Ad feminam

Hafid Bouazza  overhandigt winnaar  Hans Jansen Het Scalpel 2012
Winnaar Het Scalpel 2012 : Hans Jansen!

Op 2 november 2004 heeft een sharia-fundamentalist Theo van Gogh vermoord. Om dat te herdenken werd in de Balie, Amsterdam, op vrijdagavond 2 november 2012 de derde Avond van de Polemiek gehouden: een avond waar geen bloed vloeit en er niemand wordt vermoord. Een tiental genomineerden voor de Scalpel-polemiekprijs kregen de opdracht daar te laten horen hoe ze in precies 500 woorden iemand Ad hominem zouden aanpakken. Hans Jansen daarentegen koos voor een Ad feminam en won daarmee Het Scalpel 2012. 

Ad feminam

De vrouwenemancipatie is pas volledig als er in de gevangenis evenveel vrouwen als mannen zitten. Ook bij deze Avond van de Polemiek blijkt dat de emancipatie van de vrouw nog niet voltooid is, want meer dan de helft van de polemisten kiest een man als doelwit.

Mijn polemiek richt zich op een vrouw, de Arabiste Petra Stienen, eerder dit jaar door de TROS gepresenteerd als Het Mooiste Meisje van haar klas. Mijn arbeid hier is niet meer dan een daad van steun aan de vrouwenemancipatie.

Petra heeft, zie haar website, vastgesteld dat ‘de regels en de manier waarop het spel gespeeld wordt, is bepaald door mannen’. Ik kan het niet helpen, zo staat het er. Wij kijken onze ogen uit over deze gedurfde visie op de gender-problematiek. Petra gelooft niet dat vrouwen echt iets kunnen, en verlangt daarom voor hogere functies quota voor vrouwen. Vrouwen zijn immers het slachtoffer van mannenregels.

Petra heeft samen met de activist drs. Bertus Hendriks, tevens cateraar en sommelier voor de Amsterdamse rechterlijke macht, op de Nederlandse staatstelevisie het beeld geschapen dat de Arabische lente een bevrijdingsfestival is, in plaats van een bewust gecreëerde chaos die zal uitlopen op een reeks van staatsgrepen door sharia-fundamentalisten en beroepsmoslims.

Arabiste Petra Stienen
Bij Pauw en Witteman van 25 januari 2012 danst Petra heen en weer, van enerzijds naar anderzijds, er is geen concreet woord bij. Nou ja, het woord ‘veranderkrachten’, scherper wordt mevrouw niet. Jeroen Pauw vraagt beleefd naar anti-westerse gevoelens in Egypte. Ze pareert hem moeiteloos: ‘Ja, op dit moment is daar wel sprake van’. Jeroen vraagt niet wanneer ‘dit moment’ dan begonnen is.

John de Mol zit ook aan tafel, en hij kent het Midden-Oosten kennelijk beter dan Petra. Hij kan na tien minuten haar gezwatel niet langer aanhoren en brengt in twintig seconden het enige controleerbare feit van de uitzending naar voren: Big Brother is in de Arabische wereld na een week van de buis geveegd.

Wat John zegt, roept in de huiskamers het vermoeden op dat er iets mis is in de wereld van onze Arabische medemens. Petra wijst er daarom fijntjes op dat er sprake is van ‘eeuwenlange beïnvloeding vanuit het Westen’. De echte politiek-correcte progressieve goedmens weet dat het uitoefenen van invloed verkeerd is, ook al is, bijvoorbeeld, uitsluitend dankzij die invloed de rioolwaterzuiveringsinstallatie in de Arabische wereld geïntroduceerd, en de slavernij afgeschaft.

13 februari is Petra weer bij Pauw en Witteman. Nu gaat het over Syrië, waar de sharia-fundamentalisten het lijken te winnen. Petra kan heel knap vies kijken bij het uitspreken van de naam van de Syrische heerser Asad. Oh wee, iemand vraagt haar naar de rol van Al-Qaïda in Syrië. Petra antwoordt, voor haar doen met grote stelligheid, dat Al-Qaïda niet populair is. Alsof populariteit er toe doet als Al-Qaïda de sterkste is.

Petra, slachtoffer spelen is niet aantrekkelijk. Hou er mee op. Vrouwen zijn niet zielig. Ja, in de islamitische wereld, daar zijn vrouwen zielig. Daal af uit de zwevende hemel en rapporteer eerlijk over die vrouwen. Je kunt het.

