Mohammed en Karel de Grote

De Belgische historicus Henri Pirenne (1862-1935) heeft in een boek dat in 1937 is verschenen betoogd dat het eigenlijk niet (zoals meestal geloofd wordt) aan de Germanen is te wijten dat het Romeinse rijk uiteen is gevallen. Het Romeinse rijk lag (zoals bekend) om de Middellandse Zee heen, tot aan de Rijn en de Donau, en het strekte zich (zoals minder bekend) uit tot in het Midden-Oosten en de Balkan. De Germanen begeerden maar al te graag te integreren in het door hun als superieur beschouwde Romeinse rijk. Wanneer je een gewichtige Germaan ‘senator’ noemde en hem een toga gaf, had je geen kind meer aan hem.

Pirenne laat zien dat de ontbinding van het Romeinse rijk pas tot stand komt door de Arabische veroveringen van de 7de en 8ste eeuw AD. Pas toen is de sociale en economische structuur van het Romeinse rijk gedesintegreerd. Het boek waarin Pirenne deze stelling heeft neergelegd heette Mahomet et Charlemagne, ‘Mohammed en Karel de Grote’. Het boek heeft tot bittere discussies geleid, en de Wikipedia weet nog tot op de dag van vandaag te melden dat Pirenne’s standpunt ter zake tegenwoordig ‘vrijwel geen aanhang’ meer vindt. Maar daarin vergissen de redacteuren van de Wikipedia zich.

Er zijn inmiddels twee boeken die bewijzen, niet met behulp van moeilijk te interpreteren archieven of obscure kronieken, maar met behulp van spijkerhard archeologisch materiaal, dat Pirenne gelijk heeft gehad. Het gaat om een boek van Emmet Scott, Mohammed and Charlemagne Revisited: The History of a Controversy, uit 2012, en om een boek uit 2009, Holy Warriors: Islam and the Demise of Classical Civilization van John J. O’Neill, allebei uiteraard via Amazon.com te bestellen, en stellig geen leerstof aan de Nederlandse universiteiten.

De Arabieren hebben in de 7de en de 8ste eeuw onder de banier van de islam uitgestrekte gebiedsdelen op het Romeinse rijk veroverd. Het komt er nu grof gezegd op neer dat de archeologie die zich met ruwweg de periode 700-1000 bezighoudt, alleen maar rubble, ‘puin’, heeft aangetroffen, van de Pyreneeën tot de Eufraat. Met name de irrigatiewerken, en dus de landbouw, en dus de voedselvoorziening, waren vernield. Nadat in een gebiedsdeel die vernieling bij een raid had plaats gevonden, werd enige tijd later zo’n gebied door de Arabieren veroverd en ingelijfd.

Daar zal per provincie niet meer dan één of twee seizoenen met een vernield irrigatiesysteem voor nodig geweest zijn, daarna had de honger zijn werk gedaan. Op die manier komt een veroveraar wel van Mekka tot Spanje in de honderd jaar tussen Mohammed en de Arabische oversteek naar Gibraltar. Pas de Franken bij Poitiers, onder Karel Martel, in 732, bieden serieuze tegenstand die met succes wordt bekroond; en die succesvolle verdediging wordt gevolgd door de geleidelijke Reconquista van Spanje en Zuid-Italië. Eenmaal ingelijfd door het islamitisch gezag, was het, in Noord-Afrika en elders, verder rustig afwachten tot de sharia zijn werk had gedaan. Treiteren en vernederen van andersdenkenden (het keurmerk van de sharia), alsmede belastingheffing, tribuut en schatting, met hier en daar een goed gecalculeerde (sluip)moord, deden de rest. Het gaat hier niet om sprookjes, maar om goed gedocumenteerde gebeurtenissen die in een groot gebied over een lange periode steeds hetzelfde beeld opleveren.

