'Halalwoning' bestaat al lang in Nederland

In 1988 is reeds het eerste grote woningproject in Nederland gerealiseerd waar rekening is gehouden met de woonwensen van allochtonen. Architect Alvaro Siza ontwierp het project 'Punt Komma' in Den Haag met gescheiden circuits voor mannen en vrouwen.
In pakweg 1993 stond in het lesmateriaal dat ik moest gebruiken in mijn lessen aan allochtonen een interview met architect Siza over 'halalwoningen', o.a. over gescheiden ruimtes voor de man en de vrouw. Daar behoorde je geen vragen over te stellen. De actualiteit laat dus zien: wat men zaait zal men oogsten.

Meer info, lees deze pdf (Stichting Forum, instituut voor multiculturele ontwikkeling, Programma Sociale Cohesie. Rein Sohilait, Peter Schmitz (eindredactie) Utrecht, pari 2006)Multicultureel bouwen en wonen 
24.11.2012


22 opmerkingen:

 1. Mensen mogen natuurlijk hun huis inrichten, laten inrichten, zoals ze zelf willen. Die 'halalwoningen' laten goed zien hoe ver 'hun' samenleving van de 'onze' verwijderd is en zal blijven.

  Dat hoofdoekje lijkt voor sommigen zo onschuldig, een detail, maar is het dus niet, nergens, niet buitenshuis en niet binnenshuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Halalwoningen moeten wat mij betreft afgebroken worden, deze woningen zijn expliciet apartheid.
  Een woning laten staan als museum met als directeur Fawaz Jeneid.
  Hier komen Heimweh, islam en socialisme samen.
  Verdorie hier komt den duitser om de hoek kijken. De tweede wereldoorlog gerenoveerd door de holbewoner zou Theo kunnen zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dus als moslim woningzoeker kom je zowel op de halal- als de haram-woningenlijst. En als niet-moslim alleen op de haram lijst?
  Conclusie is dus dat moslims twee keer zo snel aan een woning kunnen komen.
  Ik zie het al gebeuren dat je je moet bekeren tot de islam om nog voor een woning in aanmerking te komen. Wie word er nu eigenlijk gediscrimineerd hier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is (zo heb ik eens ergens gelezen) een ondernemer met een meubelzaak die zich tot de islam heeft bekeerd om op zondag open te mogen. (De Islamitische concurrenten mochten dit namelijk al wel) Dus niets nieuws.

   Verwijderen
 4. Geweldige reactie van Plasterk over halal woningen, "De woningen net even aanpassen aan wat 85 procent van de huurders wil, vind ik een goed idee".

  De islam verklaart een vrouw officieel half zo veel waard als een man, verplicht vrouwen met minimaal een hoofddoek maar liever met een totale zak over hun hoofd heen te lopen. Mannen bepalen wanneer ze sex hebben met hun vrouw en mogen daarbij ook slaan zo lang ze maar geen blijvende schade veroorzaken. Als het meisje minderjarig uitgehuwelijkt is en tegen haar zin sex moet hebben met haar man, zeg maar verkracht wordt, dan zorgt zo'n halal woning er toch mooi voor dat zo'n meisje dit nooit en te nimmer tegen de buitenwereld kan vertellen. Ze kan/moet zich mooi terugtrekken als er bezoek is.

  Hoe kan een socialist als Plasterk zulke potentiele misstanden gewoon negeren, en erger nog gewoon goedpraten? Het antwoord weet ik al, als je als partij een miljoen moslim stemmers hebt zet je gewoon al je principes opzij. Niks gelijkheid van man en vrouw bij de PVDA. De socialistische PVDA is niet meer.

