Nieuws (Of hebben Bob Dylan en de oude Romeinen gelijk)

Wie het gemak ziet waarmee Egyptenaren op straten en pleinen in het kader van de Arabisch lente christenen (‘kopten’) vermoorden, moet wel concluderen, of op zijn minst beginnen te vermoeden, dat het hier niet om zo maar ongeregeldheden gaat waarbij individuen zich spontaan incidenteel misdragen. Het gaat om gedrag waar wel degelijk een ideologie achter zit. Het zijn serieuze antichristelijke pogroms – hoe handig daar door Midden-Oosten deskundigen als Bertus Hendriks, tevens bekend als traiteur, in de uitzendingen van de staatsmedia ook omheen gepraat wordt.

In Syrië, Irak en op de Oost- en West-oever van de Jordaan gaat het nauwelijks anders dan in Egypte. In Turkije is het karwei al zo goed als geklaard. Het is allemaal heel passend: terwijl Europa islamiseert, worden de laatste christenen in het Midden-Oosten verdreven of vermoord. Een mooie spiegelbeeldige ontwikkeling. Vergeet de behandeling van christenen in Pakistan liever ook niet. Wat is de islam toch tolerant.
De islam leert dat de islam de plaats die de islam toekomt niet automatisch en zonder strijd zal kunnen innemen. Daarom is al die strijd, helaas helaas, noodzakelijk. (Waar hebben we dat eerder gehoord?). Na de strijd, als de islam eenmaal aan de macht is, dan zal het vrede zijn. Daarom is de islam dan ook de godsdienst van de vrede. Ook in Turkije komt die vrede steeds dichterbij, de hoogste tijd om de Turkse vredesmissie in EU-verband voort te zetten.

Misschien komen de radicale moslims en hun organisaties, zoals de ‘Moslimse Broeders’, inderdaad wel aan de macht in het Midden-Oosten, in de nasleep van bloederige chaos die wij hier ‘de Arabische lente’ zijn gaan noemen. Op zich zou dat voor historici geen verrassing moeten zijn, chaos wordt vaak gevolgd door een orde waar niet de grootste groep maar de best georganiseerde groep de baas wordt. En de Moslimse Broeders zijn verreweg de best georganiseerde groep die alleen daarom al in deze burgeroorlogen de beste kansen heeft. Mogelijk zijn ze ook nog eens een keer de grootste, ook interessant, maar het gaat er om wie de sterkste zal blijken te zijn.

Het is haast ongelofelijk dat het Westen zich steeds weer laat verleiden om in steeds meer landen met ongeordende binnenlandse knokpartijen mee te gaan doen: Irak, Pakistan, Afghanistan, Libië, Somalië – nog even en we vechten ook mee in de onfrisse burgeroorlog in Syrië, en de volgende slagvelden op deze lijst zullen wel gelegen zijn in Tunesië en Iran. Daarna misschien dan toch maar de complete rest van de regio aanpakken. Zijn die westerse politici gek of zo? Hebben ze geld of soldaten te veel? Hoe zoeken ze eigenlijk een partij uit die ze willen gaan steunen?

Maar goed, het hoeft allemaal niet zo lang meer te duren. De algehele onzekerheid die door de huidige chaos is opgeroepen, heeft de afgelopen maanden tot omvangrijke kapitaalvlucht uit het Midden-Oosten geleid. Wat zou u zelf doen met uw spaargeld als u in die prachtlanden woonde? Juist, en dat doen ze daar dus ook. Dat brengt de instorting van wat nog niet is ingestort naderbij. Denk aan steden met honderdduizenden inwoners maar zonder voedsel of water. Zou giro 555 wel voldoende pleisters en paracetamol op voorraad hebben?

De Arabische wereld heeft veel olie, dat is een zegen want daarvan kunnen de rekeningen en de gouden badkranen van de heersers betaald worden, maar geen enkel land in de regio is bij machte zijn eigen voedsel te produceren. Dat betekent: algemene afhankelijkheid van voedselimport uit Europa en Amerika. Doe even een gedachtenoefening: wat gaat er gebeuren als die import spaak loopt qua te weinig geld op de bank vanwege de kapitaalvlucht? Of door de dollar- en euro-crisis? Iedereen dan maar als vluchteling naar Europa?

Wanneer als resultaat van de groeiende chaos in de islamitische wereld de sharia-fundamentalisten inderdaad aan de macht komen, zal dat de positie van de moslims in Europa niet makkelijker maken. Kunnen zij loyaal blijven aan hun landen van herkomst en toch in Europa wonen? Om nog maar te zwijgen van wat er gaat gebeuren in het Arabisch-Israëlisch conflict – waar ook Iran leuke ideeën over heeft. En de sharia-fundo’s kunnen natuurlijk en passant de eindoplossing van het probleem van de christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten in goede banen leiden. Ja zeker, in het Midden-Oosten worden alle dingen nieuw.

