Glazen plafond en Groene Khmer

Het rijk van de Groen Khmer is geboren uit de wil van de vrouw. We mogen desalniettemin niet alle vrouwen over één kam scheren want over-één-kam-scheren is een denkfout die voor je het weet leidt tot haatzaaien, discriminatie en groepsbelediging. Zo’n denkfout is dan ook niet alleen strafbaar, maar ook nog eens een nare vergissing, want er zijn grote aantallen vrouwen die geen sympathie hebben voor de Groene Khmer. Ik heb eigenlijk juist onder zulke vrouwen wel mijn beste vrienden. Tegelijkertijd lopen er heel wat manspersonen rond die uit het diepst van hun hart het Groene geloof belijden. Daar heb ik nu weer wat minder vrienden onder.

Terwijl mannen naar hun werk gaan en proberen op het een of andere gebied, al is het nog zo klein, de top te halen, of er bij in de buurt te komen, klagen vrouwen over het glazen plafond. De betreurde Ischa Meijer vermaakte zijn gehoor wel eens met de anekdote over een feministische klaagavond, waar een van de dames dat plafond met klem onder de aandacht bracht, en haar non-carrière weet aan haar Vrouw-Zijn. Zoals altijd had Ischa de juiste vraag bij de hand: ‘Wat wilde u dan worden?’ – ‘Zangeres’, luidde het antwoord. De zaal barstte niet in lachen uit.

Wie aan zijn carrière werkt, moet reëel zijn, zijn best doen, een beetje geluk hebben en
compromissen sluiten. Dat gaat soms goed, soms slecht. De zoektocht naar de weg omhoog leidt niet altijd tot succes maar wel altijd tot enig inzicht in hoe de wegen dezer wereld lopen. Voor mannen bestaat er eigenlijk geen goed alternatief: ze zullen wel moeten voldoen aan de eisen die gesteld worden door de wereld zoals hij is. Voor vrouwen bestaat er wel een alternatief, zeker in de jaren dat hun wereldbeeld nog gevormd wordt: het huwelijk. Het bestaan van een alternatief werkt, uiteraard, demotiverend.

Huwelijk maar ook de uitkering zijn vergeleken bij een moeizame carrière aantrekkelijke alternatieven. Zeker bij het begin ziet dat er zo uit, later valt het soms wel eens tegen. Het bestaan van zulke mogelijke ontsnappingsroutes beïnvloedt ons gedrag. Het besluit te willen ontsnappen kan je uit de aard der zaak niet zo maar schouderophalend nemen. Er is een stevig en goed beredeneerd excuus nodig wanneer je afhaakt en voor een relaxter leven kiest. Niet zo maar een excuus, er is zo te zeggen een echt alibi nodig. Dat wordt door het Glazen Plafond geleverd.

Maar er is één sector waar dat plafond zichtbaar zijn taak niet vervult: de wolk van organisaties die zich inzetten voor een Groenere, andere en betere wereld. Denk aan Femke Halsema en Jolanda Sap bij GroenLinks (over Tofik Dibi is de jury zich nog aan het beraden); aan Liesbeth van Tongeren, ook GroenLinks, gewezen directeur (directrice?) van GreenPeace, haar royale directiesalaris is op internet te vinden; of aan Marianne Thieme en Esther Ouwehand bij de Partij voor de Dieren. Ook het CDA is niet vrij gebleven van dit soort leiders: denk even aan dominee Ruth Peetoom en huiver.

Er is een zeker gebrek aan zin voor de realiteit nodig om de geloofsartikelen van de Groene Khmer te omarmen, al was het alleen maar doordat groene productie van voedsel meer beslag legt op ruimte, en dus het milieu, dan gewone productiemethoden, zie bijvoorbeeld ook het recente proefschrift over biologische eieren van de Wageningse onderzoekster Dr Sanne Dekker.

Groene voedselproductie is slechter voor de vergroening dan de traditionele en de industriële voedselproductie. En zonder de gehate energie uit aardolie, gas en kerncentrales gaan we terug naar de tijd van Afke’s Tiental: niet meer dagelijks onder de douche maar eens per week met z’n tienen in de tobbe op het erf. In de zomer dan, indien de afkoeling van de aarde niet doorzet.

Die groene paradox valt mannen eerder op dan vrouwen. Vrouwen zijn daarom, bijvoorbeeld, eerder tegen kernenergie dan mannen en vinden olie vies. Ook zonder Stapel-onderzoek ligt het voor de hand te denken dat niet alleen bij de leiding en het kader maar ook bij de aanhang van de Groene Khmer vrouwen oververtegenwoordigd zijn.

Het groene geloof is trouwens niet het enige gefeminiseerde geloof: het christendom kan er ook wat van. Vrouwen zijn onder kerkgangers verreweg de meerderheid. De mannelijke leiding van de kerk kleedt zich het liefst in een rokje en bestaat voor een belangrijk deel uit gefeminiseerde types. Nee, dan de islam: een verademing van viriele masculiniteit.

Hoewel realiteitszin ook bij mannen wel eens ontbreekt, straft zich dat vaak af met carrièreproblemen. Mannen zijn om in hun bestaan te voorzien vaker afhankelijk van de markt en de buitenwereld dan vrouwen. Vrouwen daarentegen lukt het heel erg veel vaker dan mannen om dankzij hun partner vrij te zijn van de druk van de realiteit, de druk van de markt. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de keuzes die iemand maakt. Vrouwen kiezen haast zeker vaker voor de Groene Khmer dan mannen.

Maar de Schepper heeft het wonderlijk geregeld. De meest vervuilende activiteit denkbaar, slechter voor het milieu kan het haast niet, is het exclusieve voorrecht van de vrouw: kinderen baren. Weer een vervelende irritante paradox: zonder kinderen een beter milieu – maar geen mensen meer.

Mannen denken beslist te weinig na over oplossingen voor dat dilemma. Ze zijn te druk met hun zogenaamde carrière. Zeker van Buma, Geert en Emile is hier niets te verwachten. Maar Femke, Jolande, Liesbeth, Marianne, Esther, Ruth en Tofik: het zijn eerste klas beleidsmakers die zeker in staat zijn voor al onze problemen en dilemma’s ‘een heldere oplossing aan te reiken’. We zien dan ook vol verwachting uit naar wat de Groene Khmer behalve het Kunduz-accoord ons allemaal nog meer aan moois en goeds zal komen brengen: misschien zelfs wel een oplossing voor de groene paradox.

17 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De groene khmer bestaat vooral uit nodeloze, de wereld reddende schuldaanwrijverij.

  Zoals we vroeger al op school leerden is het hele armoe probleem er een van 'de verdeling'. Er zijn stinkend rijke lui in de armste gebieden van afrika, net zoals de meeste miljardairs in China en rusland zitten.
  Daar kunnen wij als westerlingen, als europeanen, ons schuldig aan voelen, maar naar mijn idee kunnen we daar weinig aan doen. Sterker nog: noodhulp aan Somalie etc nam veel onderhandelingstijd in beslag, wat weer een aanwijzing was, dat veel aan de strijkstok van lokale machthebbers is blijven hangen, veel nieuwe rijken gecreeerd zijn.

  Over paradox gesproken: op de equator gebeurt de meeste plantenproductie. Hoe zuur dat de wereldredders tegen toename van de temperatuur zijn, en hoe zuur dat een land als indonesie zich zelf kan bedruipen qua voedselproductie. 250 miljoen mensen, overlevend op die paar eilanden, wat impliceert dat er op het aardoppervlak iets van 60 miljard mensen kunnen wonen. Laat de helft afvallen ( Kou..), en vergeten we even dat grasland mongolie braak ligt en nederland het voorbeeld heeft gegeven van hoogrenderende produktiemethodes, en dan kunnen we toch vaststellen dat er nog steeds 4 keer zoveel mensen op de aarde kunnen wonen als nu het gevai is.
  Ook al zei de club van rome ( de wouter van dierens) indertijd dat we met de toenmalige leefwijze het haar 2000 niet zouden halen. Ze zouden eens in Afrika , bv Congo, moeten kijken: 70 keer zo groot als nederland, 7 keer zo groot als duitsland, zeer vruchtbare grond, ideaal klimaat, en slechts 80 miljoen inwoners, zoveel als duitsland...

  En dat ook nog eens zonder grondstofprobleem.
  In zweden en Rusland zijn professoren die menen dat olie niet van fossiele oorsprong is, maar komt van een altijd durend proces van vorming van koolwaterstoffen onder hoge druk en temperatuur op breukvlakken in de aardkorst. Wat aan de basis (!, want ze hebben daarmee voorraden opgespoord) ligt van rusland als 's werelds grootste energieleverancier. En bekijk ook eens het arabisch schiereiland: een grote ophoping van vulkaangebieden.

  Kernenergie is er ook nog voor honderden jaren, duizenden jaren wanneer wordt overgestapt op thorium. U wist dat 10 miljoen huishoudens, in 100 jaar tijd, een nucleaire afvalhoop van 10x10x10 ....meter zou opleveren? een atoomhoop ter grootte van twee maisonnettes, twee en een half eensgezinswoning, in 100 jaar tijd. Hekje eromheen, en klaar is het energieprobleem. Tenslotte leven er in Nagasaki en Hiroshima ook miljoenen mensen, zonder lichamelijke afwijkingen, anders was dat verboden gebied verklaard. En in het gebied rondom tsjernobyl dat verboden verklaard ís, blijken bijzonder weinig, bijna geen, lichamelijke afwijkingen te zijn voorgekomen. Net zo min als in Fukushima, waarvoor japan wel de helft van de electriteitsproduktie stillegde, en duitsland al haar kerncentrales.
  "Groen"...

  Grondstoffen? De oceaanbodem ligt vol met mangaanknollen, nog niks van gedolven. Wat je ook ervan bewust maakt dat de mens nog bijna niks weet van zijn leefomgeving, van de aarde. 15 jaar geleden was de mens de visstand aan het uitroeien, 3 jaar geleden hoorde ik in http://www.wildekeuken.nl/ dat er tientallen miljoenen tonnen grote haring zat in de noord atlantische oceaan, en afgelopen week werd bekend dat er een overschot was aan de kleinere voor maatjes geschikte haring.

  En wanneer was het ook alweer dat melding gemaakt werd van de vondst van miljoenen tonnen aan reuzekrabben in de antarctische oceanen?


  Een tijdrovende, goedgesubsidieerde, ook in de belangstelling van funding zoekende universiteiten staande, bezigheid van de groene khmer, vechten tegen dit soort windmolens.
  Ben trouwens benieuwd wanneer ze met eigen windtankers, en windvliegtuigen gaat komen, want als wind zo geweldig is, waarom is de voortstuwing daarmee dan afgeschaft?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelden zo'n onzinnig stuk gelezen - en nog verdomd vrouwonvriendelijk ook. Voorbeeld: "Vrouwen daarentegen lukt het heel erg veel vaker dan mannen om dankzij hun partner vrij te zijn van de druk van de realiteit, de druk van de markt."
  Pardon? Zelfs al kies je er als vrouw voor om niet te gaan 'werken', buitenshuis dus, maar kies je voor kinderen en huishouden (en da's natuurlijk geen werk, blijkbaar), dan nog slaat de realiteit je om de oren, meneer Jansen. Het idee dat enkel de 'mannenwereld' (de markt dus) de echte realiteit zou zijn, laat haarfijn zien hoe scheef de boel nog verdeeld ligt, en hoe patriarchaal deze hoogleraar in 'de realiteit' staat. Om maar te zwijgen over het gebrek aan respect voor allerlei taken die vrouwen op zich nemen omdat anders niemand het doet. Of voor het leven van vrouwen met mannen in deze wereld zoals deze heer Jansen, die ik toch altijd zeer bewonderde en respecteerde. Maar van dit stuk word ik toch een beetje onwel.