  Als de PVDA niet duidelijk afstand neemt van kwalijke zaken in de islam die recht tegen het socialisme in gaan krijg ik bij het horen van de naam PVDA een kwalijke bijsmaak. De islam streeft ook naar een kalifaat wat gewoon een totalitaire theocratische dictatuur is. Islam heeft het ook niet op joden en andere ongelovigen. Als je een miljoen aanhangers hebt van een ideologie met zulke ideeen en je neemt daar zoals de PVDA doet geen afstand van maar negeert dit of praat het goed, dan moet je je toch eens afvragen waar je als PVDA mee bezig bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alleen even om de gedachte te bepalen, stel nu dat er mensen zijn met een hogere moraal, een cultuur die ons zeven stappen voor is. Stel nu dat daar ook een architectuur aan gekoppeld is. Zou het dan niet wenselijk zijn als wij iets van die hogere cultuur meenemen en er gebruik van maken.

  (bedachtzame stilte)

  Het omgekeerde moet ook gelden, stel nu dat wij in Nederland gekoloniseerd worden door plurken en boertige proleten, hersenloze rouwdouwers voor wie een ander niet telt. Stel! Dan zou het toch zo moeten zijn dat wij met onze architectuur een uitnodiging geven aan die anderen om ook te komen tot onze hoogte in beschaving. Als we dat niet zouden doen dan zouden wij net zo slecht zijn als die ander.

  Doordat wij nu mensen de mogelijkheid geven om middels in Nederland gebouwde huizen hun abjecte denkbeelden vorm te geven in hun woning maakt dit van ons een zelfde soort onmensen als zij die deze woningen wensen. Dit maakt dat de Nederlandse samenleving achteruit holt. Het is daarom mijn mening dat er voor deze halal-architectuur geen plaats is in Nederland. Enkel en alleen omdat het de islam ten goed komt. Als men wil bouwen voor hindoes, met in ieder huis plaats voor de heilige koe, dan is dat best. Wil men bouwen voor zigeuners, prima. Als zij in hun cultuur een huis willen hebben waarbij een huiskamer of binnenplein door meerdere gezinnen wordt gedeeld, het lijkt me fantastisch. Het gaat om de liefde die men voor de ander heeft, het gevoel dat men wil delen en de saamhorigheid. Een halal-woning met een speciale plaats waar vrouwen opgeborgen kunnen worden dat is geen goed idee. Het is haatdragend en het is kwaadaardig.

  Er moet plaats zijn voor iedereen in Nederland, maar alleen voor de mensen die een positieve bijdrage leveren, afbreken heeft geen zin, daar zit niemand op te wachten. Plasterk (PvdA) had beter moeten weten, door te doen alsof het geen verschil maakt gaat Plasterk voorbij aan de essentie van de islam, en dat is erg dom.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ---als je als partij een miljoen moslim stemmers hebt zet je gewoon al je principes opzij.---

  Om te gillen, wat een grap!

  Vanochtend zei Plassterk nl bij Jinek op zondag letterlijk: dat je je niet te zeer aan principes moest houden.

  Dus wel aan die van de Moslims.

  Nou, voor mij was het al oorlog, maar nu helemaal! En vanwege de grote sociale onlust die dit gaat geven wordt het een zeer duur project door de benodigde beveiliging die voor de verbouw nodig zal zijn. Een fikkie is maar zo gestookt en IK zal het niet blussen, zal naar Amsterdam afreizen vanuit het hoge Noorden en GENIETEN van de fik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Plasterk veroordeelt vrouwenstandpunt SGP
   ANP

   Den Haag, 19 dec.2007 Minister Ronald Plasterk (Emancipatie) vindt het ,,van de ratten besnuffeld dat de SGP geen vrouwen in bestuurlijke functies wil''.

   De minister zegt dat deze week in een interview met de Gay Krant.

   Twee weken geleden besliste de Raad van State nog dat minister Guusje ter Horst de SGP alsnog subsidie moet geven. De rechtbank in Den Haag had eerder juist bepaald dat de SGP geen subsidie meer mocht krijgen van de overheid omdat de partij weigerde vrouwen toe te laten als lid en het voor hen onmogelijk maakte en nog steeds maakt om gekozen te worden in bestuursfuncties.

   http://vorige.nrc.nl/article1858025.ece

   Verwijderen
  2. Ha, ha, ha:.....,van de ratten besnuffeld dat de SGP geen vrouwen in bestuurlijke functies wil''."

