Het kan verkeren

As Siddieqschool is geen rolmodel meer voor de PvdA

Dankzij Hennie Metsemakers heeft de buitenwereld een inkijkje gekregen in het reilen en zeilen van de As Siddieqschool in Amsterdam. In een brief aan Het Parool vertelde de onderwijzeres over haar ervaringen op de lokatie Zeeburg van deze islamitische school.

Niet-moslims werden door het onderwijzend team systematisch uitgesloten, stelt Metsemakers. “In de pauzes moesten we apart eten. Wij mochten niet hetzelfde begroet worden als moslimonderwijzers, niet met het woord salem, vrede, want niet-moslims kunnen niet weten wat vrede is. Andersdenkenden worden bestempeld als ongelovig.”

Metsemakers werd geschorst omdat zij in haar lessen de gebruiken van andere religies noemde. Ze zou ook de opdracht hebben gekregen aan de kinderen te vertellen dat het christendom zal worden afgeschaft.

De schrik was groot in de Amsterdamse politiek. Voorzitter Fatima Elatik (PvdA) van stadsdeel Zeeburg had al enige tijd signalen ontvangen dat het niet goed gaat met de school, zei ze tegen Het Parool. “Er is al een afspraak gepland. Maar ik neem vandaag nog contact met de school op.”

Wethouder van onderwijs Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat de As Siddieqschool desnoods dicht moet als die de integratie tegenwerkt. “Er is meer actie nodig. Ik sluit geen enkel scenario uit, ook sluiting van de school niet.”

Aleid Truijens, onderwijscolumniste van De Volkskrant, dringt zonder slag om de arm aan op sluiting. Alle ogen zijn gericht op Sharon Dijksma (PvdA), staatssecretaris van onderwijs, die niet heeft geschroomd om andere islamitische scholen aan te pakken als daar aanleiding voor was. Maar we zitten - met dank aan CDA, ChristenUnie en SGP en alle seculiere partijen die dit brisante onderwerp nooit durfden aan te pakken - nu eenmaal met Grondwetsartikel 23, waarmee in Nederland het religieuze onderwijs wordt gepamperd en gekoesterd.

Truijens: “De vrijheid van onderwijs, gevoegd bij de krankzinnige almacht van de schoolbesturen, leidt tot deze gevaarlijke situaties. De overheid is machteloos: een quasi-werkgever, niet bij machte haar zijn werkgevers te beschermen tegen discriminatie en morele terreur. Staatssecretaris Dijksma zou scholen als As Siddieq onmiddellijk moeten sluiten, maar de wet maakt ingrijpen op grond lesstof onmogelijk. Zo sijpelt de haat langzaam duizenden argeloze hoofdjes binnen, jaar na jaar, en blijkt straks de hel toch te bestaan.”

De schok is dus groot in PvdA-kringen. Nog geen half jaar geleden had het partijcongres een daverend applaus over voor een uitblinkster van de As Siddieqschool. De partij discussieerde over de integratienota. Deze nota viel slecht bij de Vogelaristische vleugel van de partij. De toon was te hard. Partijleider Wouter Bos zou zich bezondigen aan ‘eng nationalisme’. De nota riekte naar Wilders en extreemrechts, volgens partijveteraan Jacques Wallage.

De positieve zaken rond immigratie en integratie werden volgens de critici te weinig belicht. Kort voor het congres deed zich een uitgelezen kans voor om de opposanten gerust te stellen. NRC Handelsblad schreef over de uitstekende resultaten, die enkele allochtone scholieren hadden gehaald bij de CITO-toets. Een van de uitblinkers was een 12-jarige leerlinge van basisschool As Siddieq in het stadsdeel De Baarsjes.

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen benaderde de school. Het meisje werd uitgenodigd naar Utrecht, zodat ze als rolmodel in het zonnetje kon worden gezet. In de hoogste klassen van As Siddieq krijgen jongens en meisjes gescheiden onderwijs. Maar voor één keer mocht de leerlinge naast ‘een enge man’ zitten, op een ereplaats naast partijleider Wouter Bos.

Op 16 maart 2009 schreef ik op deze website: “Zo kregen we het treurige beeld te zien van een socialistisch congres dat juicht voor een minderjarig meisje, dat op grond van religieuze dwangvoorschriften in zwarte lappen is gehuld.”

Een half jaar later zijn de socialisten geschokt. Het kan verkeren.

Carel Brendel

11 opmerkingen:

 1. Het woord geschokt behoort met behulp van negatieve beloning onmiddellijk gevolgd te worden door een enorme draai om de oren. Het is ook bijna zover dat de gebruiker van dit woord vraagt om afgeserveerd te worden.Er lopen in Nederland teveel idioten rond, die zeggen zich in te zetten voor de gemeenschap.In dienst van :hun eigen portemonnaie en dat zonder enig moraal en scrupules.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel NL is verworden tot "Schokland", iedereen is vooral geschokt dat er zo vaak geschokt wordt zonder dat er aan de oorzaak van het schokken geschokt wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat krijg je ervan als je gewillig poseert met een kind in een dwangbuis, en veinst die dwangbuis niet te zien.

