Meervoudige terroristische aanslag nabij Eilat schokt IsraelDe koude vrede tussen Israël en Egypte definitief voorbij 

Om kwart over twaalf vanmiddag, 18 augustus 2011, werd een Egged autobus vol met IDF soldaten aangevallen door een terroristische eenheid die uit Egypte kwam. De schietpartij vond plaats nabij Eilat, dat in een bericht op de Hamas website vandaag 'bezet Om ar-Rash Rash' werd genoemd. Het was het begin van een meervoudige aanslag waarbij tot nu toe 7 doden en meer dan 25 gewonden vielen.

In totaal twintig terroristen waarvan een gedeelte volgens ooggetuigen Egyptische
legeruniformen droeg, namen deel aan deze terreuractie.
Zes doden en zeven gewonden vielen in een antiraket aanval op passerende Israëlische auto’s vol met burgers. Onder de doden bevinden zich twee jongen kinderen.
Een andere auto werd ook beschoten maar niemand werd geraakt.
Later werd opnieuw een, dit maal lege, bus beschoten. Toen Israëlische troepen arriveerden om hulp te bieden ontplofte een aantal bermbommen, hierbij vielen opnieuw gewonden.
Daarna werd vanaf Egypte een mortier granaat afgevuurd op Israel.

De IDF sloot vervolgens alle wegen in het gebied af en zette een klopjacht in op de terroristen. Bij vuurgevechten tussen IDF troepen , die hulp kregen van Apache helikopters, vielen gewonden bij de IDF eenheden en 7 doden aan de kant van de terroristen.
Twee lichamen van de terroristen bevatten bommen die waarschijnlijk bedoeld waren voor zelfmoordaanslagen.

Terwijl dit rapport geschreven wordt vinden er nog steeds schietpartijen plaats tussen de IDF en de terroristen.

De Egyptische krant Al Masri al Youm berichtte dat de chauffeur van de eerste bus had gezien hoe Egyptische soldaten het vuur openden op zijn bus.
De chauffeur was later te zien in beelden op Arutz 2 van de Israëlische TV terwijl hij kalm een sigaret rookte achter het stuur van zijn bus. Zie ook de foto hieronder.

De aanslag komt niet als een verrassing. Missing Peace heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gerapporteerd over verontrustende ontwikkelingen in de Sinai woestijn en in de Egyptische houding tegenover Israel.
De gasleiding tussen Egypte en Israel werd al vijf keer opgeblazen en lijkt nu definitief buiten gebruik. De elektriciteitscentrales in Israel zijn nu weer overgeschakeld op stookolie en de prijs van elektra is daardoor met 10 % gestegen.

Juist begin deze week werd bekend dat Israel had toegestemd met de stationering van duizend extra militairen in de noord Sinai woestijn, die onder Moebarak grotendeels gedemilitariseerd was.
Arutz 1 in Israel meldde dat de terroristen afkomstig waren uit het gebied van al Arish nabij de grens met Gaza in noord Sinai. Colonel Leibowitz van de IDF zei later dat de terroristen uit Gaza afkomstig waren. Dat betekent dat zij via Egypte naar Israel kwamen, auto’s met terroristen mogen Israel niet in via Gaza.

Het grensgebied tussen Israel en Egypte is zeer ontoegankelijk voor auto’s en de enige grensovergang bij Taba laat geen auto’s door.
Aaangezien het vrijwel vast staat dat de 20 terroristen per auto de grens zijn overgestoken, dient zich de vraag aan wat de rol is geweest van het Egyptische leger.

Alhoewel het op dit moment onduidelijk blijft wat exact de Egyptische rol is in deze aanslagen kan nu al de conclusie getrokken worden dat de situatie tussen Egypte en Israel fundamenteel is veranderd.
Het is goed mogelijk dat  de getuigenverklaringen over betrokkenheid van het Egyptische leger correct zijn.

Vast staat dat wanneer de auto’s met terroristen inderdaad uit Egypte kwamen, dat het Egyptische leger heeft meegewerkt aan deze aanslag. De plaatsen waar men niet anders dan te voet de grens zou kunnen oversteken worden namelijk zowel aan Israëlische als aan Egyptische kant bewaakt door militairen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten