We hebben een naam hoog te houden


UPDATE: HANS JANSEN WINT HET SCALPEL 2012 !!! (Morgen is hier de tekst te lezen.)

2.11.2012. Vanaf 20.30 uur livestream 'De Avond van de Polemiek' (Aflevering 3, thema Ad Hominemodebalielive.nl .

Nederland heeft nogal wat namen hoog te houden. Dat hoor je wel eens. Zo schijnen we zo'n beetje het
tolerantste volk op aarde te zijn. Iets met 't verleden, een Gouden Eeuw, iets met gezellig gezamenlijk couscous eten met Andersdenkenden, iets met cultuur…

Tja.

Als ik SIRE (Stichting Ideële Reclame) moet geloven, staat het er de laatste tijd niet best voor met de
fameuze Nederlandse tolerantie. Die zou tanende zijn. Op. Het volk zou de kluts kwijt zijn, 't is vergeten wat tolerantie is en zonder tolerantie is er geen toekomst voor onze multiculturele samenleving. Zoveel weet SIRE.

Dus moet het volk heropgevoed worden want: naam, hoog houden, wij!

Het lesje nam de vorm aan van een spotje op de nationale teevee. Hoe 't faalde, kunt u hier nog lezen. (Misleidende ideële reclame)

Vast staat dat 't filmpje niets met de ware betekenis van tolerantie te maken heeft: 'het gedogen van meningen die men afkeurt en die men wel zou kúnnen verbieden'.

Dus wat SIRE met dit filmpje hoog wilde houden, welke glorievolle traditie? Geen flauw idee.  Misschien zou het zelfs geen gek idee zijn om eens wat minder tolerant te zijn want welke rechten er tegenwoordig allemaal niet opzij worden gezet ten gunste van godsdienstige regeltjes en meningen, dat loopt toch de spuigaten uit.

Zou je zeggen.

Tolerantie zit in het DNA van onze rechtsstaat, daar hoef je de bevolking geen lesje voor te leren maar hoe zit het met de strijd der meningen in de vorm van polemiek, de openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich veelal afspeelt tussen vakgenoten van het schrijversgilde?

Heeft Nederland hier een naam hoog te houden?

Multatuli, W.F. Hermans, Karel van het Reve, polemisten om trots op te zijn.


Het is helaas goed zoeken, wil je vandaag de dag een polemist van hun niveau tegenkomen.  De laatste echt grote polemist werd het Nederlandse volk acht jaar geleden op brute wijze ontnomen. Vermoord door een niet zo bijster tolerante nieuw geïmporteerde medeburger, deze sneed de polemist Theo van Gogh rigoureus de keel door.

Waren de machthebbers die het alleenrecht hebben op geweld en het nauwkeurig controleren en volgen van onze burgers maar wat minder tolerant geweest destijds.
In mijn actualiteit conflicteren tolerantie, een scherpe pen en de multiculturele samenleving immer.

Maar we hebben een naam hoog te houden.

Het moet toch mogelijk zijn één avond per jaar de beste polemisten te laten voorlezen wat ze kunnen.

In 2010, 6 jaar na de moord op Van Gogh was het zo ver, toen durfde men wel weer.  De Balie, Het Parool en SLAA A'dam, organiseerden 'De Avond Van De Polemiek'. Zij willen met dit initiatief het belang van de polemiek benadrukken. De beste polemist ontvangt Het Scalpel 2012.

Precies op 2 november. Is het niet geweldig?

Ik vind van wel. Ik lust wel pap van polemiek.
Net als vorig jaar ben ik heel benieuwd hoe ver de kwaliteit reikt. Ook dit jaar ga ik belangstellend kijken naar pogingen tot het schrijven van grote polemiek. Thema: Ad Hominem. Dit zijn de genomineerden voor Het Scalpel 2012.

1. Mariska Orbán (Katholiek Nieuwsblad) 2. Hans Jansen (Hoeiboei) 3. Joris van Casteren (Het Parool) 4. Marcel van Roosmalen (nrc.next) 5. Henk Steenhuis (voorheen HP/DeTijd, Welingelichtekringen.nl en Het Parool) 6. Linda Duits (blogger DeJaap) 7. Marian Donner (nrc.next) 8. Ewald Engelen (DeGroeneAmsterdammer en Het Parool) 9. Anton Dautzenberg (schrijver, nrc.next) 10. Bas Paternotte (DeJaap / GeenStijl).

(Meer info en hier en zie de poll linksboven op de site: stem op uw favoriete polemist.)

LIVESTREAM op debalielive.nl

17 opmerkingen:

 1. ik zie hier geen echte polemici tussen. Meer mensen die alleen hun eigen standpunt verwoorden, en dan in actualiteitenrubrieken worden uitgenodigd hun standpunt toe te lichten. Met een opponent als hulp om het thema te verduidelijken, en waarmee dan 10 minuten gediscussieerd wordt.
  Polemiek kan ik dat niet echt noemen.