50 opmerkingen:

 1. Wel raar dat Petra enerzijds zich afzet tegen mannen en om emancipatie schreeuwt maar dat ze zodra de islam opdoemt ze zich zonder morren als een slavin onderwerpt aan de man.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige opening, prachtig middenstuk, prachtige slotalinea. Driewerf hoera!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "De vrouwenemancipatie is pas volledig als er in de gevangenis evenveel vrouwen als mannen zitten."

   Lol! Een cliché in één zin belachelijk maken, bravo!

   Verwijderen
 4. Meer dan terecht verdiend die scal-pel zoals het de hele tijd uitgesproken werd!

  Wat mij wel boeit is wat Petra Stienen drijft. Mensen doen wat vanuit hun standpunt goed lijkt te zijn. Hoe kun je als feministe (ze heeft een column in Opzij) de ongelijkheid en de problemen die vrouwen onder de islam hebben niet zien? Denk bijvoorbeeld aan vrouwenbesnijdenis, uithuwelijking van minderjarige meisjes,sex met minderjarige meisjes, verkrachtingen, mishandeling met zuur, juridische ongelijkheid, ongelijkheid bij erfenissen, vrouwen met een burka het zonlicht misgunnen, hoe kun je dat allemaal niet zien als feministe en dan toch zo kritiekloos tegenover de islam staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die van de gevangenis houden we er in.
  Bij het hoofddoeken debat ben ik tegenwoordig helemaal om en voor het dragen van de hoofddoek, vreemde blikken zijn je deel.
  Totdat je aangeeft dat je er voor bent omdat je het op prijs stelt als een vrouw duidelijk aangeeft dat ze ook vindt dat ze ondergeschikt is aan de man en vindt dat ze een tweederangs burger is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "De vrouwenemancipatie is pas volledig als er in de gevangenis evenveel vrouwen als mannen zitten. "

   Ik zou het willen aanvullen met: "...en de psychiatrische inrichtingen evenveel mannen als vrouwen bevatten."

   't Is maar hoe de vogeltjes gebekt zijn.

   Maar Hans J: gefeliciteerd!

   Verwijderen
  2. "De vrouwenemancipatie is pas volledig als er in de gevangenis evenveel vrouwen als mannen zitten. "

   Ik zou het willen aanvullen met: "...en de psychiatrische inrichtingen evenveel mannen als vrouwen bevatten."

   't Is maar hoe de vogeltjes gebekt zijn.

   Maar Hans J: gefeliciteerd!

   Verwijderen
  3. @baksteen: hij is even ijzersterk als de polemiek van dhr Jansen :D

   Verwijderen
  4. "....en vindt dat ze een tweederangs burger is."
   neen, dat is het em nu net.
   Het zijn juist geen burgers. Het zijn door allah onderworpenen (islam=onderwerping)en hebben de pest aan de nederlandse rechtstaat ( dat is halal).
   Het begrip "burger" is een menselijk bedenksel en dus haram.

   Verwijderen
 6. Die van de gevangenis houden we er in.
  Bij het hoofddoeken debat ben ik tegenwoordig helemaal om en voor het dragen van de hoofddoek, vreemde blikken zijn je deel.
  Totdat je aangeeft dat je er voor bent omdat je het op prijs stelt als een vrouw duidelijk aangeeft dat ze ook vindt dat ze ondergeschikt is aan de man en vindt dat ze een tweederangs burger is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Al jàren geleden bevreemdde het mij dat er vrouwen als Petra Stienen zich hard maakten(of zal ik maar zeggen toegankelijk, we hebben het over vrouwen)voor het recht je als vrouw te laten onderdrukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Petra Stienen wordt betaald, voor geld is ze te koop.
  Dat is mijn antwoord op de vraag wat Petra stimuleert.Dat geld ontstaat bij de MSM,die incasseert en de brede massa bedient.Geachte lezer, bedienen natuurlijk in de betekenis zoals die in de katholieke kerk vlak voor U dood gaat uitgesproken wordt, U wilt toch ook naar de hemel? Allah,s wil is wet.
  Zo en nu gaan we trainen, alle vrouwen op de club weten wie ik ben en de oorzaak is dat deze veteraan zijn nickname waarmaakt en het leven omarmt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor mensen zoals Petra Stienen bestaat er geen genuanceerde islamkritiek. Trouwens in het hele Nederlandse discours niet. Of je geeft feitelijk geen kritiek (en dat wordt dan gezien als genuanceerd), of je wordt meteen in het kamp der extremisten ingedeeld. Een beetje islamkritiek is not done, ongewenst, slecht voor je carriere, etc.

