Bijna in Nederland maar stukken billiger

Zaterdag was ik even in Duitsland, nog geen kilometer over de grens bij X, waar geliefde en ik in ’n gehucht een tafel gingen ophalen. Een oerlelijke maar precies wat we nodig hebben en voor een paar tientjes. Via Marktplaats natuurlijk.

Dan maak je nog es wat mee.
En dat is ook wat waard.

We dienden ons te melden in de Dorfstrasse nummer 23, terwijl de originele tafel bij nummer 19 op ons stond te wachten maar de man van 23, Kees, een Nederlander, zou wel even met ons meelopen naar nummer 19 waar een Duitser woonde voor wie hij de afspraak geregeld had. Zo geschiedde.

Zodra je de ‘grens’ over bent, en dan maakt ’t niet uit of ’t Duitsland of België is, is de verandering van atmosfeer bijna tastbaar. Het vertrouwde, ’t kneuterig gezellige Nederland maakt plaats voor ….
het buitenland. Iedereen weet dat maar ’t verrast telkens weer. En direct vraag ik me af: zou ik hier kunnen wonen? Want, en ook dat is algemeen bekend, Duitsland heeft zo z’n voordelen. De huizen zijn er bijvoorbeeld goedkoper. Véél billiger. De helft van de 1500 inwoners van ’t dorpje bestaat uit Nederlanders, las ik nog even snel op Wikipedia, dus zo gek was mijn gedachtevraag niet.

M’n dagdroom werd extra gevoed door Kees die spontaan vertelde dat hij al acht jaar in gehucht W. woonde en voor hoeveel, lees: hoe weinig hij z’n Duitse huis had gekocht. Zeg maar gerust villa want ik had net gezien hoe groot dat vrijstaande huis was en wat voor lap grond erbij hoorde. Ook wilde hij nog kwijt dat Nederland op 750 meter van zijn huis lag. Blijkbaar was dat belangrijk voor hem, dat Nederland zoo dichtbij was. Een geruststelling bijna.

De Duitser bleek een 76-jarige ex-timmerman die Duits en Nederlands door elkaar sprak, zodat buurman Kees al snel kon vertrekken. Niet alleen zijn unieke tafel stond te koop maar zijn vrijstaande huis eveneens, met allerlei bijgebouwen en een enorm buitenperceel dat, via een romantisch doorkijkje, uitzicht bood op een kale akker. “Dat is nichts,” vond hij.

Wij hadden wel even tijd voor een rondleidinkje over Duits grondgebied. We verlieten het overkapte terras waar een opvallend groot beeldscherm hing waaruit de hele tijd Schlagers klonken. Niet ordinair hard maar meer als eeuwig voortkabbelende muzak. De Duitser had ’t zich echt gezellig gemaakt! Dat bleek wel toen we over de immense, keurig gemaaide grasmat naar het eerste grote buitengebouw liepen dat er pontificaal in het midden op was gebouwd. Hier geen tv-scherm maar luidsprekers waaruit dezelfde vrijetijdsvitaminen ons tegemoet kwamen. De gordijnen van deze vierkante kubus waren gesloten, het bijgebouw was al enkele jaren in onbruik maar wij mochten even naar binnen piepen. Het bleek een heuse feestruimte met bar, opgestapelde caféstoelen en elektrische kacheltjes om het gebouwtje vorstvrij te houden. “Ik heb das zelf gebaut,” lichtte de Duitser toe, “für die familiefeesten en vrienden.. Ohne dass die buren last hebben”. Hij liet een korte pauze vallen en vervolgde “maar damals waren we jong, nu brauchen we het nicht meer.

