Afschaffing slavernij in Nederlandse koloniën

Er zijn tal van evenementen die de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën, 150 jaar geleden op 1 juli 1863, dezer dagen herdenken. Festivals, lezingen, exposities en voorstellingen. Zo is er het Keti Koti festival in het Oosterpark in Amsterdam, voor de NOS gepresenteerd door Umberto Tan en Jörgen Raymann. Er is de première van de film Tula, The revolt over de slavenopstand van 1795 op Curaçao. En er zijn voorstellingen als Rebelse vrouwen en Geen liefde zonder vrijheid.

Op 1 juli wordt het Keti Koti (‘verbroken ketenen’) festival gehouden in het Oosterpark, waar het Nationaal Monument Slavernijverleden staat. De NOS doet middels Tan en Raymann verslag op Ned 2 van 12.30 tot 14.00 en zendt van 19.30 tot 19.55 reportages over de hele dag uit. Er is de traditionele bont gekleurde Bigi Spriki optocht. Er treden bands op als de wereld vermaarde reggaeformatie Morgan Heritage, de populaire Surinaamse kasekokaskawi band Aptijt en het Metropole orkest laat Lieve Hugo en Doble-R horen met medewerking van Karin Bloemen, Izaline Calister, Giovanca en Edgar Burgos. En er is het grote kunstproject Art in public met een tentoonstelling en optredens van dichters en schrijvers. Dit alles in aanwezigheid van het koninklijk paar, de burgemeester, de vice-president, de voorzitter van NINsee (het inmiddels afgeslankte Nationaal Instituut Nederlandse slavernijgeschiedenis en verleden)en ministers van Curaçao, St Maarten en Aruba. Wat zal Asscher zeggen? In 2001 sprak toenmalig minister Van Boxtel zijn ‘diepe spijt’ uit, maar de Nederlandse staat heeft nooit formeel excuses aangeboden, wat volgens Piet Emmer (was hoogleraar geschiedenis van de Europese expansie) ook absoluut niet nodig is.

Ontwikkelingshulp en massa-immigratie: Cui bono?

‘Illegale immigranten zijn zielig, en het is onchristelijk om de allerarmsten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië in de steek te laten. Het is alleen maar menselijk om hulp naar de Derde Wereld te sturen. Bovendien, elke immigrant die eenmaal ontsnapt is aan de ellende van zijn herkomstland, die moet eigenlijk toegelaten worden. Hoe kan je het over je hart verkrijgen om te weigeren die arme mensen een verblijfsvergunning te geven terwijl wij het toch al zo goed hebben. Geen mens is illegaal.’

De normale rechtse argumenten tegen deze twee vormen van geldverspilling luiden dat ontwikkelingshulp, om een aantal goed onderzochte redenen, niet helpt, en dat de frisse en beschaafde jongens en meisjes die in deze sector werkzaam zijn, er een wel erg leuke boterham aan overhouden. Dat laatste is mooi, want gewoon geld verdienen (‘winst maken’, ‘profiteren van het kapitalistiese

Stoner en de marketing van literatuur

Literaire avonden zijn populair. Leesclubs zijn in. Niet alleen bij vrouwen boven de veertig maar ook bij jonge mensen. Ik schreef erover in De leesclub als hype. Onlangs werd het Literaturfest gehouden. En dat is echt iets anders dan een lezing met een kopje koffie van Arthur Japin of Kader Abdollah in de bieb. Schrijvers doen tegenwoordig van alles om hun boek te promoten en uitgeverijen bedenken steeds nieuwe tools om literatuur in de markt te zetten. Maar hoe kan het dan dat een serieus literair werk als Stoner, waarvan de schrijver (John Williams) in 1994 overleden is, een universiteitsroman nota bene, in zo korte tijd zo’n megasucces is geworden? In de VS maar ook in verschillende Europese landen waaronder Nederland.

Het Literaturfest of Das Magazin festival wordt georganiseerd door Das Magazin, het hipste, modernste

Structureel geweld



Terwijl hij zijn veertiende flesje pils uit de krat trekt
en met de wipper, zonder te kijken, kreunend openduwt
- zoals de orang oetan,
zonder zijn blik van het publiek te wenden,
een pinda tussen duim en dierenvinger knappend pelt -
klaagt Hugo R. luid tot mij voort:
'Mijn lijn wordt afgetapt. Al maanden.'
'Je wàt wordt afgetapt?'
'Mijn telefoon. Ik word afgeluisterd: het klikt.'
'Ongehoord,' zeg ik, terwijl ik denk:
'Wat valt er bij jou af te luisteren?'

