Even voorstellen: ex-Guantanamo-gedetineerden die opnieuw actief zijn als terrorist

Guantanamobay_2

Het Pentagon heeft namen bekend gemaakt van vrijgelaten Guatanamo-gevangenen die opnieuw actief zijn geworden in islamitisch terroristische groepen. Van 15 staan de hernieuwde terroristische activiteiten vast, 14 worden er sterk van verdacht. Het bewijsmateriaal bestaat uit o.a. vingerafdrukken, DNA materiaal en foto’s. De terroristische activiteiten vonden plaats in Irak, Pakistan, Afghanistan, Marokko, Saoedi-Arabie, Turkije en Rusland.


Op de lijst staan o.a.:
De Saoedi’s Al-Azdi al-Shihri en Al-Alawi al-Awfi die afgelopen januari in een video-boodschap lieten weten Al-Qaida leiders te zijn op het Arabische schiereiland.

Mohammed Ismail keerde in 2004 terug naar Aghanistan. In een interview verklaarde hij: ‘ze gaven me een goede tijd op Cuba. Ze waren erg aardig voor me en gaven me Engelse les’. Vier maanden later werd hij opgepakt op verdenking van een aanslag op tegen VS soldaten in de buurt van Kandahar. Hij bevestigde later dat hij lid was van de Taliban.

Mohammed Alim Shah, ook bekend als Abdullah Mahsud keerde in 2004 terug naar Afghanistan en blies zichzelf in 2007 op om arrestatie door Pakistaanse strijdkrachten te voorkomen. Hij zou in april 2007 een zelfmoordaanslag in Pakistan hebben aangestuurd, waarbij 31 mensen om het leven kwamen. Hij gaf diverse interviews na zijn vrijlating. Hij zou ook een aanslag hebben gepleegd op een hotel in Islamabad en verantwoordleijk zijn voor de ontvoering van twee Chinese ingenieurs.

Ali Al-Ajmi keerde in 2005 terug naar Koeweit. In april 2008 pleegde hij een zelfmoordaanslag in Mosul waarbij diverse Iraakse burgers om het leven kwamen.

Ibrahim Bin Shakaran en Mohammed Bin Ahmad Mizouz keerden in juli 2004 terug naar Marokko en werkten daar mee aan het organiseren van een Al-Qaida cel. De cel werd in 2005 opgerold door de Marokkaanse autoriteiten. Van Bin Shakaran staat vast dat hij diverse jihadi’s heeft gerecruteerd. Hij is inmiddels veroordeeld tot tien jaar gevangenis en Mizouz tot twee jaar.

Ibrahim Shari Sen keerde in 2003 terug naar Turkije. In 2008 werd hij gearresteerd in het Turkse Van, omdat hij leider was van de plaatselijke Al-Qaida-groep. Hij wierf nieuwe recruten en zorgde voor illegale wapens.

Ravil Shafeyavich Gumarov en Timor Ravilich Ishmurat keerden in 2004 terug naar Rusland. Ze werden gearresteerd vanwege hun deelname aan het bombarderen van een gasleiding en werden veroordeeld tot 13 resp. 11 jaar gevangenis.

Mullah Shazada keerde in 2003 terug naar Afghanistan en werd snel daarna opnieuw Talibancommandant in Zuid-Afghanistan. Hij organiseerde een gevangenis-uitbraak in Kandahar en dwong de grensstad Spin Boldak tot overgave. Hij werd in 2004 gedood bij gevechten met VS soldaten.

Abdullah Majid al-Naimi keerde in 2005 terug naar Bahrein. Hij was betrokken bij het ondersteunen van Al-Qaida-activiteiten.

Zahir Shah werd in 2007 vrijgelaten en werkt nu mee aan de training van terroristen in Afghanistan.

Webmaster Nieuw Religieus Peil (NRP)

Reuters, 26 mei 2009

ABC News: Guantanamo Recidivism List, 7 april 2009, gepubliceerd op 26 mei 2009 (pdf)

[Lees hierbij ook: Guantanamo Bay: wie zitten er? En hoe nu verder?]

1 opmerking:

 1. Dit is natuurlijk KUL !

  Wat betreft het gevalletje Gitmo gaat het er niet om of eventuele terroristen aldanniet terecht dan wel onterecht in de Jail zitten om vervolgens de oude hobby op te nemen.

  Gitmo is een aanslag op de amerikaanse vrije open samenleving.
  Het genoegen nemen met een niet-openbare procesgang is uiterst dubieus en de gemiddelde USA-taxpayer heeft onvoldoende inzicht op de situatie aldaar. Dàt is de kern.
  Gitmo is volgens diverse usa wetgeving volkomen legaal. Het probleem is eerder dat de USA taxpayer nagelaten heeft de wetgeving te controleren op juistheid, morel aanvaardbaarheid.

  Dus die kritiek op Bush en Cheney is die van krokodillentranen, want zij (B + C) hebben gebruik gemaakt van hetgeen wat voorhanden was.
  Dus niets illegaal. Welicht immoreel, maar dan had men jaren geleden, toen het voorstel wet werd, moeten protesteren en hun gekozen kiesmanne in de gaten moeten houden of ie wel hun werk goed deden!

  Ook zeer bedenkelijk is meneertje "Change, yes we can". Voor de verkiezingen beloofde hij Gitmo te sluiten, terwijl het nu nog steeds open is. Nu wil hij eventueel mensen terug naar huis sturen wegens onschuldig. Ook dat is onrechtvaardig.

  De Amerikaans samenleving heeft onschuldige mensen uit eigen land laten ontvoeren en dient dus de schade te compenseren. Usa-citizenship met familie-hereniging dient tot de keuze mogelijkheden te behoren.

  Wat wie een foutje begaat, dient te betalen.

  De usa heeft ook terroristen opgepakt en die dienen in een openbare rechtsgang veroordeeld te worden, tot desnoods de doodstraf,want dat is The law.

  ("offshore detention without trial as well as torture by US officials or persons acting under their instructions being permitted by Article VIII of the United States Constitution, as confirmed in the XXVIIIth Amendment to the US Constitution")

  Daarnaast zou men eens kunnen gaan nadenken over die wetgeving die dat allemaal mogelijk heeft gemaakt.
  Wetgeving dat van onrecht recht maakt. Zijn die wetten van het Amerikaanse volk wel altijd zo rechtvaardig en van moreel hoog niveau ?

  Misschien is die wetgeving wel een ondermijning van onze democratie,.
  Nou, ja "onze", die van hullie.


  Dus voordat men weer overspannen gaat reageren op het Kassander/Tulay-niveau....

  BeantwoordenVerwijderen