Zelfvoldaan

Moeilijk is het niet. Zo werkt het. Wilt u niet gekweld worden door ongemakkelijke maatschappelijke feiten waar u dankzij de actualiteit zo nu en dan niet omheen kunt, handel dan als volgt. Wijs op het betrekkelijke van het onderwerp waar 't op dat moment over gaat. Dat is alles. U voorkomt zo lastige discussies en veegt snel en vlot uw straatje schoon. Relativeren noemt men dat. Iedereen kan het, dus u ook. Grote kans bovendien dat u het relativeren met de paplepel ingegoten hebt gekregen en anders heeft u er vast en zeker kennis mee gemaakt tijdens uw schoolopleiding. In feite is het een eenvoudige handigheid. Pas het toe en u wordt gegarandeerd een zelfvoldaan mens die weinig te vrezen heeft.

Beweert bijvoorbeeld een verlicht mens dat het feitelijk waar is dat mensen in het Westen vrijer zijn dan
hun mede-mensen in talloze islamitische landen, wijs er dan kalmpjes op dat die persoon niet moet vergeten dat-ie door een gekleurde bril kijkt. Dat-ie eigenlijk helemaal niet kan weten hoe het is om in zo'n islamitisch land te leven. Sputtert die ander nog tegen, relativeer dan dóór en zeg dat er in het Westen ook ongelukkige mensen zijn die net zo goed slaaf zijn van de westerse manier van leven, van de consumptiemaatschappij… Dat men in het Westen dus helemaal niet zo vrij is als men denkt te zijn. 

Begint de een of andere persoon over de gruwelijke verkrachtingszaak in Engeland (Rotherham) waar meisjes en jonge vrouwen jarenlang door allochtonen konden worden aangerand en misbruikt omdat niemand er iets van durfde te zeggen uit angst voor racist te worden uitgemaakt, begin dan met een afkeurend geluid ("vreselijk!") maar vervolg onmiddellijk met de relativerende opmerking dat verkrachtingen van álle tijden zijn, dat ze vroeger ook voorkwamen en dat ze daarom geen reden zijn om te gaan polariseren of hele groepen te beledigen.

Denkt iemand een punt te hebben door burgemeester Broertjes een nepburgemeester te noemen bij wie hij zich niet veilig voelt omdat deze burgervader de vrijwillige ISIS-strijders van nu durft te vergelijken met de Nederlandse joden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël vertrokken om het land op te bouwen en een veilig leven te kunnen leiden, dan staat het goed om met een voorzichtig "hmmm" te beginnen en daarna relativerend op te merken dat burgemeester Broertjes die vergelijking misschien wel maakt omdat er toen zo veel Palestijnen vermoord zijn. Is dat niet overtuigend genoeg begin dan over het luttele aantal Nederlandse Jihad/Isis-strijders. Om hoeveel gaat het nou al met al?!

Is er in uw omgeving een man of vrouw die er nu nóg niet overheen is dat op 2 november 2004 (tien jaar geleden!) een mens in Nederland om zijn mening is vermoord, wijs er dan op dat overal ter wereld mensen vanwege hun mening worden vermoord. Elke dag! Hij moest eens weten!

Dan nog even Zwarte Piet, de sprookjesfiguur die inmiddels meer volwassen harten in beroering brengt dan kinderhartjes. De meeste Nederlanders vinden dat er niets mis is met het Sinterklaasfeest, dat het een onschuldig feest is waarvan de intentie goed is. Als Zwarte Piet moet verdwijnen, zo redeneren zij, dan blijft het daar niet bij, dan zal er meer volgen aangezien er altijd wel mensen onder ons zullen zijn die om de een of andere reden beledigd of gekwetst zijn. Zeg dan dat alles goed en wel is maar dat Zwarte Piet, als onderdeel van het Sinterklaasfeest, een symbolische waarde heeft. Dat Zwarte Piet staat voor een symbool waar je niet onderuit kunt. Die Zwarte-Piet-haters hebben dus alle recht om naar de rechter te gaan. Dat moet voldoende zijn maar voeg hier gerust nonchalant aan toe dat u het Sinterklaasfeest altijd al stom hebt gevonden. Dat klinkt goed en solidair, is wel zo aardig. Vrijwel niemand heeft daar van terug.

Relativeren is handig, zo sust u uw eigen geweten en moeilijke gesprekken over lastige onderwerpen. Twijfelaars zult u gemakkelijk weten te overtuigen van de beperktheid van een probleem. Als bonus zal u dan aanzien ten deel vallen.

6 opmerkingen:

 1. Postmodern relativeren is de moeder van alle politieke correctheid.
  Mooi in beeld gebracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zie ook hier: http://cult.thepostonline.nl/2014/11/09/zondagbonusquote-anti-racisten-houden-het-racisme-stand/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Perpignan (catalaans: Perpiñan) speelde eveneens een zedenzaak.
  Hier was de boosdoener eveneens een "allochtoon" (mag dat woord nog?)
  Maar een " allochtoon" van het noorden : een Pikardiër.
  Woorden als "vreselijk" diene men te vermijden.
  Dan weet u subiet dat de spreker deszelven het geen moer interessert.
  Hoe vaak had men het niet over de "vreselijke" moord op Theo van Gogh.
  In werkelijkheid ondervod men klammheimliche vreugde.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de huidige maatschappij kun je je druk maken om elke misstand....of je kunt overal de schouders bij ophalen,
  maar hier zit toch nog een heel gebied tussenin.

  BeantwoordenVerwijderen