Twee sloddervossen nemen het op tegen Moszkowicz + Prijsvraag

[Zie onderaan de tekst voor de Prijsvraag.]

Tien minuten lang heb ik gestudeerd op het boek van Marian Husken & Harry Lensink, Het geheim van Bram Moszkowicz, Amsterdam (Balans) 2012, 204 blz. Hierbij mijn aantekeningen, over blz. 132-148.

Ik heb het boek, ook vanwege de vooringenomen toon, verder terzijde gelegd. Marian H. & Harry L. zijn journalist bij een voormalige verzetskrant, het weekblad Vrij Nederland.

p. 134
[Moszkovicz] zou [bij het Wildersproces] schitteren als nooit te voren tijdens de zittingen in het Amsterdamse paleis van justititie.
Klopt niet, de zittingen van het Wildersproces zijn gehouden in het gebouw van de Arrondissementsrechtbank aan de Parnassusweg, niet in het Paleis van Justitie vlak bij de Leidsestraat.

p. 134
Wilders was aangeklaagd voor ‘haatzaaien’ en ‘groepsbelediging’.
Klopt niet, Wilders was voor drie dingen aangeklaagd; niet alleen haatzaaien en groepsbelediging maar ook voor discriminatie.

p. 140
Het ging om een diner in eetcafé Vertigo, aan de rand van het Amsterdamse Vondelpark.
Klopt niet, het bewuste diner werd bij Bertus Hendriks thuis gehouden. ‘Vertigo’ was de naam van het clubje topnotabelen dat daar bijeenkwam.

p. 140
Daar kwam onder leiding van Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks in mei 2010 een intellectuele vriendenclub samen.
Klopt niet, de leiding berustte niet bij de activist drs. Bertus Hendriks maar bij Mr Henk Wooldrik, gepensioneerd hoofdofficier van Justitie in Haarlem, en, je verwacht het niet, tevens plaatsvervangend raadsheer bij het Amsterdamse Gerechtshof.

p. 148
De uitspraak van de rechtbank op 31 maart 2011 werd live uitgezonden. Marcel van Oosten [de voorzitter van de rechtbank] … las rustig en weloverwogen het uitvoerige vonnis voor: een algehele vrijspraak voor Wilders.
Klopt niet, de ‘algehele vrijspraak’ werd op 23 juni 2011 uitgesproken.

Het zou wel een aardige opgaaf voor een afstudeerwerkstuk van een School voor Journalistiek zijn om het hele boek eens door te nemen, en uit te rekenen hoeveel fouten het boek gemiddeld per bladzij telt. Ik heb blz. 132-149 niet uitputtend behandeld.

Hans Jansen 

Prijsvraag:  Wie de meeste fouten in Het geheim van Bram Moszkowicz ontdekt, krijgt het boek EINDSTRIJD, samengesteld door Hans Jansen en Bert Snel, cadeau. Email uw foutenlijst naar hoeiboei@gmail.com met als onderwerp 'Prijsvraag Het geheim van Bram Moszkowicz'. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Niemand is uitgesloten van deelname. De prijswinnaar wordt bepaald en bekend gemaakt zodra er voldoende inzendingen zijn binnen gekomen. 

15 opmerkingen:

 1. Teneinde deel te kunnen nemen aan de prijsvraag zal ik eerst dit boek moeten aanschaffen. Als het dan inderdaad zo'n broddelwerk blijkt te zijn, heb ik spijt van mijn aankoop en de beide auteurs varen er wel bij. Nee, dank u.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zal dit boek niet kopen, niet huren, niet in ontvangst nemen, er van uitgaande dat beide schrijvers de lezer een foute mening in de maag splitst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit boek is natuurlijk bedoelt als naslagwerk voor de groepsdenkers van de SP en GL.
  Het gewone volk haalt haar waarheid tegenwoordig van internet, waar de leugen toch minder snel loopt dan de waarheid. De groepsdenkers van de linkse kerk zijn slechts in hun eigen ideologische waarheid geintereseert. Schreef Dietrich Bonhoeffer niet dat de domme mens geen gebrek is aan intelligentie maar een moreel tekort. Als je met de sympathisanten van de linkse kerk praat, merk je al snel, dat je niet te maken hebt met zelfstandig denkende personen, maar met leugens en slogans die de macht over hen hebben.
  Dietrich Bonhoeffer 1906-1945 die toen al aantoonde, dat er feitelijk geen ideologisch verschil is tussen het communisme en het nationaal socialisme.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Dietrich Bonhoeffer 1906-1945 die toen al aantoonde, dat er feitelijk geen ideologisch verschil is tussen het communisme en het nationaal socialisme."

   nationaal socialisme beperkt zich tot één natie. Communisme is internationaal gericht ( De internationale).

   Verwijderen
  2. @Sirik: Fijn dat u de het verschil meent te kunnen geven.
   Bonhoeffer schreef ook,"argumenten baten niet, feiten die niet stroken met eigen vooroordeel worden gewoon ongeloofwaardig genoemd.
   Helaas voor de linkse kerk, die sinds haar bestaan de overeenkomsten met het Nationaal Socialisme met alle kracht ontkend, worden ze toch vaak de ideologische kinderen van Hitler genoemd.

   Historicus en oud Maoist Götz Aly schreef,‘Wij waren ideologisch en strategisch in de eerste lijn verwant met de nazi’s’,

   Verwijderen
  3. Het communisme stelt alle (arbeiders) gelijk.
   Het nazisme maakt onderscheid ( tussen de zuivere ariér en andere rassen).
   Behalve voor joden natuurlijk, die werden door beide ideologien over de kling gejaagd.

   Verwijderen
 4. Het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam wordt wel degelijk en terecht (ook) als een paleis van van Justitie aangeduid. Hier wordt pijnlijk duidelijk dat de heer Jansen zich niet als een schoenmaker bij zijn leest houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Heer Jansen maakt fouten.Echter teweinig om hem sowieso op zijn woord te geloven.
   Maar inderdaad niemand is perfect, ook een schoenmaker slaat weleens op zijn duim.

   Verwijderen
  2. Het Gerechtshof Amsterdam is een Nederlands gerechtshof dat zaken van de rechtbank [[Rechtbank Amsterdam|Amsterdam] en Noord-Holland in hoger beroep behandelt. Het ressort omvat het grootste deel van de provincie Noord-Holland, behalve (het Gooi). Het is daarmee het kleinste ressort sinds de herziening van de gerechtelijke kaart op 1 januari 2013.

   Het hof heeft zijn zetel in het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht, maar gaat in 2013 verhuizen naar een nieuw gebouw aan het IJdok.   Rechtbank Amsterdam is een van de tien rechtbanken in Nederland. De rechtbank heeft drie vestigingen, te weten te Amsterdam aan de Parnassusweg 220 (hoofdgebouw), aan de Prinses Irenestraat 43 en aan de Parnassusweg 126-128. Zowel qua oppervlakte als qua inwoners is het arrondissement Amsterdam het kleinste arrondissement van Nederland. Het arrondissement van rechtbank Amsterdam omvat met ingang van 1 januari 2013 het grondgebied van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. De gemeenten in het Gooi maken sinds 2013 deel uit van het arrondissement Midden-Nederland. Het zwaar beveiligde gerechtsgebouw De Bunker in de Amsterdamse wijk Osdorp valt tevens onder de rechtbank Amsterdam

   Verwijderen
  3. Arabist Jansen spreekt over Het Paleis, terwijl Ans spreekt van een paleis.
   Het verschil is in het lidwoord. Arabist Jansen het bepalende en Ans het onbepalende.

   Verwijderen
  4. Er is sprake van slechts één paleis, daarmee is het onbepalende bepalende.

   Verwijderen
 5. Het Paleis van Justitie is inderdaad gelegen aan de Prinsengracht. (Niet ver van de hoek Leidsestraat, waar ooit de Delicatessenzaak Dikker en Thijs gevestigd was(nu 'n soort van restaurant, met logiesmogelijkheden, upstairs). Ook schuin tegenover waar ooit 'n lower-class delicatessen-zaak Loekie gevestigd was. En schuin tegenover de vroegere residence van G.B.J.Hilterman. Hans Jansen heeft gewoon gelijk, stelletje snotneuzen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "activist drs. Bertus Hendriks maar bij Mr Henk Wooldrik, gepensioneerd hoofdofficier van Justitie in Haarlem, en, je verwacht het niet, tevens plaatsvervangend raadsheer bij het Amsterdamse Gerechtshof. "

  Dat is de zogenaamde "scheiding der machten".
  Waarvoor zou dat nu in het leven zijn geroepen ?
  Om verval te voorkomen ?

  Alweer een spijker op z'n kop geraakt !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jelle heeft gelijk en Sirik en Ans kletsen uit hun nek.
  Er is voor Amsterdammers maar één Paleis van Justitie en dat ligt aan de Prinsengracht (ware het niet dat ze doende zijn naar een blokkendoos in het IJ te verhuizen, maar dat doet er voor deze discussie niet toe).

  @Bart: je schrijft Steenkolennederlands, een beetje pijnlijk, zeker omdat je betweterig doet tegen Ans. We noemen dit in het Standaardnederlands resp. het bepaalde en het onbepaalde lidwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk dat onder de winnaars een exemplaar van 'Eindstrijd' verloot wordt. Ik heb Husken en Lensink niet gelezen, maar is het dan net zo erg als Eindstrijd? Want daar staan ook wel de nodige dingen in waar je zo je bedenkingen bij kunt hebben, van drogredeneringen, nogal vertekende visies op de geschiedenis, tot en met een heleboel feitelijke onjuistheden. Er valt veel over dat boek te zeggen, teveel voor dit forum. Maar mijn favoriete hoofdstuk is de bijdrage van gristenactivist Monica Papazu en dan vooral haar beschrijvingen van de stervende Roeland op het slagveld van Ronceval, waar hij zou zijn omgebracht door...ja, door wie eigenlijk? Dat lijkt me pas een interessante prijsvraag. Alvast een tip: Papazu past een omgekeerde 'Aznar' toe (waren het nou de Basken/ETA, of de moslims/al-Qaeda?)

  BeantwoordenVerwijderen