   Hoeveel maten heeft Plasterk? Of heet dit genuanceerd? Of zijn wij nu intolerant?

   Ik zou bijna geloven zelf niet meer goed bij mijn hoofd te zijn.

   Verwijderen
 7. Wat ik me nog bedacht: wordt dit misschien gefinancierd door Qatar, net als de Parijse sub urbs/banlieus????

  Ach, 't is waar ook, hoe kan ik dat nou vergeten zijn: Plasterks vrouw is al lang Islam. Ze droeg immers al eens een hoofddoek tijdens e.o.a. gelegenheid? Vanwege een principe of zo maar voor de lol? (even voor de goede orde: het was GEEN carnaval)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben een 70-jarige autochtoon zonder religieuze affiliatie, en ik kan me heel best vinden in een aantal woonwensen als in de pdf hierboven genoemd. Als ik bezoek heb, hoeft dat niet zo nodig langs alle (open) slaapkamerdeuren en door mijn open keuken. En het toilet direct naast de woonkamer vind ik ook niet heel aantrekkelijk (ik heb het jammer genoeg wel). Vrouwen hoeven van mij niet uit het zicht te blijven, maar als mijn slaapgedeelte buiten het directe bereik van bezoekers blijft, bestaat de mogelijkheid inderdaad dat zich ergens een vrouwmens verdekt opstelt. Per slot van rekening zijn ook puberende kinderen niet altijd bereid om oog in oog met het bezoek van paps en mams te staan. Maakt dat mij tot een crypto-islamiet met prehistorische ideeën?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Frits B:
   Maakt dat mij tot een crypto-islamiet met prehistorische ideeën?

   Ja, want u als bezoek heeft, dient uw bezoek wel langs alle (open) slaapkamerdeuren en door uw open keuken te lopen.
   En het toilet direct naast de woonkamer dient u ook heel aantrekkelijk te vinden (niks jammer! wilt u soms op een islamiet lijken?).
   Uw slaapgedeelte moet binnen het directe bereik van bezoekers blijven, en die puberende kinderen moeten altijd bereid zijn om oog in oog met het bezoek van paps en mams te staan.

   Ja menner Frits. Anders bent u een eigen normen en waarden verkwanselende jihadistische crypto-islamitische prehistorische ideeën uitdrager, en een sharia-invoerende linkse hobbyist!

   Verwijderen
  2. Nee hoor Frits B. U lijkt niet op islamieten met prehistorische ideeen als El Houssain. Vrouwen hoeven van u toch niet in aparte ruimten te verblijven als er ander mannelijk bezoek komt? Nou dan. Als u de pdf goed had gelezen had u die vraag niet hoeven te stellen. Dat dan weer wel.

   Verwijderen
  3. Ik hèb de pdf goed gelezen, al viel dat met mijn leesloep niet mee. Wat mij stoort in de discussie is dat een op zich voor velen wenselijke indeling van een woning aangegrepen wordt om afkeer van moslims te spuien. In de nieuwste voorstellen van Eigen Haard zitten praktische voordelen die u - als u in Amsterdam bekend bent - ook in de nieuwbouw op IJburg (bepaald niet in de sociale sector) terug kunt vinden. Gewoon handige details als ruimte om vuile spullen direct bij de voordeur kwijt te kunnen, om bezoek buiten de privévertrekken te houden anders valt de rotzooi zo op, of een woonkeuken die niet ongebreideld luchtjes doorlaat naar de woonkamer. Dat gelovige moslims daarvan een ander gebruik maken dan anderen zouden willen, behoort voor de anderen geen reden te zijn om dergelijke praktische bouw dan maar te verbieden. Wij willen niet allemaal in een volledig open loft wonen.

   Verwijderen
  4. Dat doet niets af aan de bezwaren tegen bouwen op religieuze grondslag vanuit algemene middelen.

   Zelf bepalen, dan zelf betalen!

   Verwijderen
  5. Deze woonblokken waren aan renovatie toe. Een fatsoenlijke wooncorporatie houdt dan, ook uit eigen belang, rekening met de wensen van de huurders. En die algemene middelen zie ik niet zo; waren de wooncorporaties niet verzelfstandigd? Ze zullen deze renovering toch heus zelf moeten betalen. Bij mij is onlangs het buitenschilderwerk vernieuwd; dat staat in de onderhoudsplanning van de exploitatie. De huurders betalen er voor, in kleine beetjes.

   Ik erger me al jaren aan de rare woningbouw van tegenwoordig. Heel efficient wat ruimtegbruik betreft, maar wat is het nut van een oudersslaapkamer die alleen vanuit de woonkamer bereikbaar is, van een keuken (met alle daaraan verbonden rommel) in een hoek van de woonkamer, van een toilet direct naast een woonkamer terwijl aan de andere kant van het toilet een werkkast van dezelfde grootte ligt, van slaapkamers waar je net een bed in kwijt kunt en niet de kasten om linnengoed in op te bergen, van half ingebouwde balkons zodat je de helft van het jaar met een glazen inham in je woonkamer zit? Als ik dan de plattegrond van deze zgn. halalwoning zie denk ik "hokkerig, maar het principe is praktischer dan wat er verder vaak aangeboden wordt". Religieuze grondslag telt bij de beoordeling mijnerzijds absoluut niet mee; een bruikbaar idee blijft bruikbaar ongeacht de achterliggende ideologie.

   Een Godwinnetje tot besluit: de Duitse Autobahnen zijn destijds voornamelijk aangelegd om snel troepentransport mogelijk te maken. Leidt dat tot scrupules om ze te gebruiken voor snelle ritten naar de wintersport?

   Verwijderen
  6. "Religieuze grondslag telt bij de beoordeling mijnerzijds absoluut niet mee; een bruikbaar idee blijft bruikbaar ongeacht de achterliggende ideologie."

   Islamideologie hoort niet thuis bij een woningbouwvereniging. Als je onderhandelingen start met orthodoxen verlies je het volgens hun boek altijd.

   Er is geen democratisch handboek waarin staat dat je mannen van vrouwen moet scheiden.

   Verwijderen
 9. @Frits B,

  Het gaat ook om het hypocriete, de dubbele standaard.

  Als SGP-ers hun vrouwen apart willen houden vindt iedereen dat schandalig. Als moslims hetzelfde doen dan wordt dat gesubsidieerd. Nu met speciale woningen, maar eerder met aparte zwemlessen; eigen artsen; gescheiden stemlokalen en zelfs aparte zitplaatsen in het theater.
  De overheid en diverse daaraan gelieerde subsidiesponzen maken voortdurend reclame voor de hoofddoek, uiteindelijk toch een voorwerp dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, èn de ongelijkheid tussen gelovigen en ongelovigen uitdrukt.
  Wanneer gaat de overheid reclame maken voor het SGP-vrouwenstandpunt?

  En vrouwendiscriminatie is slechts één van de vele ergernissen rond de islam. Allemaal ergernissen die we van katholieken of neo-nazi's nooit zouden accpeteren. Niet iedereen is gediend van de toenemende censuur, steeds gewelddadiger antisemitisme, potenrammen en terreurdreiging. Inclusief de steeds idiotere veiligheidsmaatregelen waaraan ook niet-moslims, vaak JUIST de niet-moslims zich moeten onderwerpen. Ik moet op schiphol mijn broek uittrekken terwijl de burqababe gewoon doorloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Al die ophef over Halal woningen... Ik heb liever een Griekse woning. Zodat de buren mijn huur betalen.

  BeantwoordenVerwijderen