Istanbul, the morning after

Ebru3fu

Logeren bij Jessica, eten met Atilla, overleggen met Lily en koffiedrinken met Paul. Onderweg naar het vliegveld komt het eerste telefoontje. Waar ik ben, luidt de dringende vraag. In Tur-
kije. “Dus niet IN het vliegtuig? Niet in Nedelland?” Ik hang geïrriteerd op, ik sta op het punt mijn vlucht naar Istanbul te missen. Turkish Airlines heeft zelden vertraging. Om 10.31 het
volgende telefoontje. Uit Nederland komt het bericht dat er een toestel is gecrasht. Op Schiphol?! Shoot! Wat is er gebeurd?

Op het vliegveld in Izmir realiseer ik me wat er gebeurd is. Mensen zijn in een toestel gestapt maar er niet uitgekomen. Althans, daar ga ik vanuit. Een vliegtuigramp overleef je niet. Zaten er mensen op de vlucht die ik ken? Lily? Zit al in Istanbul. Atilla? Zou gisteren vliegen. Het grondpersoneel weet van niets. ‘Niet meer dan u mevrouw.’ De telefoon staat roodgloeiend. Vrienden, radio en tv aan de lijn maar ik moet boarden. Turkish Airlines die uit de lucht knalt? Damn. In Istanbul staat Jessica, journalist, bij het kantoor van Turkish Airlines. ‘Ze houden hier vol dat er nog steeds geen doden zijn,’ meldt ze telefonisch. Het nieuws komt uit Nederland, we updaten elkaar. Ik ga naar haar huis, terwijl ik onderweg live met BNR praat: ‘Hoe is de stemming in Turkije?’ Niet anders dan anders. De man op straat weet van niets, en in Istanbul zijn dat al gauw 16 miljoen mensen. Atilla belt: ‘Ik zou dat toestel terug naar Istanbul nemen, ik bel je morgen.’ Lily sms’t dat ze later komt, ze moest een presentatie geven en in de zaal zat een man wiens zoon op het toestel zat. ‘Het komt op de een of andere manier zo hard bij me binnen.’ ’s Avonds zitten Jessica, haar man en ik afgepeigerd om de tafel in Istanbul. Beroepsmatig hebben we ons de hele dag met de crash in Amsterdam beziggehouden. De beelden die we zien doen ons zwijgen. Niet alleen omdat ze onwerkelijk lijken. Het hoge woord komt eruit: ‘We hadden allemaal op die vlucht kunnen zitten.’ Het is dezelfde gedachte waarmee we de volgende ochtend wakker worden. Wij wel.

Ebru Umar

3 opmerkingen:

 1. Gelukkig zat Ebru net niet in het vliegtuig

  Hof opent deur voor meer Turkse immigranten

  Er zal waarschijnlijk weinig te doen zijn aan de beslissing van de Europese rechter om Turkse 'dienstverleners' vrijelijk toegang te geven tot West-Europa. Het is slechts een voorzetje voor wat er kan gaan gebeuren als Turkije lid wordt van de Europese Unie

  Door Syp Wynia

  Rechter zet grens open voor Turkse immigranten
  Van het Europese Gerechtshof in Luxemburg mag van Turkse dienstverleners geen visum voor Duitsland worden gevraagd, zo heeft het Hof vorige week bepaald. Op die beslissing is in Turkije met groot enthousiasme gereageerd, omdat gedacht wordt dat de deuren van West-Europa nu opengaan voor de Turken. Zo ver is het weliswaar nog niet, maar daar zou het weleens op kunnen neerkomen.

  De beslissing van het Europese Gerechtshof is gebaseerd op een aanhangsel uit 1970 bij het van 1963 daterende Associatieverdrag tussen Turkije en de toenmalige Europese Economische Gemeenschap. Die EEG, de voorloper van de huidige Europese Unie, bestond toen nog uit Frankrijk, Duitsland, Italië en de Benelux-landen.

  Turkije had al meteen bij de start van de EEG in 1959 om zo’n verdrag gevraagd en kreeg dat ook, mede onder druk van de Verenigde Staten. Turkije was in de Koude Oorlog van toen door zijn ligging een strategisch bolwerk tegen de Sovjet-Unie. Zo kreeg Turkije allerlei voorrechten, inclusief de toezegging ooit lid van de EEG te kunnen worden. Van een Turkse migratie naar Europa was nog geen sprake, over democratie en mensenrechten werd in verband met Turkije nog niet gesproken en over waarden en normen evenmin.

