Film onder de blote sterrenhemel

In 1967 zag ik ergens in het toenmalige Joegoslavië een film in de buitenlucht. Het was een zwoele zomeravond in augustus. Met de dorpelingen keken we op een binnenplaats naar op een witte muur geprojecteerde taferelen. Ook voor ons was het verhaal goed te volgen: het bleek een Nederlandse film te zijn over trekhonden. Tien jaar later: een drive-in movie in Los Angeles. Het regende en tussen de zwiepende ruitenwissers door keken honderden automobilisten en hun bijrijders naar bloedstollende achtervolgingen op de dekken van een cruiseschip. Ook in Nederland is de bioscoop in de buitenlucht al enige tijd ingeburgerd. Deze zomer zijn er talloze mogelijkheden om een filmpje te pakken in de openlucht.

Op het forteiland Pampus bij Muiden zag ik eind juli de film Cool Runnings over een Jamaicaans
bobsleeteam op de Olympische Spelen. Je kon in je eigen bootje aanmeren in de haven voor het eilandje. Je kon ook de veerboot nemen. Extra attractie was het optreden van een stuntteam dat gelijktijdig met de acties op het witte doek een aantal niet ongevaarlijke capriolen uithaalde. Zo zagen we vier dappere mannen op een geïmproviseerde bobslee stappen en de schuine kade van het eiland afdenderen en met een plons in het water verdwijnen, precies op het moment dat in de film vier Jamaicanen op een zelfgebouwde bobslee van de helling van het tropische eiland afraasden.

Augustus is de beste maand voor openluchtfilms. De avonden zijn nog zwoel, maar het wordt al vroeger donker. Voor een bedrijfje als Outdoor Cinema is het dan de drukste tijd. De filmvertoningen vinden tegenwoordig overal plaats, van een Vogelaarwijk in Deventer tot op het populaire festival terrein van de voormalige NDSM werven in Amsterdam.

Pluk de nacht (www.plukdenacht.nl) is een heel bijzonder filmfestival dat al tien jaar bestaat in Amsterdam (7/8 t/m 17/8 – vrij toegankelijk – op het Stenen Hoofd aan het IJ) en dit jaar voor het eerst ook in Arnhem (22/8 t/m 25/8 – vrij toegankelijk) en Den Haag (29/8 t/m 318 – hier wordt een kleine bijdrage gevraagd) is geprogrammeerd. In 2003 zocht een groepje vrienden naar een gelegenheid om al die mooie films die ze op festivals hadden gezien en die niet in de Nederlandse bioscopen kwamen of voor maar een heel klein publiek bereikbaar waren, met anderen te delen. Ze creëerden een klein zomers filmfestival in de openlucht, waarop elke avond een speelfilm en een korte film worden vertoond. Daarnaast is er een aantrekkelijke randprogrammering, waarin één bepaalde filmkunstenaar centraal staat (dit jaar is dat de animator Cyriak), en verschillende kunst- en nieuwe mediaprojecten belicht worden. Natuurlijk is er ook te eten en te drinken, en na de filmvertoningen is er feest met dj’s en live muziek. Dit jaar staan er in Amsterdam zes speelfilms op het programma, waaronder The we and the I van Michel Gondry, It’s such a beautiful day & van Don Herzfield en Carmina or blow up van Paco Leon.

De grootste openlucht filmvertoning vindt plaats in het Museumpark Rotterdam van 14/8 t/m 1/9 –   www.pleinbioscooprotterdam.nl . Er zijn hollywoodklassiekers te zien als Jaws en Zero dark thirty maar ook arthousemovies als Jagten en Bellas mariposas, Nederlandse films als Boven is het stil en natuurlijk de Rotterdamse succesfilm De Marathon maar ook een muziekdocumentaire als Searching for sugar man. Ook hier kun je eten en drinken en voorafgaand aan de film treedt er elke avond een andere band op.

Wie een film wil zien in een bosrijke omgeving, kan terecht op het Blinq openluchtfestival van 23/8 t/m 31/8 in het Park Berg & Bos in Apeldoorn. Daar kun je films zien als de nieuwe Bond Skyfall, The Hobbit, De great Gatsby of Argo (over het gijzelingsdrama op de Amerikaanse ambassade in Teheran) op een bijzonder groot scherm (10 x 20 m)te midden van 2000 andere kijkers. Ook hier zijn er natuurlijk hapjes en drankjes en treden al op de wandelroute naar de openlucht bioscoop allerlei artiesten op ( www.openluchtfestival.nl ).

Er zijn nog tal van andere plekken waar deze zomer films in de buitenlucht vertoond worden. In Amsterdam ook op het Marie Heinekenplein, acht zaterdagavonden bij het Ketelhuis en in september aan de Sloterplas (West Beach) waar in het voorprogramma eindexamenfilms van de filmacademie vertoond worden. In Den Haag zijn films te zien op het dakterras van Humanity House en in de tuin van het Nutshuis kun je kijken naar o.a. The Conversation van Francis Ford Coppola en de cultfilm Blue Velvet van David Lynch.

Enfin, er is keus te over voor degenen die deze zomer geen geld aan vakantiestress willen of kunnen uitgeven. Ook in het Brabantse Oisterwijk en Oosterhout kun je voor een filmpje terecht op respectievelijk het Lindeplein en het terras van Cantina y tappas. En in september is er dan nog – in het kader van het Nederlands Film festival – Films in de wijken waar Nederlandse films als De laatste dagen van Emma Blank van Alex van Warmerdam te zien zijn. Maar in de informatie daarover worden uitdrukkelijk ook de locaties vermeld waar de film vertoond zal worden als het regent. Dus doe het nu en geniet van een roadmovie door de woestijn, een romantische komedie op Marbella of een keiharde actiefilm in de pyramides van Egypte. Het past helemaal in een goed en wijs prijsbeleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten