Een Paus heeft geen moslims nodig

De islam zal Rome veroveren, want Mohammed heeft dat gezegd. Het is natuurlijk verleidelijk om te beweren dat Rome niet door de islam is veroverd en dat Mohammed zich dus vergist heeft, maar dat zou niet eerlijk zijn. Ten eerste vergist Mohammed zich niet, en ten tweede, wie zal zeggen wat de toekomst nog brengt en hoe het met Rome zal aflopen. Gewone stervelingen kennen de toekomst niet, profeten wel.

Hoe het ook zij, de eerste islamitische aanval op Rome vond plaats in 846. De Sint Pieter werd
geplunderd, de kostbaarheden die zich in de kerk bevonden geroofd. Bij de tweede aanval, in 849, was Rome wel voorbereid en zijn de moslims afgeslagen en verjaagd, de slag bij Ostia, op een schilderij/fresco afgebeeld door Raphael, in 1514. Het is niet helemaal duidelijk waardoor de Romeinen al in het midden van de 9de eeuw deze aanvallen door de soldaten van de godsdienst van de vrede hebben uitgelokt.

Gelukkig is het wel duidelijk waarmee Paus Benedictus zich de woede van de moslims op de hals heeft gehaald. In 2006, toen hij nog maar pas Paus was, heeft hij in een college aan de universiteit van Regensburg een keizer uit de 14de eeuw geciteerd die meende dat de islam niets aan de wereld had toegevoegd behalve geweld. Raar genoeg volgde hier geen discussie of debat op, maar slechts uitbarstingen van geweld, van moslimse zijde. Kennelijk had die keizer een punt. Als er geen doden bij waren gevallen, was het grappig geweest.

Paus Benedictus nam afscheid met een subtielere maar minstens even veelzeggende daad. Hij kondigde zijn aftreden aan tijdens een bijeenkomst die gehouden werd om de martelaren van Otranto heilig te verklaren. Otranto is een stad in Zuid-Italië waar op 13 augustus 1480 Turkse, Ottomaanse, Jihad-strijders achthonderd christelijke mannen hebben onthoofd omdat dezen weigerden moslim te worden. Aandacht voor vervolging van christenen door moslims, in heden of verleden, is natuurlijk niet verfijnd, beschaafd of diplomatiek. Misschien maak je het daar alleen maar erger mee! Het is gewoon niet netjes om in deftig gezelschap over zulke onderwerpen te beginnen. Het is gewoon ongemanierd.

Toch valt het niet mee met die vervolgingen. In plaats van in opbouw, steken de moslims in het Midden-Oosten energie in het vermoorden van religieuze minderheden. De Westerse giften worden goed gebruikt, geheel in de geest van de gevers. De meeste Iraakse christenen hebben de afgelopen tien jaar Irak verlaten of zijn vermoord. Mogelijk overleeft een klein aantal Egyptisch christenen uiteindelijk de woelingen die wij hier ‘de Arabische lente’ noemen. De islamitische wereld was al gezuiverd van Joden, nog even en ook de laatste christelijke verontreinigingen zijn weggepoetst. 

Wie in het Midden-Oosten zich niet buigt voor de islam, heeft te rekenen met vervolging, beroving, verkrachting en moord. In Europa en Amerika is moord nog zeldzaam, het echte probleem met de beroepsmoslims in het Westen is niet moord (met mijn excuus aan Theo van Gogh, Lars Hedegaard en anderen) maar heimelijke Jihad.

Complete afdelingen van politieke partijen worden door activisten overgenomen, en in de binnenlandse politiek van elk EU-land is de islam een factor van belang. De banieren van de islam, dat wil zeggen hoofddoeken, sluiers, herenjurken en baarden, wapperen op de meest onverwachte plekken binnen elke bureaucratie. Het stadsbeeld in de grote steden van Europa is islamitischer dan ik het in het Midden-Oosten ooit gezien heb – maar misschien moet ik maar weer eens op reis.

