In het koninkrijk van de Groene Khmer

Dadelijk bij aankomst op het vliegveld van het Koninkrijk ziet de bezoeker al dat het hier pluis is. Olijke plant- en diervriendelijke reclame-uitingen maken hem vertrouwd met de wel heel bijzondere ideologie die het Koninkrijk van de Groene Khmer zo hoog heeft opgestoten binnen de internationale gemeenschap.

Het begint al bij de bagageband waar hij op zijn koffer staat te wachten. De beeldschermen melden niet alleen, zoals elders op de wereld, vluchtnummers en plaatsen van herkomst van de ronddraaiende koffers, maar wisselen dat af met vrolijke filmpjes over hoe de leefomgeving ‘groener’ gemaakt kan worden. Op die filmpjes buitelen schattige pasgeboren diertjes over elkaar heen, en maken met hun acrobatische toeren de bezoeker terstond duidelijk dat er op deze planeet wel wat meer aan de hand is dan het hebzuchtige bestaan van materialistische consumenten die zo nodig zo veel moeten reizen en eten.
De manier waarop de autoriteiten welwillend de bagage van de aankomende reiziger doorzoeken, is werkelijk allervriendelijkst. Geüniformeerd personeel doorzoekt de bagage uiterst deskundig, en keert elk kledingstuk om. Medicijnen worden, in het belang van de bejaarde reiziger, niet overgeslagen. Heeft hij onderweg misschien extra medicijnen aangeschaft? Zo ja, welke? Zijn de medicijnen in het barbaarse land waar de reiziger nu vandaan komt wel milieuvriendelijk vervaardigd? Het spreekt vanzelf dat er in geval van twijfel in het voordeel van de natuur beslist wordt. Het bekwame personeel weet bovendien uit ervaring dat het vooral ouderen zijn die nog niet voldoende vertrouwd zijn met de Groene leer, en hun bagage wordt dan ook het grondigst nagekeken.

Lollige kunstobjecten (reusachtige pakken bankbiljetten in plexiglas gevat! Bedenk dat maar eens!) draaien mee op de bagageband. Dit heeft een leuk doel. Het gaat er om de reiziger er op te wijzen dat hij niet te veel losse bankbiljetten met zich mee moet dragen, hij moet zijn geld via pinpas en creditcard vervoeren. Dit heeft immers immense voordelen. Hij kan het niet kwijtraken aan straatroverij die helaas nog welig tiert, en terwijl het geld bij de bank in bewaring staat kan de overheid het nuttig aanwenden, bijvoorbeeld om het uit te lenen aan sociaal zwakkere landen die het op het afgesproken moment zullen teruggeven, in ruil voor weer nieuwe leningen. Zo blijft het geld rollen en wordt het op meer dan één manier besteed, hetgeen een positief verdubbelend effect heeft op welzijn en welvaart

De taxichauffeur die de rit van het vliegveld naar het hotel verzorgt, neemt weliswaar geen pinpas of creditcard aan, maar legt wel enthousiast uit hoe het land er op vooruit is gegaan sinds de Groene Khmer in stad en land de dienst uitmaakt. Ook een taxichauffeur die geen plaatselijke talen machtig is, of de weg naar de hoofdstad niet kent, kan dankzij de ordenende ingrepen van de Groene Khmer nu met behulp van Google translate en de Tomtom de bestemming van de vermoeide reiziger gemakkelijk bereiken.

Vol vreugde vertelt de chauffeur hoe het Groene bewind zich inzet voor sociaal zwakkeren in binnen- en buitenland. Dat hiervoor de pensioenkassen zouden moeten worden aangesproken, vindt hij een voordeel. Gepensioneerden zijn vaak lang ziek, meent hij, wat een ernstig lijden met zich mee brengt. Dit lijden zou hen bespaard kunnen worden. Bovendien vangt zo‘n zieke elke maand weer pensioengeld, zonder er iets voor te doen. De nieuwe regeling van de euthanasie die de Groene Khmer heeft ingevoerd, lijkt de chauffeur een belangrijke verbetering die het wijdverbreide misbruik van pensioenpenningen zeker een halt zal toeroepen.

Eenmaal op de hotelkamer treft de bezoeker (naast de welbekende vermaningen om in het belang van de natuur geen handdoeken te benatten) een tv-toestel aan, waar de staatsomroep elk uur vrolijke berichten brengt over de vooruitgang die het land onder de Groene Khmer geboekt heeft. De bijzit van een van de prinsessen uit de Groene familie heeft een diervriendelijke circusvoorstelling georganiseerd in een oorlogsgebied! Op straat beginnen burgers spontaan met groene vlaggetjes te zwaaien.