Het is een beetje een keuze wat je er van moet vinden. Is er eigenlijk niets nieuws onder de zon, gaat het om de gewone menselijke ellende en hebben we zulke dingen allemaal al eens eerder meegemaakt? Of hebben Bob Dylan en de oude Romeinen gelijk: The times they are a’changing, of ook wel, en deftiger: tempora mutantur, nos et in illis?

In dit geval is ‘waar’ of ‘niet waar’ afhankelijk van hoe je de woorden gebruikt. Voor een kopt die wordt doodgeslagen is dit een nieuwe ervaring. Voor de wereld die op afstand toekijkt, is het misschien nog net nieuws.

19 opmerkingen:

 1. Als Libanonveteraan heb ik de Islam niet hoog staan.
  Het gevaar wordt niet onderkend en de rollen omgedraaid, de agressor kruipt telkens weer in de slachtofferrol.
  Je zou toch zeggen dat het bewijs keihard in de Koran staat en van de Hadith wordt je niet vrolijk.
  Een Zweeds gek schrijft een manifest dat letter voor letter wordt geanalyseerd terwijl van de Koran een vrolijk sprookjesboek wordt gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat Meneer Jansen is de schrijnende waarheid die in het westen niet gezien wil worden .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit blog zal wel weer als "alarmisme" worden afgedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben er stil van. Wat een ellende, wat een zieke wereld.
  Hulde aan Hans Jansen voor deze blog, iedereen zou dit moeten lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het zijn waarschuwende woorden, verontrustend ook, maar ik denk dat het ware woorden zijn. De Arabische landen zullen zoals gebruikelijk eerst de problemen afschuiven en vervolgens een ander het laten oplossen. Dat is in de geschiedenis altijd gebeurd, dus dat zal ook nu wel weer het geval zijn.

  Toch moet er een oplossing voor komen. Er zijn te veel mensen die leven in een hel. Er zijn nog steeds te veel mensen die geen enkel inzicht hebben hoe de wereld en de mensheid echt in elkaar steekt. Nu is het niet mogelijk om mensen te verplichten inzicht te krijgen. Het is iets dat moet groeien. Wat wij wel kunnen doen is om voorwaarden te scheppen waarbij het makkelijker wordt om inzicht te krijgen.

  De bron van alle ellende in de wereld is de islam. Als men het goed bekijkt dan wordt er al in de Bijbel gesproken over de islam! Alleen ziet men het nog niet. Het is heel simpel, de islam is het rijk van het kwaad! Als de Bijbel oproept tot dingen die uiteindelijk een goed resultaat hebben, dan heeft de koran steeds weer een oproep om goede en mooie dingen te versjteren. De Bijbel roept op tot vergeving, de koran tot vergelding. En oog-om-oog maakt iedereen blind!

  Als men de islam ziet voor wat het waard is, dan komt men er nogal bekaaid vanaf. Als men zijn leven laat leiden door de lessen uit de islam dan krijgt men uiteindelijk het rijk van het kwaad. Een wereld waarin geen vrijheid is, tenzij men graag rooft, steelt, moord en verkracht. De Bijbel verbiedt die dingen en geeft aan hoe je ook zonder god tot een betere maatschappij kunt komen waarin Liefde prefelleerd. Ook de post-christelijke samenleving heeft nog voldoende zorg en aandacht voor de ander om iedereen zijn plaats te geven, ruimte te hebben voor vrijheid die niet ten koste gaat van de ander. De islamitische samenleving heeft andere uitgangspunten, daarom is de ontwikkeling die zich nu in de Arabische landen voltrekt een doodlopende weg, het heeft geen toekomst. Want er is geen vooruitgang mogelijk als de uitgangspunten verkeerd zijn. Het maakt niet uit hoeveel geld men er tegen aan gooit, onrecht blijft onrecht ook al wordt dat opgediend op gouden schalen en omhuld met de meest prachtige gewaden. Leven zonder ziel, leven zonder Liefde. Uit eindelijk leidt het tot een uitzichtloos bestaan dat volkomen zinloos is. Dat is het enige probleem van de islamitische wereld.

  Ook als men als christen geleefd heeft en men komt er op het moment van de dood echter dat er geen eeuwigheid is, dan nòg heeft het christelijke leven weldegelijk zin gehad. Want het gaat om de Liefde die men geeft.