Een Paus nu is altijd katholiek, en zijn bureaucratie ook. Daar werken geen moslims. De Paus zal ook nooit oproepen tot ‘diversiteit’ in de huidige betekenis van dat woord. Of tot ‘multiculturalisme’, in de zin van hatelijk doen over de hemel en aarde schokkende Westerse wetenschappelijke vooruitgang, en leugenachtig zwijmelen over de povere prestaties van de islam op dat gebied.

De nieuwe Paus is een Argentijn; veel Joden en Christenen die in de 19de en 20ste eeuw de islamitische wereld hebben weten te ontvluchten, zijn naar Argentinië gegaan. Mogelijk is de nieuwe paus daardoor via vrienden toch vrij goed op de hoogte van de dagelijkse praktijk van de islam in de landen waar de islam de baas is. Franciscus van Assissi, aan wie de Paus zijn naam heeft ontleend, was in ieder geval niet erg op de hoogte. In 1219, tijdens de kruistochten, ging hij naar het kamp van de Sultan met de opzet deze tot het christendom te bekeren. De H. Fransiscus heeft deze brutaliteit overleefd. Enige waardering voor de islam is dus op zijn plaats? Dit is een strikvraag.

De nieuwe Paus is een Jezuïet. Jezuïeten zijn op een beleefde manier militant, en trots op hun orde en hun verleden. Dat is precies de mentaliteit die in het Westen bedroevend afwezig is. Dat is zelfs het tegenovergestelde van de algemene westerse zelf-afkeer – want ‘zelf-haat’ zou een te fel woord zijn voor de nietsige houding van het Westen ten opzichte van zichzelf, en anderen.

Hoeveel successen de haters van het Westen in de komende jaren ook op hun rekening zullen mogen schrijven – niemand die nu in leven is, zal de profetie van Mohammed over Rome zien uitkomen. De Paus van Rome zal nog vele jaren de enige westerse leider zijn die niets nodig heeft van moslims – niet van moslimse regeringen en niet van een moslims electoraat.

28 opmerkingen:

 1. In de laatste twee zinnen lezen we een hoopvolle wens, die misschien niet door ieder als een teken van realiteitszin zal worden ervaren.
  Daarbij komt dat beide religies, of moet ik zeggen ideologieën al sinds hun ontstaan een gemeenschappelijke vijand hebben, waarvan de eliminatie volgens sommigen zal leiden tot vrede, en wederzijdse acceptatie.

  Sinds 1938 noemen we dit Appeasementpolitiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben zelf niet gelovig, maar toch kan ik hartgrondig "amen" zeggen op de column van Jansen (ik heb het voor alle zekerheid nog opgezocht).

  Wat christenen in het algemeen (of katholieken in het bijzonder) van de islam en de moslims vinden weten we uit eigen ervaring. Want zelfs als we zelf niet gelovig zijn kennen we er tamelijk veel van. Maar wat de islam van ons vindt is een stuk minder duidelijk. Een kwartiertje geleden stiet ik op de volgende BBC-documentaire die (gezien het geringe aantal reacties erop) tamelijk recent moet zijn. Misschien dat ie voor een aantal andere lezers hier onthullend is. (Misschien voor de heer Jansen niet, omdat hem het een en ander al wel bekend zal zijn,) Hier staat ie: http://vimeo.com/19598947

  PS Wat de (vorige) paus betreft, wat me ook bijzonder in hem aantrok was zijn behandeling van het begrip "vrijheid" in zijn encycliek "Spe Salvi".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een niet al te hoopgevend maar wel informatief berichtje over de houding van de huidige en de vorige paus m.b.t. de islam staat hier. http://www.loonwatch.com/2013/03/pope-francis-run-in-with-benedict-xvi-over-the-prophet-mohammed/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Een niet al te hoopgevend maar wel informatief berichtje over de houding van de huidige en de vorige paus"

  @j.morika

  De beste bron van wat een paus wel (of juist niet) zegt is dus de website van het Vaticaan, en niet een obscure linkse Amerikaanse website. Het gebeurd wel vaker dat uitspraken van katholieken over de paus of het katholicisme zelf to-taal uit hun verband worden gerukt. Let ook op het feit dat er geen bronvermelding vermeld wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anoniem23:58 uur. Ik ben er niet zeker van of de meest betrokkenen wel de meest juiste onformatie geeft (en op tijd). Van, pakweg, het sexleven van Simon Carmiggelt weten we toch ook niet het fijne van Simon zelf?