  Dat verklaart ook waarom er geen grappen over de islam gemaakt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hartelijk gefeliciteerd met HET Scalpel,Hans Jansen.U was een bekwaam chirurg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk gefeliciteerd namens iedereen mijnheer Jansen. Lik lik slijm slijm. Bah. Heb een eigen mening, mensen
   (Deze reactie wordt verwijderd door de auteur)

   Verwijderen
 11. Professor Hans Jansen,de Professor Stapel van Islam en Midden-Oosten studies: http://religionresearch.org/martijn/2012/11/04/de-zielige-arabische-vrouw/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stapel fraudeerde met onderzoeksgegevens. Beweert u nu dat Hans Jansen dat ook doet?
   Geeft u eens wat voorbeelden?

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Omdat u zich klaarblijkelijk in het kruis getast voelt.
   Een belediging is vaak een waarheid die niet gehoord wil worden.

   Verwijderen
  4. Aan Arob Zwart

   "Een belediging is vaak een waarheid..."
   We gaan terug naar het jaar 1963.
   Rood-China onder leiding van Mao Tse Toeng verwierf de atoombom.
   Grote paniek alom.
   Een gekend lid van de Pacifistisch Socialistische Partij zei tot mij:
   "Die Chinezen vallen niet aan, die v.... r..-m....n, die vallen aan.
   Genoemde belediging krijg ik niet uit mijn klavier.
   Vandaar pointillage.
   De voorzegging van deze pacifist is niet uitgekomen.
   Hoewel... de gevreesde duitse agressie uit zich thans niet met bommen en kanonnen maar met euro's.


   Verwijderen
  5. Layla, dit meen je toch niet? Of wilde je de lezers aan het lachen maken?

   Verwijderen
 12. Jansen houdt van geen of korte reacties, daarom wil ik mijn reactie tot slechts een enkel woord beperken, ik kan niet niet korter uitdrukken dan in één woord! "Raak!" en geheel in deze trant wil ik ook mijn feliciterende lofuiting in zijn richting tot een simpel woord beperken, heel kort en heel bondig ook. "Pluim!"

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Layla, ik schat u op leeftijd en onder een doek opgeborgen.
  Er is wel een mooi liedje in de jaren 60 over U geschreven.Gezongen door de Regento Stars en het stond ook nog eens vrij hoog in de hitparade. Zoek het liedje op, op you tube een knaller, zing het mee en denk aan de tijd dat ons land nog mooi was. Een bekende uitdrukking van toen wordt binnenkort gerenoveerd aan u geserveerd, voor het zingen de moskee uit.Oh pardon u bent een vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat heeft HB een enorm ontwikkelde rechter bovenarm zeg!Heeft hij zo'n zware vulpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gefeliciteerd Hans Jansen. Ik had graag het debat gezien, maar helaas kan ik het nog niet terugkijken op de site van De Balie. Petre Stienen is één van die vele Arabisten die blijkbaar het niet kunnen laten om de invloed van de islam mooier en minder voor te stellen dan die is. Soms worden Arabisten ook betaald door geldschieters uit het Midden Oosten om een kritiekloos beeld van de islam neer te zetten. Het kan soms om veel geld en belangen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan Rudolf

   "Soms betalen geldschieters arabisten..."
   Zeer straf, deze suggestie.
   Zulks zei Sartre over Céline:
   "Céline schreef zijn anti-judaïstische pamfletten omdat men hem betaalde".
   Céline was geen Céline indien hij deze beschuldiging niet op gepaste wijze pareerde.
   Nu wachten op een reactie van Petra Stienen.

