een overgang naar meer macht en prestige

(ingezonden) Uitgelicht: dokterdokter.nl, 'leren omgaan met de overgang, wat kunt u er zelf aan doen?'


"De overgang is vooral in westerse landen een gespreksonderwerp; in veel andere landen is dat niet het geval. In de meer ontwikkelde landen is de gemiddelde levensverwachting van vrouwen ongeveer 80 jaar. Opvattingen ten opzichte van de menstruatie verschillen van cultuur tot cultuur. Islamitische vrouwen worden zolang ze menstrueren bijvoorbeeld als ‘onrein’ beschouwd. Tijdens de menstruatie is het hen verboden om deel te nemen aan religieuze activiteiten. Na de menopauze krijgen zij dan ook veel grotere bewegingsvrijheid en aanzien als oudere, wijze vrouwen. Voor deze vrouwen is de overgang dus een overgang naar meer macht en prestige.

In de westerse geïndustrialiseerde samenleving ligt dat anders. Ouder worden, en daar wordt de overgang toch mee geassocieerd, wordt eerder minder positief beschouwd. Een dergelijke benadering kleurt logischerwijs ook de ideeën over de overgang." (bron, volledige tekst)

Heeft u ook voorbeelden van Jip-en-Janneke-uitspraken/berichten/verslaggeving/foto's gehoord/gezien op radio, televisie of andere media? Stuur deze, met bronvermelding, dan naar hoeiboei@gmail.com .

5 opmerkingen:

 1. Wat doet deze informatie op een dokterssite?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De vrouwen krijgen "grotere bewegingsvrijheid".
  Van wie? De gevangenisdirecteur? De overheid?
  Gaan de boeien wat losser?
  De site dokterdocter.nl ziet het in ieder geval haarscherp.
  De islamitische vrouw is een gevangene.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, 'leuk' vrouwem krijgen grotere 'bewegingsvrijheid' omdat zij niet langer 'UNREIN' zijn! Geschuwd door hun mannen als 'onrein'.

  Maar worden wel mooi de langste tijd 'UNREIN' verklaard in jaren van menstruatie; en de leeftijd van moslimvrouwen in Islamitische landen is lager tot veel lager dan hier en wat hun 'vrijheid' verkort.

  Welke idioot heeft dit geschreven? Ongetelde moslimvrouwen in Afghanistan SCHAMEN zich voor hun lichaam, verbergen hun menstruatie, beschouwen een kind verwachten als 'SHAME' voor zichzelf, die verbergen zich, blijven thuis, ontvangen nietmand .. totdat na het kind gebaard wordt.

  Menopauze kan is voor vrouwen een héél akelig belevenis zijn, b.v. loei-hete 'hot flushes', waarom niemand kan mij vertellen dat dit niet hetzelfde is voor alle vrouwen.

  Heel veel vrouwen zijn dolblij dat zij niet meer menstrueren, voelen zich daardoor vrijer (!); en het Westen schenkt meer aandacht aan het lichaam als wel/niet gezond/normaal.

  In Islamitische landen b.v. geen borstkankeronderzoek, als nog een stukje 'vrijheid' voor moslimsvrouwen! Pfff!

  Stukje Koranporopaganda lijkt mij waarschijnlijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In het nieuwste boek van Ayaan, Nomade, maakt ze in het laatste hoofdstuk gehakt van dit soort absurde cultuurrelativistische uitingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waar is de schrijver van deze psychologisch-medische informatiefolder op uit?
  Hoe er tegen de menopauze wordt aangekeken is afhankelijk van cultuur, zo verneemt de lezer. Nou, reuze interessant. Hoe een medische informatiefolder blikverruimend kan zijn! De menstruerende vrouw wordt in de wereld van de islam als onrein beschouwd, zo wordt gemeld. Die vaststelling lijkt me niet bedoeld om lezers ervan te overtuigen dat we aan de islamieten een voorbeeld zouden kunnen nemen. Of wel? Maar na de menopauze zou de niet meer menstruerende vrouw in de wereld van de islam juist aan status winnen, terwijl er in het Westen vooral negatief tegen de menopauze wordt aangekeken. Dus is het als vrouw na de menopauze beter toeven in de wereld van de islam? Moeten westerse oudere vrouwen nou jaloers worden op oudere moslima's, voor wie de overgang een overgang naar meer macht en prestige is? Interessant idee.
  Kennelijk hoort tegenwoordig ook culturologie tot het curriculum van de medicijnenstudie.

  BeantwoordenVerwijderen