"Het raadsel van Gerard Reve"

Reve_kortrijk_3

"Het raadsel van Gerard Reve" - Andere Tijden

André Haakmat versus Gerard Reve

Eind 2005 schreef ik een stukje 'Gerard Reve en racisme' dat over het gedicht Voor eigen Erf van Gerard Reve gaat. Het omstreden gedicht staat dus al geruime tijd ongemoeid op HoeiBoei en al die tijd was er, zoals Reve zou hebben kunnen zeggen "nix aan de handa". Aangezien er op GeenStijl.nl onlangs weer wat te doen was rond dit gedicht maar vooral omdat ik de videobeelden van het optreden van Reve tijdens de nacht van de Poëzie in Kortrijk (België, 1975) weer eens heb kunnen bekijken (met dank aan Mark d'Aviano), én omdat ik me er wel degelijk van bewust ben dat bewondering blind kan maken, kom ik er even op terug.

In 2003 werd Gerard Reve tachtig jaar. Andere Tijden nam die gelegenheid te baat om een programma aan Reves vermeende racisme te wijden: "Het raadsel van Reve" (16 december 2003).

Tijdens die nacht in het Belgische Kortrijk in 1975 las Reve dus het opzienbarende gedicht 'Voor eigen Erf' voor, behangen met een groot kruis, een ban-de-bom-teken, een hakenkruis en een hamer-en-sikkel en aan zijn
rechterhand droeg hij een witte bokshandschoen. Om het gedicht te relativeren.

Het gaat me niet zozeer om de kwaliteit van het gedicht maar wel om de verhitte discussie die na Reves optreden in de kleedkamer plaatsvond tussen de Surinaamse advocaat André Haakmat en de Volksschrijver Gerard Reve. Haakmat beschuldigt Reve van "vuil racisme". (Merk op hoe Haakmat Reve herhaaldelijk niet uit laat spreken en hem daarbij beledigt door ervanuit te gaan dat Reve geen kennis van zaken heeft.)

Ja, wie alles letterlijk neemt, zal Reve een racist noemen en nee, het is niet zo dat als iemand maar briljant is hij alles kan maken maar als je luistert naar Reves argumentatie dan moet je wel erg kwaadwillend en/of naïef en/of symboolblind zijn om Reve van "vuil racisme" te beschuldigen. Of zie ik dat verkeerd?

"Toch goed dat er een God is."

Klik en kijk hier, na ongeveer 11 minuten begint het kleedkamerfragment: HET RAADSEL VAN REVE - Andere Tijden 16 december 2003

Reacties Het raadsel van Gerard Reve

2 opmerkingen:

 1. Reves optreden doet me denken aan dat van Hans Teeuwen.

  Het is een oproep ten gunste van het vrije woord en het vrije denken.
  De door Reve gedragen symbolen van nazisme, Religie, pacifisme en communisme, zijn die van totalitaire en onderdrukkende doctrines.
  Reve verzet zich daartegen.

  Het heldere verstand heeft, bij toeval, de westerse mens een voorsprong gegeven op de rest van de wereld.
  Dat de Westerse mens blank is en de rest niet, doet er niet toe. Het gaat om cultuur.
  De cultuur verschillen tussen Surinamers en Nederlanders zijn enorm.
  "Die mensen naar hier halen is schandalig. Die gaan hun ondergang tegemoet, vervallen tot criminaliteit en veroorzaken, in de toekomst rassenrellen."
  De toenmalig toekomstige Ex-minister van Suriname, Haakmat ( hij is weer terug en woont in A'dam) luistert niet naar Reve, maar degradeert hem.
  Net zoals Marcel van Dam Fortuyn degradeerde.
  Het probleem is niet links of rechts, maar dat de een van de ander niet vrij spreken mag .
  Zoals de islam de vrijheid verbiedt,
  ,Donner Nekschot opsluit.
  , Volkert van de graaf Fortuyn vermoordt
  ,zoals men staat te dansen bij de dood van van Gogh.
  ,zoals gelovigen Ayaan niet beschermen
  ,zoals Wilders bedreigd wordt door de onnodig gekwetsten.
  , boerderijen branden dankzij de milieu-aktievisten.
  En zoals Rouvoet met Embryo's omgaat.
  Onverdraagzame, onderontwikkelde en verwrongen geesten, slaven van een doctrine, die anderen die wel voorzichtig en weloverwogen denken, willen knechten.

  "eigen mening eerst", is hun devies.


  Fritzie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als Reviaan zal ik trachten mijn interpretatie te geven van dit gedicht.
  - zoals Nop Maas al heeft opgemerkt weet je het bij Reve nooit zeker of hij echt zegt wat hij denkt en voelt.
  Mijn interpratie.

  1 - Een Genie, zoals Gerard Reve twijfelt aan alles. De dommen weten altijd alles zeker.
  Echter,zonder twijfel geen vooruitgang.
  2 - Wanneer iemand van mening/opvatting is veranderd,wordt de persoon door Het Volk beschouwd als een verrader of overloper en niet als iemand die heeft nagedacht en tot andere inzichten en opvattingen is gekomen.

  Gerard Reve meent hier echt wat hij zegt. Ik ben het ermee eens.

  Ten slotte vind ik dat het gedicht visonair is, gelet op het huidige tijdsgewricht. Ik ben er vrijwel zeker van dat onze Volksschrijver de bui al zag hangen.
  Ik ben ervan overtuigd dat wat Reve met dit gedicht poogt over te brengen, ook werkelijk meent.

  BeantwoordenVerwijderen