  Ik ben van mening dat het voor elk beschaafd mens een opdracht is om iedereen die leeft in wanhoop zoals de moslims, om die mensen beschaving bij te brengen. Allereerst moet natuurlijk elke moslim verteld worden dat zijn geloof geen enkele waarde heeft, en dat het alleen bedacht is om makkelijk geld te verdienen. Het is vreemd maar nog steeds doorzien veel mensen de feitelijk reden waarom de islam bedacht is nog steeds niet! Zodra de moslim is bevrijdt van de gesel der mensheid kan ook hij vrij worden en beginnen met echt leven. Hoop op een betere toekomst die niet alleen materieel goed is, maar waar men ook vrij kan denken, Liefde kan geven en kan krijgen.

  De Arabische lente is wèl goed begonnen, het ging om de vrijheid, maar het heeft niet doorgezet. Het is net alsof men bang is voor de vrijheid. Net als de koeien bang zijn voor de vrijheid van de eerste lente dag weer de wei in. Ik denk dat wij de moslim wereld moeten steunen het juk af te werpen, als wij dat niet doen dan komen alle moslims naar Europa omdat daar wel vrijheid is, alleen dit zal wel tot gevolg hebben dat het in Europa net zo ellendig gaat worden als in de rest van de wereld. Er is dus maar één weg! Allah moet naar de vuilnishoop van de mensheid waar ook andere mislukte ideologieën liggen. Er is geen keus. Het moet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De glazen bol van de schriftgeleerde blogger draait banen om een emmer met as en kolen in een huis met vele kamers. Hoe de kruis- en doekdragende orthodoxen langs de Nijl hun land- en vrouwenproblemen oplossen, is van Reve en Potter geen chapiter. Natuurlijk, in de emmer zullen ook wij branden, maar zij niet minder. Die bloesem is nog rood en van het herfstblad niet te onderscheiden. De geschiedenis kent bovendien voor de mens geen relevante seizoenen. Dat het Westen onverbeterlijk is, daarin heeft de imam Johannes bin Johannes Al-Johannes gelijk. Het scheiden van christenen en moslims is echter de nalatenschap van Lord Byron en andere filhellenen. Waarom zulke dichters de Akropolis nu in Afghanistan zoeken, weet ik niet. Wie de mensen ziet en niet de ideologieën van hun bejurkte rijmenmakers, weet dat de tegenstelling niet die van moslims en christenen is, maar een van meerzinnigen en straklezenden. Als in Egypte het platteland en stadsproletariaat regeert, zoals nu in Iran, zullen Europese moslims de meerzinnigen zijn en zelfs in Iran de blinden de blindslagers vergeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @HansJansen. Dat is nou eens een helicopter view. Trek zelf uw conclusies.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ´k zag vanavond een documentaire op kanvas, belgie 2,"terzake".

  Over Somalie, "el shabaab", die geloofde in de overwinning, want allah stond achter hen, over christenen die wisten te vertellen dat de moslims verschrikkelijk wreedaardig waren, over twee moslimjongens die door hun "geloofsgenoten" waren ontdaan van 1 hand en 1 voet- zonder verdoving!-, omdat ze geweigerd hadden zich op te offeren als zelfmoordterrorist: Iedereen stond erbij, verschillenden vielen flauw, niemand durfde iets ertegen te doen.

  Over mensen die mogadishu niet konden ontsnappen, over een chirurg die bij haar promotie gefeteerd werd met een zelfmoordaanslag met 25 doden, over een moslim die werd gestenigd, door mensen op twee meter afstand (!!! op film!), omdat hij,"married with children", was vreemd gegaan.
  Met een dame die daarvoor 100 stokslagen kreeg.

  Hier krijgen mensen geen uitkering meer, als ze te WEINIG sociaal geografisch mobiel willen zijn, daar krijgen mensen steniging voor het TEGENDEEL..
  HOEZO, ISLAM EN HET WESTEN ZIJN NIET COMPATIBLE ?

  Steniging, dat wilde ook 84% van de egyptenaren voordat hun "arabische lente" kwam.
  Belooft nog wat.

  Ik hou het op een komende botsing, van beschaving tegen achterlijkheid.
  Islam is corrupt, is ondierlijk menselijk, is van de duivel!
  666...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geachte Professor,
  Ha Prof ( of Hans),
  Het is mij inmiddels wel heel duidelijk dat U gelijk heeft ...Alleen wordt Plus x Plus en nog een x plus wel heel erg veel plus !

  Bovendien verteld U mij zaken die Theo van Gogh mij ook al lang verteld heeft .. Maar die is dus nu even dood ! En naar ik vrees blijft dat voorlopig ook zo !

