Als blikken konden doden

Het was een zondagmiddag, dat staat vast maar door welk dorp de fietsroute ons die zomerse dag [in 1998] leidde, weet ik niet meer; de blikken die de in 't zwart geklede voetgangers ons toewierpen ben ik daarentegen niet vergeten. Er is blijkbaar iets aan ons dat afkeuring en boosheid oproept maar waarom dat zo is, dringt niet onmiddellijk tot me door. Van alle kanten komen ze aangelopen: in zwarte pakken geklede mannen, vaders met hoeden, vrouwen in lange zwarte jurken, hoedjes ook. Jonge lieden, uitbundig in het zwart gestoken, volgen gedwee. Deze zwarte stoet is niet op weg naar een begrafenis, bovendien zouden we dan eerbiedig van onze fietsen zijn afgestapt. Nee, het gaat hier om mensen die
ook wel zwarte-kousen-kerkgangers worden genoemd. Streng-gereformeerden, zogezegd. En het zijn niet de minsten, ben ik achter gekomen, die bij het aanzicht van al dit brave, godvrezende zwart een nostalgisch gevoel van binnen krijgen. Iets met cultuur, iets met verloren gegane tijd...

Ik heb dat gevoel niet, wel kijk ik belangstellend naar 't godvruchtige groepsvertoon maar waarom blikt men zo boos terug? We knetteren toch niet op opgevoerde scootertjes voorbij? Dan valt bij mij het kwartje. Wij zijn zomers gekleed, geheel conform het weer, lange blote, nog iets te witte benen steken uit korte broeken en onze shirts zijn mouwloos. In dit dorpje vallen we uit de toon, in ieder geval op dit zondagmiddagse moment vol klokgelui. Ondanks de warmte is 't een beetje alsof geluk en leven uit me worden gezogen. Wij doen ons ding en zij, mag ik hopen, ook. Wij fietsen een fijne route, zij lopen naar de kerk, misschien wel voor de tweede keer die dag. Ieder z'n meug, maar als blikken konden doden dan waren we hier niet geweest.

Maar wacht eens even, zijn dit niet de typische SGP-stemmers door wie we nog steeds niet kunnen afrekenen met dat fossiele godslasteringswetje uit 1932 en door wie ik op zondag pas om 4 uur de supermarkt in mag? Trouwens, om 4 uur is het daar toch echt drukker dan bij de kerk. Ik neem ze die bemoeizucht niet persoonlijk maar wel als groep kwalijk. In Nederland hebben gelovigen nog steeds een streepje voor op andersdenkenden. Brr.

14 opmerkingen:

 1. Kunt u ook aangeven hoe dat ze precies keken? Ik bedoel te zeggen dat u waarschijnlijk bevooroordeeld bent. Als kerkgangers naar u kijken, is daar niets mis mee.U kijkt immers ook naar hen. En toen u keek, had u dan zo'n stralende lach? Of gaf uw grimmige gelaatsuitdrukking aanleiding om stuurs terug te kijken. Wees eerlijk en oprecht en waardeer uw enigzins afwijkende landgenoten. Zou u ook dergelijke opmerkingen maken over allochtonen? Waarschijnlijk niet want die deinzen over het algemeen niet terug voor een onmiddellijke doodsbedreiging.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Was het niet uw eigen boosheid die u in hun blikken zag? Immers leren zij: "Gij zult niet doden" en bidden zij oprecht voor u. Dat weet ik zeker. Graag nog even geduld met "onze" Joods-Christelijke cultuur. De nieuwe Europees-Islamitische volgt spoedig. Daar zult u zich veel beter bij voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Annelies je gaat erin met gestrekt been. Een'echte Jan'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan mij er (als atheist) wel iets bij voorstellen.
  Vooropgesteld: ik ben een grot fan van U, maar ik zie mijzelf toch ook niet vriendelijk glimlachen wanneer een vrouw van middelbare leeftijd in een iets te korte broek, met iets te witte benen voorbij komt fietsen....

  Voor de goede orde: mij kun je ook niet op de groe[sfoto gebruiken, maar ik draag dan ook nooit korte broeken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hm - ik weet niet wie er nu het eerst bestraffend dan wel defensief keken Ave, maar als je nu toch door hùn wereld fietst..? En nog wel op zondagmòrgen, nota beide witte bene?
  Ik stel me zo voor dat je een zelfde reactie kunt verwachten als je op bijvoorbeeld een langverbeide promotie zou verschijnen, non-conformistisch gekleed in een brakke overall, is het niet? Of in een museum met een ghetto blaster op je schouder..?
  En rèchten? Kijken màg toch, ook geërgerd, of zelfs boos? Zolang men geen dorsvlegels in stelling brengt!
  When in Rome...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In tegenstelling tot moslims zullen deze gereformeerden u niet in elkaar slaan. Als een marokaans meisje in Alphen a/d Rijn haar hoofddoek niet draagt wordt ze door mede moslima's op school in elkaar geslagen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach ja,
  De (begin),jaren '70.
  In 't pittoresque Seksbierum(FR) liepen mijn vrouw en ik(onder begeleiding v/e Hollandse 2e huisjesbezitter) op 'n Zondag door de hoofdstraat van dat plaatsje.
  Alwaar ik 'n naar buiten stormend stel peutertjes zag.
  En kort daarop 'n Vermanend Grootvader.
  Die de peutertjes met Hel en Verdoemenis naar 't plaatsje achter joeg.
  De Heere heeft geen mededogen met kindertjes die gewoon even naar Buiten willen gaan.
  De Hollandse import ontraadde mij ten zeerste om de schofterige Opa aan te spreken.
  "Zo gaat dat nou eenmaal hier, als jij hier 'n Zois'ttoevalligooknog'ns'nkeer-stennis wilt beginnen is mijn 2e, in renovatie, huisje binnen de kortste keren gesloopt."

