De witte troon

Je bent buitenlandse student aan de Technische Universiteit Eindhoven en je moet naar de wc maar welke deur je ook opent, nergens is het jou zo vertrouwde gat in de grond te vinden, het gat waarboven je gewend bent gehurkt je behoeftes te doen, klein en groot. Wie je ook aanspreekt, de conciërge, de docent of je mede-studenten, ze verwijzen je voortdurend naar deuren waarachter een ronde, witte troon prijkt. Nooit een eenvoudig gat in de grond. Ze hebben het gat omhoog gehaald! Rare jongens, die Nederlanders!

Alles goed en wel, nu nog langer wachten is onverantwoord. Dat voel je. Gelukkig schiet je iets te binnen - inderdaad je bent niet van de straat, je bent een student, een buitenlandse student aan de TU Eindhoven - want hoe zat het ook alweer? Als de berg niet tot Mohammed wil komen, dan moet
Mohammed naar den berg gaan. Van een wc-bril heb je nog nooit gehoord en het omhooggewerkte gat aanraken, of er op gaan zitten? Geen denken aan. Dus beklim je met ingehouden adem en je grote geschoeide voeten die rare ronde witte troon. Wat onwennig nog die eerste keer, wat onzeker, maar dit zal dan wel de bedoeling zijn, al je aandacht wordt opgeslokt door de troonsbestijging. Je zoekt in het nauwe hokje met je handen steun bij de witte muren. de witte glimmende rand glibbert onder je voeten maar het lukt, je komt op je hurken terecht. Ja, zo gaat ie-goed, hè, heerlijk, dit is het bekende gevoel, dit begint er op te lijken. Mooi meegenomen voor degene die na jou komt, die zal niet meer zo verbaasd zijn en het bovendien een stuk makkelijker hebben; je hebt als het ware de weg voor hem geplaveid, jouw voetsporen wijzen vanzelf de weg.

Arme buitenlandse studenten in Nederland, zo ver van huis, op een vreemde universiteit en nergens om hen heen een mens die kan uitleggen hoe een modern toilet, in onze contreien ook wel wc, wc-pot of plee genoemd, werkt. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om daar aan te beginnen, zo'n delicaat onderwerp. Maar het-gat-in-de-grond-gedoe kon niet onopgemerkt blijven en omdat de Technische Universiteit Where Innovation Starts niets liever doet dan tegemoetkomen aan andere culturen (hadden ze het maar van te voren geweten!), is de toiletinrichting aangepast aan en letterlijk verlaagd tot de cultuur van de nieuwe studenten. Het gat in de grond is terug! Hurktoiletten! Kom op hurk ook weer eens, heb je meteen weer dat vakantiegevoel!

16 opmerkingen:

 1. Op metro schreef iemand:
  'Ja hoor weer een paar stemmen voor de PVV!'
  Mafkees!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha ha, het moet hier niet gekker worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als het echt goed gedaan wordt, dan maken ze die toilet ook niet schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kan zelfs nog veel erger, want er zijn nogal wat moslims die een aparte wc willen, waar ongelovigen geen gebruik van mogen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet dat toilet ook zo geïnstalleerd zijn dat je in de goede richting kan schijten?

   Verwijderen
  2. @Hecatonhir: ja, richting het Westen. Want op ons schijten doen ze ook buiten de toiletruimte.

   Verwijderen
 5. -Dit is de kans voor de TU om de stelling, dat gehurkt je behoeft doen de remedie is tegen aambeien te verifiëren .

  -Het blijft een wonder,de culturele diversiteit in de wereld van ontspanning door inspanning, dan heb ik over de sluitspier.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kan dan ook meteen het toiletpapier vervangen worden door hopen stenen? De profeet vond drie stenen per keer voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Heilige Maria', het is waar wat u hier beweert, hoe is het mogelijk...

   http://www.ontdekislam.nl/forum/viewtopic.php?f=2&t=31443&view=previous

   Het is toegestaan om na het toileteren jezelf met water, stenen of iets dergelijks te reinigen. Maar het reinigen met water geniet de voorkeur. Anas overlevert dat wanneer de Profeet (saws) naar de toilet ging, ik (Anas) en een leeftijdsgenoot van mij brachten de Profeet (saws) een Idâwâh (een klein leren kommetje) met water en een stok, waarna hij met het water zichzelf reinigde. (Al-Buchari & Muslim)

   Â’isjah overlevert dat de Profeet van Allah (saws) zei: “Als één van jullie naar het toilet gaat, laat hem dan drie stenen meenemen en zich hiermee reinigen. Dit zal hem volstaan.” (Sahih Soenan An-Nasâ’i)