Wie aan de kust van eilanden in de Middellandse Zee goed rondkijkt, ziet nog steeds hoe dorpjes verbazend hoog tegen de bergen zijn aangebouwd, ver van het strand, om zo veel mogelijk tijd te hebben om weg te vluchten voor de Arabische slavenhalers, piraten en rovers. Zelfs tot uit IJsland hebben Arabische piraten slaven geroofd om zodoende aan hun Jihad-verplichtingen te voldoen.

Het doden, verkrachten en tot slaaf maken van de lokale bevolkingen is niet ieders hobby, maar de sharia schrijft het voor, en de Koran is gemakkelijk zo uit te leggen dat elke moslim die dat geloven wil, ook in staat wordt gesteld te geloven dat God zelf hem de opdrachten tot strijd heeft gegeven. Er zijn dan ook altijd moslims te vinden geweest die, al dan niet onder invloed van hun imams, zulke opdrachten tot onfatsoen (en erger) hebben willen vervullen.

De historici Emmet Scott en John O’Neill schrijven bovendien allerlei ontwikkelingen in het Europa van die tijd toe aan islamitische voorbeelden en invloed. De islamitische Jihad wordt op z’n Europees vertaald in ‘Heilige Oorlog’ en ‘Kruistochten’, het islamitische kalifaat wordt door een aantal Pausen vertaald in aanspraken op wereldlijke macht over de hele westerse christenheid en over alle christelijke vorstenhuizen, en ook voor de katholieke Inquisitie zijn islamitische precedenten te vinden die de politiek correct geschoolde moderne lezer zijn wenkbrauwen zal laten fronsen. Dat heeft hij op school niet gehad.

Maar de politiek correct opgevoede lezer kan de boeken van Pirenne, Scott en O’Neill dan ook beter laten staan. Anders zou hij nog eens gaan kunnen denken dat zijn eigen gebrek aan respect voor het (post-)christelijke Westen en zijn overdaad aan respect voor de islam onhoudbaar zijn. En als, wat God verhoede, het juist zou zijn dat de islam een kwaadaardige ideologie is, wat moet je dan op 12 september?

Jammer dat die Pirenne inmiddels is gaan hemelen en we hem niet meer voor discriminatie, rassisme en groepsbelediging voor de rechtbank kunnen brengen. Scott en O’Neill daarentegen, die kunnen we misschien nog wel voor het hekje krijgen als ze Schiphol een keer aandoen. En natuurlijk al die archeologen die de afgelopen decennia het benodigde veldwerk hebben gedaan voor zo ver ze nog in leven zijn. Of zou misschien een collectief Europees politiek proces in Stalin-stijl eigenlijk ook wel eens aardig zijn? Dat zal ze leren! Als je het zo bekijkt, worden het nog gouden tijden voor Moszkowicz.

45 opmerkingen:

 1. Je laatste 2 alinea's heb ik met een glimlach gelezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoals altijd weer een zeer leerzaam stukje, waarvoor mijn dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals altijd weer een zeer leerzaam stukje, waarvoor mijn dank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De reactie van "Wim" kan ik slechts beipflichten.
   Nochtans een extra opmerking;
   Men kan van die "arabische" piraten zeggen wat men wil, maar het waren uitstekende zeelieden.
   Anders waren zij niet tot IJsland gekomen.
   Groepsbelediging is een pataquès.
   Alsof een groep anderen beledigt.

   Verwijderen
  2. Als het om de vermeende prestaties van de islam gaat, dient men altijd eerst te bezinnen. Het valt namelijk vaak tegen, heb ik zo ondervonden. Niet gek want eigen (wetenschappelijke) inzichten en islam gaan niet vaak samen.
   enfin.
   Jansen weet da over water loepn een onmogelijkheid is, dus ging hij per schip
   Nou hoop ik maar dat Hans geen familie van is....
   http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6384/moslimpiraat-jan-janz-terroriseerde-de-ijslanders.html

   Verwijderen
 4. Ik kan wederom alleen maar concluderen dat de huidige politieke en "wetenschappelijke" elite willens en wetens de andere kant op kijkt als het gaat om de invloed van de islam. Met al de bewijzen die zich blijven opstapelen maar toch blijven volharden dat de islam een normale godsdienst is kan ik alleen maar bestempelen als opzettelijke kwade wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat ons hoogopgeleide InHolland journaille niet in staat is om dit soort informatie te bespreken. Met de islam apologie van Trouw als walgelijk voorbeeld.
  Hulde voor Uw verhelderende tegenwicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Scott (2012) = O'Neill (2009)
  {de tekst in Scott is van p.31 t.e.m. 48 woord voor woord gelijk aan die van O'Neill p.25-42}

  Emmet Scott heeft onder het pseudoniem John J. O'Neill in 2009 een wat krachtiger boek geschreven dan onder zijn eigen naam in 2012. Dat geldt met name voor zijn stellingname ten aanzien van de these van Das-Erfundene-Mittelalter van Heribert Illig. O'Neill gaat voor de volle 100% procent met Illig mee, Scott houdt wat lafhartig een slag om de arm.

  Het zou de geleerde Jansen sieren om Illig voor zijn geniale inzichten - veel scherper, moediger en dramatischer dan die van Pirenne - eer te verschaffen, of diens naam ten minste te vermelden.
  Ik weet dat dat niet zal meevallen voor iemand die de figuur van Jezus Christus een reële existentie toedicht. Kom op Jansen, men is nooit te oud om te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeer geachte Tommie:

   Een column is geen bibliografisch college. Wat de historiciteit van Jezus betreft, bevind ik mij in het goede gezelschap van Plinius, Tacitus en Flavius Josephus. Bent u wel echt in staat om onderscheid te maken tussen denken dat iemand wel gewoon zal hebben rondgelopen, en de theologische visies over wat die iemand dan in de 'Heilsgeschiedenis' voor betekenis heeft?

   Ik vind de toon van uw laatste twee alinea's trouwens onaangenaam. Ik geloof niet dat het zo hoort.

   Hoogachtend, HansJansen

   Verwijderen
 7. Voor even tussendoor:

  vanaf blz 233 (2.9 spanje)
  http://storme.be/Rechtsvergelijking5.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Rogier, "Je laatste twee alinea's heb ik met een glimlach gelezen" Helaas moet ik daaruit concluderen dat je de ernst van de situatie nog steeds niet begrepen hebt! Net zoals de meeste mensen zul je de ernst van de zaak pas zien als het te laat is, helaas!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Arthur van Amerongen21 augustus 2012 om 10:34

  Bedankt voor deze goeie tips. Ik ga die boeken zeker gebruiken voor mijn nieuwe boek Vandalusia!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook in "Het vierde beest" van Tom Holland staat e.e.a. goed gedocumenteerd vermeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aanvulling:

  http://ejbron.wordpress.com/2012/08/13/wie-vernietigde-werkelijk-de-pax-romana/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Aanvulling:

  http://ejbron.wordpress.com/2012/08/13/wie-vernietigde-werkelijk-de-pax-romana/

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Toen ik een aantal jaren geleden in de teen van Italie kwam te wonen, maakte ik voor het eerst kennis met fenomenen die Hans Jansen aanstipt. Diep in bergen verscholen dorpen waarnaar de inwoners van de kuststeden, zoals Locri (naar Gerace) en Delia (naar Bova) zich hadden teruggetrokken.Nog steeds zeggen de oude inwoners: Ïl mare porta solo del male. Tot in de 17e eeuw zijn de kusten hier geteisterd geweest, door Saracenen en later Turken en Corsaren.
  Als Hans Jansen nog eens een vakantie hier wil doorbrengen nodig ik hem bij deze uit. Ik kan hem heel wat laten zien! Ik hoop dat hij reageert.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als ik weer eens naar Sicilië ga, kom ik bij u lunchen. Mijn e-adres staat op mijn website.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Aan de roepende in de woestijn:

