De literaire thriller

De ‘literaire thriller’ is een lucratief fenomeen. In Nederland zijn het vooral dames die het ene succesvolle exemplaar na het andere afleveren. Saskia Noort, Simone van der Vlugt, Esther Verhoef en Marion Pauw zijn bij een groot publiek zeer bekend. Tess Franke, Loes den Hollander en Lieneke Dijkzeul zijn ook al hard op weg. Wat is hun geheim? Ik weet het niet precies. Het zijn allemaal vrouwen en zeker niet de lelijkste. De aantrekkingskracht van vrouwelijke thrillerschrijfsters is blijkbaar zo groot, dat er zelfs mannen zijn die onder een vrouwelijk pseudoniem thrillers schrijven.
Onder de naam Suzanne Vermeer bleek de schrijver Paul Goeken schuil te gaan. Doordat hij deze zomer overleed kwam dit uit. Onder zijn eigen naam schreef hij ook al thrillers. Deze hadden echter bij lange na niet het succes van zijn boeken onder de naam Vermeer.

Thrillers door dames, sommige zijn zelfs verfilmd. Het levert bijzonder veel geld op.

Ik vind de kritiek van Connie Palmen op dit fenomeen wel terecht. Maar het zal Saskia van Noort een zorg zijn wat Palmen er wel of niet van denkt. Ik vroeg me, na haar ‘broekpoep incident’ met Ischa Meijer, toch wel af waar nu precies de voorkeuren van de dode HAFMA lagen.

Als ik zo’n literaire thriller lees stelt het allemaal niet zo heel veel voor. Ik zal het wel onderschatten hoor, maar ik heb dus ook een literaire thriller geschreven. Althans een synopsis voor een dergelijk boek. Slechts in mijn hoofd weliswaar, er staat nog geen letter op papier.

Het verhaal (1)

In het dorp M. aan de IJ. (vlakbij Gouda) waren vier stellen die, eind jaren zeventig, beginnen te experimenteren met de vrije sex. Opgezweept door de tijdsgeest en uit pure verveling en drift, begon men van partner te wisselen. Uiteindelijk vormden zij een soort geheim genootschap dat later, in de volksmond zeg maar, de sleutelclub ging heten.

Ieder weekend kwamen de stellen bij elkaar. Na wat drank en soms wat joints, werden de sleutels op tafel gegooid. De vrouwen mochten dan een sleutel pakken. Met de bijbehorende man bracht men dan de komende nacht door. Dit ging van kwaad tot erger. De sex werd steeds buitenissiger en de, door drank aangezwengelde loslippigheid, groter. Uiteindelijk zijn al die stellen uit elkaar gegaan.

De aanstichter van dit alles was een megalomane figuur. De man, directeur van het plaatselijke reclame bureau, blijkt een afschuwelijk dubbelleven te hebben. Door zijn zeer dominante karakter en zware morele chantage van de anderen, lijkt zijn positie onaantastbaar. Totdat…

Het kantelmoment

Wie kent het Nederlandse horlogemerk Christiaan van der Klaauw?

Van der Klaauw horloges zijn zeer hoogstaande, mechanische uurwerken waarvan sommige een compleet planetarium ingebouwd hebben. Een van de mooiste exemplaren is de ‘Planetarium CK’

In dit precisie apparaat zit een een heliocentrisch planetarium dat de omwentelingen rond de Zon aangeeft van Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus en Neptunes. Deze complicatie is tot op heden het kleinste planetarium ter wereld. (Het kost zo’n vijfentwintigduizend euro.) Maar de planeet Uranus ontbreekt.

Meer nog dan de knalgele Maserati, het verfijnde Italiaanse maatpak en de handgemaakte brogues… De ‘Planetarium Ck’ is het ultieme pronkstuk van de megalomane man. Lallend wijst hij met zijn grote duim naar dat piepkleine planeetje aarde dat tergend langzaam haar ronde om de zon maakt… ‘ Hierrrr zitten wij, met de broek op de knieën…’

Dan wijst de slimste dame van de weekendsessies hem op het ontbreken van Uranus.

Dit leidt de val in en langzaam valt al zijn zekerheid in duigen…

Het verhaal (2)

De verdwijning van Germa van den Boom is tot op heden onopgelost. Ook Peter R. bereikte met zijn inspanningen niets. Tot op de dag van vandaag hangt de zaak nog steeds, als een zwarte slagschaduw, over het land van Heusden en Altena.

Germa van den Boom
Wat is er toch gebeurd met Germa in die noodlottige zomernacht? En waarom hebben de buren juist die nacht niets gehoord? Het huis was enorm gehorig. En wie wisten er eigenlijk allemaal van de verborgen huissleutel die op een geheime plek hing? Die daar alleen opgehangen werd als er langere tijd niemand thuis was….

Na het ‘Uranus incident’ wordt de megalomane man slordig en gaat zich opgejaagd gedragen. Als de slimste dame van de weekendsessies weer eens zijn sleutel pakt voert ze hem dronken.

Ze ontdekt zaken die te maken hebben met de verdwijning van Germa.

Begrijpt ze nu eindelijk iets van die pruiken met blonde krullen in de kledingkast?

Een ijzingwekkende apotheose lijkt onvermijdelijk…wie neemt hij mee is zijn gruwelijke val? En wat is de negentienjarige Germa in godsnaam overkomen? Waar is haar jonge lichaam gebleven?

Het verhaal bevat spanning, ongebreidelde sex en een literaire beschrijving van een tijdsgewricht.

Er zit ook al een ingebakken ‘marketingconcept’ in: ‘Moord Van den Boom opgelost?’.

Kortom, het is de ultieme bestseller.

Toch denk ik niet dat ik er ooit aan begin.

Liever zou ik het ‘concept’ verkopen aan één van de eerder genoemde thrillerschrijfsters. Of een beginnende dame die hunkert naar succes.

In het geval van Saskia N. en Marion P. neem ik genoegen met een betaling in natura.

Hoe kom ik anders ooit aan een Christiaan van der Klaauw, Planetarium CK?

8 opmerkingen:

 1. Misschien heb ik iets gemist, welke kritiek heeft La Palmen dan op de literaire thriller?

  Ach laat ook maar, sinds ze 'Zomergasten' mocht presenteren, heb ik mijn interesse in haar verloren.

  (Dat ‘broekpoep incident’ met Ischa Meijer, heb ik nooit zo letterlijk genomen. :-) maar je hebt I.M. dus ook nog gelezen!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe is het eigenlijk nu met haar? Ik heb gehoord dat er een trein naar haar is vernoemd. Wel leuk er zijn nu dus mensen die zich voor de Veolia, Palmen trein kunnen werpen. Zou dat wat doen met de statistiek?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, ik vind het wel humor @Michel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. http://www.beerputweblog.wordpress.com/
  Hier vind je de nieuwste informatie in de zaak van
  Germa van den Boom.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. http://www.beerputweblog.wordpress.com/
  Hier vind je de nieuwste informatie in de zaak van
  Germa van den Boom.

  BeantwoordenVerwijderen