  Ik heb een raadsel voor u, meneer Jansen: een vader en zoon zitten in een auto en krijgen een ernstig ongeluk. Vader overleeft het niet en de zoon wordt zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. In de operatiekamer ziet de betreffende chirurg het kind liggen en roept: 'Dit kan ik niet behandelen, want dit is mijn zoon, dat is te persoonlijk.'

  Rara, hoe kan dat, als vader al dood is?

  Ben benieuwd naar uw antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat een gewetensvolle chirurg iemand die acute medische chirurgische hulp nodig heeft, zou weigeren te behandelen, komt mij onwaarschijnlijk voor. Nee wacht. Was het zijn moeder?

   Verwijderen
 5. Zoals vaak amuseer ik me wel met HJ. Een tikkeltje over de top en soms denk ik wel eens dat een uitgestoken hand wat op zou kunnen leveren. Want laten we wel wezen, als je zo de huid wordt volgescholden zul je niet snel van je geloof vallen. Wat dat betreft is het preken voor eigen parochie.

  Dierenknuffelaars zouden apart genoemd moeten worden. Een belangrijke onderafdeling van de Groene Khmer maar ook in andere partijen zwaar geïnfiltreerd. Er zitten ook relatief veel mannen bij, al of niet door vrouwen onder druk gezet of juist door de afwijzing van vrouwen in de armen van het dier gedreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het glazen plafond beschreven door Iswcha Meijer:
  Waar het ons om gaat is de prijs. Meijer noemt een bedrag van vijftig gulden

  Daarmee stuiten we op een opmerkelijk economisch feit. Want als je met prostituees vandaag de dag praat, is dit nog steeds het basistarief waarvoor zij werken.
  Prostituees en ex-prostituees die twintig jaar of langer meegaan in het vak, bevestigen bovendien zonder uitzondering zich niet anders te herinneren dan dat ze voor vijftig gulden aanslaan.
  http://esbonline.sdu.nl/esb/images/840464_tcm445-234299.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha, ha, prima globale beschrijving van het huidig sociaal politiek maatschappelijk Nederlandse landschap.

  Een vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha, ha, prima globale beschrijving van het huidig sociaal politiek maatschappelijk Nederlandse landschap.

  Een vrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Was er niet een een Groene Khmer leider bij Greenpeace die loog over de Brent Spar?
  Hij zit nu bij een "arbeiders partij" in de tweede kamer. Lekker betrouwbaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De milieubeweging zit er wel eens naast en probeert dat met veel drammerigheid te compenseren. Da's jammer.

  Maar de milieubeweging heeft ook wel eens gewoon gelijk. Ik ben wel blij dat we geen liters gif meer over elk aardappeltje gooien, zoals een paar decennia geleden. Dat er niet meer zomaar giftig afval onder (toekomstige) woonwijken gedumpt mag worden.
  En alle fossiele brandstoffen zijn gewoon eindig, punt. Dat geldt ook voor nucleaire brandstof. Zuinig zijn met energie kan nooit kwaad.

  Het gelijk van "groen" (dat "groene khmer" moet geen godwin worden) blijkt ook uit de hele vleesindustrie.
  Vanwege de snelle groei voeren we graseters zoals koeien slachtafval zoals schapenhersenen. En we verbazen ons als er dan ineens mensen overlijden aan de "gekke-koeienziekte". Ook erg goed voor de groei; overmatig antibioticagebruik. Klein nadeel; de toenemende resistentie van bacteriën. Een probleem waar ruim 15 jaar geleden al voor gewaarschuwd werd.

  Marktdenken alleen is niet zaligmakend. Ik ben blij dat we hier al heel lang vrijuit de minpuntjes ter discussie mogen stellen. Dat was vaak nodig.
  Dat dat nu flink is doorgeschoten heeft te maken met het feit dat linkse meningen veel te goed betaald worden. Er zijn inmiddels honderden overheidsinstanties en subsidiesponzen die uiteenlopende PvdA-dogma's uitdragen, en daar wordt goud geld verdient.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 1] Op luchtige, uitstekende wijze brengt HJ de paradoxaliteit van de Groene Khmer aan het licht. Ik wil er iets aan toevoegen, niet verbeteren.

