Wat voor ruimte?

Vrijdenkersruimte

Wat voor ruimte?

Er is iets merkwaardigs met dat woord, iets wat mij vanaf de eerste keer dat ik het hoorde op mijn hoede deed zijn: vrijdenkersruimte. Aan de ene kant klinkt het geweldig, een speciale ruimte voor vrij denkende mensen! Maar niet zo lang geleden was vrij denken (en je uiten) heel gewoon en kon je dat overal in onze democratie doen, had je helemaal geen speciale ruimte voor nodig. De wet voldeed prima. Nu creëren we er dus een speciale ruimte voor en kloppen onszelf op de borst en zeggen “Dat kan toch maar in Nederland!”

Weer een gedoogzone erbij?

Het werk van de onder pseudoniem tekenende Gregorius Nekschot en dat van de ritueel afgeslachte Theo van Gogh alsmede een figuratief naaktschilderij dat op verzoek van enkele moslimmannen uit een publieke ruimte van het Gemeentehuis Huizen (N-H) werd verwijderd; en zelfs werk van Jaffe Vink - die vanwege een publicatie in Opinio werd vervolgd - hoort nu in een vrijdenkersruimte thuis. Allemaal bij elkaar. In één ruimte! De vrijdenkersruimte.

Maar liever niet meer daarbuiten.

Daarbuiten – buiten – vindt een andere ontwikkeling plaats. De afgelopen jaren zijn er meer speciale ruimtes gekomen en ook hier sta ik niet om te juichen. Wat te denken van een speciale gebedsruimte? Op universiteiten, in ziekenhuizen en op talloze werkplekken zijn sluipenderwijs speciale gebedsruimtes ingesteld. Om te bidden. Vroeger deed je dat op je knietjes voor je bed, voornamelijk thuis of in de kerk maar nu moet het de hele dag door kunnen op de werkplek van u en mij. Daar heeft de gelovige recht op. Het geloof wil altijd meer. Dat weten we.

Er verrijzen speciale religieuze ruimtes en voorzieningen en in die ene speciale vrijdenkersruimte mag er nog een beetje onder gecontroleerde toegang vrij gedacht en geuit worden. Meestal gaat het dan om kritiek op de politieke ideologie/religie de islam.

Welke speciale ruimtes zullen er nog volgen? De speciale rokersruimte kennen we al. Interviewruimtes die gegarandeerd alcoholvrij zijn? Collegezalen waar de vrouwen achterin plaatsnemen? Gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen? En dat gaat dan verder dan de aparte kleedhokjes en wc's voor vrouwen en mannen, jongens en meisjes.

Eens raden wie die laatste ruimtes zal openen?

Wat een enge hokjesgeest! Zo min als ik iets met een speciale gebedsruimte heb, heb ik iets met een speciale vrijdenkersruimte. Wat koop ik daarvoor? Vrijdenken past niet in een hokje.* Ik geloof in onze democratie waar vrijdenken door de wet beschermd is en waar gelukkig alleen misdaad wordt bestraft door iemand in een hok op te sluiten.

Annelies van der Veer

* Het kan toch niet zo zijn dat ik - binnen de grenzen
van de wet - op mijn eigen weblog niet meer kan schrijven wat ik wil?

Reacties op Wat voor ruimte?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten