VVD en belastinggeld

De VVD laat de kiezers weten, via de Volkskrant op 16 juni, dat er 4 miljard bezuinigd zou moeten worden op Ontwikkelingshulp. De wetenschappelijke consensus dat Ontwikkelingshulp niet helpt, is minstens tien jaar oud. Het is goed dat de VVD met de tijd meegaat.

Maar er blijft een akelig probleem over. Na een bezuiniging van 4 miljard resteert er nog een budget voor Nederlandse ontwikkelingshulp van 1,4 miljard, als ik me niet vergis is dat 1.400.000.000,= euro.

Dat bedrag wil de VVD dus laten innen bij de belastingbetaler, en vervolgens uitgeven aan iets dat, ook volgens de VVD zelf, niet helpt, en haast zeker schade toebrengt.

Op naar 12 september.

14 opmerkingen:

 1. Met dat geld worden bv 140 Leopard tanks opgeknapt en "verkocht" aan Indonesië. (=ontwikkelinghulp).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Groenlinks staat inmiddels op de achterste poten. Geen verrassing, profiteren over de rug van Afrikanen van ons ontwikkelingsgeld is een belangrijke inkomstenbron van hun achterban. Ontwikkelingshulp is een soort post-koloniaal trauma, zodra je erover spreekt krijgt conservatief oud-links allerlei rare stuiptrekkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een ideetje van die vermaledijde, fascistische, populistische PVV.

  Net als: geen geld naar Griekenland, knieschot als dat nodig is, immigratie (10 miljard/jaar) meteen stopzetten, windmolenbouw stopzetten.

  Let op de VVD gaat dit allemaal roepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De meest in het oogspringende resultaten van het geven van ontwikkelingshulp zijn dat de locale voedselproducenten failliet gaan omdat zij niet kunnen concurreren met gratis producten, dat arme landen voortaan meer importeren omdat door die gratis producten de smaak is veranderd, dat bestuurders in de 3de wereld hun Zwitserse bankrekening kunnen spekken terwijl zij meer effectief de bevolking kunnen onderdrukken en dat communistische dictators als Mengistu Haile Mariam onnodig veel langer in het zadel worden gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Faillissement en ondergang van de locale voedselproducenten is eerder een bijverschijnsel van noodhulp, niet van reguliere ontwikkelingshulp, die, gelukkig maar voor de bevolking, vaak niet zo veel ten kwade uitmaakt. Ook niet ten goede natuurlijk, maar zo schadelijk en direct levensbedreigend als de noodhulp is het ten minste niet.

   Verwijderen
  2. "Communistische dictators als Mengistu Haile Mariam Onnodig veel langer in het zadel worden gehouden"
   ------------------------

   Kijk, daar is ontwikkelingshulp voor bedoeld. Ik kan ecceuomo 17 juni 2012 12:27 alleen maar gelijk geven.

   Stop ontwikkelingshulp. Dan pas zullen de derdewereldlanden op eigen benen staan, is noodhulp niet nodig en zal immigratie naar het Westen ook afnemen.

   Stop ontwikkelingshulp.
   Stop afhankelijkheid.

   Verwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed; geen cent meer uitggeven aan de ontwikkelingstak. Nu het milieuwezen nog.
  Je hoeft je overigens wat de beweegredenen van de VVD geen illusies te maken, als ze daar verstandig waren had Stef Blok al tien jaar geleden aan de bel getrokken. Ze hebben in die partij minstens zo´n taaie linkervleugel als het CDA. Niet op stemmen dus.
  ´t Hooguit dat de VVD zich na de verkiezingen met wat meer gemak achter de PVV kan scharen, en misschien stapt het Dijkstalcontingent van woede over naar Groen Links of D66, dat schept dan weer wat duidelijkheid, maar verder heb je natuurlijk niets aan de VVD.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De rechtervleugel van de VVD is ook niet veel soeps. Als ik in het verkiezingsprogramma lees dat men een belastingsverlaging van 3% wil, dan zou je kunnen veronderstellen dat het op basis van een compromis binnen de partij zelf is. Kortom: bij de VVD zijn ze voor torenhoge inkomstenbelastingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De directeur van Oxfam Novib, een van de vele ontwikkelingsclubs, ontvangt minimaal een salaris van ruim 113.000 euro. Erg veel, en dan maar moreel chanteren met zielige kindertjes als ze geen subsidie genoeg krijgen. Bij dit soort graaiende directeuren zie ik geen enkel idealisme, maar wel behoudzucht en graaigedrag. De zielige kindertjes worden zeker niet geholpen, maar geldverslindende subsidieclubs met zeer dik betaalde leden wel.