   Das gans interessant, zunne, wat ge daar te melden hebt.
   U schrijft dat Saracenen, Turken en Corsaren tot de 17e eeuw de kusten van Calabrië teisterden.
   Zulks geloof ik subiet.
   Wist u dat wij Nederlanders ruim 200 jaren een onverklaarde zee-oorlog met de Algerijnen voerden?
   Da begon omstreeks 1580 en eindigde pas in de jaren '20 van de 19e eeuw.
   Corsaren waren bewoners van Corsica.
   Dus geen muzelmannen.

   Groet,

   J.W. van der Meulen

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Aan roepende in de woestijn en El-Houssain

   Heb woordenboek Zingarelli geraadpleegd.
   Corsa kan betekenen : kaapvaart.
   De associatie met het eiland Corsica is gemakkelijk gelegd.
   Dan kent het italiaans het woord "saracinesca" in de betekenis van rolluik.

   Auguri

   J.W. van der Meulen

   Verwijderen
  5. J.W. van der Meulen
   Ook ik ben op veel terreinen een onnozelaar. Als het ergens over gaat waar ik geen kaas van heb gegeten, doe ik er het zwijgen toe. De ellende met de meeste huidige onnozelaars is dat ze nog vooraan gaan staan om hun onnozelheid van de daken te schreeuwen. Ik lust uw auguri niet, houd ze maar. U heeft ze harder nodig dan ik.

   Verwijderen
  6. Op zoveel onnozelheid kan ik niet reageren anders dan uw auguri te weigeren. Houd ze maar, u heeft ze harder nodig dan ik.

   Verwijderen
 16. Wel potverdikkeme, blijft er dan niets 'heiligs' over voor die arme moslims?

  Pirenne en Scotts' bevindingen waren nieuw voor me. En was Jansens artikel (weer) zeer leerzaam. Bij het lezen en volgen van diversen kwam ik ook onderstaande link tegen (via E.J. Brons artikel). Voor mij tot nu toe eigenlijk het meest 'harde' bewijs dat de vroeg-middeleeuwse geschiedenis wellicht flink moet worden bijgesteld.

  Hoe land kan eroderen, en hoe 'nomaden' in de 7e eeuw (en nadien) hier deels verantwoordelijk voor waren in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Geschreven in een tijd dat men onbekend was met termen als 'islamofobie'.

  http://www.soilandhealth.org/01aglibrary/010119lowdermilk.usda/cls.html

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het einde van het Romeinse rijk was ergens in de eerste helft van het eerste millennium van onze jaartelling. Het Oost-Romeinse rijk heeft het nog iets langer uitgehouden maar ook dat was spoedig ten einde. Even een gokje, het jaar 362 komt naar voren. Had ik maar beter opgelet op school dan had ik nu kunnen zeggen wanner het echt was. De opkomt van de islam kwam pas ca 100 jaar na de dood van de Boodschapper van Allah (Vrede zij met Hem). Het getal 632 komt in me op, tel daar dan 100 bij op dan begint de hegemonie van het rijk van het kwaad in ca. 732. Na het Romeinse rijk is er dus een leegte een zeer groot tijdperk waarin niets gebeurt. Dat kan heel makkelijk zijn, niemand herinnert zich de regering van Carter omdat er toen niets gebeurde. Die gebeurtenis-loze periode lijkt mij eerder het gevolg van de afwezigheid van geschiedschrijvers. Toch is het een grote periode die moet worden overbrugd.

  We kunnen het Romeinse rijk zien als een soort afgedwongen samenwerkingsverband tussen vele landen en volkeren, culturen die niets met elkaar van doen hadden werkten samen, nèt als de Europese Unie dat op dit moment is. Toen het centrale bestuur en de controle uit Rome wegviel bleven er grote gedeelten gewoon functioneren. Dat moet wel omdat men niet ophield met leven en werken. Eenmaal gewend aan beschaving gaat een beschaafd mens niet meer vrijwillig terug naar het stenen tijdperk. Restanten van het Romeinse rijk zijn blijven functioneren, maar zonder het leger en de vernieuwing die door Rome werd gestimuleerd.

  Het is dan ook opmerkelijk dat drie-, vier- of vijfhonderd jaar ná het uiteenvallen van het Rijk steeds meer afzonderlijke delen werden overgenomen door de islam, en het is opmerkelijk dat pas toen het verval optrad. De landbouw tot stilstand kwam. Dat pas toen hele maatschappijen en culturen onder druk van de islam teruggeworpen werden tot in het stenen tijdperk.

  Wat mij dus hieruit opvalt is dat het Romeinse rijk ondanks het uiteenvallen gedeeltelijk nog heeft voortbestaan totdat ook deze laatste restanten van de beschaving opzettelijk werden vernield. We kunnen hier een les uit trekken. En die les is simpel; vrijheid moet verdedigd worden. Als men het bestaan niet verdedigd dan wordt men op alle manieren onderuit gehaald. Door een maatschappij kapot te maken kan men eenvoudig weglopen met de resten. Bijvoorbeeld doordat de aquaducten werden vernield mislukten de oogsten, binnen twee jaar was er geen verdediging van het gebied meer mogelijk omdat er niet voldoende voedsel was voor het leger. En op naar het volgende gebied. Zo raakt alles in de vernieling, en steeds kan men wegkomen met het ophalen van de achtergebleven rijkdommen. Op dit moment wordt het westen geteisterd door zeer grote groepen 'niet-westerse-allochtonen' die leven ten koste van de samenleving. Het woord gastarbeider wordt niet meer gebruikt omdat het woord gastuitkeringstrekker zo vreemd klink, maar het is wel de realiteit.

  Er zijn nu op dit moment vele tientallen miljoenen Turkse en Marokkaanse niet-werkenden in Europa. Die zijn daar niet zonder reden. Zij zijn de voorboden van wat komen gaat: de totale ineenstorting. Moslims werken zoals Mitt Romney. Hij ziet de macht te krijgen over een bedrijf, dan hakt hij het vervolgens in stukken en verkoopt de delen met winst. Moslims verzieken een wijk met hun aanwezigheid, zij krijgen de macht door hun aantal. Vervolgens wordt de reguliere middenstand weggevaagd en blijft er een kansenwijk / Vogelaarswijk / achterbuurt over waar vrijwel iedereen leeft van een uitkering of van de handel in drugs.

  Ik weet niet waneer het laatste gedeelte van het Romeinse rijk uiteen gevallen is. Ik weet wel dat het uiteenvallen van de Nederland samenleving is begonnen met de eerste werkloosheidsuitkering aan de eerste gastarbeider. Kennelijk weten veel meer mensen geen reet van de geschiedenis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Kennelijk weten veel meer mensen geen reet van de geschiedenis."
   En dat kan je de mensen niet eens kwalijk nemen. Op scholen word dit belangrijke deel van de geschiedenis volkomen verzwegen. Er word hooguit voorgelogen dat de islam in het verleden zoveel mooie dingen in Spanje heeft neergezet voordat ze (weer) verdreven werden.
   Verder heb je de vooral linkse politici die het islamprobleem keihard ontkennen en de gevestigde media die bewust de andere kant opkijken.
   Waar moeten de mensen dan hun kennis hierover vandaan halen?

   Verwijderen
  2. dit is echt bizar verhaal over het Romeinse Rijk,.., geen een enkel historische feitelijkheid is opgepend, dit is gewoon revisionistische drek!

   Verwijderen
  3. @Anoniem,

   Wel, leg maar eens uit hoe het wel zat dan.

