"Al de vrouwen die met ons spraken vertelden ons dat ze zelf hadden gekozen om de hoofddoek te dragen"


(ingezonden) Uitgelicht: de Volkskrant, 13.3.2009 (website) 'Verbod op hoofddoekjes funest voor integratie' door Gauri van Gulik. Enkele uitspraken, maar lees vooral de volledige tekst.

"Al de vrouwen die met ons spraken vertelden ons dat ze zelf hadden gekozen om de hoofddoek te dragen"

"Maar deze argumenten zijn schadelijk voor zowel de rechten van de vrouw als vreedzame integratie, en de vrouwen de meeste kans hierdoor te worden getroffen worden zelden geraadpleegd."

Bron, lees de volledige tekst.

Gauri van Gulik is een in Brussel gevestigde advocaat en onderzoeker voor de Women's Rights Division van Human Rights Watch.

[Speciaal voor Gauri van Gulik: 'Twintig zotte excuses voor die malle hoofddoek' hierr. (de eerste 9 althans)]

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-uitspraken/berichten/verslaggeving/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

11 opmerkingen:

 1. Zo, zo de Human Right Watch schaart zich ook achter de wetten van Allah.

  Het zou natuurlijk een schok zijn geweest als het anders was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Serieus. Dit is spijkers op laag water zoeken op het pathetische af.

  In de oorspronkelijk tekst is het niet alleen zo dat de tweede zin (ver) vóór de eerste komt, maar ook in een compleet andere context. "Deze argumenten" in de tweede zin verwijzen naar een vorige zin waarin feministen (vaak) argument 1 aanvoeren dat alle vrouwen met een hoofddoek worden onderdrukt en anti-immigratie politici (vaak) argument 2 dat volgens hen de hoofddoek een bedreiging voor de Westerse samenleving vormt.

  Er wordt vóór de tweede citaat uit het stuk en de eerste zin hier expliciet verteld dat er soms sprake is van dwang.

  Ik zal het betreffende citaat hier maar vermelden: "Het is absoluut waar dat sommige vrouwen en meisjes worden gedwongen tot het dragen van de hoofddoek in de naam van de islam.."

  Met "al die vrouwen die met ons spraken.." wordt bedoeld exact die vrouwen uit het onderzoek van de vrouwenrechten specialisten van Human Rights Watch dat in Duitsland is gedaan.

  Maar goed die liegen allemaal en HRW ook en ik ook.

  Wat jammer dat je totaal moet verdraaien wat er gezegd wordt om dat punt proberen te maken.

  - Axelmander

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ja de zoutste slak. Met "vreedzaam integreren" wordt niet bedoeld het tegenovergestelde van oorlog, maar in de zin van bijvoorbeeld stroef verlopend of met strubbelingen gepaard gaande.

  Als dan als enige overblijft dat de woordkeuze niet naar de zin van hoeiboei is, dan hebben is er weer een belangrijke bijdrage aan deze kwestie geleverd.

  - Axelmander.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe verklaart iemand die het niet zo nauw neemt met de hoofddoek, dat iemand die in Afghanistan zegt dat de vrouw gelijk is aan de man, twintig (20) jaar gevangenisstraf krijgt?


  http://www.afghan.nl/forum/index.php?showtopic=9166&pid=313270&st=0&#entry313270

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik verklaar dat naar mijn beste weten Duitsland niet in Afghanistan ligt Willem. Ik verklaar dat ik vermoed dat de meeste Duitsers van mening zullen zijn dat het niet nodig en al helemaal niet wenselijk is om Afghaanse wetten in Duitsland in te voeren. E.e.a. zou kunnen worden uitgelegd zodanig dat het niet nodig is om het over Afghanistan te hebben als je over Duitsland spreekt.

  - Axelmander

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Axelmander die volledig anoniem reageert, terwijl hij als politiek correcte cultuurrelativist, helemaal niet anoniem zou hoeven reageren. Natuurlijk gaat hij voorbij aan het feit waar de hoofddoek voorstaat en dat hoe meer de hoofddoek gemeengoed wordt, hoe groter de druk alle vrouwen om er ook een te dragen. Lees het rapport van de Franse regering, waarin wordt uitgelegd waarom ze tot een hoofddoekverbod op scholen hebben besloten. Moslima's hebben daar ook anoniem voor gepleit. De hoofddoek hoeft op straat niet te worden verboden, maar deze hoeft ook niet zodanig gefaciliteerd te worden dat de intolerante othodoxie van de islam ermee wordt ondersteund. Daarnaast erg flauw om niet in te gaan op het feit dat mensen vanwege kritiek op de ideologie achter de hoofddoek in de gevangenis zitten. Dat is nou precies waar het om gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Axelmander komt zwaar beveiligd en getooid met nepsnor en dito lange baard het levensgevaarkijke volkskrant evangelie uitdragen.Die schooljuffen dragen die hoofddoek natuurlijk zeer tegen de wil van hun man,vader,broer en vieze oom, omdat in de heilige koran staat,"islam kent geen dwang." Dat zijn pas echt onafhankelije vrije meiden.Geintegreerd en feministisch tegelijk.Is dat niet wunderbar? De zegen van allah zal u deelachtig worden.
  BTW staan er deze week nog leuke artikelen in de Varagids die we beslist moeten lezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een zekere Axelmander, die het blijkbaar nog steeds leuk genoeg vindt om hier de wijsneus uit te hangen, maakt in een reactie (13 maart, 19.33) gewag van "onderzoek van de vrouwenrechten specialisten van Human Rights Watch". Ik stel me bij die vrouwenrechtenspecialisten hele lieve bevlogen en geleerde idealisten voor die net als Axelmander graag de waarheid verbreiden tot heil van het mensdom als geheel.
  Maar dat vrouwenrechtenspecialisten van Human Rights Watch (proef de smaak van deze woordcombinatie nog eens goed op uw tong) in al hun bevlogenheid zulk geweldig goed onderzoek doen dat we hun onderzoeksresultaten bijzonder ernstig moeten nemen, dat mag Axelmander van mij natuurlijk denken, maar ik denk het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En zo wordt de druk op vrouwen zonder hoofddoek steeds groter.

  Boerkina mag en dus moet

  BeantwoordenVerwijderen