De onredelijkheid van het begin van de Ramadan

De islamitische vastenmaand Ramadan begint als twee bevoegde gediplomeerde erkende sharia-geleerden van onbesproken gedrag, die moslim zijn, de nieuwe maan waargenomen hebben.

Het valt natuurlijk te berekenen wanneer de nieuwe maan zichtbaar zal zijn, maar voor de sharia telt dat
niet. Berekenen impliceert namelijk geloof in de onveranderlijke wetten der natuur, en zoals de islamitische theologie God ziet, is er geen ruimte voor onveranderlijke wetten die geschapen zijn tegelijk met de schepping zelf. De islam leert dat zulke wetten, gezien het wezen van God, niet kunnen bestaan.

De islam leert niet alleen dat God de schepper aller dingen is, maar ook dat hij ieder deelmoment alles herschept, zonder dat hij daarbij waaraan dan ook gebonden is, zonder aan enige beperking te zijn onderworpen – ook niet aan menselijke noties van rechtvaardigheid of logica. Of aan de regels van de vorige schepping. Onder zo’n regime valt er niets te berekenen, want alles hangt af van wat God wil. Zo God het wil.

Berekenen wanneer de nieuwe maan zichtbaar zal zijn, houdt logischerwijs in dat de rekenaar afbreuk doet aan Gods almacht om de maan wat langzamer of wat sneller boven de horizon te laten komen. Afbreuk doen aan Gods almacht is een ernstig vergrijp. Het is blasfemie. Godslastering. Daarop heeft de sharia een straf gezet.

U kunt als u Arabisch kent, in de sharia-handboeken opzoeken wat die straf is. Als u geen Arabisch kent, is daar het dubbeltalige shariahandboek, in het Engels en Arabisch, van Nuh H.M. Keller. Het is door de meest gezaghebbende instantie op het gebied van de sharia-wetenschap goedgekeurd. Die meest gezaghebbende instantie is de Azhar-universiteit in Cairo.

Er zijn moslims die hier kinderachtig over doen, en die zich kennelijk generen voor de inhoud van de sharia. Zij zullen u wijsmaken dat ook Keller niet betrouwbaar is. Of dat u niet betrouwbaar bent omdat u niet alle sharia-handboeken gelezen heeft. Eerst zelf Arabisch leren! Eerst tien jaar zelf sharia studeren! Daarna pas kan u oordelen. Tot u zo ver bent, moet u genoegen nemen met de informatie die de moskeevereniging geschikt voor u vindt.

Voor u ver genoeg in de sharia en het Arabisch bent doorgedrongen, mag u niet zelfstandig opzoeken wat de islam voorschrijft, maar moet u genoegen nemen met wat de beroepsmoslims en hun hofhouding u wel of niet verkiezen te vertellen. De meeste Europese politici zijn ten opzichte van de islam volledig tevreden met deze nederige positie van onwetende halfwas. Wie toch zelf gaat rondzoeken, vinden zij een fascistoïde islamofoob. Hij mag blij zijn als hij niet voor rassisme, groepsbelediging en discriminatie veroordeeld wordt.

Het is natuurlijk niet te testen of de natuurwetten inderdaad wetten zijn die niet op alle plaatsten en alle tijden voor de ganse natuur gelden. Misschien heeft de islam het wel bij het rechte eind. Het christelijke standpunt, dat God redelijk is en zijn schepping al evenzo, en dat natuurwetten dus universeel geldig zijn, is evenmin te testen.

In dit verband heeft de Paus in Regensburg, in 2006, maar weer eens gezegd dat het christendom redelijk is, en de islam niet. Maar hoe het ook zit, het christelijke standpunt heeft de moderne natuurwetenschappen denkbaar gemaakt.

Als er een consumentenbond was die godsdiensten op kwaliteit beoordeelde, weet ik wel wat de uitkomst zou zijn. Maar oef, ik maak weer die oude fout: ik probeer door nadenken, zeg maar een soort rekenen, van te voren iets te weten te komen. Alsof het niet binnen Gods macht zou liggen de uitkomst van mijn menselijke berekeningen nog tijdens de berekening te veranderen.

De nieuwe maan verschijnt in Marokko, Turkije, Mekka, Islamabad en Parimaribo niet op hetzelfde moment. De beroepsmoslims zullen het dus niet eens worden over het moment waarop Ramadan begint. Of eindigt. Maar dat is nu juist het mooie van dit arrangement. Elke moslim, of ook iedereen die geen moslim is, is gehouden goed op te letten wat de beroepsmoslims dezer dagen melden waargenomen te hebben. Nooit waren deze heren belangrijker.