  De VVD komt altijd tegen de verkiezingen met zogenaamd stevige taal om de "rechtse" stemmer te trekken, zoals nu weer dat ontwikkelingshulpverhaal, maar uiteindelijk doet de VVD er helemaal niets mee. Het is alleen maar om de stemmen. Als de VVD dat echt wilde dan had ze PVV moeten steunen in de onderhandelingen in het Catshuis om CDA akkoord te laten gaan met korting op die ontwikkelingshulp, maar toen gaf de VVD niet thuis. Kortom slechts verkiezingsretoriek.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat meisje met die moeilijke naam, (gelukkig wist Google nog dat zij Dambisa Moyo heet) stelde het al dat die zogenaamde hulp alleen maar contraproductief werkt. Het maakt dat de ontvangers ervan de verkeerde indruk krijgen, en het maakt de plaatselijke economie helemaal kapot.

  Er komt nog bij dat die zogenaamde hulporganisaties hoofdzakelijk zichzelf in stand houden, met dure kantoren en met duur personeel. Vergeet ook niet die mooie snoepreisjes voor Bekende Nederlanders. Heeft totaal geen nut!

  Beter zou het zijn om in gebieden waar plotseling honger is om daar bankpasjes uit te delen om geld uit de muur te halen, met dat geld koopt men dan regionaal geproduceerde goederen. Dan heeft men geen hulporganisatie nodig, banken zijn er hier voldoende, en daar ook. Ieder pasje geeft per dag slechts één Dollar, voldoende om van te eten. Er zijn geen overhead kosten. Alles komt ten goede aan de mensen die echt honger hebben. De plaatselijke economie wordt er blijvend door versterkt. Mijn plan voor echte hulp werkt aan drie kanten, geen overhead kosten meer, geen parasieten die hier eten uit de ruif van de echte probleemgevallen èn er wordt 100% van de hulpgelden besteed aan echte hulp die ook de regio steunt. (Mag dit plan mijn naam dragen?)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het probleem is economische onvrijheid. Bestuurders in Afrikaanse landen maken de regulering zo ingewikkeld dat vrijwel niemand een zaak kan beginnen. Doet men het toch, dan wordt men bestolen door gewapende ambtenaren. Dat is eigenlijk het grootste probleem. Weinig productie en veel parasitisme.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ontwikkelingshulp is niet per se slecht.
  Na de 2e wereldoorlog kreeg Europa Marshallhulp, en dat heeft Europa toch ook niet ontwricht. Na de watersnood van 1953 kreeg Nederland noodhulp uit diverse landen, oa pre-fabhuizen uit de Scandinavische landen. Ik geloof niet dat dat tot veel failliesementen in de Zeeuwse bouwsector heeft geleid.

  Het probleem met ontwikkelingshulp is de mafia daar omheen. Net als "milieu", "emancipatie", "kunst" en "anti-racisme" is "ontwikkelingssamenwerking" een toverwoord dat elke discussie over de besteding van de gelden onmogelijk maakt. Vele miljarden ontwikkelingshulp zijn gewoon "kwijtgeraakt", en de overige honderden miljarden zijn niet eens geëvalueerd. Voor incompetente, frauduleuze, criminele en/of extremistische carrièremakers is die situatie ideaal.

  Het is jammer dat de VVD niet meer werk maakt van de discussie. Niet alleen vergroot dat het draagvlak voor verdere bezuinigingen in die (voor sommigen) winstgevende sector. Bovenal zouden hulporganisaties daardoor gedwongen worden om voortaan wèl naar meetbare resultaten te streven.

  BeantwoordenVerwijderen