Ronald Giphart zakt voor het toelatingsexamen van de Joris Ivens Academie


Les één voor een columnist. Doe nooit onjuiste beweringen die door de lezer in vijf seconden kunnen worden gecontroleerd. Ronald Giphart maakt vandaag deze klassieke fout in zijn Volkskrant-column (‘Ondemocratisch’) over de Socialistische Partij.

Giphart schenkt aandacht aan de maoistische roots van deze partij, die in de beginjaren als ‘Socialistiese Partij’ nogal autoritair werd geleid door de dictatoriale oprichter Daan Monjé. Het geld voor de organisatie kwam uit Communistisch China.

Aan het slot van zijn betoog gaat Giphart echter hopeloos in de fout: “Wie overigens op de site van de SP de naam Daan Monjé intypt, krijgt vreemd genoeg geen zoekresultaten. De partij is gezuiverd (‘gedemaoiseerd’) en de voormalige roerganger is - geheel in de lijn met communistische gewoontes - geretoucheerd uit de partijgeschiedenis. Ik wil best aannemen dat de SP de huidige Nationaal Kampioen Democratische Besluitvorming is, maar ze motten niet doen alsof ze het hebben uitgevonden.”

Laat ik het maar eens uitproberen, dacht ik bij het lezen van deze slotalinea, volledig in de waan dat Giphart gelijk had. Ik ging naar de SP-site - www.sp.nl - en tikte de naam Monjé in. En wat was het resultaat. Vier hits!

Op de SP-site staat een artikel uit het partijblad Tribune van 17 december 2004, waarin Daan Monjé zeven keer wordt genoemd, ook als de man die in 1972 de SP oprichtte als voortzetting van het Marxistisch-Leninistisch Centrum. Ook de gleufhoeden van de BVD stonden aan de wieg van de SP. Zij vonden het wel nuttig om een scheuring in de rangen van de CPN te veroorzaken.

Ronald Giphart is bij deze gezakt voor het toelatingsexamen van de Joris Ivens Academie, de leerschool voor politieke propaganda.

Carel Brendel

Aanvulling: Deze tweet* van Ronald Giphart en dit antwoord van mij werpen meer licht op de zaak. Overigens ben ik op geen enkele manier bij de SP betrokken.

*

Afbeelding_69
link 1
link 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten