De PVV-kieslijst

Ze zijn er. Vijftig -zoals dat heet- kanjers die het land moeten gaan redden. Uiteraard kon deze club direct op incoming rekenen. Soms best lollig met: 'Ben ik de enige die het grote aandeel leraren Duits op de PVV-lijst verontrustend vindt?' Soms wat plagerig, met ondermeer klachten over te veel kale mannen.

Natuurlijk is dat laatste een idiote klacht. Waar haren zitten kunnen immers geen hersens zitten. Voor mij konden de aankomende mannelijke PVV-Kamerleden niet haarloos genoeg zijn. Liefst zag ik ze ook vol met sproeten, de verroeste uiteinden van stalen zenuwen. Natuurlijk is er best wat te zeiken. Dat is immers mijn vak.

Mijn probleem is dat ze te veel lachen. Het land gaat naar de kloten, de barbaren stromen nog steeds binnen en Den Haag wordt ernstig bedreigd door thee. Lokaal heerst daar al een muts. Wat valt er dan te lachen? Dan moeten er strijdbare koppen op de lijst prijken die een grimmige vastberadenheid uitstralen.

Toch heb ik er best vertrouwen in. Er zitten veel mensen uit de praktijk tussen. Van ondernemers tot mensen uit de gezondheidszorg. Ook fijn, er zitten geen sosjologen tussen de verse kandidaten. De enige die er bij zit, is de inmiddels oudgediende Martin Bosma (plaats 6). Slechts één sosjoloog er tussen is zeker een vrolijk makende geruststelling.

Michiel Mans

6 opmerkingen:

 1. Ik heb veel vertrouwen in de PVV, alleen al vanwege de standvastigheid tegen de criminaliserende tegenstander en zeker niet in de laatste plaats omdat ik eerlijke, oprecht overkomende knulligheid beter vind smaken dan de politicus, die zich zgn. vrij kan uiten gesteund door horige journalisten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De PVV kan een functie hebben om de weg te plaveien voor een maatschappij waarin de bestaande solidariteit minder overvraagd wordt en waarin eens niet rekeningen worden gecreëerd die naar de toekomst en mensen die wèl hun verantwoording nemen worden doorgebulldozerd.

  Echter bij de PVV zou er wel 'iets' meer aandacht mogen zijn voor het uitdragen van een beschavende cultuur ter navolging. Dat voorkomt doorschieten in een afrekencultus. Want ook dat heeft zo haar maatschappelijke bijwerkingen.

  Vooralsnog kan er eens een begin worden gemaakt met aanscherpen van integratiebeleid en een nationale importstop voor kansarmen. Voor dat laatste heeft Bernadette de Wit zo'n zes jaar geleden al eens een actieplan geformuleerd.
  http://tinyurl.com/y49pcry

  Tijd dat er eens wat concreets gebeurt want Nederland heeft natuurlijk geen enkele verantwoordelijkheid voor gebrek aan bevolkingspolitiek in Marokko, Turkije en Somalië. Concreet aan de slag, daar heeft elke ingezetene in dit land voordeel van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen slechte lijst en veelzijdig qua achtergrond en leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt geriefelijk bekend staan met naam en toenaam op de kieslijsten van partijen als PvdA, CDA, D'66 en in iets mindere mate VVD of Groen Links. Maar met de kieslijst van de PVV is het toch een andere zaak. Als veel mensen er al liever niet openlijk voor uit komen dat ze PVV zullen stemmen en er niet over zouden peinzen om een PVV-verkiezingsaffiche op de voorgevel van hun huis aan te brengen, hoeveel meer durf moet je dan niet hebben om met je naam op de PVV kieslijst te staan?
  Je moet deze 50 dus in ieder geval nageven dat ze hun nek durven uitsteken. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat je, in het geval dat je graag iets voor de PVV zou willen doen, toch liever niet op de kieslijst gaat staan, bijvoorbeeld, wanneer je een nering hebt, uit vrees voor verlies van klandizie, of wanneer je ergens een baan hebt, uit vrees dat je er uit gewerkt zal worden, of minstens erg vervelend door collega's bejegend zal gaan worden. Je maakt deel uit van een club waartegen te meer haat wordt gemobiliseerd naarmate hij succesvoller is. Andere gekozenen kunnen in opspraak raken en zeer ongunstig bekend komen te staan, hetzij als gevolg van boze roddel, of als gevolg van echte stommiteiten (met drank achter het stuur betrapt worden of iets dergelijks). Met hen wordt je geassocieerd. Sowieso wordt je geassocieerd met nummer 1 van de lijst, die ooit van knieschoten en kopvoddentax heeft gesproken. De kans op zo maar eens een doorgestoken autoband of een ingegooide ruit moet je voor lief nemen. Ik ben niet gevraagd voor die lijst en zou er ook liever niet op staan (ook niet op die van een andere partij trouwens), maar gesteld dat ik een overtuigd PVV-er was en gevraagd werd, dan zou ik daar toch veels te schijterig voor zijn.
  Ik zag dat ook Wim Kortenoeven op de lijst is gaan staan, op een theoretisch mogelijk verkiesbare plaats. Hij is mij bekend als schrijver van twee goed verantwoorde, gedegen en zeer informatieve boeken: 'Hamas, portret en achtergronden' en 'De kern van de zaak. Feiten en Achtergronden van het Arabisch-Israelisch Conflict'.
  Nu hij als PVV-er bekend komt te staan bestaat natuurlijk de kans dat sommige mensen, aan wie deze boeken goed besteed zouden kunnen zijn geweest, zullen zeggen: "de boeken van die PVV-er lezen we niet, daar ze immers van een PVV-er zijn." Het zal voor sommigen ook weer een bevestiging zijn dat opkomen voor Israël toch vooral een hobby is van populistisch-rechts.
  Gegeven de dominante anti-Israelische stemming vind ik het erg belangrijk dat juist het gedocumenteerde tegengeluid van mensen als Kortenoeven zo veel mogelijk gehoord wordt. Ik hoop niet dat dat door de plaats van Kortenoeven op de PVV-kieslijst onnodig bemoeilijkt gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Da’s nou toch weer zo typisch. Van alles missers op de PVV lijst zijn we al op de dag van de presentatie via alle media geïnformeerd. (Hoewel ik persoonlijk alleen die juriste die een haat imam tegen uitzetting heeft beschermde een echte schade vind. Maar ja, advocaten: amorele beroepsleugenaars). Terwijl er op de nieuwste lijstjes van de ander partijen toch ook interessante gevallen zijn verschenen. Alleen nu geen uitgebreid antecedentenverslag over de gouden kandidaten bij bijv. Groenlinks. Dus stukjeskrabbelaars van alle zelfbenoemde, politiekcorrecte, kwaliteitskranten speciaal voor jullie even wat kleine hints.
  -Liesbeth van Tongeren, directeur Greenpeace: Hoe betrouwbaar is die met cijfers? Kijk even goed naar het recente verleden.
  - Bruno Braakhuis, manager Van Lanschot Bankiers: Even spitten en je kunt hem op economische uitglijders doorzagen. Denk aan geld stromen naar corrupte regimes, wapenhandel, bio-industrie. Ook wanneer het beleid van VanLanschot betreft gewoon op de man spelen AUB!.
  -Rik Grashoff, wethouder Rotterdam: het archief van het journaille biedt voldoende stof. Ik zeg alleen … Tariq Ramadam.
  -Ahmed Harika, portefeuillehouder deelgemeente Rotterdam-Noord: bij deze oerconservatief even een babbeltje over democratie, emancipatie en homoseksualiteit. Succes verzekert.
  Doen we morgen de lijstjes van D’66, PvdA, CDA en VVD.

  BeantwoordenVerwijderen