   Het is niet toegestaan om met minder dan drie stenen jezelf (na het toiletteren) te reinigen. Salman al-Fârisi overlevert, dat tegen hem werd gezegd: “Waarlijk, jullie Profeet heeft jullie (toch) alles geleerd, zelfs hoe jullie naar het toilet moeten gaan?” Hij (Salman) antwoordde: “Jazeker! Hij verbood ons, onze behoeften te doen met onze gezichten naar de Qiblah, ons te reinigen (na het toiletteren) met onze rechterhand, ons met niet minder dan drie stenen te reinigen.” (Sahih Soenan Ibn Mâdjah)

   Verwijderen
  2. Niet met de rechterhand; behalve als de linkerhand is afgehakt.

   Verwijderen
 7. De ervaring die ik heb met een hurktoilet en de in Nederland geïntroduceerde 'dieplader', t.o.v. 'het op een plankje poepen' is, dat je bij de eerste twee een goede timing moet hebben.

  Als de keutel valt, moet je snel omhoog komen om de opspattende straal te ontwijken. Veelal lukt dat niet en kan je gaan douchen omdat je niet weet wat je voorganger aan restmateriaal heeft achtergelaten.

  Het verbaast mij dat ik nog nooit een ander hierover heb horen klagen.

  Het kan natuurlijk zijn dat ik de goede techniek mis en nooit de goede positie heb ingenomen.

  Maar enige uitleg was -in ieder geval voor mij- welkom geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. http://s179.beta.photobucket.com/user/LilyLuna/media/arabischepleeinstructies.jpg.html

  Misschien was dit een idee geweest??

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou zo zeggen aan de verantwoordelijken in Eindhoven: doe een stapje terug voor die andere cultuur en val tegelijkertijd in de stront, maar geen probleem er is klaarblijkelijk een gebrek aan/bij onze eindhovense bestuurders.
  Laten we het maar op, een beetje ja een beetje, dom houden.

  BeantwoordenVerwijderen


 10. Ik krijg bij dit lachwekkende ontlastingsdrama steeds weer een foto van de de zwarte steen in Mekka op mijn netvlies:


  http://images.google.com/imgres?q=de+zwarte+steen&hl=nl&lr=lang_nl&newwindow=1&sa=N&biw=771&bih=313&tbs=lr:lang_1nl&tbm=isch&tbnid=aME-mCIyM8xGpM:&imgrefurl=http://www.risallah.com/islam/index.php%3Fi%3Dhadj&docid=8KPKbLoBB4yGQM&imgurl=http://www.risallah.com/multimedia/images/islam/hadj/zwartesteen.jpg&w=150&h=152&ei=ZyWlUM-JI7Ga0QWNq4DoBg&zoom=1&iact=hc&vpx=279&vpy=47&dur=3081&hovh=121&hovw=120&tx=88&ty=55&sig=111798465483651531542&page=1&tbnh=121&tbnw=120&start=0&ndsp=5&ved=1t:429,r:2,s:0,i:76

  De pot op.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Elke moslim weet dat er geen vliegtuigen zijn met hurktoiletten. Er is geen stewardess te vinden op de wereld die met een stok een hurktoilet wil gaan schoonmaken want het is nogal een smeerboeltje. Daarom worden er alleen vliegtuigen gemaakt met WC's. Die kunnen automatisch gereinigd worden. Elke moslim weet dat als hij op zijn verplichte reis naar Mecca gaat dat hij dan alleen met het vliegtuig kan. Daarom wordt een moslim verplicht om zich als een beschaafd mens te ontlasten. Hier is niets aan te veranderen.

  Grappig is het dat "Ron" schrijft dat de moslim niet mag gaan zitten schijten met zijn aangezicht náár de gebedsrichting. In Nederland zijn er dhimmies die veronderstellen dat het juist het poepen in de richten van Mecca niet toegestaan is. Er is wat voor te zeggen. Feitelijk zitten alle moslims achter elkaar te bidden, het maakt dus niet zo veel uit of men niet of wel in de richting van of naar Mecca mag of moet bidden. Het maakt ook niet uit, de halve wereld schijt in de richting van de 'Heilige' stad, sterker nog, de bezoekers van de stad zelf schijten ook op Mecca. Het schijnt ook dat de stenen die gebruikt worden steeds weer opnieuw worden gebruikt, ze worden gebruikt en dan weer verplaatst om weer opnieuw gebruikt te worden. Dat gaat al honderden jaren zo door.

  BeantwoordenVerwijderen