   Verwijderen
 18. Klopt, is hier gebeurd: LES DEMOISELLES COIFFÉES in de alpen. lokale bevolking weet hier alles over.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. "Corsaren" moet een slechte vertaling van "corsairs" zijn. Dat waren mohammedaanse piraten, geen inwoners van Corsica.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus je probeert op omslachtige wijze te vertellen dat Corsaren geen Corsicanen zijn? Hulde!

   Verwijderen
 20. Duitse Wikipedia. Betekenis van Korsaren:

  http://de.wikipedia.org/wiki/Korsar

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dus volgens heer Jansen moet de aarde wel plat zijn!
  (Waar is piet als je hem nodig hebt?)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. at Hoessein .
  Je maakt een fout door corsaren te verwarren met corsicanen . Het geeft heel subtiel aan in wat voor een waan je leeft , namelijk een wereld van misinterpretatie en onwetendheid zo kenmerkend voor de Islamitische duisternis . Je kunt maar niet begrijpen dat je leven een grote leugen is . Zoek het woord corsair nou eens op op de engelse wikipedia en lees het artikel , dan weet je wat meer over corsaren . En wees ook eens zo fair om toe te geven dat je het weer verkeerd hebt gezien . Je hele geest is verminkt door islamitische brainwashing en nou tendeer je naar een twistzieke geest , die eigenlijk alleen maar zieken tot doel heeft , zonder nog enige inhoudelijke bijdrage te leveren . Het zal de volksaard wel wezen .
  Heel verraderlijk verwijder je je reactie van (22 aug 11.17)waarin je bevestigt dat corsaren van corsica komen . Wij hebben jou wel door mannetje !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan kan. Heeft niets met islam van doen, ik dacht alleen dat corsaren bewoners van Corsica waren. Nadat Jëhan er op 22 augustus 2012 10:27 over begon, er vanuit gaande dat hij dat wel degelijk had uitgezocht, wist ik 'zeker' dat corsaren bewoners van Corsica waren.
   Maar toen Jëhan op 23 augustus 2012 10:53 zijn bericht van 22 augustus 2012 10:27 weer tegensprak, wist ik dat ik er naast zat.
   Ik concludeerde dat mijn reactie van 22 augustus 2012 11:17 inderdaad niets bijdraagt en op een fout berust, besloot ik hem te verwijderen.
   Iedereen kan een foutje maken, niet alleen ik!

   Verwijderen
  2. Maar piet,
   Hans Jansen beweert nu weer dat de aarde plat is. Ik weet niet of je dat weet, maar misschien is het je opgevallen?

   Verwijderen
  3. @El Houssain,

   Waar beweert Jansen dat de aarde plat is?

   Verwijderen
  4. Houssain probeert alleen maar de aandacht af te leiden (een inmiddels welbeproefde tactiek) van waar mij het om ging: Dat Saracenen, Turken en Corsaren meer Europeanen uit Europa in slavernij hebben weggevoerd naar de slavenmarkten van Constantinopel en Tunis dan dat Europeanen ooit negers als slaven naar de Nieuwe Wereld hebben weggevoerd. Daar mag je dan zelfs grapjes over maken nietwaar? Maar wee als er een grap gemaakt wordt over zijn cultuur. Dan kan ineens niets meer. En ach ja, ik had verkeerd gedacht en daar is de kous dan mee af.
   N.B De laatste Corsarenraid op Europees grondgebied was in 1798 (!), toen het eiland S.Pietro onder de kust van Sardinie werd leeggeroofd en de bewoners als slaaf werden weggevoerd.

   Verwijderen
  5. Aan de roepende in de woestijn: Terug gans interessante informatie:
   In hetzelfde jaar dat de Corsicaan zijn staatsgreep pleegde van de 18e Brumaire hielden corsaren een razzia op een klein eiland bij Sardinië.
   Welk een coïncidentie, niet?
   Wist u dat de Corsicaan zich als muzelman voordeed bij de veldtocht naar Egypte?
   Zijn trouwste dienaar Rastoum was eveneens een muzelman.
   Zulks kan men lezen in het Napoleon-boek van Presser.
   Om uw zenuwen te ontzien zal ik u dit keer geen auguri wensen.

   J.W. van der Meulen

   Verwijderen
  6. Aan de roepende in de woestijn: Terug gans interessante informatie:
   In hetzelfde jaar dat de Corsicaan zijn staatsgreep pleegde van de 18e Brumaire hielden corsaren een razzia op een klein eiland bij Sardinië.
   Welk een coïncidentie, niet?
   Wist u dat de Corsicaan zich als muzelman voordeed bij de veldtocht naar Egypte?
   Zijn trouwste dienaar Rastoum was eveneens een muzelman.
   Zulks kan men lezen in het Napoleon-boek van Presser.
   Om uw zenuwen te ontzien zal ik u dit keer geen auguri wensen.

   J.W. van der Meulen

   Verwijderen
  7. @ el_Houssain

   'Maria' was een koptiche christen die als zijn slavin door de 'profeet' Mohammed verkracht - een zoon bij haar had - die stierf. 'Directe afstamming van Mohammed' zoals geclaimed met 'sayeed'(?) is dus niet mogelijk.

   Koran heeft slavernij niet afgeschaft, integendeel de bewijzen lagen in harems met ongetelde duizenden vrouwen als concubines/seks slavinnen voor hun moslim heersers.

   'Christen slaven het witte goud':

   "...Schepen die in de zeventiende en achttiende eeuw het Middellandse zeegebied bevaren, worden nogal eens slachtoffer van kapers uit Barbarije - dat deel van Noord-Afrika waar nu Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte liggen. De opvarenden worden gevangen genomen en als christenslaven te werk gesteld. Naar schatting zijn er in deze periode 1 à 1.2 miljoen Europeanen in het hele Middellandse Zee gebied gevangen en als slaaf te werk gesteld. Onder hen zo’n tien-, à twaalfduizend Nederlanders..."


   http://www.geschiedenis24.nl/de-slavernij/afleveringen/aflevering-1-Een-wereld-vol-slaven/christenslaven.html

   Verwijderen
 23. at Hoessein
  " Iedereen kan een foutje maken , niet alleen ik ."
  Helemaal mee eens , ook ik maak wel eens een fout .
  Nog een fout van jou is dat je totaal off topic begint te ouwehoeren . lol .
  Het is waarschijnlijk erg moeilijk voor je , maar probeer inhoudelijk te reageren op het stuk van Jansen , anders kun je beter zwijgen .
  Je kent misschien wel het Nederlandse spreekwoord : "spreken is zilver maar zwijgen is goud " .
  Denk daar eens over na . Maak maar een wandelingetje of zo , dan kom je tot rust , in plaats van te kakelen als een kip zonder kop , je lijkt je zuster wel .

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Geachte heer Jansen,

  Wat u hier vertelt is wat mij betreft ouwe koek.Wie Paddeltje gelezen heeft en de lagere school bezocht in de jaren 60 is op de hoogte.

  Dat een deel van de nederlandse elite lijkt te heulen met fanatieke arabische stromingen is niet meer dan een soort modieuze houding,hoe abject dan ook,zoals uw houding zo langzamerhand wat sleets aandoet.

  Karel Martel,Charlemagne,het Roelandtslied....tis wel lang geleden,stuk langer dan de Bastille.

  klaas

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Klaas.
  Paddeltje... Ik zal het opzoeken op Wikipedia.
  Er bestaat een kinderboek genaamd "Kleine Klaas en Grote Klaas". Vergat de naam van de auteur. Bent u Kleine Klaas of Grote Klaas? Er bestaat ook een sproke van Anderson, die in vertaling zo heet.
  Op wie gaat u stemmen bij de volgende verkiezingen voor de raden der gemeenten?

  BeantwoordenVerwijderen