   Verwijderen
 16. Petra Stienen, de laatste maagd van het Tahir-plein.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dit lijkt me een grote eer voor Petra Stienen. Die is nu bijgezet in het pantheon der vijanden van Hans Jansen (waar de meeste bekende Nederlandse arabisten zich bevinden). Over de arabische opstanden heeft Jansen overigens vrijwel niets te melden, behalve wat krampachtige vergelijkingen van Mubarak met de de 'politiek-correcte elite hier' en de demonstranten op het Tahrirplein zouden te vergelijken zijn met 'de rebellen van de PVV'. Maar later kennelijk toch weer niet, want nu zijn het allemaal 'Sharia-fundamentalisten'. Wel gewaagd trouwens, dat Jansen een aanzienlijk deel van zijn medestanders (want volgens mij zijn dat tegenwoordig vooral PVV stemmers) nu opeens Sharia-fundamentalisten zijn.
  Ik was wel blij voor Jansen dat er op het moment dat de opstanden in de Arabische wereld uitbraken, in Nederland zich een soap afspeelde van etentjes met raadsheren en getuige deskundigen. Want dat verdiende natuurlijk alle aandacht en was veel belangrijker dan wat er zich in de Arabische wereld zelf afspeelde. Tenminste, dat zou de wetenschapper, ooit gepromoveerd op het gedachtegoed van de moordenaars van president Anwar Sadat, wel gedacht hebben.
  Maar goed, los van het afgeven op collega's (Jansens core activiteit van de laatste jaren) zie ik nog steeds uit naar een doorwrocht essay waarin hij zijn kijk neerzet op de recente ontwikkelingen. Dat mogen we van de auteur van de Neclected Duty wel verwachten. Iemand van dat kaliber verdoet toch niet zijn tijd met een complotdenkster als Bat Ye'or, die zelfs door Ayaan Hirsi Ali niet gepruimd wordt? Ik zie uit naar een goed verhaal, van het niveau dat we van professor Jansen mogen verwachten. Geen gezeur over collega-arabisten, maar een goede uiteenzetting over wat er nu in het Miden Oosten en Noord Afrika aan de hand is. Ik hoop niet dat ik Hans Jansen daarmee overvraag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "..Die is nu bijgezet in het pantheon der vijanden van Hans Jansen (waar de meeste bekende Nederlandse arabisten zich bevinden)."
   Onbekende arabisten, in tegenstelling tot bekende, komen niet op TV.

   Je hebt de Rode draad nog niet te pakken, zullen we maar zeggen.   "....zie ik nog steeds uit naar een doorwrocht essay waarin hij zijn kijk neerzet op de recente ontwikkelingen. "
   Maar dat heeft ie juist gedaan ! Dwz. hij heeft daar geen doorwrocht essay nodig, maar twee luchtige opmerkingen, kwinkslagen.

   Tja....

   Verwijderen
  2. Beste Sirik,

   Ik geloof niet dat vaak op tv verschijnen een belangrijke graadmeter is in de wetenschap. En verder, misschien kijken wij wat verschillend naar de wereld, maar ik denk dat je eerder de klucht rond het Wildersproces met een kwinkslag kunt afdoen (of het gerel rond hoofddoekjes op deze site), dan de opstanden in het Midden Oosten en Noord Afrika. Jouw beide opmerkingen zeggen meer iets over de wereld van de verzamelde Hoeboei scribenten en bewonderaars dan over de echte wereld.

   Verwijderen
  3. Sterker, Floris, ik denk dat het reciproke is. Als seriues en hardwerkende wetenschapper is het misschien beter voor het behoud van de goede naam om juist niet in een adem met 'hilversum' genoemd te worden.
   Overigens ben ik niet een tegenstander geweest van het dragen van hoofddoeken. Nu met dit pvda kabinet wordt het nog beter, daar het dragen van de burka niet meer strafbaar wordt geacht.
   Bij het zien van de onderwerping uit liefde van de profeet, draait elke keer mijn maag om. Met een burka idem dito. En ik heb het er graag voor over., Hoe meer burka's destemeer stemmen voor de PVV.
   Mij hoor je niet klagen.

   Je moet moslims vooral niet beletten in graven van hun eigen graf.

   Dat van die kwinkslagen heb je niet helemaal begrepen.

   Verwijderen
  4. Sirik, je verleidt me weer tot een reactie. Om te beginnen, ik zou het alleen maar toejuichen als meer Nederlandse arabisten wat vaker op televisie zouden verschijnen om comentaar te geven. Jansen heeft wel een monopolie gehad de laatste jaren, ik geloof totdat hij bij Pauw & Witteman in een discussie met Joris Luyendijk volledig onderuit ging (uitzending 17 november 2010, hier op mijn blog fragment terug te zien http://fhs1973.wordpress.com/2010/11/25/ ). Maar ik denk dat het heel goed zou zijn als meer arabisten, dus niet alleen Jansen (en Petra Stienen overigens, die tegenwoordig vaker op tv is dan Jansen, zal daar overigens geen conclusies over Jansens bovenstaande stukje aan verbinden) zich wenden tot een breder publiek, al was het maar om ‘het nationale islamdebat’ niet uitsluitend aan Hoeboei, de PVV, of Imam Fawaz over te laten.
   Geen misverstand, ik ben zeker geen voorstander van het dragen van een burka, maar een verbod vind ik net zo verwerpelijk als de PVV of Hoeiboei verbieden. Hooguit begrijp ik best dat het een beetje lastig wordt als een overheidsfunctionaris, een loketmedewerker, een leraar of iemand anders met in openbare functie in burka verschijnt. Maar wees dan ook consequent en sta dan ook geen andere religieuze symbolen toe (zoals het dragen van een kruisje, waarover ook een keer hier op Hoeiboei ontzettend veel lawaai over is gemaakt, niet in de laatste plaats door Hans Jansen).
   En hoe meer Burka’s hoe meer stemmen voor de PVV, tja, je zou ook kunnen betogen dat het gehamer op de burka ervoor zorgt dat het voor jonge moslims dan veel interessanter wordt om zich in zo’n kledingsstuk te hullen, al was het maar als provocatie. Volgens mij gebeurt dat ook enigszins, net zo goed als meer huili huili van Wilders en co tot meer ‘radicalisering’ van Nederlandse moslimjongeren leidt.
   Het geheel verbieden van de burka lijkt me om principiële redenen net zo verwerpelijk als het verbieden van de stringslip, het naaktstrand, de darkroom, of de PVV. Een keurig liberaal standpunt lijkt me, maar misschien ben ik inmiddels wat ouderwets?
   Ik ben het ermee eens dat er een wereld te winnen valt aan vrouwenemancipatie en homo-emancipatie in islamitische kring. Alleen zou ik die eerder aan mensen als Petra Stienen toevertrouwen dan aan Jansen en de PVV. In islamitische kring wordt daar overigens door bepaalde individuen en organisaties ook aan gewerkt, maar ik heb nog nooit iets van solidariteit of steun gezien uit de hoek van nieuw islamofoob extreemrechts. Maar ik denk ook niet dat vrouwen of homo’s uit islamitische kring zitten te wachten op liefdesverklaringen uit de PVV hoek. Het zou hun zaak ook niet ten goede komen lijkt me.

   Verwijderen
  5. "Hooguit begrijp ik best dat het een beetje lastig wordt als een overheidsfunctionaris, een loketmedewerker, een leraar of iemand anders met in openbare functie in burka verschijnt. Maar wees dan ook consequent en sta dan ook geen andere religieuze symbolen ...."

   Prima, ik vind het ook 'lastig' als ik geconfronteerd zou worden met iemand die met een hakenkruis zijn politieke voorkeuren aan mij kenbaar maakt.
   En dat de jeugd zich hullen laat in allerlei spannende kledij is ook niet erg.
   Tenslotte heeft provocatie tijdelijkheid als eigenschap.

   En als je je zorgen maakt over de homo- en vrouwen-emancipatie op de noordpool, waarom dan niet de koffers gepakt ?

   Verwijderen
  6. "Het geheel verbieden van de burka lijkt me om principiële redenen net zo verwerpelijk als het verbieden van de stringslip, het naaktstrand, de darkroom, of de PVV."

   Burka vergelijken met strandkledij ?
   Een darkroom verbieden ? Vele moslims maken daar dankbaar gebruik van.

   Ik begrijp het niet.

   Verwijderen
 18. Gefeliciteerd! Zeer verdiend!

