"... te dik en moet ik voortaan ook in boerka over straat"Uitgelicht: Désanne van Brederode in Buitenhof tv met haar column: Premier worden, 22 maart 2009.

(...) "Anders dan Geert wil ik best theedrinken met nieuwe Nederlanders, maar liever nog gewone filterkoffie, want wij hebben ook cultuur.
Één koekje maar, anders word ik te dik en moet ik voortaan ook in boerka over straat. " (...)

Volledige column: hierr.

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-uitspraken/berichten/verslaggeving/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

8 opmerkingen:

 1. De aanstellerigheid van dat schepsel is weerzinwekkend. Het was echt een column, gemaakt door een leerling uit groep 8. Zo intens kinderachtig.
  Wilders en zijn steeds groeiende aanhang kan ze nu niet zomaar wegzetten als xenofobe tokkies.
  Dus wordt hij op een hele gemene flauwe manier belachelijk gemaakt.
  En weer wordt dat ene koekje er bij gehaald, terwijl er bakken met geld over de migranten wordt leeggestort. Gottegot wat zij wij toch krenterig. De laatste zin van te dik zijn en de boerka is er met de haren bijgesleept. Slaat nergens op. Maar de boerka mag natuurlijk niet ontbreken bij de "lieve" tolerante Deseanne.
  Ze heeft wel lef trouwens om die column voor de camera uit te spreken. Ze ging af als een gieter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In feite een zeer denigrerende uitspraak van Desanne van Brederode. Alsof die vrouwen een boerka dragen omdat ze dik zijn!

  Echt helemaal niet leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ware deze dame zo'n 50 jaar jonger geweest en op zondagmiddag bij de grootouders tussen de schuifdeuren hebben gestaan, dan had ze recht gehad op een extra koekje. Toch knap van zo'n kind om zoveel moeilijke woorden in een brij te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze column is uniek in zijn stompzinnigheid. Hele domme en kinderachtige manier van spreken. Onbegrijpelijk dat deze slechte columns in Buitenhof worden getoond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voorleesmoeder daagt Wilders uit
  http://keesjemaduraatje.web-log.nl/keesjemaduraatje/2009/03/voorleesmoeder.html

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Belachelijk dat rechts nu plotseling hetzelfde zou zijn als extreem-rechts.

  Het citaat van de week is van cultuurcriticus Carel Peeters in Vrij Nederland: ‘Het is een botte, maar uiterst suggestieve manier om een debat te manipuleren: je bombardeert mensen die helemaal niet tot een groep behoren tot een groep en verwijt ze dan dat ze een groep vormen.’

  Peeters heeft het over kwalijke generalisaties in de literaire wereld, maar dit beeld slaat evenzeer op het integratiedebat.

  Wilders
  Nu het proces tegen Wilders in de lucht hangt, zijn aanhang spectaculair lijkt te groeien en de PvdA-top eindelijk een helder integratiegeluid produceert, rijst ook een nieuw vijandbeeld: de groep rechtse burgers en politici, die kwaadaardig en levensgevaarlijk zouden zijn.

  Dat rechtse rakkers om hun politieke kleur automatisch niet deugen, was altijd al een fabeltje. Maar nu wordt rechts ineens in één adem genoemd met extreem-rechts. En daar, in die donkerbruine hoek, staat volksvijand numero uno paraat om je direct in te lijven: Wilders.

  Niet deugen
  Sinds vaststaat dat de PVV-voorman voor zijn uitlatingen over moslims vervolgd zal worden, zijn álle uitlatingen over moslims opeens verdacht. Wie zich daaraan bezondigt, deugt niet.

  Hoe ontstaat zo’n vijandbeeld? Door kwaadaardige overdrijving. Zoals Ed van Thijn doet in zijn recensie in het tijdschrift Roodkoper van de essaybundel Hollandse stellingen van Jaffe Vink. Nu heeft Vink onwrikbare opvattingen over islam en Verlichting die Van Thijn niet deelt – hun beider goed recht.

  'Islamhaat'
  Maar waarom beticht Van Thijn, zónder argumenten, Vink van ‘moslimhaat’? Waarom verwart hij diens kritiek en generalisaties met haat? Daardoor staat de andersdenkende schrijver direct te boek als beest: zo iemand die niet denkt, maar erop los beukt.

  Zulke praktijken van verdachtmaking doen steeds vaker opgeld in het publieke debat. Wie niet tegen Wilders meeblaat, wordt op de opiniepagina’s prompt uitgemaakt voor ‘rechts’.

  Draaiorgelman
  Zo gaat het hart van Jan Blokker, de koddige draaiorgelman van nrc.next, nog steeds uit naar de Volkskrant, blijkens zijn periodieke verzuchtingen over deze ‘ooit’ linkse krant die nu tegen Wilders zou aanschurken.

  Ooit?

  Lees hier verder, Nausicaa Marbe in de volkskrant:

  http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/2969/Rechts_is_geen_scheldwoord_

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het praatje van Desanne van Brederode, men noemt dit een column, was werkelijk te ridicuul voor woorden. Ik vermoed dat dit belachelijke verhaaltje bedoeld was om Geert Wilders te beschadigen.
  Helaas voor haar is dat volledig mislukt. Het enige dat werd beschadigd is haar uiterst fragile reputatie als columniste. Ze kan het voorlopig schudden bij het nog wel denkende deel der natie.

  Herman Finkers zou haar getypeerd hebben als 'een niet al te nozel meisje'.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb de column gelezen. Gekakel van een kip zonder kop; een stuk van een stuitende domheid.

  BeantwoordenVerwijderen