Opgelost

Het belangrijkste wat een vorst moet doen is de onafhankelijkheid van zijn vorstendom naarstig bewaken. Zonder zijn vorstendom is de vorst immers weer een gewone burger. Zonder zijn vorstendom en zijn vorstelijkheid is hij niet veel bijzonders meer, denk aan de koningen van Albanië, Afghanistan en Lombardije.

Daarom zijn een vorst en een vorstendom misschien nog niet eens zo’n rare vorm van staatsinrichting. De meeste mensen hebben hart voor hun kinderen, de meest vorsten dus ook. Statistisch is het daarom waarschijnlijk dat een vorst bereid is om ver te gaan om de zelfstandigheid van zijn vorstendom te bewaren, al was het alleen maar om zijn directe nakomelingen een plezier te doen, mocht het hem of haar ontbreken aan voldoende plichtsbesef jegens zijn onderdanen.

Van die door de vorst bewaakte onafhankelijkheid heeft de burger een hoop plezier: het land waar hij woont, kan onafhankelijk van anderen in vrijheid bepalen welke wetgeving er zal gelden, en met een beetje moeite heeft het land een eigen munt die aantrekkelijk is voor buitenlanders om er hun geld in te bewaren – maar nu ook weer niet zo aantrekkelijk dat de prijs van die munt tot verbazende hoogten stijgt.

Hoe zal de geschiedenis oordelen over de Nederlandse vorstin Koningin Beatrix? Het valt niet mee daar optimistisch over te zijn. Bij haar aantreden was Nederland niet volmaakt, geen enkel land is dat, maar Nederland was wel een zelfstandig land, met een eigen, gezonde munt – en er was ruimschoots ruimte voor meningsverschil over van alles en nog wat.

Nu Beatrix aftreedt heeft Nederland geen eigen munt meer, en de munt waarvan we ons noodgedwongen moeten bedienen, de Euro, staat er slecht voor. Binnenkort is uw Euro een Lire waard. De bevoegdheid tot het invoeren of afschaffen van wet- en regelgeving ligt niet meer in Nederland maar bij Brussel en soms zelfs, waar het de voedseltoebereiding of het familierecht van de ingezetenen aangaat, bij de mensvriendelijke bedenkers van de islamitische sharia.

Er is bovendien binnen het koninkrijk nog maar heel beperkt ruimte voor meningsverschil. Een politicus en een cartoonist hebben de afgelopen jaren terecht moeten staan voor opiniedelicten. Gewone kostwinners die in een strafproces over een opiniedelict verstrikt raken, zijn zo goed als kansloos tegen een rijkbemand justitieapparaat dat zijn eigen kost niet hoeft te winnen maar dat door de belastingbetaler is vrijgesteld om voltijds achter de pleger van het opiniedelict aan te gaan. Het is een ongelijke strijd.

Wat die meningen aangaat, we vergeten wel eens dat er altijd juiste en onjuiste meningen in omloop zijn. Wanneer de machthebber alle andere meningen dan die van hemzelf verbiedt, verbiedt hij wellicht per ongeluk ook het nadenken over wat op den duur de juiste mening zal blijken te zijn. Dat heeft maatschappelijke nadelen.

Hoe het ook zij, onder het bewind van onze geliefde vorstin is Nederland, als was het een klontje rietsuiker in een beker warme thee, zo goed als opgelost in de rest van Europa. Voor velen is dit een te huiselijk beeld, dus nog maar een keer hetzelfde beeld maar nu met de kosmopolitische allure van een wereldburger: als een ijsklontje in een glas whisky.

Eigen munt en vrijheid van regelgeving heeft Nederland verloren. Vrijheid van mening is strak ingesnoerd. Nog een paar jaar zo doorgaan, en er is geen vorst meer nodig, er is straks immers ook geen vorstendom meer. Alles opgelost.

10 opmerkingen:

 1. Beatrix begon zo'n beetje als eerste van iedereen met de Euro te frauderen, al in 1997.

  Toen zorgde ervoor dat voor veel geld het doek Victory Boogie Woogie werd aangekocht, geschilderd door Piet Mondriaan. Iets eerder had het parlement besloten dat zijn toestemming voortaan nodig was voor grote kunstaankopen. Dit is omzeild door de Nederlandse Bank zogenaamd een schenking van 110 miljoen gulden aan het volk te laten doen, ter gelegenheid van de invoering van de Euro. Dat was natuurlijk een bedrieglijke sigaar uit eigen doos. Minister Zalm vond het prima.

  De vorige eigenaar had het schilderij aangeschaft voor 8 miljoen gulden. Dat was kennelijk de echte marktwaarde. Omdat hij wist dat Beatricks het zo graag in Nederland wilde hebben, vroeg hij een veelvoud van dat bedrag: 80 miljoen gulden, en hij kreeg het. Zo verloor het Nederlandse volk met deze aankoop 72 miljoen gulden, in plaats van 110 miljoen rijker te worden. Opgelicht dus voor 182 miljoen.

  Ironisch genoeg zou Trichet van de Europese Bank later verklaren dat dit soort “leuke dingen” de Euro ondermijnden.

