in gepaste bescheidenheid


Interviewer: Als u over religie schrijft, maakt u weinig onderscheid tussen de godsdiensten. De islam krijgt er even hard van langs als de joods-christelijke godsdienst.

Kousbroek
: Dat is mogelijk. Toch ben ik ten aanzien van de islam nog tamelijk discreet, misschien wel uit angst voor mijn hachje. Een feit is dat ik niet gauw een manifest tegen de islam zou ondertekenen, terwijl ik onmiddellijk mijn naam zou zetten onder een manifest tegen het christendom. Dat heeft niets met respect te maken; met de achterlijkheid van religies is het zoals in Orwells Animal Farm: all religions are equal, but the islam is more equal. De greep die deze godsdienst op zijn gelovigen heeft is vele malen sterker dan we bij ons gewend zijn. Het fascineert me altijd weer om te zien wat er gebeurt als een dominee een 'dialoog' wil aangaan met de islam. De moslims die daar op ingaan doen dat omdat ze denken dat deze christenen begrepen hebben dat de islam superieur is aan hun religie. Dat levert een dialoog op zoals die waar de Engelsen zo dol op zijn, op het toneel, waar de een het heeft over paarden en de ander over vrouwen zonder dat ze dat van elkaar doorhebben.

Interviewer: In uw brief aan de Arabist Jan Brugman ('Dialoog tussen twee ongelovigen' in Einsteins Poppenhuis) schrijft u dat het u niet zozeer verbaast dat de islamitische cultuur zoveel fundamentalisme kent - bij ons was in de negentiende eeuw ook 'de EO aan de macht' - maar wel dat de islamitische wereld geen Multatuli's kent en geen Godloochenaarsvereniging De Dageraad.

Kousbroek: Er bestaat in de islamitisch wereld inderdaad niet de geringste neiging tot revolte. Die was er bij de christenen al in een vroeg stadium. Het is ook alsof islamieten totaal niet geïntereseerd zijn in het begrip waarheid, of iets in wat wij daar onder verstaan. Trouwens in de Japanse cultuur bestaat die interesse ook niet. Men wil daar helemaal niet weten hoe het 'echt' is, die vraag begrijpen zij niet. Waar het bij hen om draait is consensus, de waarheid is waar iedereen zich bij neerlegt. Dat is een van de redenen waarom ik in gepaste bescheidenheid van mening ben dat de westerse cultuur superieur is aan alle andere.
(...)

Uit: Leven zonder God, elf interviews over ongeloof - Harm Visser
Rudy Kousbroek - We moeten van die barbaarse religies af
Uitgeverij L.J. Veen
2003

8 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Persephone heeft kennelijk een ander stukje gelezen dan ik. Het oordeel van Rudy Kousbroek over de islam is keihard - en raak. Van slippendragerij geen spoor. Hij behoort duidelijk niet tot de vertroebelde linkse geesten die de islam uit de wind willen houden.

  Niet iedere criticus van de islam hoeft zijn kritiek te verwoorden op de polemische toon van Geert Wilders, of van wijlen Theo van Gogh. Kousbroek heeft terecht weinig trek in het lot van de laatste. Maar van consensusdenken, i.c. dhimmitude, is bij Kousbroek duidelijk geen sprake.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Off topic: Vandaag is het 52 jaar geleden dat Theo van Gogh het levenslicht zag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Reactie is verwijderd" vroeger zat daar de BVD achter, de VoPo's of de Securitate, tegenwoordig is dat Anja Meulenbelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Toch ben ik ten aanzien van de islam nog tamelijk discreet, misschien wel uit angst voor mijn hachje".
  Mijn aangepaste reactie dan:
  Dat vinden de anders-democraten Balkenende, Hirsh Balin en Donner vast niet erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Hij behoort duidelijk niet tot de vertroebelde linkse geesten die de islam uit de wind willen houden."

  Sinds wanneer is de VVD en het CDA een linkse partij ?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sinds iedereen in Nederland links is

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede vrienden, mijn naam is Laura, uit Lund-Zweden, ik ben een arts van beroep, 45 jaar oud. Lees mijn waarheidsgetrouwe getuigenis zorgvuldig door, ik heb de positieve intentie dat deze informatie iemand die dit artikel leest zal helpen om gebroken huwelijk terug te herstellen en verloren liefdesrelaties binnen 2 dagen te herstellen. Nadat hij jarenlang in relatie met Antonio was geweest, brak hij het uit, ik deed alles om hem terug te krijgen om van me te houden, maar alles wat ik deed was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb, Ik heb hem alles gevraagd, ik heb beloften gedaan maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn collega op mijn werkvriendin en ze stelde voor dat ik liever contact zou opnemen met een liefdes spelling rock die me zou kunnen helpen om het terug te spellen, maar ik ben het type persoon dat nooit dacht dat liefde spreuk deel bestond of werk, ik had geen keus dan om het te proberen, ik mailde het spellingkanaal en hij vertelde me dat het geen probleem was dat alles goed zal komen voor drie dagen, dat mijn ex voor drie dagen bij me terug zal komen, hij gooide het spellinggedeelte van Love in de lucht en verrassend genoeg was het de tweede dag rond 6.00 uur. Mijn ex-liefdespartner belde me op mijn mobiele telefoon, ik was zo verrast dat ik het telefoongesprek beantwoordde en het enige wat hij zei was dat het hem speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam, dat hij zoveel van me hield . Ik was zo blij en ging naar hem toe. Zo begonnen we weer gelukkig samen te leven als man en vrouw. Sindsdien heb ik beloofd dat iemand die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou kunnen helpen door hem of haar door te verwijzen naar de enige echte en krachtige liefdesprobeerder genaamd Dr.Oduduwa die me hielp liefde en vertrouwen in liefde terug te herstellen mijn huwelijk.

  Dr.Oduduwa e-mail: {dr.oduduwaspellcaster@gmail.com}

  Ik raad ten zeerste degenen die wanhopig en vastbesloten zijn om terug te gaan naar de ex-liefdespartner of ware liefde te vinden, vandaag nog contact op met Oduduwa voor een spoedoplossing. je kunt hem e-mailen als je hulp nodig hebt in je relatie of een ander geval als volgt: ..
  1) liefdes spell gedeelte om spellen te winnen
  2) Herstel terug Lost Love Spells
  3) Echtscheidingen
  4) Echtgenoten van echtgenoten van echtgenoten
  5) bindende spelling om voor altijd samen te leven
  6) Breakup Spells (beëindig relatie)
  7) Magische wortels en kruiden voor sterke erectie en langdurige seks
  8.) Magische spreuk gepromoot in je jobkantoor
  9) Magische spreuk om een ​​baby te krijgen. (vrouwen vrucht van de baarmoeder)
  Neem contact op met deze geweldige man, Dr.Oduduwa als je een probleem hebt voor een duurzame oplossing via WhatsApp: +79268011965

  BeantwoordenVerwijderen