  Staatsimams
  De gevolgen van dat Associatieverdrag uit 1963 ijlen lang na. Turkije baseert daar het recht op om lid van de Europese Unie te worden. Achtereenvolgende Nederlandse kabinetten levert het problemen op bij het opleggen van de inburgeringplicht aan Turkse immigranten en bij het weren van Turkse staatsimams in Nederland. En nu is er dus de uitspraak van het Hof, dat tot gevolg kan hebben dat iedere Turk die naar de zes EEG-landen van 1970 uitgezonden wil worden om te werken of in een land als Nederland als zelfstandige wil werken geen strobreed in de weg kan worden gelegd.

  Dat is geen aanlokkelijk vooruitzicht. De vorige kabinetten-Balkenende hebben er veel aan gedaan om de toevloed van vooral huwelijksmigranten uit landen als Turkije in te perken. Dat was niet voor niets. De ervaring leert dat juist laagopgeleide, vaak analfabete Turken het aantrekkelijk vinden om naar Nederland te komen. Zij zijn veel vaker werkloos, hebben veel vaker een uitkering en zijn vaker betrokken bij de misdaad dan andere Nederlandse ingezetenen. Turkse immigranten sluiten zich nog vaker op in hun eigen gemeenschap, verlaten de school vaak zonder diploma en spreken gemiddeld slechter Nederlands dan bijvoorbeeld Marokkanen. Dat wordt versterkt door het feit dat de Turken de grootste immigrantenpopulatie in Nederland vormen.

  Teken aan de wand
  Nu is het niet meteen gezegd dat de grenzen voor iedere Turk opengaan. Het gaat om mensen die komen werken. Ze zullen zich, althans officieel, niet voor langere tijd in Nederland mogen vestigen op basis van de uitspraak van het Europese Hof. Recht op een uitkering hebben ze niet. Maar Nederland zit, zeker op dit moment, ook niet te wachten op laagopgeleide Turkse dienstverleners die vrijelijk toegang zouden krijgen. En het moet nog maar blijken of de deur die nu wordt opengezet niet tot echte immigratie leidt, illegaal of anderszins. De creativiteit is groot, immigratiewetgeving is fraudegevoelig en het legertje aan gesubsidieerde vreemdelingenadvocaten zal niets nalaten om hun klanten in Nederland te houden.

  Kan er nog iets tegen gedaan worden? Vermoedelijk niet. We kunnen wel lering trekken, dat je vreselijk moet oppassen met het sluiten van verdragen waar je nooit weer van afkomt. En dat er nog meer reden is om op te passen met het toelaten van Turkije tot de Europese Unie, wat dan wordt de Turkse emigratie naar onze contreien naar verloop van tijd sowieso volledig vrijgegeven. Het Turkse enthousiasme over de Luxemburgse uitspraak is een teken aan de wand.

  http://www.elsevier.nl/web/10225263/Commentaren/Hof-opent-deur-voor-meer-Turkse-immigranten.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hello !.
  You may , probably curious to know how one can collect a huge starting capital .
  There is no need to invest much at first. You may commense earning with as small sum of money as 20-100 dollars.

  AimTrust is what you haven`t ever dreamt of such a chance to become rich
  The firm represents an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

  Its head office is in Panama with structures around the world.
  Do you want to become really rich in short time?
  That`s your chance That`s what you desire!

  I`m happy and lucky, I began to get real money with the help of this company,
  and I invite you to do the same. It`s all about how to select a correct partner who uses your savings in a right way - that`s it!.
  I earn US$2,000 per day, and my first deposit was 1 grand only!
  It`s easy to get involved , just click this link http://ijeluhyz.freecities.com/lymabup.html
  and go! Let`s take our chance together to feel the smell of real money

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Good day, sun shines!
  There have been times of hardship when I didn't know about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright stupid person.
  I have never thought that there weren't any need in large initial investment.
  Nowadays, I feel good, I started to get real income.
  It gets down to choose a proper companion who utilizes your money in a right way - that is incorporate it in real business, parts and divides the profit with me.

  You may ask, if there are such firms? I'm obliged to answer the truth, YES, there are. Please be informed of one of them:
  http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

  BeantwoordenVerwijderen