Gerard Reve

(1973)

Uit: Gerard Reve - Verzamelde gedichten

Bestellen?

Inbraak is nog geen inbreuk

De redenering luidt ongeveer als volgt: God heeft in zijn geheiligde wetgeving alle wetten en regels gegeven die een mens maar nodig kan hebben. Die wetten zijn goed, heilzaam, compleet en onveranderlijk.

Wetten die niet door God maar door mensen gemaakt zijn, zijn ondeugdelijk en zelfbedacht. Dit blijkt duidelijk uit de

Tony Soprano is dood



'Droomspeech Tony Soprano'. (Houd vol tot aan het einde.)
"Columbus was so long ago it might as well have been a fucking movie."

In de veelgeprezen Amerikaanse televisieserie The Soprano's houdt mafiabaas Tony Soprano (James Gandolfini) op Columbus Day een geweldige donderpreek ten overstaan van zijn 'familieleden'. Capo Tony is het gezanik van z'n mafiabroeders over hun afkomst en identiteit zo zat dat hij ze voor eens en voor altijd een lesje leert. Het gaat er niet om waar je vandaan komt of wie je ouders zijn, maar om wat je zelf presteert, om wat je zelf bereikt hebt, omdat je slim bent "or what ever the fuck" en niet omdat je toevallig Italiaanse voorouders hebt. Het is een ongehoorde speech, een droomspeech, die diepe indruk op de kijkers maakt maar waarvan de inhoud aan twee van Tony's familieleden voorbij lijkt te gaan. Een derde mafiabroeder blijft nog wat tegensputteren, hij is in de war want zoiets heeft ie nog nooit gehoord.

Ik heb toch liever een witte

Ze hadden bij ons geborreld, G.'s collega M. en z'n vaste vriendin B., en nu waren wij aan de beurt om een tegenbezoek af te leggen. Het was gezellig geweest, die eerste kennismaking, de hapjes vers, de wijn van de beste druiven en jaren, nee, er viel geen reden te bedenken om geen gevolg te geven aan de tegenuitnodiging. Dat zou zelfs verkeerd uitgelegd kunnen worden.

Dus reden we op een zomerse zaterdagmiddag naar de provincieplaats X. waar

Lees verder in METRO of op de Metro-site hierr

Singling out a billion Muslims

Een toetje van toneelgroep Carver

Eind januari viel door bezuinigingen definitief het doek voor Carver met een reprise van de voorstelling waarmee deze toneelgroep in 1991 doorbrak: het legendarische Café Lehmitz. Dat betekende uitverkochte zalen. De kern van de groep, bestaande uit Beppie Melissen, Leny Breederveld en René van ’t Hof, aangevuld met gastacteurs als Jim van der Woude, René Groothof, Helmert Woudenberg, Joke Tjalsma en anderen maakte 21 jaar lang voorstellingen op basis van improvisatie, die telkens weer de aandacht trokken door het tragi-komische gehalte en de aandacht voor de troosteloze absurditeit van alledag. Deze maand waren ze weer even terug met Mijn slappe komedie, een stuk van Magne van den

Sharia en Jihad: Godsdienst en ideologie

Dieslezing voor de studievereniging ELSA in Leiden, 13 juni 2013

Toen ik op de middelbare school zat, werd daar Grieks, Latijn, Bijbels Hebreeuws, wiskunde, biologie, natuurkunde, en meer van dat soort vakken onderwezen. Daar heb ik wel baat bij gehad, geloof ik. Maar tegenwoordig, heb ik de indruk, is biologie vervangen door lesmappen over de opvang van zeehondjes in Pieterburen; Grieks en Latijn door een lesmap over de onderdrukking van de vrouw in de klassieke oudheid; en natuurkunde door een rijk geïllustreerde projectmap over duurzaamheid die gratis ter beschikking wordt gesteld door het partijbureau van de Groene Khmer.