   Begrijp me goed, ik zou het niet erg vinden als het volledig uit de lucht gegrepen zou zijn (want dat zou me wat geruster stellen wat betreft de houding van de kerk tov de islam), dus in die zin hoop ik echt dat je gelijk hebt en krijgt, maar ik ben er gewoon niet al te gerust op.

   Wat de bron betreft, dat was waarschijnlijk www.telegraph.co.uk
   ( goo.gl/Ldqiu )

   Verwijderen
 5. *Three Presidents*


  What did Presidents Hoover, Truman, and Eisenhower have in common?

  * Back during the great depression, Herbert Hoover ordered the deportation of ALL illegal aliens in order to make jobs available to American citizens that desperately needed work.

  * Harry Truman deported over two million illegal aliens after WWII to create jobs for returning veterans.

  * In 1954 Dwight Eisenhower deported 13 million Mexicans. The program was called Operation Wetback. It was done so WWII and Korean War veterans would have a better chance at jobs. It took two years, but they deported them!

  Now, if they could deport the illegal aliens back then, they could surely do it today. If you have doubts about the veracity of this information, just check it out

  Dat zie ik Rutte en Samson nog niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ! Hostia !
  Dank zij dit hoogst interessante opstel weet ik nu waarop deze spaanse interjectie doelt.
  Ghulibat ar-Rum, overwonnen zijn de Byzantijnen.
  Zo vangt aan Sura ar-Rum.
  Roemie, westerling, men treft aan dit woord in Kuifje, De krab met de gulden scharen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ! Hostia !
  Dank zij dit hoogst interessante opstel weet ik nu waarop deze spaanse interjectie doelt.
  Ghulibat ar-Rum, overwonnen zijn de Byzantijnen.
  Zo vangt aan Sura ar-Rum.
  Roemie, westerling, men treft aan dit woord in Kuifje, De krab met de gulden scharen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig stuk onderkoeld commentaar.
  British tong in cheek to the utmost!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou, dan hadden ze die Maxim Verhagen, Lubbers, Van Agt, enz. na de heilge mis weleens apart kunnen nemen.
  Voor een nader gesprekje.
  Niet gebeurd ? Vreemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De paus heeft geen moslims nodig, maar wie heeft dat wel? Er is maar een groep mensen die moslims nodig heeft en er voor zorgt dat er steeds meer bij komen namelijk de haatbaarden! De wereld heeft geen moslims nodig, de mensheid noch de beschaving; niemand heeft moslims nodig. Overal zijn moslims ongenode gasten, nergens heeft de aanwezigheid van de moslim bijgedragen aan enige verdienste. De paus heeft geen moslims nodig, niemand heeft een moslim nodig!

  Laten wij als mensheid er voor zorgen dat er steeds minder mensen vervallen tot de islam. Het is een taak van weldenkende mensen om iedereen die denkt dat hij moslim is uit te leggen dat de islam een misdaad is tegen de menselijkheid. Elke moslim moet worden uitgenodigd om mens te worden. We leven in 2013 en de wereld kan het niet aan dat er zeshonderd miljoen mensen zijn die aan de kant staan, buiten de economie staan, buiten elke vorm van het verwerven van enig geestelijk leven. De islam is onrecht, niemand heeft de islam nodig, de moslims moeten worden bevrijd uit hun verschrikkelijke wereld vol dwang en leugens.

  Laat dit het laatste jaar zijn dat de islam nog slachtoffers maakt! Het volgend jaar moet iedereen vrij zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Regeringen hebben de islam nodig!!! Met de islam kan je het volk goed onder de duim houden zo heet het! Het zijn onze eigen regeringen die overal islamitische regimes in het zadel helpen en houden. De Arabische lente is vanuit hun oogpunt wel degelijk een 'lente'. Het Westen maakt de islam! Weet dit wel: verraders komen uit je eigen kring en dragen geen waarschuwingsbordjes!