We verlieten het voormalige feestzaaltje en betraden wederom het grasveld dat inmiddels 'veel Arbeid was en hoe oud dacht ik dat hij was?' Nou had buurman Kees dat al verklapt maar de Duitser zag er met z’n blozende wangen en vrijwel rimpelloze gezicht een stuk jonger dan 76 uit. Het was te zien dat hij voornamelijk buiten had geleefd, wel hijgde hij iets meer dan gezond overkwam en desgevraagd bleek dat hij en z’n vrouw, die we alleen als een schim over het grasveld snel richting huis hadden zien lopen, naar een flat zeven kilometer verderop verhuisden “zodat we alles dichtbij hebben, de dokter, het ziekenhuis…”.

We kwamen bij een ronde overkapping die nog het meest weg had van een gigantische houten boom. Eronder stonden op ’n ronde houten bar “om je bierglas op te zetten als het regende” nu zelfgemaakte vogelkastjes van klein tot het formaat van een poppenhuis met als belangrijkste detail dat ze allemaal een stenen dak hadden. Erg lelijk maar “gaat niemals kaput,” verzekerde hij. En ze waren te koop! Wij lachten bescheiden en beleefd en ik begon een beetje te vrezen voor het hoofdgebouw, zijn huis. Maar zover kwam ’t gelukkig niet.

Na het vogelkastjeseilandje kregen we nog de garage te zien die geheel voorzien was van een spiegel. Zodat hij zijn vrouw niet zou overrijden als hij met de quad inclusief aanhanger de hort op ging, legde hij beeldend uit.

Maar nu moest alles verkocht worden want al had hij dan veertig jaar in dit huis gewoond, nu ging dat echt niet meer. Als we geïnteresseerd waren dan konden we de rest ook zien. Dan moesten we later maar terugkomen. De vraagprijs was inderdaad een schijntje maar hoewel er voor de Duitser ontegenzeggelijk een andere levensfase was aangebroken, wij hielden ’t toch maar bij die ene afzichtelijke doch solide tafel waar we hopelijk nog lang plezier van zouden hebben en reden terug naar Nederland.

Een beetje weemoediger dan we waren aangekomen, dat wel.

13 opmerkingen:

 1. KAPUTT (vom hebräischen Koppârroth, Opfer, oder französisch Capot, matsch) zugrunde gerichtet, entzwei

  Meyer, Conversationslexicon, 1860

  Motto boven voorwoord van Kurt Erich Suckert alias Curzio Malaparte, Kaputt, Rome/Milaan 1948

  In die gelukkige tijd van de verschijning van dat boek had je nog geen gedonder met islam.
  Wel oorlogsdreiging tussen de voormalige bondgenoten tegen het kwaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En zo zie je maar. .. Zodra mensen met hun voeten kunnen stemmen doen ze dat. Zìj bepalen uiteindelijk de grens, niet de staat.
  Daar zijn geen ijzeren gordijnen en/of belastingparadijzen tegen opgewassen.

  Hoewel veel Belgen 'die Ollanders al aardig beu zijn.

  Gaat wat worden met die grensoverschrijdende EU-regio's.


  Sirik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik woon in Vaalserquartier, een buurt van Aken, dat direct is verbonden mit Vaals (Limburg). Ik ben een Duitse en ik kan et bevestigen. In Vaals is een open en vriendelijke sfeer. Ik ga tien meter verder en ik ben in het kou, bekrompen dorp. Het is waar, je kunt het fysiek waarnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem 7:20

  Ein Prosit, ein Prosit der Gemütlichkeit.
  Niet zo somber, Anoniem, Aken is de stad van Karel de Grote, stichter van het Rijk.
  Aquisgrana noemden hem de Romeinen.
  Keulen en Aken zijn niet in één dag gebouwd zeggen wij in Holland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik woon alweer 15 jaar in Kalkar (jazeker, de oude kweekreactor staat een dorp verder). Het bevalt me uitstekend, en ik hoop hier heel oud te worden

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe de nederlandse Regering(!) het 'lands belang'dient.
  Nu weet ik niet wat landsbelang is, maar dat woord komt niet overeen met het belang van de burgers, want dat is burgerbelang.
  enfin.....
  welcome to Bilderberg hotel: You can't check in.
  Maar zij wel:
  Barroso, José M. Durão (PRT), Chairman, Goldman Sachs International (Proest)en socialist.

