Je bent een racist!

Anneke: Zag je dat? Zag je hoe die man naar ons loerde?

Meike: Welke man? Ik heb m'n bril niet op.

Mirjam: Die Turkse man die ons net passeerde. Hij verslond ons zowat met z'n ogen!

Meike: Nou en? En wat maakt het uit dat 't een Turkse man is? Hij valt
ons toch niet lastig? 

Anneke: Nee, maar ik vind het toch vreemd want z'n vrouw liep gewoon naast hem met een kinderwagen.

Meike: Tja, ach, zie het als een compliment.

Anneke: Je zag zeker ook niet dat zijn vrouw een hoofddoek droeg?

Meike: Wat? Dat moet ze toch zelf weten?

Anneke: Vind je het dan niet vreemd dat die man onbeschaamd naar ons kijkt, terwijl zijn vrouw onzichtbaar voor andere mannen moet zijn?

Meike: Zo denk ik er niet over.

Anneke: Ik vind dat gek. Het voelt niet goed, alsof er iets enorm scheef zit. En dan bedoel ik niet dat 't sowieso vernederend voor die vrouw is. Wat zal ze ons haten!

Meike: Ach, jij met je invoelend vermogen, maak je niet zo druk, dat komt vanzelf goed op den duur. 

Anneke: Ik vraag me toch af wat voor man z'n vrouw hier met zo'n stomme doek laat lopen. Dat kan nooit een leuke man zijn.

Meike: Dat wil ze toch zelf?

Anneke: Als ik een Turkse, Marokkaanse of uit een ander moslimland afkomstige man ontmoet, wil ik altijd weten hoe zijn vrouw gekleed gaat. Dat werkt nou eenmaal zo en als blijkt dat ze een hoofddoek draagt dan knap ik enorm af. 

Meike: pfff. Wat doe jij moeilijk. Je lijkt wel een racist. Op het randje hoor.

Anneke: Maar stel nou dat onze mannen hier naast ons liepen?

Meike: Ja, wat dan? Die kijken heus niet naar die moslima hoor.

Anneke: Precies! Maar die Turk kijkt wel naar ons! 

Meike: Ik zie het probleem niet zo. Er gebeurt toch verder niets? Mens, je ziet beren op de weg! Die paar allochtonen...

Anneke: Nou. Zet jij eerst je bril maar eens op want het sterft hier op straat van de gehoofddoekte vrouwen. In nog geen dertig jaar hebben we dit uit pure gemakzucht laten gebeuren om die achterlijkheid toe te staan.

Meike: Jezus Anneke, je bent echt een racist! Dat had ik nooit achter je gezocht.

2 opmerkingen:

  1. Racist is inmiddels een geuzennaam. Twee getuigen die zulks kunnen bevestigen: een zigeuner uit Boheme verklaarde in een nederlands landelijk dagblad: elk mens is van nature een racist. Een mij bevriende Surinamert met een chinese naam en een hindoestaans uiterlijk verklaarde ongeveer hetzelfde als deze zigeuner. De eerste Turken kwamen omstreeks 1963 naar Nederland. Nooit zal ik vergeten mijn kennismaking met Loek Rijven in 1965. Deze man nam in 1972 deel aan een expeditie naar Spitsbergen. Loek Rijven nu vertelde mij in 1965 over zijn bezoek aan Turkije: primitieve lieden die hun mes toonden en grijnzend verklaarden dat dit gereedschap voor een Griek was bestemd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. LS...

    De mens zou eindelijk moeten beseffen dat de soort gewoon tot het dierenrijk behoort. Alleen zijn wij behept met meer hersenen die wij niet goed gebruiken. Lang verhaal kort: Het zou een natuurlijke reactie moeten zijn dat wij geen creaturen toelaten die ons zwaar bevochten territorium leegvreten. De soort die dat toelaat is ten dode opgeschreven...

    BeantwoordenVerwijderen