  Petra Stienen in Trouw (juli 2012):
  "...Het gekke is dat ik, met mijn behoefte om al die kleuren te laten zien, haast als een apologeet wordt beschouwd van zaken waar ik zelf ook, absoluut, moeite mee heb. Als ik nu voor een publiek spreek, begin ik altijd met een paar disclaimers: ik ken de verhalen over de extremistische moslims, de corruptie, ik weet dat de positie van vrouwen soms ronduit slecht is, maar... Die kant kennen we. Ik wil het over die ándere kant hebben...."

  tja..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Als ik nu voor een publiek spreek, begin ik altijd met een paar disclaimers: ik ken de verhalen over fanatieke nazi's, de corruptie, ik weet dat de positie van joden soms ronduit slecht is, maar... Die kant kennen we. Ik wil het over die ándere kant hebben...."

   Verwijderen
  2. Dan ook maar hierop een reactie. Sirik, als ik over de westerse/christelijke traditie spreek begin ik met een paar disclaimers. Ik ken de verhalen over de Holocaust (die overigens niet is bedacht door de Grootmufti van Jeruzalem, al denken veel Hoeiboeiers daar misschien anders over), de genocide op de oorspronkelijke bevolking van Noord en Zuid Amerika (een unicum in de wereldgeschiedenis), de slaventransporten naar de nieuwe wereld (veel Hoeboeiers zullen misschien denken dat ook dit door de Arabieren is gedaan ;) ), etc. etc.

   Verwijderen
  3. Floris,
   Bedankt voor je reactie. Zo bezien zijn we wat betreft 'fanatieke nazi's' het met elkaar eens.
   Zuid-Amerika en grote moefti ? Goh, daar had ik in dit kader nog niet aangedacht.
   succes !

   Verwijderen
  4. @Floris,

   Da's makkelijk; mensen beoordelen op wat ze NIET hebben gezegd...
   Heb je echt alleen maar stropoppen in huis?

   - Niemand hier zegt dat de holocaust door die grootmoefti is bedacht. Die was alleen maar dolblij dat hij een concentratiekamp mocht bezoeken, ter leering ende vermaeck.
   - Niemand hier zegt dat de genocide in Amerika (best te vergelijken met de islamitische genocides in Azië en Afrika, overigens) de schuld van de moslims was.
   - En niemand zegt hier dat de Arabieren verantwoordelijk waren voor de Europese slaventransporten naar Amerika; dat deden de Europeanen zelf, met de slaven die ze kochten van de Arabieren. Die overigens de meeste Afrikaanse slaven zelf hielden, en ook nog slavenjachten organiseerden in Europa en Azië.

   Verder stel je dat Jansen te weinig heeft gezegd over de Arabische lente; ik denk je dat niet goed genoeg gezocht hebt.
   Hij was alleen niet zo positief als de main stream media. En zoals wel vaker als het om de islam gaat bleek het pessimisme van Jansen terecht.

   Verwijderen
  5. @ Dabdruff, Het is soms heel nuttig om mensen (mede) te beoordelen op wat ze niet hebben gezegd, zeker in dit geval. Bovendien wat is nou de crux van het betoog van Jansen? Die verwijt Petra Stienen nu juist dat ze het niet over de rechten van de vrouw heeft. Maw Jansen Kansen maakt Stienen verwijten op grond van wat ze niet zegt. Kijk nog maar eens goed.
   Over of Jansen verder in zijn geschriften wel of geen gelijk heeft kunnen we het lang hebben. Maar dat voert wat ver voor een discussieforum als dit. Laat ik het erop houden dat ik het in grote lijnen wel eens ben met dit verhaal van Michiel Leezenberg, zij het dat ik Jansens kennis van zaken zeker niet onderschat. Zie http://www.waterlandstichting.nl/?p=artikelen&s=bekijken&id=1508
   Er valt trouwens nog veel meer over te zeggen, maar dat voert wellicht weer wat ver. Misschien bij een andere gelegenheid.
   Het verhaal van de Grootmufti heb ik er even bijgehaald, omdat dit vaak vaak op sites als deze wordt aangehaald.Terwijl de meesten geen idee hebben van de werkelijke geschiedenis van de Mufti. Het is interessant om te zien hoe iedereen elkaar na-papegaait. Maar dat is voor nu misschien een beetje off topic. Idem voor de geschiedenis van de verspreiding an de islam.
   Ik kan je trouwens verklappen dat als je je echt in de geschiedenis van de Goot Mufti verdiept bepaalde dingen nog veel erger blijken te zijn, al zou ik zijn rol in de geschiedenis niet overschatten. In de geschiedenis van het Derde Rijk is het echt niet meer dan een randfiguur. Maar goed, dat is weer een hele andere discussie.
   Blijft staan dat de kern van Jansens betoog is dat hij Petra Stienen verwijt dat zij het juist niet over bepaalde zaken heeft.

   Verwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  7. Jansen heeft Stienen niet verweten dat zij het wel over de Arabische lente heeft gehad en niet over de historie van arabische rioolwaterzuiveringsinstallaties.
   Hij heeft enkel opgemerkt dat zij daar niets over gezegd heeft, maar wel iets over de arabische lente.
   En dat klopt.

   Wist je trouwens dat, tijdens het sporten, een vergrote kans is dat een bepaald gen omslaat, flipt, zodat de sportieve ervaringen doorgegeven kunnen worden aan de volgende generatie.
   En daar heeft Stienen ook niets gezegd en Jansen heeft dat haar niet verweten, want dat is off topic.

   Wat ook off topic is is molesteren, want dat valt onder de Arabische winter.
   Daar heeft Stienen niets overgezegd:

   https://www.youtube.com/watch?v=HmYk5qweXMU&feature=related

   Volgens moslimse opvattingen is dit laster.

   Verwijderen
  8. @Floris,

   Jij verwijt mensen een mening die ze niet hebben, en daarmee een domheid die nergens uit blijkt. Dat kan nooit nuttig zijn, tenzij als demagogisch trucje. Dat is niet te vergelijken met wat Jansen zegt.

   Jansen verwijt Stienen dat ze haar prioriteiten niet op orde heeft.
   Enerzijds zeuren over vrouwenqouta in topfuncties, anderzijds zwijgen over het feit dat veel meisjes en vrouwen in de Arabische wereld geen recht hebben op zorg, onderwijs of zelfs een eigen leven.
   Jansen suggereert daarmee niet dat Stienen denkt dat dat onrecht niet bestaat (het soort stropop waar jij mee kwam). Jansen verwijt Stienen alleen dat ze zo vaak zwijgt over dat onrecht.
   In zo'n geval is wat iemand niet zegt inderdaad relevant.

   Jansen verwijt Stienen daarnaast dat ze die hele Arabische lente wat te rooskleurig bezag, en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Al vanaf het begin ging het overal mis, bijvoorbeeld in Egypte waar een demonstratie voor vrouwenrechten in een massa-aanranding ontaardde. Op dat Tahrirplein hebben tijdens die hele lente tientallen groepsverkrachtingen plaatsgevonden, met name van Westerse journalistes.
   In Libië verdwenen al voor de val van Khadaffi zo'n 5.000 Afrikaanse gastarbeiders, na valse beschuldigingen van "collaboratie met Khadaffi". Op internet staan filmpjes waarin ze worden vernederd en mishandeld. Ook het Syrische verzet blijkt betrokken bij oorlogsmisdaden tegen burgers. De "nieuwe" regeringen van Tunesië en Egypte pakken afvalligen op.

   Fantastisch, die lente.
   Waarom hoorden we Stienen en al die andere "experts" daar nooit over?

   Die grootmufti kan me eigenlijk niet zoveel schelen, al was hij veel meer dan alleen een randfiguur. Probleem is alleen wel dat hij in de islamitische wereld nog steeds bijna net zo populair is als Hitler. En in Europa doen veel mensen alsof het Westen provoceert, discrimineert, etc.
   Genocide-ontkenners als Abbas en Erdogan gelden als "gematigd moslim", en wij verwijten Wilders extremisme?

   Verwijderen
 19. PSYCHOLOGISCHE VERKLARINGEN
  WAAROM LINKS ISLAMISEERT
  Wat drijft een linkse intellectueel?

  - Links bestaat bij de gratie van zielige mensen, voor wie links als ethisch juiste redder een vijand onderuit moet halen; vroeger de gevestigde orde, maar dat is links tegenwoordig zelf, dus nu zijn alle andersdenkenden de vijanden der linkse rechtschapenen.

  - Links watertandt bij collectiviteit.

  - Links dogma betreft de maakbare waarheid.

  - Links ruilt olie voor immigratie (Resolutie van Straatsburg).

  - Links is "kosmopolitisch", dat is cultuurnihilistisch, andere zgn. gelijkwaardige culturen moeten binnenstromen.

  - Linkse zelfhaat (gereformeerd opgevoed) leidt tot afwijzing van eigen culturele identiteit.

  - Links voelt zich deugdzaam door tolerant te zijn jegens IN-tolerantie ("Stockholmsyndroom").

  - Links is anti-nationalistisch dus hoe meer Nederland ondermijnd wordt des te liever.

  - Links gebruikt het holocaust-trauma om andersdenkenden aan het schrikken te maken.

  - Links heeft luxe baantjes als asiel-advocaat en lobbyist van een slurpsubsidiepot.

  - Links bewoont villa's in het groen en preekt dat de autochtoon in de volkswijk solidair moet zijn.

  - Links wordt gedragen door immigranten-kiezers want die hebben stemrecht gekregen.

  - Links probeert het afleggen van de oogkleppen zo lang mogelijk uit te stellen om geen verantwoordelijkheid te nemen voor de chaos.

  - Ook al weet links heimelijk beter, de emotie die vastzit aan eer contra gezichtsverlies is sterker. Links handelt niet rationeel maar eer-gerelateerd.

  - Links heeft een hekel aan wetenschap, want echte wetenschap dwingt tot het zien van feiten.

  - Links heeft een autoriteitsconflict tegen bovenbazen en wil als regent zelf de dienst uitmaken, tot heil van het volk, als dat zijn kop maar houdt, anders zijn het haatzaaiers.

  - Linkse sociaalheid en humaniteit gelden bij klassiek links (communisten) slechts totdat zij de macht hebben, want daarna worden ze juist wat ze zeiden te bestrijden.

  - Links werkt net als een ander kerkgeloof dus de realiteit moet zich aanpassen aan de ideologie net als bij de islam.

  - Links is tegen meningsvrijheid, vandaar tegendemonstraties.

  - Zelfverguizing, nestbevuiling en zelfbevlekking zijn eervolle linkse codes; rondborstige eigenwaarde en zelfstandigheid zijn rechts. Hoe graag meldt de NOS dat pyromanen "blank" zijn!

  - Wat links nog meer verafschuwt dan de islam is het politieke programma en de potentiële democratische overwinning van rechts. Links geeft er daarom prioriteit aan als partisaan voor de islam op te treden onder een vals aureool van beschermheer der godsdienstvrijheid en gelijkberechtiging.

  Generaal P.Pardon
  http://infohit.nl/multicul/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De selectie van briljante politici gaat niet volgens de best denkbare lijn, maar eentje waarin volgzaamheid een voorname plaats inneemt. Mensen met inzicht en kennis van zaken moet je daar niet gaan zoeken. Mensen die gewend zijn dat er voor hen wordt gedacht en beslist destemeer. ( Vandaar die overvloed aan Tweede Kamerleden die niet anders zijn dan ambtenaren verkleed als volksvertegenwoordigers )
   Linx maar ook rechts lijden aan dezelfde ziekte: Een enorm gebrek aan intelligentie, kennis van zaken en wil om goed te doen.

   En dan is het simpel. De VVD en de PvdA volgen het zelfde moeizame pad richting graf. Het einde popelt van ongeduld.
   Het einde van de poppekast is nabij. Ze kunnen de zelfveroorzaakte problemen niet meer oplossen. Het is hen boven het hoofd gegroeid.

   Verwijderen
 20. Overigens was de polemiek van HENK STEENHUIS eveneens aan Petra Stienen gewijd. Zie dagblad Het Parool een dezer dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Gefeliciteerd meneer Jansen. Ik volg u al jaren, volkomen verdiend deze prijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Misschien een beetje late reaktie maar ik wil heer Jansen van harte feliciteren met de prijs! Ik kan rustig zeggen dat hij mij door zijn boeken en optredens de ogen geopend heeft over de ware aard van de islam. Ik ben me er meer in gaan verdiepen en heb de noord afrikaanse opstanden altijd als het begin van chaos en geweld gezien, niks "Arabische lente". Ik heb een tijdje het nieuws systematisch mbt geweld gevolgd en het is bijna steevast: waar bloed is is Islam. The religion of peace is veel meer een religion of blood. Wanneer je een andere mening hebt word je door de religie van vrede afgeslacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ze is weer op tv walgelijk!!! Nu!

  BeantwoordenVerwijderen