Ik wens u allen een gezegende vastenmaand toe. Ramadaan kariim. Rabbína ákram. Als het mogelijk was die speciale Ramadan-begroeting adequaat te vertalen, deed ik het graag voor u. ‘Ramadan is edel’. ‘Onze Heer is de edelste’, maar u begrijpt dat het beter kan. Laten we maar in onze onkunde berusten tot we van de bevoegde islamgeleerden vernemen hoe het moet en hoe alles zit.

Naschrift: Donderdag 19 juli de nieuwe maan, die onder gaat om 21h30. De zonsondergang valt om 21h48. Na zonsondergang zal er dus geen maan te zien zijn. In de schemering voor zonsondergang waarschijnlijk wel. Het is mogelijk dat donderdagochtend de nieuwe maan al (heel even) te zien is, want de zon komt op om 05h43 en de maan om 6h12. NOS-Teletekst 718 (gebaseerd op berekeningen).

11 opmerkingen:

 1. Iemand als Galilei of Copernicus ligt in het westerse verleden (i.e. hebben daarin een vormende, opbouwende betekenis), en wie weet ooit in de Islamistanse toekomst.

  Voor wie nu "Darwin" roept, inderdaad, ook hier zijn nog altijd veel mensen die menen dat een religieuze mening altijd nog uitstijgd boven een vastgesteld wetenschappelijk feit. Ook hier is nog veel te bouwen. Maar het verschil is hier dat er tenminste een fundament is. En dat iedereen vrij is om zijn huisje op drijfzand te bouwen mocht genoemd fundament onwelgevallig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Complimenten voor dit zeer informatieve stuk..wederom..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer wat geleerd, hardstikke bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voorlopig is het hier zwaar bewolkt en de kans ooit een sikkeltje te zien van 1 of 2%, laag een de horizon in deze regionen vrijwel nihil. Vandaag gaat de maan onder om 21:30 en is 0,5% van het oppervlak zichtbaar. Morgen gaat de maan onder om 21:55 en is 2.8% zichtbaar. Ik wens de islamgeleerden in Nederland veel succes met hun waarneming.... Als ze iets zien, hebben ze gelogen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij raakt hier de essentie van de islam. Het engeltje op de schouder van de Profeet van Allah is net zo min waar te nemen geweest als de maan op een zwaar bewolkte avond. Maar niemand zal zeggen: "Zullen we dan dit jaar de ramadan maar eens overslaan?"

   De gehele islam, en alle dogma's en credo's zijn totale van de pot gerukte kletsverhalen. Alles is gebeurt in hun dromen. De islamitische gebedskalenders zijn reeds maanden geleden gedrukt en uitgedeeld. Ik heb ze zien hangen, nergens staat het voorbehoud vermeld dat het nog wel even als de tijd daar is geverifieerd moet worden.

   Verwijderen
 5. Ik weet altijd als het ramadan is op het moment dat moslims mij verongelijkt aankijken als ik wel de lunch gebruik. Naar de maan staren is derhalve voor mij overbodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog niet in de Volkskrant:

  Zoek de soera:

  The latest development in yesterday's Bulgarian bus bomb explosion, is the identification of the alleged bomber. According to Times of Israel he is Mehdi Ghezali, "reportedly a Swedish citizen, with Algerian and Finnish origins. He had been held at the US’s Guantanamo Bay detainment camp on Cuba from 2002 to 2004, having previously studied at a Muslim religious school and mosque in Britain, and traveled to Saudi Arabia, Afghanistan, and Pakistan. He was also reportedly among 12 foreigners captured trying to cross into Afghanistan in 2009."


  bron: http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/016/978jorto.asp

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De Duivel en God staan op een hoge rots en overzien de schepping. De Duivel zegt tegen God, "Toon mij dat Gij werkelijk de Almachtige Schepper bent door een steen te scheppen die zo groot is en zo zwaar is dat U hem zelfs niet kunt optillen!"

  Daar moest ik even aan denken bij het lezen van de woorden 'erkende' 'sharia-geleerde' van 'onbesproken' gedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik dacht dat de ramadan als enig islamitisch ritueel juist wel voor de hele wereld op hetzelfde ogenblik begint, namelijk zodra twee orthodoxe moslims op de minaret van de Mohammed Ali Moskee in Cairo de nieuwe maansikkel van de maand Moeharram waarnemen. Of heb ik het verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. mannetje op de maan25 september 2012 om 15:16

  Het is wellicht mosterd na de maaltijd, maar de astronomische definitie van nieuwe maan houdt juist in dat er geen maan of sikkel aan de hemel is. Het mannetje op de maan heeft dan juist alle kaas opgegeten, waarna de maan weer aangroeit over een periode van 2 weken, waarna een volle maan aan de hemel staat.

  BeantwoordenVerwijderen