  Wat moet het trouwens niet een vreselijke situatie voor het meisje geweest zijn: voorgedragen als iemand die trots op zichzelf zou mogen zijn ware het niet zij 'zichzelf' ook haar vrouwzijn omvat.

  Ik bedoel: een dictator een kind zien knuffelen is een erkend gruwelijk gezicht, waarom zien zovelen niet dat het ten tonele voeren van een kind in een dwangbuis hetzelfde is.

  Het meisje is slim, dat is duidelijk, slim en leergierig. Wie weet heeft ze wel zo hard gewerkt met het hoop op ontsnapping aan het lot dat het leven voor haar blijkens haar dwangbuis in petto heeft. Hoe vreselijk moet het dan zijn om te denken ontsnapt te zijn en mensen te ontmoeten die wat moderner in het leven staan, en dan te moeten ervaren dan niemand maar dan ook niemand een hand voor je uitsteekt, en gewoon doet of ze je dwangbuis niet zien.

  Nee, het was al 'neger, neger, doe nog eens een kunstje', en verder werd het kind niet gezien. Hoe komen al die multiculti's toch zo ongelooflijk wreed?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verrek, dat rare incident op dat –rare- PvdA congres was ik al bijna vergeten, maar dan die merkwaardige link –knap gedaan heer Brendel- met het heden. Ik ben geschokt! Wedden dat we deze link in andere media, ook bij verdere berichtgeving over deze –rare- school, niet zullen aantreffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer een juweeltje Carel.

  Blij dat je nog niet met helemaal pensioen bent ;)

  anyway.....

  zo zie je maar hoe naief die lui zijn. Wat had deze mevrouw bv., dan verwacht?

  Een moslimschool is een moslimschool omdat Islam wordt aangehangen. En wat zegt Islam over on- en andersgelovigen?? Dat de deze minderwaardig zijn en zich moeten bekeren of sterven. Gek he, dat een moslimschool dan zo weinig ruimte geeft aan andere culturen en geloven. En wat zegt Islam ook alweer over integreren?? Ten strengste verboden. Gek he, dat ze de integratie tegenwerken? En wat zegt Islam over het gezag van ongelovigen over moslims? Onacceptabel! Gek he, dat ongelovigen niet als volwaardige collega's behandeld worden?

  Maar ja....denken dat het gedrag van de As Siddieqschool iets te maken heeft met Islam, zou natuurlijk volstrekt Islamofoob zijn. Islam is vrede!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weer een mooi stukje van de doodgraver der sociaaldemocratie in Nederland.

  Ze hebben zo nogal wat schokken te verwerken gehad de laatste jaren. Daar hebben de trouwe lezers van Hoeiboei geen last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voorzitter Fatima Elatik (PvdA) van stadsdeel Zeeburg had al enige tijd signalen ontvangen dat het niet goed gaat met de school, zei ze tegen Het Parool. “Er is al een afspraak gepland. Maar ik neem vandaag nog contact met de school op.”
  dat is toch die Trien die Wilders met Hitler vergelijkt, bn benieuwd of ze hier nu ook over twittert. wedden van niet.
  karel martel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hm - ik vraag me af wat er aan de hand is opeens..Ramadan d'ruit, de As Siddieq in ongenade.
  De PvdA is bij uitstek niet te vertrouwen, of men is er de draad kwijt - take your pick. Vooral niet op stemmen, maar dat wisten we al.

  Wat is er nieuw?

  Ramadan is, was en zal zijn een moslimbroeder en een januskop, en de As Siddieq is altijd een opleidingsinstituut voor islamisten geweest. Dus vanwaar opeens die ferme taal, in godsnaam?

  En als Ramadan en de madrassa aangepakt worden, vliegen dan ook alle andere vijfde colonne-gravers d'r uit?
  If not, laat dan maar zitten, want die ene school en die ene mol - dat zet geen zoden aan de dijk..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Altijd van mening geweest dat de overheid zich niet met scholen dient te bemoeien. Dat kunnen de burgers best zelf organiseren.
  Net zoals het besturen van multinationals, energieleveranciers, ziekenhuizen, en vrijwillige brandweer.

  Hoogtijd om de overheid terug te dringen. Beginnen we met 50% ?
  Dan verdwijnt die islam vanzelf wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De intolerantie van die school is niets nieuws en is al jaren bekend voor wie het weten wilde. Vooral die Elatik weet heel goed waar die scholen voor staan. Die multiculti's die islam-critici benauwdheid en intolerantie verwijten zijn de grootste faciliteerders van de echte bekrompenheid en intolerantie. Deze intolerantie is hoort bij de islam, want acceptatie van andere opvattingen en levenswijzen zijn nou eenmaal een bedreiging voor een dogmatisch en gesloten wereldbeeld dat de islam biedt.

  BeantwoordenVerwijderen