Scoop

Scoop_top

Filmtip: vanavond, 26 maart 2009, om 20.30 uur op NET 5 Woody Allens film Scoop. En vergeet deze opmerkelijke scoop niet!

“I never wanted to have children. You feed them... you suffer... and when they've grown up they accuse you of ... something like.... Alzheimer!” Aan het woord is Woody Allen in zijn film Scoop die vol zit met dit soort terloopse, smakelijke oneliners. Je moet er van houden, en dat doe ik dan ook. En hoe! De recensenten die laaiend enthousiast waren over Allens vorige film Matchpoint, laten hem nu weer als een baksteen vallen. Bij mij is het net andersom. Ik wil graag een dvd van Scoop.


Scoop_1Er bestaan mensen die vinden dat Allen nu echt te oud is om nog langer in zijn eigen films te acteren. Ze zijn z'n zenuwachtige, vaak zenuwslopende, half gestoorde manier van bewegen en spreken zat. Een 'tamelijk oude' man mag in hun ogen niet zo zijn. Ze kunnen het niet hebben dat andere acteurs, met name Scarlet Johansson, overduidelijk Allens teksten uitspreken. Onvoorstelbaar, want hoe meer mensen spreken en denken als Woody Allen, des te liever het mij is. Nog eentje. Tijdens een conversatie met een adellijke dame van christelijke huize zegt Allen: “I grew up Hebrew, but later I converted to ... narcisme”.
Er zit zelfs een burka-grap in Scoop.

Het verhaal is eenvoudig. Sondra, een Amerikaanse studente journalistiek in Londen (sterke rol van Scarlett Johansson) krijgt een droomprimeur (scoop) in haar schoot geworpen. De blonde maar wel wat onhandige leerling-journaliste kan de seriemoordenaar ontmaskeren die het in de Britse hoofdstad al tijden op kortharige brunettes heeft gemunt. Jack de Ripper stelt niets voor vergeleken bij deze Tarot card killer. Het spoor loopt naar de rijke Engelse aristocraat Peter Lyman (Hugh Jackson) op wie Sondra toch hopeloos verliefd wordt. En hij op haar, ondanks Sondra's brilletje dat zij draagt want, zegt 'Sondra': "I don't wear contact lenses because I do not like to touch my eye balls."

Sondra krijgt hulp van een goochelaar (Woody Allen) die zij dad moet noemen – Allen kan gezien zijn leeftijd niet meer doorgaan voor haar geliefde – om samen in de high society kringen binnen te kunnen komen, hetgeen wel lukt door Sondra's verbluffende schoonheid die slechts in één badpakscène volledig tot uiting komt maar dan is ze ook binnen. Gelukkig is ze blond en geen brunette. Allen die zich dus voor Sondra's vader moet uitgeven, spreekt zijn 'dochter' in gezelschap consequent aan met child!. Ik kan niet zeggen hoe grandioos dat klinkt.

Een van de hoogtepunten in Scoop is het optreden van Woody Allen als goochelaar. Ik kan me zo goed voorstellen dat dit altijd een wens van Allen moet zijn geweest: een goochelaar te spelen. Allen kijkt steeds verbaasd als het publiek zijn goocheltrucs gelooft, wat unieke beelden oplevert.


Scoop_3In de film Scoop moet Allen het met de dood bekopen omdat het tussen hem en het cultuurrelativisme in de ruimste zin des woords maar nooit iets wilde worden (I can't get used to driving on the wrong side of the street.), maar ik moet er niet aan denken dat deze man, die met zijn werk een werkelijk verschil heeft gemaakt, er niet meer zal zijn. Nog even niet alsjeblieft.

Het was wel heel relaxed in de Amsterdamse Tuschinsky en ik heb lekkerder gelachen dan bij de film Borat, maar er waren slechts 7 andere bezoekers die met mij die deze Woody Allen bekeken. En hij draait alleen daar en niet vaker dan één keer per dag. Terwijl Scoop één van de betere Woody Allen komedies is. Zoveel is zeker.

Annelies van der Veer

2 opmerkingen:

 1. Scoop heb ik gemist
  Maar Vicky en Cristina vond ik net als Matchpoint teleurstellend.
  Javier en Penelope die in Woody dialogen in het Spaans het destructieve kunstenaarsstel uithingen was absurd. En het bleef allemaal een beetje hangen in een natte droom van ouwe man. Hoewel ik toch ook veel gelachen heb. Als trouwe Woodybezoeker ga ik zeker kijken
  Nog even ter herinnering:
  http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2007/02/flimpje.html
  of meteen naar
  http://www.youtube.com/watch?v=7mb9TtTSY44

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Barry, ik vond Vicky, Cristina en Barcelona ook zeer teleurstellend. Maar Cassandra's dream (2007) was wel de moeite waard. Kijken vanavond!

  Bedankt voor de reminder.

  Hier zijn je links aanklikbaar:

  filmpje: Iraanse filmles over Woody Allen als onderdeel van de zionistische wereldconspiratie  Iraanse filmles over Woody Allen als onderdeel van de zionistische wereldconspiratie

  BeantwoordenVerwijderen