Een ander prinsesje uit de Groene familie dacht dat zij ongeneeslijk ziek was, maar is door keihard te mediteren over het Groene gedachtengoed er weer helemaal bovenop gekomen! Een prinsje uit de Groene familie heeft tijdens de groentijd een studentikoze grap uitgehaald en een paar duffe ambtenaren van het oude regime laten schrikken door hun maffe dossiertjes weg te halen! Formeel natuurlijk een inbraakje, maar de Groene justitie begreep heel goed dat het om een leuke studentengrap ging.

Een bastaardprinsje uit de groene familie heeft een dissident vermoord, maar de groene rechter heeft er voor gezorgd dat het prinsje binnenkort weer onder de mensen zal kunnen zijn om verder te kunnen bijdragen aan de bescherming van de zwakkere! Ja, het is goed toeven in de beschermende schaduw van de groene familie en de groene politie. Een ander groen prinsje heeft een werkbezoek gebracht aan een ouderwetse niet zo groene nederzetting waar onder de stugge plaatselijke bevolking allerlei vormen van onbegrip heersten. Bij het bezoek van de prins fladderden de kippen op van vreugde, en de honden bleven maar liefdevol blaffen. Er bestond nu wel weer enige hoop dat ook de plaatselijke bevolking alras de groene leer zou gaan begrijpen en liefhebben, zodat de plaatselijke tegenstellingen zouden kunnen verdwijnen.

De tv wordt niet moe van het brengen van positieve berichten over de Groene Khmer, en ook de reiziger uit minder bevoordeelde streken knapt geweldig op van al dit positieve nieuws. Nu een stadswandeling! Er liggen heldere instructies in het hotel: niet te bloot, niet hand in hand (zeker niet bij gelijkgeslachtelijke liefde), niet fotograferen waar het mogelijk aanhangers van een bepaalde religie betreft, ook in de lichaamstaal respect uitdrukken voor groene en andere levensovertuigingen, uitkijken voor dierlijke (maar gelukkig meestal wel groene) uitwerpselen op de openbare weg, kortom, de gewone waarschuwingen voor wie een internationale metropool bezoekt.

Wie de instructies overtreedt, dient een vrijwillige bijdrage te storten in het nationale groene ‘Hier is het pluis’-fonds. Ongewapende stadswachten zullen dit via gebarentaal aan de reiziger duidelijk komen maken. Ja, hier in het groengroen knollenknollenland is het helemaal pluis.

12 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heer Jansen, u vergeet nog te vermelden dat ook in het buitenland onze groene weldoeners hun weldadige invloed uitoefenen.

  Zo is namens onze GroeneKmer ene juffrouw Tanja Nijmeier in Zuid-Amerika aktief bezig om de onschuldige boeren en burgers daar euthenasie te verlenen. Helemaal gratis en voor niks.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gewaardeerde heer Jansen,

  Kan zijn dat ik er te snel overheen heb gelezen, maar ik mis de alinea over het prinsje dat ook regelmatig de - niet zo groene - nederzettingen heeft bezocht en zijn meer dan vriendelijke koutsessies met een aldaar residerend uiterst aimabel bijna-prinsesje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo stond er in het, door de staat financieel ondersteunende, NRC vandaag een allervriendelijkst artikeltje over een sterke vrouw.
  De hoogste ambtenaar, zo wordt daarin vertelt, is lid van de PVV.

  Niet zomaar een lid, maar eentje die het bij de verkiezingen, vanwege haar zesde plaats op de lijst, het net niet haalde.

  Trias politica !
  Een ambtenaar( executerende macht) die invloed wil veroveren bij de controlerende macht ? Een slager die een neef bij de voedsel en waren inspectiedienst heeft werken? En dan niet zomaar een ambtenaar, maar eentje die niet te bang is om, desnoods publiekelijk, de minister te verzoeken zich te corrigeren tot het gebruiken van een andere taal, dan duits. Mevrouw trekt aan de touwtjes van Jan Klaassen, was volledig geinformeerd betreffende formatiegesprekken, is Marks rechterarm, spreekt thuis zweeds en steekt haar Europese gezindheid niet onder stoelen noch banken.
  De Groene Khmer is slechts een variant daar op.

  O, en waar PVV staat moet D66 zijn.
  Het zou,naar mijn mening, de democratie een stuk verstevigen, als het ambtenaren verboden zou zijn, om lid te zijn van politieke partijen en stemrecht te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In oorlogsgebied (vast ook daar waar Hollandse playgirls zich nog vorige week op de laatste bladzijde van een groen boekje lieten prikken) is kunst niet geheel zonder waarde. Waarom anders zouden de maffiosi van Assad een cartoonist de handen breken en een liedjesschrijver de stembanden uitsnijden? Of neem de oergroene Keynes. Toen die op het hoogtepunt van het Duitse offensief in maart 1918 in Parijs namens de Britse treasury noodhulp kwam bieden, beschoten de treingemonteerde Krupp kanonnen die stad en verkaarde kaiser Wilhelm II een nationale feestdag. De econoom wandelde tussendoor echter langs een veiling en kocht wat appeltjes van Cezanne. Zo, denk ik, hebben de groenen ooit de victorie ingezet. Een beetje zoals Mohamed, met het hernemen van wat poëzie, het breken van de bank en het verven van een vlag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De groene vlag waait ook in Washington. The Centre for American Progress kwam vandaag met een rapportje over de Amerikaanse hoeiboei-industrie. Fear, Inc. vindt u op de link hieronder en doet wat men tegen Al-Capone en Nixon ook deed: follow the money.