  Zie ook: http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/02/het-precedent-van-de-dnb-meevaller

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De schrijver noemt de koninkrijken Albanië, Afghanistan en Lombardije.
  Drie welsprekende voorbeelden.
  In de jaren '50 was daar een populair lied van Wim Sonneveld:
  De koningin van Lombardije, die ging uit rijden, die ging uit rijden.
  Het is vooral de uitgang - ije die zulke landen een halo van exotisme verlenen.
  Het is wellicht beter om te spreken van Tsjechije in plaats van het foeilelijke Tsjechië.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van huisuit traditionalist heb ik mij altijd aan ons Koninklijk Huis gehouden, de walgelijke Kersttoespraken van HM ten spijt.
  De laatste jaren is aan mijn positieve onverschilligheid allengs een einde gekomen. Waarom? Zie condens hieronder:
  1. Brongersma: (1) Socialistisch 1e Kamerlid, (2) criminoloog1, (3) pedosexueel, (4) Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw 1975, door koningin Juliana.
  2. Ir. Herman Meijer: (1) Groen-links Wethouder R’dam. (2) pedosexueel (3) Ridder Orde v. Oranje-Nassau in 2002, door Beatrix. Jezus! ..Ik vloek niet.
  3. Prof. Smalhout, redder van veel mensenlevens. Ook cultuurcriticus. Door alles wat incompetent is gehaat. Een Koninklijke onderscheiding hem geweigerd. Door..

  1) Is dat geen subliem voorbeeld van een contradictio in terminis?

  BeantwoordenVerwijderen

 4. We 'krijgen' nu een koningin die beweert dat:

  "DÈ NEDERLANDER, BESTAAT NIET ! "

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De nieuwe koning is straks nog slechts koning van een kleine provincie in het grote Europese Rijk. Hij moet dan verantwoording afleggen bij van Rompuy.
  Waarschijnlijk wordt zijn titel dan ook aangepast.
  Wordt het "Rijkscommissaris"?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zie ook EUREGIO,van Nederland blijft niets over, maar wordt verdeeld over Belgie en Duitsland.

   Verwijderen
 6. De koningin, de paashaas, Sinterklaas, beleggen in Legio-Lease of via Bernie Madoff, de oplossingen van het kabinet. Het zijn allemaal dingen die niet bestaan. Nederland is een republiek, Nederland is dat altijd geweest. Sinds de Oranjes in Nederland rondhangen (met inbegrip van de tijd dat zij uit angst voor de Duitsers met de staart tussen de benen in Engeland en Canada woonden) krijgen de Oranjes een uitkering. Noem het hoe je wilt, het zijn uitkeringstrekkers, artiesten of ambtenaren, het maakt niet uit. De Oranjes zijn niet de eigenaren noch de bestuurders van dit land. Nederland is al sinds mensenheugenis bestuurd geworden door de Staten. De Provinciale Staten, het parlement en de senaat. Een koning of een koningin hebben daar NOOIT mee van doen gehad. Ze mochten opzitten en pootjes geven, de hand ophouden! Maar iedereen kent het gezegde, hij die betaald, die bepaald. Het volk is de baas, en als Beatrix een toneelstukje op moet voeren dan MOET Beatrix een toneelstukje opvoeren.

  Ik weet nog een paar leuke familiefilmpjes, een breed glimlachende blonde jongedame met een erg kort rokje aan dat door twee onbekende jonge mannen wordt ondersteund als zij stombezopen is, als zij met de benen wijd voor de camera gaat. Het andere filmpje betreft de polonaise die in voormalig Joegoslavië werd uitgevoerd door iemand met een pilsje in de hand.

  Nederland is een koninkrijk met aan het hoofd een koning, met pasen legt een konijn eieren en rond 5 December krijgen we cadeautjes van iemand die elf maanden per jaar in Spanje woont. Het Nederlandse koningshuis, dat bestaat eigenlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Walex had het over de oude wijken waar de bevolking in de steek was gelaten. Zou hij als reactie op Beatrien een enomre draai naar rechts maken? het zou zo maar kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onder Bea werden we vrijwillig lid van de EU
  NY times:

  As an elementary school principal, Leonidas Nikas is used to seeing children play, laugh and dream about the future. But recently he has seen something altogether different, something he thought was impossible in Greece: children picking through school trash cans for food; needy youngsters asking playmates for leftovers; and an 11-year-old boy, Pantelis Petrakis, bent over with hunger pains.  ...  “Not in my wildest dreams would I expect to see the situation we are in,” Mr. Nikas said. “We have reached a point where children in Greece are coming to school hungry. Today, families have difficulties not only of employment, but of survival.”  ...

  Last year, an estimated 10 percent of Greek elementary and middle school students suffered from what public health professionals call “food insecurity,” ... “When it comes to food insecurity, Greece has now fallen to the level of some African countries,” she said.  Unlike those in the United States, Greek schools do not offer subsidized cafeteria lunches. Students bring their own food or buy items from a canteen. The cost has become insurmountable for some families with little or no income. ...  ... classmates are frequently hungry, she said, and one boy recently fainted. Some children were starting to steal for food, she added. While she does not excuse it, she understands their plight. “Those who are well fed will never understand those who are not,” she said.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hebben hoogleraren economie politicologie, met of zonder vooropleiding, ons hiervoor gewaarschuwd ?

   Verwijderen