Ellian en Jan van Klinken (Reformatorisch Dagblad). Plus een enkel nuancerend geluid, bijvoorbeeld van Ewoud Butter van het Allochtonenweblog en Nuweira Youskine van de Islamitische Omroep.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "...42 meter"

  - Is dat dan geen overwinningssymbool?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Carel koop vooral mijn boekje Brendel

  Waarom haalt U de maroc-opperlander Marcouch van stal als het over Turken gaat ? Sinds wanneer kerken die bij elkaar ?

  BTW Over Marcouch heb ik ooit het volgende geschreven.

  Tuig moet je het land uit kunnen zetten

  "Marcouch heb ik horen zeggen dat het 'tuig' waarop hij doelt moet kunnen worden uitgezet. Ik weet inmiddels van een 'zuster', een Nederlandse moslima die daar door de imam is gehuwd (uiteraard niet gehuwd voor de Nederlandse wet) dat ze in de El Tahweed hetzelfde denken. Naar Marokko dus. Foute opvatting van hem. Dat 'tuig' is ONS probleem en niet dat van Marokko of hun familie daar. Net zo een foute opmerking van Marcouch als die over hoofddoekjes voor politie-agentes. Als de Marokkaanse imams - na verwijzing door Marcouch himself- die mannetjes niet weten te bekeren tot de zegeningen van de Profeet (dzbfw) en het door hun gedroomde kalifaat dan moeten ze maar elders in de oemmah hun levenslessen krijgen. Liefst natuurlijk in een omgeving waar de sharia hoger wordt aangeslagen dan de Nederlandse wet. Helemaal ook naar de ideeen van Tariq Ramadan uit Harmelen. Denk ik. Marcouch als 'usefull idiot' voor zowel de radicale islamieten als voor de PvdA en natuurlijk Geert Wilders. Vrees ik."

  De enige bestuurlijke actie die ik van
  Marcouch de komende week in Slotervaart verwacht is dat hij in een schoolproject laat uitzoeken welk het nummer is van de memri tv produktie die Geert, volgens zijn zeggen tegen de GPD, in zijn snuffmovie zal verwerken. Zonder al te veel moeite te vinden. Net als de afbeeldingen van Mohammed die in het Nationaal Museum van Iran hangen. Een daarvan wil hij defameren. Welke ? Laat op het politieburo en in de docentenkamers naar memri tv kijken. Dan weten ze bij voorbaat dat op de film van Geert niks valt aan te merken. Behalve dat memri tv waarvan hij het merendeel van zijn beeldmateriaal betrekt een zionistische propaganda-zender is.

  Dan kan de gemeenteraad van
  Amsterdam* zich buigen over de vraag of het socialistische 'gelijkheidsideaal' inhoudt dat nu het oude, bruisende Judenviertel is opgedoekt het Hurenviertel ook maar moet verdwijnen.

  *Amsterdam als de zingende marskramer (pag 124 rapport De Rode Draad) is een mooi toekomstbeeld. Vind ik.

  Alle gepost op maandag 11 februari '08 op de site van de PVDA. Niet veel later kreeg ik een ban van de door U genoemde Joris Duijvenstein.

  LOL @ Ron C. de Weijze
  De minaret is helaas zeven meter lager dan de Pyramide van Austerlitz hoog is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Met een variant op de irritante Mediamarkt-reclame van Louis van Gaal vraag ik me af: “Zijn ze in Nederland nou zo dom, of zijn ze in Duitsland zo slim?” "

  Ook al komt men, door allerlei zaken, in de problemen,
  men moet altijd zorgen aan de bal te blijven en het eigen spelletje blijven spelen.

  Als een open en vrije samenleving zich dingen gaat toeeigenen die kenmerkend zijn voor een onvrije samenleving, is het al gauw "douchen" geblazen.
  Ik vrees voor Carel, dat wij slim zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Memri.org mag dan zogenaamd zionistisch worden genoemd, het beeldmateriaal is toch echt afkomstig van islamitische landen, beelden van preken en tv-programma's. Memri is een echte aanrader voor diegenen die willen weten wat er in islamitische landen allemaal gezegd en uitgezonden wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De Pyramide van Austerlitz kon en zou de (Westerse, Christelijke) Westerkerk nooit in zijn schaduw stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De Pyramide van Austerlitz zou ook de oudste Hollandse zaagmolen in hartje Amsterdam zijn volle glorie en plekje laten behouden.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Otter_(Amsterdam)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Rudolf

  Memri is een echte aanrader voor diegenen die willen weten wat er in islamitische landen allemaal gezegd en uitgezonden wordt

  Het filmpje 'why I hate memri' is door YouTube vorig jaar van hun site gehaald. Op wiens aandringen weet ik niet. Uiteraard was de auteur niet voor 1 gat te vangen : het is tegenwoordig op Livestreak te vinden.

  http://tinyurl.com/ck6fnz

  Het grootste bezwaar tegen Memri TV bestaat hierin dat het juist geen enkel beeld geeft van de alledaagse TV in het M.O., maar met opnames vanuit de Rekkense inrichtingen de average Chinees laat denken dat heel Opperland 1 groot gekkenhuis is.

  Natuurlijk zijn alle filmpjes vanuit Rekken waarheid voor een psychologist als Ron C. de Weijze

  @ Ron C.Weijze
  Is U ook bekend met het feit dat de patroonheilge van Rommeldam uit Turkije komt ? Ever heard of the Bishop Of Myra a.k.a. Sinterklaas ? Het westelijk stadsdeel verdient een eigen landmark, efendi Ron.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Langzaam maar onverbiddelijk nadert het einde van De Otter als werkend monument

  Steeds zeldzamer draaien nog de wieken. Nóg minder kan men 'm horen zagen en ziet men nog het oude ambacht.

  2006 blijkt het jaar zijn waarin de zagen definitief het zwijgen is opgelegd. Volledig ingebouwd en verstoken van bruikbare wind.

  Wat over een aantal jaren nog rest is een wrak.


  THX Ron C. de Weijze

  BeantwoordenVerwijderen
 13. THX

  - Oh ja dat is waar ook, islamieten zien wat een reden tot inkeer en zelfkritiek zou moeten zijn als een overwinningsteken en het signaal om door te stoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nice brief and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.

  BeantwoordenVerwijderen