  http://www.americanprogress.org/issues/2011/08/islamophobia.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat van die kannonen klopt niet en om Keynes zo neer te zetten is zeer ten onrechte.

  De man nam ook deel aan de onderhandelingen in versailles en verliet vroegtijdig de conferentie.
  Hij was namelijk niet eens met de eis van zware oorlogsbetalingen en voorspelde, nog vóór Hitler aan zijn "mein kampf" begonnen was, een tweede oorlog.
  Immers Duitsland had bijna geen keus dan een nieuwe oorlog te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat bevestigt dus dat Keynes visie had. De kanonnen op Parijs waren inderdaad niet treingemonteerd. Zie Paris Gun op Wikipedia.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik weet niet of hij visie had of dat hij omringd werd door stommerikken.
  De geschiedenis bezien is het laatste bijna niet uit te sluiten. Dat geldt overigens ook voor heden.


  Ook nog een tegenvaller voor de kaugomballenboom-aanhangers, ook wel de groene Khmer genoemd, Krupp stahl( wiki parisguns dus) was in handen van een vrouw. Een feminine samenleving is sowieso een vredige ?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Professor Jansen,

  Ik denk dat u euthanasie per ongeluk hebt verward met moord. Euthanasie is wel degelijk het eigen leven door uw zelfgekozen dokter beëindigen op uw eigen verzoek. http://www.vub.ac.be/infovoor/journalisten/persberichten/2008/18042008.html

  http://www.rws.be/bibliografie.php

  http://www.leif.be/teksten/wimDistelmans.html

  http://www.erts.org/index.php?cat_ID=4&radiotv=280 vlaamse evangelische radio in gesprek met Wim Distelmans.

  Gegroet Peter Calluy.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een armoedig, want intellectueel o zo makkelijk artikel. Immers, ik kan zo een soortgelijk artikel uit de grond stampen over om het even wat voor soort beweging. Schilder een totalitair Utopia, vis wat standpunten en eigenschappen van de beweging op en blaas die enorm op, verzin er wat onsmakelijke dingen zelf bij, en klaar is Kees.
  De Oranje Khmer om koningsgezinden af te zeiken, zo gepiept. De Witte Khmer om champignonkwekers te grazen te nemen, zo klaar. En wat dacht U van de Bruine Khmer, een Utopia waar de vrijheid van meningsuiting heilig is, mits die maar in overeenstemming met die van de Grote Leider is. Andere meningen kunnen helaas niet getolereerd worden bij de Bruine Khmer: kamervragen als een krant "te links" dreigt te worden, pleidooien voor het opheffen van wetenschappelijke instituten zodra die bijdragen leveren aan theorieen die niet in het straatje te pas komen, of het domweg verbieden van lezingen waarin een andere mening verkondigd wordt.

  Maar slaat het ook altijd ergens op, zo'n makkelijke schets maken? Het Bruine Khmer-voorbeeld hierboven was ongetwijfeld treffend, maar in dit geval van de Groene Khmer raakt het kant noch wal. Ik weet niet precies wie de auteur voor ogen heeft, maar GroenLinks is de laatste jaren zozeer richting liberaal links opgeschoven dat die het onmogelijk kan zijn. De milieubeweging dan? "De" milieubeweging bestaat niet eens, zoveel verschillende clubjes met totaal verschillende insteek dat er zijn. "Links" in het algemeen?

  Is de eerste helft van het verhaal nog vooral onzinnig en raakt het kant noch wal, halvewege wordt het zelfs bijzonder onsmakelijk. Als iemand zou roepen dat Breivik volgens G.W. erelid van de PVV moet worden, zou de wereld terecht te klein zijn. In deze kolommen is het echter bon ton om doodleuk te suggereren dat in milieukringen Volkert Van Der G. op handen gedragen wordt. Niets is minder waar. Alle grote milieuclubs die aan akties doen hebben uitdrukkelijk geweldsloosheid in hun statuten staan, en geven bij akties trainingen om de-escalerend om te gaan met geweld. En dan zullen ze een moordenaar als v.d.G. koesteren?

  Kortom, een sneu artikel. Kennelijk erg leuk om je te verkneukelen over vermeende eigenschappen van groene freaks, maar met realiteit heeft het niets te maken.

  BeantwoordenVerwijderen