  Groene politieke partijen vind je in heel wat (meer) Westerse landen. Organisatorisch geen afhankelijke filialen van elkaar, mag je een gemene voedingbodem veronderstellen waaraan ze zijn ontsproten. Omdat ze praktisch dezelfde boodschap verkondigen, kun je ook en dan van een Ideologie spreken die zich in typisch verschillende Westerse landen identiek manifesteert. Een Westerse ideologie, die zoals ik het zie van onze Westerse Beschaving in haar huidige ontwikkeling - of afloop - het toppunt vormt, of de essentie ervan is.

  Deze stelling leid ik onder meer uit de volgende gebeurtenis af.

  2] Jaren geleden hield een Duits Parlementariër DP in de Duitse Bondsdag een reden waarin hij de nazi-ellende memoreerde. Terwijl hij aan het oreren was, verliet een aantal of alle Groene volks- vertegenwoordigers - uit verveling en / of omdat ze geen concurrent konden velen - de zaal. Andere, niet-Groene Duitse parlementariërs observeerden dit vertrek en zagen er een protest in. DP, ‘begrepen’ ze, sloeg nazi taal uit, was een nazist en daarom vertrokken de Groenen. En nu moesten zij redde wie zich redden kon ook weg, Groen of niet. Blijven was te riskant. Je zou ervan kunnen worden beschuldigd vrijwillig, zonder protest, een nazist te hebben aangehoord. En wat was je dan zelf?

  Een maatschappelijk dodelijke beschuldiging, een wapen in ik weet niet waarom exclusief Groene handen. DP werd uit het parlement verbannen. Of het hem geholpen heeft toen de waarheid van zijn onschuld uitkwam, ik ben bang. Het is wel een leerzame geschiedenis die mijn centrale plaatsgeving van de PGB* in de huidige Westerse politieke cultuur fundeert.

  Uit de gelijkstelling **Agalev = PGB = Groenen, is testmatig kennis te winnen, over ze zelf en over de aard van de krachten, voor de NMI*** en ga maar door verantwoordelijk. Aldus. Over de gelijkenis van de Groene partijen zoals ze zich in verschillende landen nominaal voordoen, is te theoretiseren. Hun overeenkomst is 1. optisch, slechts in naam, 2. door vertakking en export geleidelijk ontstaan, of berust 3. op een commune culturele voedingsbodem. Omdat ze in heel Europa als valse morellen uit de grond zijn gerezen, is basis van mijn proeve de toestand uit 3. Groene Europese partijen zijn qua opkomst nationaal-verschillende facties op basis van hetzelfde. Hetzelfde is de Westerse cultuur, afdeling West-Europa. Hierna ga ik ervan uit dat de Groene politieke partijen een ideologie gemeen hebben, voor het Westen karakteristiek, eerder door mij de Moderne Ideologie genoemd. Agalev = PGB = de Groenen = de Moderne Ideologie / Ethiek alias Westerse Beschaving in haar huidige, corrupte fase. |
  *PGB = Partij van de Goede bedoeling = Groene politieke partijen.
  ** Agalev = Belgische Groen Links
  *** Nederlandse Massa Immigratie

  3] Over de PGB = Groen Links enz.
  Journalisten hoeven zich sociaal niet te generen haar vertegenwoordigers interviews af te nemen. Zelfs laat zich de indruk vestigen dat onze voorlichters annex nieuwsgaarders de neiging vertonen standpunten van die partij te welwillend aan hun publiek door te brieven. Om er het minst onaangename van te zeggen. De Partij is in parlementaire zetels gemeten klein, draagt een jonge naam, maar heeft alles bij elkaar genomen een heel wat ouder verleden. Zo voelen Oud-Marxisten er zich niet ‘unheimlich’; van CPN naar PGB is een kleine stap.
  En er op hun gemak voelen zich ook wie vrede en gerechtheid prediken, de rechten van de mens zoals in het bijzonder in Cuba uitgeoefend toejuichen en universeel voor de Goede Bedoe¬ling opkomen. Pedosexuelen kunnen het tot voorzitter van de Partij schoppen. Eco¬nomen zijn er minder thuis, al heeft de Partij juist aan zulke vaklieden de meeste behoef¬te. Maar dat is alleen objectief zo. Ik geef deze politieke groepering de naam van PGB. Wie zou daar tegen durven zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @dandruff
  "Dat dat nu flink is doorgeschoten heeft te maken met het feit dat linkse meningen veel te goed betaald worden. Er zijn inmiddels honderden overheidsinstanties en subsidiesponzen die uiteenlopende PvdA-dogma's uitdragen, en daar wordt goud geld verdient."