  .. en hallootjes:
  Halberstadt, Victor (NLD), Professor of Economics, Leiden University

  Hennis-Plasschaert, Jeanine (NLD), Minister of Defence, The Netherlands
  Socialiste van de volkspartij voor democratie (proest)

  Knots, Klaas H.W. (NLD), President, De Nederlandsche Bank
  Betrouwbaar en ijverig ambtenaar....(ongekozen), bepaalt de 'Berufsverboten' van pensioenfondsvoorzitters en brengt ongedekte cheques in omloop, wat juridisch mag. ( zie grondwet) ( Proest)

  Netherlands, H.M. the King of the (NLD)
  ( ze bedoelen hier wim-lex, niet zijn schoonouders van een ingezonden brief) ( Ook maar weer proest)

  Nederlandse ambtenaren, want dat zijn ze allemaal, uitgenodigd voor een particulier feestje: Bilderberg-Konferenz 2017 en niet te zien op NPO1, NPO 2, NPO3, noch op één der RTL's.

  Camera dei Fasci e delle Corporazioni


  sirik

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sirik 18:12

  Goed dat gij de voosheid ontmaskert van het begrip "landsbelang". Net als landverraad. Wat is dat. Je kunt wel een volk verraden. Zulks deed de gewezen nationaal-socialist Joop den Uyl. Tegen de wil van de Surinamerts zelf verklaarde hij Suriname onafhankelijk. Gevolg: een inwijking in ons overbevolkte land van meer dan honderdduizend Surinamerts. Met alle ellende vandien.

  BeantwoordenVerwijderen

 8. Profiteer van onze leningaanbieding, snel krediet binnen 72 uur en begin met het kiezen van uw nieuwe levensproject. We bieden leningen aan alle serieuze en eerlijke mensen tot 10 000 000 euro of dollars met een rentepercentage van 3%. Onze overdrachten zijn door de bank verzekerd voor transactiebeveiliging. Dus, als u financiële hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op voor meer informatie.

  E-mail ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp : +33 756924191

  BeantwoordenVerwijderen
 9. LÅNETILBUD!!! Vi er ROBERTO KENNETH LÅNSELSKAB, vi leverer både lang og kort sigt lånefinansiering. Vi tilbyder sikre og fortrolige lån til en meget lav rente på 3% om året, personlige lån, gældskonsolideringslån, risikokapital, erhvervslån, virksomhedslån, uddannelseslån, boliglån og lån uanset årsag! Vi er det pålidelige alternativ til bankfinansiering, og vores ansøgningsproces er enkel og ligetil. Vores lån varierer fra $ 5.000,00 til $ 25, 000.000,00. (25 millioner dollars). Yderligere info: Vi er hurtigt ved at blive det private, diskrete og serviceorienterede udlånsvalg til generelle lån. Vi er firmaet, man skal henvende sig til, når traditionelle udlånskilder mislykkes. Hvis du er interesseret, tøv ikke med at kontakte os med nedenstående information via e-mail: robertokennety@gmail.com

  Firmanavn: Roberto Kenneth
  Virksomheds e-mail: robertokennety@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het verkrijgen van een geldige lening tegen slechts 2% rente is altijd een groot probleem geweest voor klanten met financiële behoeften. De kwestie van leningen en onderpand is iets waar klanten zich altijd zorgen over maken bij het zoeken naar krediet van een geldige geldschieter. Maar CROWN TRUST FINANCIAL LOAN FIRM maakte een verschil in de kredietsector. wij verstrekken leningen tegen een rentevoet van slechts 2% in het bereik van 5.000,00 euro tot 100.000.000,00 euro. Ons bedrijf heeft ook een persoon nodig die onze bedrijfsvertegenwoordiger in uw land kan zijn

