Mega-kitsch

Tulp208217g
Mega-kitsch

Iets in de vorm van iets anders - dat is geen slechte definitie van kitsch, bedacht ik toen ik weer eens las over het idee voor een tulpvormig eiland voor de Nederlandse kust. Hoe groot kun je wansmaak opblazen? Een asbak in de vorm van een ingedeukt bierflesje, alla. Maar een hamburgertent in de vorm van een grote hamburger - op die schaal zit je voor je het weet al bij wat geen kitsch meer heet, maar postmoderne architectuur. (Zo'n hamburgertent staat volgens mij in het boek daarover van Charles Jencks uit 1977.) Ongetwijfeld zal ook dat eiland, als het Innovatieplatform zijn zin krijgt, postmodern worden genoemd.

'Ik vind dat we in Nederland iets groots moeten doen', zo verdedigt mijnheer Hans de Boer, ex-midden- en kleinbedrijf, het plan. Iets groots - het is een oude wijsheid, dat een volk zo nu en dan iets groots nodig heeft om begeesterd te raken. Vroeger vervulden oorlogen die functie. In de twintigste eeuw waren het voor Nederland 'grote werken' zoals de Afsluitdijk, de Deltawerken. Nu is daar het tulpvormige eiland, platvloersheid op megaschaal, een vloek voor de scheepvaart, maximale inspanning voor minimale zin. Het is maar waarin je groot wilt zijn.

Ileen Montijn

7 opmerkingen:

 1. Net als de betuwelijn zeker. Of de oorlogen in srebenica en afghanistan. Het kost klauwen met van de burger geroofd geld en je weet vantevoren dat de begroting altijd ruimschoots wordt overschreden. Bovendien vullen altijd een handjevol partijen die onder 1 hoedje spelen hun zakken. Ben dan ook niet verbaasd dat het een bouwproject is, (met in het achterhoofd de bouwfraude) Dit soort projecten dient alleen maar ter politieke zelfbevrediging en om het steeds woedender wordende volk het over iets anders te laten hebben dan de falende machthebberts. Wanneer was de laatste belastingverlaging ook alweer? o nee, wacht,deze hopeloze hoop zand is vast het langverwachte en beloofde zoet. Wat een Megalomaan kutland is het hier toch.Blieft u nog een zandtaartje in de vorm van de van oorsprong turkse tulp?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'Ik vind dat we in Nederland iets groots moeten doen', zo verdedigt mijnheer Hans de Boer, ex-midden- en kleinbedrijf, het plan.

  Ja, dat maakt indruk. Iets groots. En dat voor een klein land. Iets grotesk ligt beter in zijn bedoeling, vrees ik.

  Iets groots maakt het volk vanzelf wel klein en nederig.
  Iets groots, maar niet iets fijns, of modern, of gewoon mooi.

  Ja, dat is het! De Boer wil niet iets wat mooi zou kunnen zijn.
  Inderdaad, op iets wat mooi is (of leuk), kun je niet trots zijn.
  Iets wat groot is, hoe lelijk dan ook, blijkbaar wel.

  Afvoeren die hap, snel, snel, snel, voordat het te laat is!

  Fritzie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hansjepansje de Boer heeft al een naam in gedachte;
  "Het Boéreiland", zo is ons 'keutelboertje uit de Tweede Kamer' verzekerd van enige bekendheid voor zijn nazaten.

  "TULPENEILAND...!"

  Te gek voor woorden en de Turken speel je nog meer in de kaart.

  Mijn advies:
  "De dijken verhogen en de grenzen dicht."

  Foxje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We kunnen beter spreken van een 'tulpvormig uitsteeksel'!
  Willem

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit maffe ballonnetje is al eerder opgelaten.
  Nederland kan wel wat extra ruimte gebruiken. Dat wel. Daar zijn nog mogelijkheden voor in de voormalige Zuiderzee. De Markerwaard. Tegengehouden door z.g. milieuactivisten.
  Daar zouden we weer lekker kunnen inpolderen, want daar zijn we wel goed in.
  Maar nee, wij schijnen nu een tulp nodig te hebben in de Noordzee. Want wij zijn Dubai aan de Noordzee.
  Er zijn al berekeningen gemaakt dat dit gestoorde idee nooit van zijn levensdagen de kosten die daarmee gemoeid zijn ooit de baten zullen opleveren. Laat staan overtreffen. Misschien is het weer de bedoeling dat het bedrijfsleven, met name de Nederlandse baggeraars (vrede zij met hen) hun wereldwijde roem nog verder moeten uitdragen.

  En dan een Tulp. Waar hebben we het over. Een lange steel met een bloem aan het eind. Welk ruimtelijk nut gaat de steel dienen?
  Als we dan toch nationaal moeten denken bij dit onzalige idee, bedenk dan iets eigens. B.v. de ui.
  En brei daar een verhaal aan vast.

  Ja hoor, wij moeten iets groots opzetten. Eindelijk. Het verleden wat betreft landwinning was niet genoeg. Is dit soms een item om de aandacht af te leiden van waar Nederland zich echt druk over zou moeten maken?

  Groet, Maci

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens. Los van nut en noodzaak van zo'n eiland is het zo wanstaltig om er een tulp van te maken. Ik associeer deze vorm op een of andere manier met de Blokker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. tòch maar opspuiten die handel! En op al dat zand meteen de grootste moskee ter wereld bouwen. Krijgen we misschien nog een Saoudisch prijsje voor of zo. Of OLIE als er om ons heen krapte heerst (Balkie Blij!). En, niet te versmaden, staan we in de hele westerse wereld - voor zover dat al niet het geval was - voor goed bekend als achterlijk!

  BeantwoordenVerwijderen