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Deze zwarte stoet is niet op weg naar een begrafenis, bovendien zouden we dan eerbiedig van onze fietsen zijn afgestapt". Wel, deze groep is wel degelijk in de rouw; men geeft middels de zwarte kleding aan te rouwen om het "bevinden" van de eigen zonden en schuld voor God en mensen. Bovendien staat in de bijbel "ik ga in het zwart vanwege de onderdrukking door de vijand". Die vijand wordt door introspectie gevoeld in het eigen geweten maar ook in de wijze waarop de vijandige buitenwereld hen
  zwart probeert te maken, te marginaliseren en tenslotte zal elimineren. Zij weten, langer dan geen ander, door de bijbelse voorspellingen dat dit door de anti-christ en zijn naieve meelopers stap voor stap zal gebeuren. Stap voortaan maar eerbiedig van de fiets voor de rouwstoet van de in het zwart geklede "bevindelijk gereformeerden".
  Zij rouwen ook om u...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ze kijken zo uit nijd, ze willen doen zoals u maar ze durven niet. Groepsdruk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De eerste reacties die de schrijfster direct in twijfel trekken, verbazen me.

  Over het algemeen zijn mensen steeds banger en botter en groeten ze niet terug als je zelf weer eens besluit: ik wil beter worden en groet wel af en toe mensen.

  Maar ik spreek uit eigen ervaring over de zwarte kousen. Inderdaad op een zondag, ergens rond 2002, besloot ik Rhenen eens te gaan bekijken, met de Grebbeberg.

  Ik liep in 'vakantieklof' door de straten en kwam een groep zwartekousen tegen. Meestal ben ik zelfbewust en zelfverzekerd. Maar soms als je alleen loopt en een groep tegen komt, voel je je iets onzeker. Dat had ik toen ook. Ik groette met een glimlach de meneer (deze glimlach en vriendelijkheid weet ik zeker). Ik weet nog precies met welk een verachting en boosheid deze rotman mij aankeek en hier komt het: totaal niets zei.

  De beste levenshouding is wat mij betreft om domme mensen die alleen dogma's en angst volgen, altijd beleefd, maar met vastberadenheid te bestrijden.

  De zwarte kousen zijn een relatief kleine groep heb ik het id. Maar weest op uw hoede voor de grimmige massa moslims...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook wij hebben een dergelijke beangstigende ervaring gehad en wel in Staphorst. We reden op zondagochtend door het dorp en op een gegeven moment gingen alle huisdeuren open en stroomden de mensen de straat op. Ze liepen op de rijweg en gaven aan dat we niet verder mochten rijden maar aan de kant moesten. Het was alsof je eeuwen terug ging in de tijd. De stugge, norse koppen die straks weer een donderpreek van de dominee te wachten stond omdat ze immers in zonde leefden. De kinderen die al vroeg op deze manier geindoctrineerd worden en geen keus hebben om op meerderjarige leeftijd zelf te kiezen wat ze willen. De benepenheid van die mensen die nog steeds denken dat er ergens een god (man/vrouw/onzijdig)is die alles ziet en hoort, ook op de sterrenstelsels die miljarden lichtjaren van ons verwijderd zijn. Lijkt me een druk baantje. En dood gaat hij/zij/het ook niet. Het eeuwige leven! Fantastisch toch, domkoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel oude herinneringen komen weer bij me boven. Van 35 jaar geleden. Ik was nog maar kort lid van de pacifistisch socialistische partij en hoewel ik niet 100% achter het pacifisme stond had ik me wel laten verleiden om mee te gaan op een meerdaagse anti-kernwapen tocht. Op een prachtige dag, ik denk dat het ook augustus was, zaten we met het groepje mensen, een stuk of 15 denk ik, aan een stuk water ergens in de bible-belt. Tamelijk afgelegen. Een vijftal ging te water. Naakt! Zelf was ik destijds daarvoor te onzeker/preuts. Na een minuut of tien naderde er een roeibootje met daarin 2 of 3 mensen. Toen ze op ongeveer 25 meter afstand waren van de zwemmenden ging er een staan: hij bleek een geweer in zijn handen te hebben. De naakte pacifisten werden het water uitgejaagd!
  Zodat hun naaktheid wat beter in beeld kwam, bedenk ik nu.
  Als ik eraan terugdenk moet ik er vooral om lachen maar het was eigenlijk toch wel erg extreem. De jager had vermoedelijk door een verrekijker de zonaanbidders gespot en in plaats van de andere kant uit te kijken ging hij de heldhaftige soldaat van God uithangen!
  Wanneer het nu dan bij chagrijnige blikken blijft, is er op de bible belt dus de afgelopen decennia toch ook wat vooruitgang geboekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een leuke herinnering FransG. Humor! Je zou zulke herinneringen eens moeten uitwerken, daar is wel belangstelling voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kenmerkend voor de drie monotheïstische godsdiensten (jodendom, christendom en islam) is de verbetenheid, benepenheid en gebrek aan liefde en harteloosheid, waarmee hun fanatiekste aanhangers de omgeving verzieken. Maar voor wie in de randstad woont hoeft niet helemaal naar de zwarte kousen te gaan om dezefde stompzinnige dogmatische intolerantie jegens de ander te kunnen zien, want ook bij moslims is die achterlijkheid ruimschoots aanwezig.

  BeantwoordenVerwijderen