   Verwijderen
  2. welke dwang?
   moeten wij jouw nu ook weken van je nutteloze leven zonder islam?
   alle mensen die zich bekeren waren zo vrij als jij en hebben zich bekeerd naar de islam dus zo slecht zal het wel niet zijn nietwaar.
   leer eindelijk eens elkaar te respecteren en leef en laat leven.jij gaat mij geen moer aan net zo als een persoon die de islam als zijn religie gekozen heeft jouw geen moer aangaat.

   Verwijderen
  3. Is er geen dwang in de islam?
   Waarom staat er dan de doodstraf op het uittreden uit de islam? Dat komt in geen enkele andere godsdienst voor, en dat maakt duidelijk dat de islam een gevangenis is, je kan er niet uit dus je moet hem wel verdedigen anders staat je leven op het spel!

   Verwijderen
 11. Twintig jaar geleden, toen wij, gewone westerlingen, nog niet zoveel van de islam wisten, was ik in Italië in gesprek met een Italiaanse vrouw die mij vertelde dat in haar stad in midden Italië, nog maar amper kinderen geboren werden, 'gelukkig' zo zei ze, hadden de moslims ter plaatse nog wel kinderen! Ik ben er dus helemaal niet zo zeker van dat Rome katholiek blijft, de vijfde kolonne is al lang binnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Twintig jaar geleden al vertelde een Italiaanse vrouw mij dat de in haar stad wonende moslims 'gelukkig' nog wel kinderen hadden! De Italianen zelf hadden amper nog kinderen zo vertelde zij mij. Voor mij is het dus maar de vraag of Rome nog een generatie stand zal houden, de vijfde kolonne is al lang binnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. zo veel haat mensen,en voor alle gemak vergeten jullie maar alle moslims die door de christenen en katholieken vermoord zijn, lekker makkelijk he om naar andere mensen te wijzen in plaats van naar jezelf?
  nog geen tien jaar geleden kraaide er een mens naar moslims we leefden veilig en vredig naast elkaar en omdat 1 gestoorde persoon een vliegtuig in een toren liet gaan heeft de hele wereld maar besloten om alle moslims maar te haten belachelijk en typisch westerse mensen.
  want ik herriner me nog hoe angstig de nederlanders waren voor de Surinamers en antilianen voor 2001 en toen werden het moslims over een tijdje de polen?
  ach de westerse mensen zullen eeuwig racisten blijven. en denken dat ze beter zijn dan iedereen, dat is al het geval sinds de mens geboren werd arrogantie puur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De islam is geen ras! Voor een ras kan je niet kiezen, daar word je in geboren, je wordt zwart, wit of geel geboren, dat is je ras. Voor de islam kan je kiezen, dus dat is geen ras. Of bedoel je soms dat je er niet voor kunt kiezen om uit deislam te stappen? Dat maakt de islam helaas nog geen ras, en islamofoben derhalve geen rassisten (mooie puriteinse spelling van Hans Jansen!) maar intelligente mensen die hun medemensen willen behoeden voor de grote misdaad tegen de menselijkheid die de islam met z'n sharia is!

   Verwijderen
  2. Sarah (23:25) vergeet te definieren wat "racisme" is. Racisme heeft te maken met het toeschrijven van bepaalde kenmerken aan een persoon op grond van geboorte van die persoon.

   Dus als de Turkse overheid zegt dat iemand met de Turkse nationaliteit, dus iemand geboren is uit Turkse ouders, automatisch een bepaalde ideologie heeft (de islam), dan zijn het de Turken die racistisch zijn, zolang ze deze opvatting van de Turkse staat tenminste niet afwijzen. Zo zit dat nou eenmaal met racisme.

   Racisme is negatieve discriminatie en moet daarom afgewezen worden.

   Wanneer de Turkse overheid en/of Turken zelf (waaronder biologische ouders) dit soort discriminatie niet ondubbelzinnig afwijzen, maar in plaats daarvan er ook nog wat sexuele discriminatie bovenop gooien ("lesbische pleegouders deugen niet voor mijn kind") dan hebben ze al hun recht op klagen verspeeld, dunkt me.

   Verwijderen
  3. Sarah, 21 maart 23.25, tien jaar geleden niemand due zich druk maakte om de islam?

   Andreas Burnier: Feministe.

   In november 1983 publiceerde de Volkskrant een interview van Ischa Meijer met schrijfster, hoogleraar (criminologie) en feministe Andreas Burnier (dr. C.I. Dessaur). Daarin zegt ze: 'Trouwens, het grote probleem voor vrouwen is niet zozeer de man, het kapitalisme of het communisme, maar momenteel vooral de Islam, die op een ongelooflijke manier aan het oprukken is in de wereld, en waarvan wij inmiddels ook een vijfde colonne in huis hebben. Het zal gruwelijk voor de vrouwen worden, ook in West-Europa, als we de Islam de vrije hand laten; een systeem waarin het gelegitimeerd is, noodzakelijk wordt geacht, om vrouwen thuis gevangen te houden, hen te mishandelen, je dochters onvoldoende onderwijs te geven, waardoor ze gedwongen zijn om uit pure economische ellende in het huwelijk te treden. Het is natuurlijk vreselijk progressief om te zeggen: wij moeten elke cultuur in haar waarde laten, alles toelaten, niet discrimineren dat vind ik ook, maar de kwalijke, fascistische trekken in andere culturen mag je best bestrijden. Zolang de Islam heel expliciet en open voor het seksfascisme is, moet het bestreden worden en helemaal niet genuanceerd getolereerd.

   'Hafid Bouazza:
   "Al jaren maak ik mij grote zorgen over de extremistische uitwassen van de islam in Nederland en de blindheid en de onwil van de Nederlanders om deze gezwellen aan te zien voor wat ze werkelijk zijn, namelijk wat in Nederland rechts-extremisme wordt genoemd. Steeds wordt over het hoofd gezien dat de islam een intrinsiek politiek karakter heeft en dat het separatisme van zijn ongure aanhangers niets anders is dan een totalitaire , racistische en nationalistische ideologie, die in Nederland zo wordt verafschuwd. Ik heb nooit het verschil gezien tussen een doorgeslagen imam en een Janmaat". (NRC –Handelsblad, 23 febr. 2002)

   Verwijderen
 14. Jezus zei tegen zijn disciepelen toen ze met elkaar ruzien:" Ik ben niet gekomen om te heersen maar om te dienen.En wij laten nu alweer een mens als onze heerser van Nederland toe ook alle Christelijke partijen.Ze gaan op deze heerser zweren!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jezus Christus heeft tegen zijn discielen gezegd toen ze met elkaar ruzieden wie de hoogste is:" Ik ban niet gekomen om te heersen maar om te dienen."
  En wij zelfs de Christelijke Partijen gaan nu zweren voor een mens die onze heerser gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Voorlopig roept de (nieuwe) paus op tot "meer dialoog met de islam", volgens The Guardian van vandaag: http://m.guardian.co.uk/world/2013/mar/22/pope-francis-better-islam-christianity-links

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mijn comment in diverse Amerikaanse websites over Bergoglio en Zorreguieta
  Like Syria and Egypt Argentine was flooded after 1945 with German nazi's like dr. Mengele, Erich Priebke, Adolf Eichmann etc. with help of the Roman Catholic Church and operation Odessa.
  November 10th 2010 Cardinal Jorge Bergoglio was interrogated for his role in the 30.000 murders under the Jorge Videla Zorreguieta regime.
  Just a short time ago the soon (april 30th) reyes catholic Maxima Zorreguieta from Argentine and married to the silly Prince Willem Alex of Orange of the Netherlands paid a substantial sum of tax payers money to then cardinal Bergoglio.
  The father of Maxima - Jorge Zorreguieta - is under investigation for his role as Argentine minister of agriculture under Jorge Videla in the 30.000 murders as well.
  The Argentine town Bariloche is as early as the 1920s of the twentieth century a center of fascist and national socialist activities been mainly due to a concentration of German immigrants.
  The family of Zorreguieta (Maxima Zorreguieta spouse to Willem Alexander van Amsberg of Orange will soon be King of the Netherlands) ) had their winter holidays in their own cottage in Barioche. Maxima went there with Willem-Alexander for skiing in 1999 when she acquainted Willem Alexander to her Zorreguieta family.
  Former nazi party member Prince Bernhard (grand father of Willem Alexander) stayed also once a while in (San Carlos de) Bariloche.

  In 2008 W-A of O and Maxima Zorreguieta bought a country house in the surroundings of Bariloche. Martin Zorreguieta, the brother of Maxima has a restaurant in Bariloche.
  Catholic Maxima Zorreguieta W-A von Amsberg of Orange where present at the Vatican.
  A 2005 lawsuit accused Jorge Bergoglio of being connected to the 1976 kidnappings of two Jesuit priests, Orlando Yorio and Francisco Jalics. The lawsuit was filed after the publication of Verbitsky’s book, The Silence: From Paul VI to Bergoglio: The Secret Relations Between the Church and the ESMA. ESMA refers to the former navy school that was turned into a detention center where people were tortured by the military dictatorship.
  http://tinyurl.com/cccb2k2

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Gister was er een hehaling van een interview van Twan Huys met Desmond Tutu en zijn vriendin Mabel Wisse kwam ook in beeld. Haar connecties met zware criminelen is bekend.
  Ook is het bekend dat Bernard van L-B lid was van de nazi's. Claus van Amsberg was lid van Hitlerjugend en het Jungvolk.
  Jorge Zorreguieta was zeer bekend met het open nazi activiteiten in zijn vakantie huisje plaats Bariloche.
  Verder was Zorreguieta betrokken bij de massa moorden als lid van de regering van Jorge Videla.
  Maxima Zorreguieta wist heel goed van het open nazi verleden in haar vakantiedorp Bariloche en van de moorden en liquidatie onder Videla.
  Maxima Zorreguieta vertelde daarover dat zij onder Videla in een beveiligde wagen van huis naar school moest. Als Maxima Zorreguieta waarde hecht als politiek staats figuur met de politieke geschiedenis van Argentinië en van Nederland dan treed zij sowieso - vanwege de collaboratie van haar familie (m.n haar vader) aan de massa moorden door het Videla regime - uit het koningshuis.
  Maar Maxima Zorreguieta zit in het Nederlandse koningshuis vanwege de uitnodiging daartoe door Bernard van L-B.
  Het koningshuis dient voor de Zorreguietta's als vehicle om de rechtszaken over de Videla misdaden van zich af te houden en Maxima Zorreguieta gebruikt de medeplichtigheid van Jorge Bergoglio om ook van het Vaticaan bescherming te krijgen.
  Het nazi dom druipt van de Oranjes en is alleen al reden waarom de Nederlandse samenleving het koningshuis moet afschaffen.
  Maxima Zorreguita heeft ook een dubieus verleden in de micro kredieten waar zij dure rentes terug vroeg (vraagt) in de bank waar zij voorheen werkte.
  Het Nederlandse nazi koningshuis en de monarchie in het algemeen heeft waar ook ter wereld geen enkele andere functie in hun politiek bestel op basis van erfelijkheid de abjecte zogenaamde cultuur van ceremoniële obscure (occulte) macht te ontwikkelen.
  Een afgeleide daarvan is de hang naar cultus bij de exquisite VVD figuren om de parafernalia van "koninklijke" als een reclame sticker op hun bedrijf te kunnen plakken of om handelsdelegatie te pimpen exclusief bij een andere monarch.
  De voorkeur bij D66 is minder duidelijk.
  Wouter Koolmees liet het glijmiddel in zijn achterste goed werken toen hij lacherig en zenuwachtig draaiend op zijn stoel bij P&W de eed zat te verdedigen als louter een ritueel, een cultus moment.
  Koolmees en zijn D66 mag een staatsrechtelijke zeer onfrisse beweegreden verweten worden.
  De Christenen m.n. de SGP van Kees van der Staaij is anders dan zijn voorganger van quasi leuk doen electorale overweging.
  Zijn voorganger Bas had er nog neutrale opvattingen over maar Kees hoort niet in het republikeinse kamp van de jongens van de Witt. Zeer triest.
  Het is een samenleving die geregeerd wil worden door het republikeinse principe van door mensen gemaakte wetten onwaardig om zelfs maar een constitutionele of ceremoniële monarchie te handhaven.

  BeantwoordenVerwijderen