  Onze leningdiensten omvatten: -
  * Investeerdersleningen .......
  * Schuldconsolidatie ......
  * Estate / Housing Establisment-leningen ........
  * Zakelijke leningen ......
  * Persoonlijke leningen ........
  * Internationale leningen ... .....
  * Vakantie / Vakantieleningen ............
  * Studiefinanciering. ... ....
  * Auto- of autoleningen
  * Kerstmis en Nieuwjaar leningen

  Onze leningen zijn 100% authentiek en gegarandeerd. Het enige wat u hoeft te doen is ons te laten weten wat u wilt, en wij zullen uw droom waarmaken. CROWN TRUST FINANCIAL LOAN FIRM zegt JA als uw banken NEE zegt. Tot slot financieren we een kleinschalig kredietkantoor, intermediairs, kleine financiële instellingen. We hebben onbeperkt kapitaal.
  De terugbetaling van de lening begint 1 (een) jaar nadat de lening is ontvangen en de aflossingsperiode loopt van 5 tot 50 jaar.

  VOOR ONMIDDELLIJKE REACTIE EN VERWERKING VAN UW LENINGTOEPASSING BINNEN TWEE WERKDAGEN,
  Neem vandaag nog rechtstreeks contact met ons op via: crowntrustfinancialloanfirm@gmail.com

  Neem contact met ons op met de volgende informatie:

  Voor-en achternaam: ____________________________
  Het bedrag dat nodig is als een lening: ________________
  Leningduur: _________________________
  Het doel van de lening: ______________________
  Geboortedatum: ___________________________
  Geslacht: _______________________________
  Burgerlijke staat: __________________________
  Contact adres: _______________________
  Stad postcode: __________________________
  Land: _______________________________
  Beroep: ____________________________
  Mobiele telefoon: __________________________

  Stuur uw verzoek om een ​​onmiddellijk antwoord op:
  crowntrustfinancialloanfirm@gmail.com
  BEDANKT,
  Hoogachtend, JEFFREY FRANK

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Naam: ....... Zalina Diato
  Beroep ....... Directeur
  Leningbedrag Ontvangen ... € 6,4 miljoen
  Rentevoet ..... 1%
  Lening bedrijf ...... AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM
  E-mail ..... aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  Mijn naam is Zalina uit Azië, ik woon hier in Linz, ik ben een grote vastgoedinvesteerder, ik ben getrouwd met een slechte man die alles heeft vernietigd dat ik heb gewerkt en voor 31 jaar heb gebouwd. Hij bracht me bankschuld en ik kon niet betalen, mijn eigendommen aan zee werden gesiez ik benaderde veel banken en geen bank stond klaar om me een lening te geven omdat ik een slechte krediet kreeg, ik dank ALLAH voor het beëindigen van mijn verdriet door AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM.Ik las een paar dagen geleden een zakelijk tijdschrift toen ik veel getuigenissen tegenkwam over het gerenommeerde kredietbedrijf dat mensen in schulden helpt en leningen verstrekt voor investeringen zonder stress zoals de commerciële banken. Ik nam de e-mail en solliciteerde, hoewel ik een grapje vond toen ik mijn lening op mijn rekening kreeg. AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM gaf me (€ 6,4 miljoen), tegen een rentetarief van 1%, ik wil iedereen die een legitieme leningfirma wil, adviseren om contact op te nemen met AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM die 100% Geniue biedt en lening garandeert. Ik heb begon mijn schuld te betalen en mijn bedrijf nieuw leven in te blazen. moge God je zegenen.

  Solliciteer op: aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Bent u op zoek naar een dringende lening? of: om uw financiële activiteiten nieuw leven in te blazen? vernieuwen het interieur van uw appartement, uw huis, uw gebouw? Huren ? koop je een auto voor de bruiloft? Zet een schuld? Een project uitvoeren? Of om andere redenen, als u een lening nodig heeft, laat het ons dan weten per e-mail contacteren.
  andreafrasca1@yahoo.com
  WhatsApp +31 6 51026462

  BeantwoordenVerwijderen