  Dus vraag ik mij af wat ik nu precies als lezer van uw bijdragen op HoeiBoei moet leren ?

  Want dat is of was toch de bedoeling als voormalig docent, eventueel professor, in de voor ons ongebruikelijke en ook wel merkwaardige talen ?

  In dat geval , maar het hoeft natuurlijk niet, zou ik toch maar eens een stukkie van mijn goede vriend Theo van Gogh lezen ..

  http://www.theovangogh.nl/stuk11-20.htm

  Gewoon ROOS

  Juist op dit soort Schoonheid heb ik nog geen enkele professor betrapt ..

  Maar gelukkig ben ik dan ook woordblind

  George!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien zou ene George er verstandig aan doen wat aan zijn kennis van de grammatica te doen, alvorens hij iets neerkalkt. "Bovendien vertelD u - moet zijn Bovendien vertelT u"

  ---

  In Saoedi-Arabië, het land dat altijd het minst aan hulp / noodhulp, zoals nu in Somalië, geeft, in dat land laat een rijke zakenman een gebouw van 1 kilometer hoog bouwen in Jedda. Kosten minimaal 1 miljard Euro. Maar geld voor ontwikkelingshulp is er niet bij. Zelfs voor hun islamitische broeders is men daar niet zo vrijgevig, laat staan voor mensen met een ander geloof of een kleurtje. ja, want racistisch is men zeker in de islamitische wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @George, wat ben jij een aanmatigende figurant!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. We moeten maar gauw een actie starten en bootjes sturen naar Egypte om de Koptische Christenen op te halen voordat de zoveelste etnische zuivering wordt gerealiseerd .. Het zouden er 10 of 15 miljoen kunnen zijn . Dat helpt meteen om de vergrijzing in Europa tegen te gaan . Tegelijkertijd kunnen dan de artefacten in de musea in Egypte naar Europa gebracht worden . Straks steken ze toch alles in de fik , de Islam heeft nou eenmaal niets met andere of vergane culturen . Het is onze plicht om eventueel militair in te grijpen en het culturele erfgoed van de mensheid te redden . Wanneer alles en iedereen in veiligheid is gebracht verbreken we elk contact met het land zodat ze zich helemaal kunnen richten op het creëren van hun zevende eeuwse islamitische paradijs . Het is dan tevens misschien een goed idee om de OIC te huisvesten in de toekomstige 1000 meter+ toren van Babel in Jeddah . Daar kan dan De Verenigde Islamitische Naties zijn permanente vestiging hebben , hun aanwezigheid in New York is niet gewenst , daar zitten ze toch alleen maar om de principes van seculiere democratische staten te ondermijnen t.g.v. "Sharia law" (zie art. 24 en 25 van het handvest van OIC-leden . ) . Het lijkt mij voor beide partijen een uitstekende oplossing . Opdelen die handel in twee blokken , zoals indertijd het communisme en het vrije westen , maar nu ieder met een eigen zetel in respectievelijk Jeddah of New York .

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Angstwekkend Alarmerend En Vraagtekens Op Roepende Dát Dit Sóort Feiten Al decénnia úit Dé Reguliére media politiék nieuws worden vermist geweerd geweigerd!

  Ér Zijn Blijkbáár in de Westerse Wéreld méér destructiéve krachten actief Dié Schade En Leed berokkenen en niét enkel Dát islam bevorderen Máár Òók Andere Rétardérende gewéldbevorderende onderwerpende krachten.

  ´K Bedoél Dát dé linkse hoék al jaren lieden Áls Een instructéur militair psychologische óórlogvoeringen Áls directeúren Ván Bij Vóórbééld ncrv Áls politici néér zétten náást nationale en internationale censúúrterreur IS Natúúrlijk Òók Inlichtend? Enige Collaborátiés Zullen Dan Niét afwezig ZIJN?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Angstwekkend Alarmerend En Vraagtekens Op Roepende Dát Dit Sóort Feiten Al decénnia úit Dé Reguliére media politiék nieuws worden vermist geweerd geweigerd!

  Ér Zijn Blijkbáár in de Westerse Wéreld méér destructiéve krachten actief Dié Schade En Leed berokkenen en niét enkel Dát islam bevorderen Máár Òók Andere Rétardérende gewéldbevorderende onderwerpende krachten.

  ´K Bedoél Dát dé linkse hoék al jaren lieden Áls Een instructéur militair psychologische óórlogvoeringen Áls directeúren Ván Bij Vóórbééld ncrv Áls politici néér zétten náást nationale en internationale censúúrterreur IS Natúúrlijk Òók Inlichtend? Enige Collaborátiés Zullen Dan Niét afwezig ZIJN?

  BeantwoordenVerwijderen