  Maar degene met de meest dwarse standpunten- als dat bedoeld is- is wel mariska orban. Maar daar ga ik vanwege het verflauwde 'polemiek' begrip niet op stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het wordt tijd om een mooi woord te verzinnen om die volksverlakkerij zoals Sire ten toon spreidt te benoemen. Het is namelijk vanuit een overtuiging moedwillig mensen voorliegen.

  Soort van Jehovagetuigen van de reclame.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sire lijkt mij op het newspeak. Vreselijk vind ik het. Wat polemiek betreft, dat is alleen maar zinvol in een gelukkige goed functionerende samenleving. Nu daar is tijd en ruimte niet voor. Nu is er tijd voor analyse. Waarom gebeuren de dingen zoals ze gebeuren? En wat kunnen we doen? En als er niets aan te doen is wat heeft dan prioriteit? Ik zelf zou denken aan een volwassener samenleving. Een wereld die de hebzucht en het ego overstijgt.
  Dus verdoe geen tijd met woordspelletjes, zou ik zeggen. Dat is voor taalprutsers en zwevers en mist vele doelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeg, het ziet er naar uit dat het nog wel een tijdje gaat duren, dan mogen we ondertussen nog wel lol maken, niet soms?
   En het grote publiek moet toch ook kans krijgen een beetje mee te genieten?

   Verwijderen
  2. Zeker mogen we lol maken, maar dat Sire-gedoe moeten we dan ook niet te serieus nemen. Wie propaganda gaat analyseren komt toch telkens bij hetzelfde uit. Geld en macht.
   Dat weten we dan. Daartegen protesteren is zinloos en zonde van de tijd.

   Verwijderen
 4. Nog als aanvulling op SIRE: herinnert u zich nog dat tot voor een paar jaar jaarlijks gepubliceerd werd welk volk in europa, welke natie, het meest buitenlander vriendelijk was? En dat Nederland daarin steevast bovenaan stond?
  En dan zouden we nu intolerant zijn? Een traditie van eeuwen in een paar jaar verdwenen?
  Hoe kan dat toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste eigenaar van: blogger.com,
  Het programma, welke in het filmpje te zien is, mag u gratis aan uw bezoekers weggeven.
  Zo kunt u uw bezoekers een zeer handige tool aanreiken en heeft u een mooie manier om uw e-mail lijst te maken.


  Ga hiervoor naar de website die in het filmpje
  te zien is en download de bestanden. (voor Mac en PC)

  http://www.youtube.com/watch?v=5NejM_NxfqM

  Met vriendelijke Groet,

  Frans
  Here is my blog post ... Verzekeringen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dautzenberg sabelt 'Tonio' neer in De Balie ...
  De Avond van de Polemiek moet nog beginnen, vanavond in Amsterdams debatcentrum De Balie, maar nu al is een rel gegarandeerd. Een van de tien genomineerden, de schrijver Anton Dautzenberg (1967), zal in zijn rede het boek 'Tonio' van ...

  http://www.trouw.nl/tr/article/search.do?language=nl&navigationItemId=15#

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sire is niets te dol, straks vertellen ze, dat naast de hoofdoek een directoir van stevig flanel een aanwinst is voor onze samenleving (vraag het aan je oma wel van boven de 90).Die reclamejongens proberen je zoveel mogelijk textiel te verkopen.Die oetlul in die sirereclame zal wel gecasht hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Toch als Sire zijn best doet kan er een heel visueel aantrekkelijk filmpje worden gemaakt over het onderwerp tolerantie mbt bv de Islam.

  Teskt: wees tolerant voor andere gebruiken

  Beeld: in de lucht schietende bruiloftsgasten

  Tekst: wees tolerant voor andere geloven

  Beeld: vrouw wordt gestenigd

  Tekst: wees niet bang voor het onbekende

  Beeld: uitzinnige massa moslims die ambassade bestormen

  Tekst: heb geen vooroordelen

  Beeld: Khomeini die fatwa uitspreekt over Salman Rushdie (niet ondertitelen!)

  Tekst: ga uit van de goede bedoelingen van de mensen, ook al begrijp of versta je ze niet.

  Beeld: Twin towers, Theo van Gogh, dansende jongeren in Ede, school kinderen met foto's van Bouyeri, enz, afsluiten met paar mooie onvertaalde (!) verzen uit de Koran

  Kortom, SIRE dit kan veel beter!

  BeantwoordenVerwijderen 9. 2 November is de dag dat we Theo van gogh niet vergeten zijn !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Meneer Jansen van harte gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn reactie op de update is fantastisch, super,een monumententale overwinning.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een reactie op Mark, U/je bent een geboren scenarioschrijver.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nog snel even voordat ik het krachthonk in ga naar de balie livestream gekeken.Erg leuk hoe Hans Petra met zijn kleine teen in het kruis kietelt.Hopelijk heeft ze nu een ladder in haar nylons,ik vind dat meegenomen. Die heeft ze van onze bevrijders, de amerikanen gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen