Turkse vrouw uit Hoogezand slachtoffer van eerwraak

Het opmerkelijkste bericht van de afgelopen week uitgelicht en van commentaar voorzien door kenners. Arabist Hans Jansen reageert vandaag in Desgevraagd op 't volgende nieuwsbericht (bron Nieuw Religieus Peil):

Nederland, oktober 2011
Een Turkse vrouw uit Hoogezand is vorig jaar slachtoffer geworden van eerwraak. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen, die voor de moord 18 jaar celstraf eiste.
De vrouw werd in 2010 met messteken om het leven gebracht door haar ex. Volgens de man ging zijn vrouw vreemd en moest hij daarom wel de eer van de kinderen redden. Die zouden anders voor de Turkse gemeenschap door het leven zijn gegaan als 'hoerkinderen'.
Justitie heeft voor de rechtszaak advies ingewonnen bij het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld. Het centrum stelt vast dat de verdachte heeft gehandeld uit 'gekwetst mannelijk eergevoel'. Door de eerwraak zou hij aan de Turkse gemeenschap laten zien dat zijn vrouw zich eerloos heeft gedragen. Ook de echtscheiding speelde een rol bij de aantasting van zijn eergevoel.
Telegraaf, 27 oktober 2011

Commentaar Hans Jansen: Ies koeltoer. Maar wij hebben ook koeltoer, en zulke moordenaars moeten in onze koeltoer zo zwaar mogelijk gestraft worden.

20 opmerkingen:

 1. Ies koeltoer??

  Dat begrijp ik niet, aangezien Jansen in zijn 250 vragenboek blz 158 het volgende heeft geschreven:

  'De eerwraak is geen onderdeel van de sharia'.

  Als niet het geloof is wat hier wordt bedoelt met cultuur, dan heb ik niks gezegd. Culturen verschillen nu eenmaal van elkaar.
  Wordt hier wel het geloof bedoelt, zoals zo vaak gebeurt, dan is er namelijk een probleem, Jansen verward al dan niet bewust cultuur met een geloofsovertuiging en spreekt daarmee zijn eigen boek tegen.

  Ik zou hier graag wat meer duidelijkheid over willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He, wat apart. Precies dit diepgaande commentaar heeft mijn buurman op 17 februari 1995 ook in zijn stamkroeg gehoord, toen kwam het van de vijfde dronkenlap van rechts aan de bar.

  Dus pleegt Jansen hier nou plagiaat? In elk geval is de diepgang weer onthutsend.

  Weet Jansen trouwens al dat moord ook in Turkije al sinds jaar en dag verboden is? Maar ja, Turkije is geen arabisch land, dus dat behoort niet tot de kennis van onze arabist.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. koeltoer? koeltoer? koeltoer?

  Een imam die de sharia kent weet dat het slachten van familieleden minder ernstig is dan geloofsafval. Met wat bloedgeld kom je al een heel eind. En voor moordpartijen kun je te rade gaan bij het voorbeeld van de profeet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaat Justitie zwaarder straffen nu ze advies heeft ingewonnen bij
  het 'Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld'?

  Dat zou je haast wel verwachten. Wat is anders het doel van zo'n expertisecentrum?

  En, wat is er trouwens mis met de mening van een stamkroeggast?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. citaat: Volgens de man ging zijn vrouw vreemd en moest hij daarom wel de eer van de kinderen redden. Die zouden anders voor de Turkse gemeenschap door het leven zijn gegaan als 'hoerkinderen'.

  De eer redden door de moeder te vermoorden. Het mag dan geen islamitische coeltoer zijn, maar wel een wrede. Wat een primitieve denkwijze houden deze Turken er toch op na en wat een slecht Nederlands: het zijn hoerenkinderen, net als hoerenjong. En waarom moet je iemand vermoorden om de Turkse gemeenschap iets aan te tonen? Het 'eerloze' slachtoffer kan zich dan geeneens meer verdedigen.....

  Wat een moordlustige snoeshanen hebben we toch binnen onze grenzen gekregen. Jaren verblijf in de beschaafde wereld, Nederland, heeft ook al niet geholpen die achterlijke denkwijze te corrigeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerwraak past niet binnen Nederlandse wet.
  Dat er nog advies ingewonnen is door justitie vind ik een enorme blunder......het doet er niet toe waarom....de vrouw is vermoord omdat mans testosteron een te hoog gehalte had. En moorden mag niet!!!
  We gaan GVD toch geen rekening houden met een cultuur???!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. V. Non occides - Ου φονεύσεις - Öldürmeyeceksin.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "We gaan GVD toch geen rekening houden met een cultuur???!!"
  ------------------------------

  Juist. Dat punt probeer ik hier al jaren te maken.

  Ik heb niet zozeer iets tegen culturen als zodanig, want andere en vreemde culturen kunnen ook weleens iets meebrengen waar iedereen wat mee kan, dat is meer dan eens aangetoond. Maar eerwraak is moord, en moord en doodslag moet je bestrijden.

  Die Turkse meneer heeft overigens nooit van z'n vrouw gehouden, anders zou je geen beschuldigingen over en weer krijgen, waarbij die vrouw het helaas niet overleefd heeft.
  En zo'n gekkenhuis wil de eer van z'n kinderen redden?! Het land uitzetten aub.
  Hoe meer ik hierover schrijf, des te woester ik word.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nooit mn vader hield van nn moeder maar er is geen sprake van eerwraak. dat is allemaal gelul. ben.er langzamer aan de hand.wel.klaar mee. niet praten als je.n weet hoe.het zit de laatste geld.voor.iedereen!!!

   Verwijderen
 9. @El_Houssain,

  Hans Jansen is duidelijk. Hij schrijft 'ies koeltoer' en niet 'ies ieslààm'. Het mohammedanisme kent veel achterlijke en gruwelijke gebruiken zoals daar zijn: het stenigen van vrouwen die naar redelijke maatstaven kunnen worden aangemerkt als slachtoffers van verkrachting, het van staatswege discrimineren en onderdrukken van christenen, het nemen van kinderbruiden en seksslavinnen, het vermoorden van satirici (de weerloze hoogbejaarde Aboe Afak en Asma bint Marwaan, een zwangere vrouw). Eerwraak is echter niet islamitisch. Wel opvallend is het dat de christenen in het Midden-Oosten het bloedige slachtritueel om de (familie)eer te redden niet gecultiveerd hebben. Dit in tegenstelling tot de mohammedanen.

  Ja, en culturen verschillen. De ene cultuur heeft bijvoorbeeld barbaarse gebruiken afgeschaft, tegengegaan of gesublimeerd, terwijl de andere cultuur barbaarse gebruiken juist koestert en cultiveert. In de ene cultuur bestaat er een zekere traditie van vrijheid, tolerantie en het afkeuren van moorden op vrouwen, terwijl de andere cultuur een traditie heeft waarin dwang, intolerantie en het afslachten van vrouwen naar voren treden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ El Houssain,

  Inderdaad, moord en doodslag, zoals de moorden op Aboe Afak en Asma bint Marwaan, de moorden op afvalligen zoals beschreven in de Sahih Ahadith (vooral in Bukhari) en de massamoord op de Joden van Khaibar zijn inderdaad zaken die bestreden moeten worden. Of niet? Of blijkt bij een mohammedaan dan ineens moord en doodslag een heel ander begrip te zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @jowitteroos

  "We gaan GVD toch geen rekening houden met een cultuur???!!"

  Er zijn stromingen hier in Nederland die vreemde culturen met de meest bizarre ideeën, omarmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @AVe
  [wat is er trouwens mis met de mening van een stamkroeggast?]

  Wat er mis mee is is dat het nogal een open deur is, en dat er geen greintje originaliteit in zit. Niemand in NL betwist dat er op moord flinke straf moet staan. Los van het feit of het nou eerwraak is of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Waarom is dit artikel eigenlijk hier geplaatst?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ecceuomo vroeg el_houssain een kritische vraag, maar in tegenstelling tot zijn normale gedrag om zo snel mogelijk te reageren en de islam te verdedigen, doet hij net alsof hij het niet gelezen heeft...

  Misschien omdat hij bij het eerlijk beantwoorden van deze vraag weer moet kiezen...tussen de islam of de westerse normen en waarden.

  Maar meestal antwoordt el_ houssain wel, maar dan geeft hij geen eerlijk antwoord op de vraag...of reageert hij alleen op dit commentaar...en niet op de kritische vraag.

  Beetje laf allemaal...ies koeltoer?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ondertussen bij de buren: http://europenews.dk/de/node/32015

  De man moest de eer van zijn kinderen redden ?
  Nu zijn ze naast hoerejong ok nog moordenaarskinderen.
  De eer redden ten aanzien van de turkse gemeenschap ?
  Dan hebben meerdere mensen er weet van gehad en de pliessie niet verwittigd. Is dat toestemming of instemming danwel medeverantwoordelijkheid ?
  Turkse man, turkse vrouw, Turkse koeltoer, turkse gemeenschap ? Dus heb je een Turks paspoort en is de Nederlands niet meer nodig.
  Geen gevangenis maar een "persona non grata"-verklaring voor alle betrokkenen.

  Minister Leers (in limbo?), nog altijd in verwarring over de neergang van zijn partij: "Toerkiesche koeltoer ies een verrijking voor de Nederlandse samenleving. We kunnen nog zoveel leren van deze mensen. Het zijn voornamelijk enkelingen die het voor de grote groep verpesten."

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het is inmiddels wel duidelijk dat "eerwraak" een misplaatste term is, maar zelfs een dergelijk eufemisme voor wijd verbreide moslimse vrouwenmoord gaat kennelijk nog niet ver genoeg, dus is er het expertisecentrum LEEG (gesubsidieerd neem ik aan?) waar men adviseert inzake "eergerelateerd geweld", uiteraard onder het voorbehoud van:

  "We hebben allemaal onze eer, maar sommigen net ietsje meer..".

  In plaats van met z'n allen "eerwraak" en andere eufemismen te blijven gebruiken, stel ik voor om het beestje bij de naam te noemen, want het gaat in zulke gevallen toch gewoon om moslimse gynocide?

  grt,
  Sag.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Vanaf heden geopend, het AMOG.
  Ons Adviesorgaan Moslimse Gynocide verstrekt in voorkomende gevallen slechts 1 advies:

  Uitzetten daders incl. betrokken familie.

  Verder roepen wij in het leven het eerste MEMO-G: Meldpunt Moslimse Gynocide.

  Spoedig te volgen:

  MEMO-C
  MEMO-H
  MEMO-J
  MEMO-N
  MEMO-Z
  etc..

  En last but not least:
  MEMO-M (Meldpunt Moslimse Moslimhaat)

  Sag

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @rinke: Al eens onderzocht hoe Turkije als "rechtsstaat" omgaat met de vervolging van eerwraak? Als je even kijkt zul je zien dat het formeel strafbaar is. Maar de realiteit is dat er niet wordt vervolgd. En als er al wordt vervolgd wordt een haast symbolische straf opgelegd.

  Voor de vervolging en bestraffing van zulke misdaden moet het OM enkel te rade bij de Nederlandse wet en hoeft zij niet te kijken hoe Turkije dat aanpakt.

  BeantwoordenVerwijderen