De vraag doet zich nu voor of het aan de universiteiten de afgelopen decennia net zo gegaan is als in

AISA organiseert debat over islamofobie

AISA (Amnesty International Studentgroup Amsterdam) organiseert debat over islamofobie

Woensdag 12 juni 2013: 20.00 uur 
Plaats: Crea Amsterdam, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam

"Islamophobia: irrational, or not?
Islamophobia is prejudice against, hatred towards, or irrational fear of Muslims. Is this fear justifiable and what is the role of the media in this hatred and fear? As these questions are highly relevant in today's society (e.g. Dutch muslims who went to fight in Syria and mosques targeted by vandals), we place great importance on discussing these issues with different experts with a clear own opinion and looking at this issue from various angles and perspectives."

Sprekers: o.a.  Yassin Elforkani, Egbert Harmsen, Hans Jansen en Okay Pala.

Meer info: hier

Meer over islamofobie hier en hier

Moderne ruïnes

Afgelopen zomer kwam ik in Macedonië aan het meer van Ohrid, op een steenworp afstand van de grens met Albanië, een immens vervallen hotel tegen met een prachtig uitzicht op het meer. Het lag er volkomen verlaten bij. Ontmaskerd. Ten prooi aan verval en bederf. Communistische leiders van destijds hadden er zich laten fêteren. Op één of andere manier intrigeren deze ruïnes. Het zijn stille getuigen van leven en neergang. Er zijn de laatste tijd een aantal fotoboeken uitgegeven met prachtige maar ook verontrustende plaatjes van verlaten gebieden, steden, dorpen, huizen en andere gebouwen, overal ter wereld. Ze roepen vragen op. Wat is hier gebeurd? Hoe lang is dat geleden? Wie heeft hier gewoond of gewerkt?

De schellen vallen bijvoorbeeld van je ogen als je het lijvige en rijk geïllustreerde boek van Frédéric Chaubin doorbladert: CCCP (Cosmic Communist Constructions Photographed -2011). Daarin doet hij

Alternatieve sharia-kunde

Dinsdagavond 4 juni 2013 vond er een debat plaats over de sharia in het Westen, tussen Afshin Ellian en Maurits Berger, in de Lorentzzaal van het voormalige Kamerlingh Onnes gebouw in Leiden.

Beide geleerden zijn hoogleraar aan de Leidse Universiteit. Beide geleerden lopen over van charme en vriendelijkheid. Dat is goed en mooi. Maar het onderwerp leent zich eigenlijk meer voor het kraken van een paar harde noten. Hoe is het mogelijk dat dit niet gebeurde? Charme en vriendelijkheid hoeven dat echt niet in de weg te staan.

Ik geef graag toe dat het mogelijk af en toe wel gebeurd is, maar

Gelukspillen

"Het is alsof je ineens je smaak kwijt bent," legt bekende T. uit. We zitten bij een wegrestaurant en drinken, jawel, grote glazen verse al-niet-meer-zo modieuze muntthee en die thee smaakt ons allebei voortreffelijk maar T. heeft zojuist verteld dat ze haar zin in

Lees verder in METRO of op de Metro-site hierrr.

Metrootje scoren

Islamofobie toen en nu

Zowel in de bijbel als in de koran geeft God aan Mozes/Moesaa de opdracht om naar de Farao te gaan. Het bevel ‘Ga naar Farao’ staat in de beide teksten maar is niet gericht tot u en mij, het is geen algemene religieuze opdracht, het was uitsluitend een instructie gericht tot Mozes (en zijn broer Aäron).

Dat betekent dat een opdracht die de koran geeft, bedoeld kan zijn voor één bepaalde situatie op één

Zand

Twee maal Islam

Naar aanleiding van mijn stuk Driemaal katholiek over drie actuele films waarin het gaat over de katholieke godsdienst, schreef een lezer: “Doe iets dergelijks met de Islam als thema en je gaat voortaan met een legertje beveiligers door het leven. “ Bij deze dan twee actuele films waarin de Islam het hoofdthema vormt. We zullen zien wat ervan komt.

In mei vond in zes steden in Nederland het festival Cinéma Arabe plaats, waarop recente films uit Arabische landen werden vertoond. In de meeste films draaide het om een vrouw, of om vrouwen. In december 2010 begon de Arabische lente met demonstraties in Tunesië, later in Egypte, Libië, Bahrein,