  Dat mag in de krant !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @CurvedWater,

  Ik begrijp sowieso niet dat het uitdragen van een mening gesubsidieerd moet worden. Wie echt gemotiveerd is om zijn mening te verkondigen kan dat ook in zijn eigen tijd doen. Wie aan allerlei acties zit te denken kan daar zelf geld voor inzamelen onder gelijkgestemden.

  Nu betalen alle werkenden voor de hobbies van enkelen. En dus betalen ook de slachtoffers van die hobbyïsten ("axievoerders") mee aan hun ondergang. Denk aan de boeren die door Volkert vdG's subsidiespons kapot werden geprocedeerd.

  Ondanks dat blijf ik wel van mening dat er met milieubesef, emancipatie etc op zich niks mis is. Het is de maffia daar omheen die niet deugt, en dat zie je overal waar makkelijk geld te verdienen is (prostitutie, drugs, anti-racisme, etc).

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja - de plannen van een wereldwijde elite moeten bevorderd en dus ingeleid worden, opdat wij allen de juiste keuze maken als we eens in de vier jaar onze duit in het zakje mogen doen. Daar is dus deze gesubsidieerde bedrijftak voor, onze klerken dier woord het woord is van degenen die hen, met ons geld betalen.
  ´t Is een soort betaald aksiewezen.
  Het erge is dat de mensen dat voor het overgtote deel nog steeds niet zien, nog steeds geloven dat wetenschappers wetenschap bedrijven en intellectuelen gevoelig zijn voor feiten, cijfers en argumenten.
  Het geld is goed besteed, want nog immer luisteren mensen dus naar de gezetenen uit politieke partijen, de media en academia.
  Het wordt wel kort dag om je nog een beetje bij te spijkeren, zolangzamerhand.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wanneer je helemaal geen notie hebt van het gegeven dat wereldwijd honderden research groepen continue bezig zijn met de verdere ontwikkeling van zonnecellen .
  Wanneer het op dit moment in Nederland goedkoper is om zelf met zonnecellen elektriciteit op te wekken .
  Wanneer er ook in de toekomst sprake zal zijn van een steeds hogere efficiëntie van zonnecellen gepaard gaande met een steeds verdere prijserosie vanwege een goedkopere productie methode .
  Wanneer er een moment gaat komen dat de meest natuurlijke bron van energie namelijk het oogsten van fotonen van de zon zal leiden tot vernietiging van de fossiele brandstoffen industrie dus inclusief die fascistoïde islamitische Arabische oliestaten , dan is toch het doel bereikt .
  Het afkraken van een groene energievoorziening die de oorzaak zal worden van de vernietiging van het op olie gebaseerde islamitische imperium is alleen maar positief .
  Naar mijn menig een kortzichtig verhaal van Hans Jansen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ´´Het afkraken van een groene energievoorziening die de oorzaak zal worden van de vernietiging van het op olie gebaseerde islamitische imperium is alleen maar positief´´
   ------------------------
   Nou, dat hoopt Jansen natuurlijk niet hé! De vernietiging van het op olie gebaseerde islamitische imperium.


   Waar zou Jansen anders zijn zonder dat islamitische imperium?

   Waar zou hij zijn met zijn angstverhalen over dé islam?


   ´Dan is toch het doel bereikt´
   -------------------------
   Maar niet dat van Jansen hoor! Foei.

   Het ´probleem´ moet natuurlijk wel blijven bestaan!

   Verwijderen