ZELFREFLECTIEFOBIE

Ingekomen_stukken_small
Nu dat Marc Hooghe, Jozef De Witte, Jan Blommaert en ‘tutti quanti’ hun visie hebben gegeven over het Noorse drama, zonder enige terughoudendheid wat schuldindicatie, generalisatie of opportunistische lijkenpikkerij betreft, is het toch tijd om enkele zaken op een rijtje te zetten. Ook bij ‘islamcritici’ is er sprake van ‘diversiteit’.

Zo stelde, naar aanleiding van de steeds weerkerende geweldpleging op homo’s Marc Hooghe in ‘De Morgen’ van 23-06-2011: “het gebrek aan tolerantie heeft wel degelijk te maken met godsdienstige achtergrond.” Verder oreert deze bezoldigde denker
“Zelfs als je controleert voor alle mogelijke factoren (opleidingsniveau, werkloosheid, uitsluiting, armoede...), dan nog zie je dat mensen met een islamitische achtergrond beduidend negatiever oordelen over homoseksualiteit dan alle andere bevolkingsgroepen. Als we hieraan iets willen doen, dan is de eerste opdracht toch dat we het probleem correct benoemen, en niet kiezen voor een soort omzwachteld taalgebruik”.

Niet gehinderd door ‘theologisch’ inzicht, en na de verlichting binnen het christen- en jodendom aan te halen, vervolgt hij met de toch wel wat naïeve quote: “Er is geen gegronde reden te bedenken waarom de islam niet een gelijkaardige evolutie zou kunnen meemaken”. Let vooral op de anders zo omstreden uitspraak “de islam” waar in het geval van minder naïeve en dus minder hoopvolle statements, geheid de uitroep “ dé islam bestaat niet” volgt. Maar dit geheel terzijde.

In hetzelfde stuk herinnert Mr Hooghe ons aan de kernwaarden van onze samenleving met de wijze woorden “ er zijn tegelijk ook een aantal kernwaarden waarover geen compromis mogelijk is. Onze rechtsstaat is gebaseerd op een fundamenteel respect voor de ander, ongeacht afkomst, geslacht, seksuele identiteit of religie”. Mooi zo, en zijn besluit luidt dan ook : “We moeten dus wel degelijk intolerant zijn ten opzichte van diegenen die zelf niet tolerant zijn”. Laten we maar snel bevestigen dat Mr Breivik bij die intoleranten kan worden gerekend, voor zover de door Marc Hooghe in ‘De Morgen’ van 28-07-2011 aangeduide “onruststokende raddraaiers” met het bijvoegsel “tutti quanti” dat nog niet hebben gedaan. Het in één pot steken door de intellectuelen van “tutti” islamcritici is niet bijzonder intelligent te noemen, laat staan ze ook nog eens te beschuldigen van ‘de-humanisering’ met de aanhef “als we aan de islam (hier is ie weer) denken, dan denken we niet onmiddellijk aan onze buren, klasgenoten, vrienden of collega’s “ ?

Mijnheer de socioloog en Hoogleraar en tutti quanti, dat is precies waar ik aan denk. Ik héb buren,vrienden, mijn kinderen klasgenoten en hopelijk snel collega’s die moslim zijn. Het is onder andere door hen dat ik vaststel dat ‘de islam’ wél degelijk bestaat, maar dat vindt u blijkbaar, doch selectief ook. Maar misschien nog belangrijker, stel ik vast dat ‘de moslim’ niet bestaat. Spreek voor u zelf, net zoals ‘de moslimse woordvoerders’ als daar zijn ‘kifkif-boeh-voem-en tutti quanti’ dat ook beter zouden doen in plaats van ‘de moslims’ te verzamelen in de barbaarse eenheidsworst ’de islam’, en meestal in ‘de moslims’ hun plaats véél goede redenen kunnen bedenken “waarom de islam niet een gelijkaardige evolutie zou kunnen meemaken” ( uw woorden ) als het christen- of jodendom.

Als Mr Wilders ‘de islam’ bekritiseert, en tegelijk ‘Mohamed met de pet’ als geconditioneert slachtoffer van deze ideologie en zijn woordvoerders ‘vrijpleit’ dan is Geert Wilders, volgens onder andere Marc Hooghe, toch nog ‘een relevante trigger’ voor een massaslachting. En heeft Mijnheer Wilders in deze géén recht op “een gerust geweten”, net als ikzelf, Wim Van Rooy, Mijnheer Veys, Afshin Ellian, Peter Velle, Mina Ahadi, Koenraad Elst, Bat Ye’Or, Frans Groenendijk, Hans Jansen, Ibn Warraq, en misschien ook nog Bart De Wever, wie weet ? Dat de gruwelijke daden van Mijnheer Breivik qua motief en doel heel veel gelijkt op de aanslagen die ‘islamisten, of hoe je ze ook wil noemen’, plegen tégen hun eigen al dan niet humane overheden, omdat ze ‘ de islamitische waarden verkwanselen aan de ongelovigen’ ? Dat vergeten we even omdat we anders misschien de door Geert Wilders aangehaalde ‘analogie’ van ‘de islam’ en ‘ het fascisme’ deels bevestigen als een verder te onderzoeken verklaring voor nog andere symptomen zoals ‘ homofobie’ of ‘sexe-disparaatheid.’

Als zelfreflectie het gebed van de ongelovige is, iets wat ik als atheïst tegen mijn moslimse buren en vrienden zeg, dan is het tijd voor Mijnheer Hooghe en tutti quanti om daar toch even de tijd voor te nemen. Baat het niet, het schaadt ook niet.

Peter Calluy
Criticus van religie, de islam in het bijzonder.

5 opmerkingen:

 1. 'Zelfreflectie is het gebed van de ongelovige.'

  Eentje om te onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sorry, teveel leestekens in dit stuk. Niet te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Blogger curvedwater zei...

  "Sorry, teveel leestekens in dit stuk. Niet te lezen."

  Dat niet alleen, maar ook veel te lange zinnen, geen gebruik van alinea's enz.

  Kortom, inderdaad niet te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mij wel goed te lezen. Het helpt misschien dat ik het er helemaal mee eens ben. Ik heb o.a. de opmerking gesnopen over de kritiek die altijd gegeven wordt op de term "de islam", terwijl islamknuffelaar ons wel wijs meent te kunnen maken dat diezelfde ""de islam" net als het jodendom en het christendom een verlichting zal mee maken". Sterk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De hypocrisie is bizar, en dan vooral van de politiek correcten die nu generaliseren en koppelen alsof het een lieve lust is en daarmee maken zij zichzelf nog ongeloofwaardiger dan ze al waren. Het is nu dan ook meer dan duidelijk dat er een duidelijk verband is met intolerantie bij moslim en de mate van gewicht dat de islam in zijn leven inneemt. Hoe meer islam hoe minder tolerantie en soepelheid van geest.

  BeantwoordenVerwijderen