Kristallnachtherdenking

Kristallnachtherdenking in de Portugese Synagoge Amsterdam (9.11.2011, 17.00uur)
Drukbezochte, waardige Kristallnachtherdenking in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam, georganiseerd door Het Centraal Joodsoverleg. Esther Voet (hoofdredacteur NIW) interviewde Uschie Rubinstein, overlevende en getuige van de Kristallnacht in Berlijn. Mevrouw Rubinsteins belangrijkste boodschap: discrimineren is nooit goed, maar ook: wees niet bang! (video: hierr) Burgemeester Eberhard van der Laan sprak mooie woorden maar voelde zich genoodzaakt te eindigen
met een oproep aan de Kristallnachtherdenkers van Platform Stop Racisme en Uitsluiting (waarin ook Nederland Bekent Kleur (NBK) is opgegaan) om de dialoog aan te gaan en de herdenking voortaan gezamenlijk te vieren. Deze tweede Kristallnachtherdenking, met o.a. een toespraak van wethouder Andrée van Es, vond om 19.30 uur bij de Stopera plaats. Voor deze herdenking was aanzienlijk minder belangstelling; wel liepen er demonstranten rond die zich gehuld hadden in de Israelische vlag.
Zij deelden stencils uit waarop te lezen is dat ze o.a. tegen de herdenking van 't Platform Stop Racisme en Uitsluiting zijn omdat bij deze organisatie Hamasvrienden als Anja Meulenbelt en Maarten Jan Hijmans betrokken zijn: "de nagedachtenis aan de slachtoffers en overlevenden van de Holocaust wordt bezoedeld door de deelname van deze vijanden van Israël".

Meer informatie hierrr.  
Zie ook: Elma Drayer in Trouw: Herdenk de Kristallnacht, en niet iets anders. 

Kristallnachtherdenking bij de Stopera (9.11.2011, 19.30uur)

3 opmerkingen:

 1. De vergelijking tussen de Jodenvervolging en kritiek op moslims/islam zijn hopelijk verledetijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij herdenken is het altijd handig te weten waarvoor en wat.
  De Londense rellen van afgelopen zomer hebben toch echt geen Nazi-element in zich.

  En om dat nu niet te vergelijken met een Kristallnacht lijkt me onterecht.

  Misschien heeft Kristallnacht niets te maken met joden en nazi's maar met razernij.

  BeantwoordenVerwijderen