Hulde voor Sarkozy

Sarkozy_2

Welke Nederlandse lijsttrekker/premier (behalve Geert Wilders) achten wij in staat een dergelijk standpunt in te nemen?
:

"Sarkozy calls for legislation to ban Islamic veils that cover the face"

Meerr

9 opmerkingen:

 1. Voor wie met het lezen van Frans geen moeite hebben: er is veel over deze zaak te vinden in de Franse kranten, bijv. Le Figaro.

  http://www.lefigaro.fr/politique/2010/04/21/01002-20100421ARTFIG00252-le-port-de-la-burqa-sera-totalement-interdit-.php

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sarkozy is een man met daadkracht en weet ook heel goed de juiste argumenten te hanteren.

  Telegraaf 21-4-2010
  Frankrijk zet volledig boerkaverbod door PARIJS - De Franse regering zet haar voornemen voor een volledig verbod op het dragen van de boerka en de nikab door, ondanks een advies dat niet te doen. De regering van president Nicolas Sarkozy werkt op dit moment aan een wetsvoorstel voor een verbod op kleding die het gehele lichaam en (bijna) het hele gezicht van islamitische vrouwen bedekt.

  „Het is een aanval op de waardigheid van de vrouw en de waardigheid van de Republiek”, zei regeringswoordvoerder Luc Chatel over de sluier. Hij voegde eraan toe dat een verbod voor de hele openbare ruimte moet gelden. „Het gaat ook om de symboliek. De waardigheid van de vrouw is onaantastbaar”, aldus Chatel.

  Sarkozy vindt dat de boerka en de nikab niet in het seculiere Frankrijk passen. Het hoogste Franse bestuursorgaan adviseerde de regering echter onlangs geen volledig verbod op het dragen van de boerka en de nikab af te kondigen. Volgens de Franse Raad van State zijn er geen juridische gronden om islamitische vrouwen onder alle omstandigheden te verbieden hun gezicht te bedekken.

  Het bestuursorgaan stelde dat een volledig verbod, zoals de regering wil, waarschijnlijk met succes via de juridische weg zou kunnen worden aangevochten. Volgens de Raad van State is zo'n verbod waarschijnlijk wel haalbaar, als dat uit veiligheidsoverwegingen wordt genomen of voor bestrijding van fraude, maar de regering maakt er dus een principiële en morele kwestie van.

  Het wetsontwerp wordt komende maand besproken in het kabinet. In het parlement is er een ruime meerderheid voor een algeheel verbod in onder meer het openbaar vervoer en in openbare instellingen als scholen en ziekenhuizen.

  Frankrijk telt ongeveer vijf miljoen moslims. Minder dan tweeduizend vrouwen in het land dragen de nikab of de boerka. Vaak zijn het autochtone Franse vrouwen die tot de islam zijn bekeerd.

  Overigens komen er veel gesluierde vrouwen van superrijke Arabieren naar Frankrijk om te winkelen. Als zij wegblijven, betekent dat een financiële schadepost.

  In buurland België lijkt een boerka- en nikabverbod er nog eerder te komen. Het parlement in Brussel stemt donderdag over wetgeving daartoe. België zou daarmee het eerste Europese land zijn met een nationaal verbod.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet alleen voor Sarkozy, maar voor de Fransen. De onderzoekscommissie werd geleid door een communist, André Gérin, die ook voorstander is van een verbod, evenals de Grande mosquée de Paris, oftewel de Franse mainstream-islam.
  Kom daar in Nederland maar eens om! Vive la laïcité!

  http://www.france-info.com/france-societe-2010-04-21-interdiction-generale-de-la-burqa-les-pour-les-contre-432836-9-12.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Twee aspecten zijn niet onbelangrijk in deze kwestie:
  1. Van de ca. 2000 draagsters van deze dracht die er volgens schattingen in Frankrijk zijn, is een zeer groot deel bekeerling en autochtoon. De ouders zijn dus meestal gewone, vaag katholieke of atheïstische Fransen. Deze dames dragen deze kleding in zekere zin uit eigen "vrije wil". Wat je je in zulke gevallen precies bij "eigen vrije wil" moet voorstellen, daar kun je over filosoferen, maar ze dragen dus in elk geval niet de boerka omdat zij er door heren en/of hun familie in gedwongen worden, tegen hun zin dom worden gehouden en in hun vrijheid worden beknot, zoals het geval schijnt te zijn in al die fijne landjes, waarvan de namen op -an of -stan uit gaan. Er zijn zelfs vlijtig studerende boerkadraagsters, soms met al aardige diploma's, al dan niet voorafgaand aan hun 'bekering' verworven, die dan met hun zwarte spookverschijning in collegezalen en bibliotheken de boel op stang komen jagen.
  2. Een van de motieven om de boerka te verbieden is dat deze extreme uiting door het publiek met de Islam in verband wordt gebracht en daarmee de acceptatie van de Islam in het Westen niet bevordert. Naar verluidt zouden veel moslims het er dus van harte mee eens zijn als de boerka verboden werd. Maar in De Volkskrant stond vanmorgen op p.4 dit te lezen: "De moslimgemeenschap is bang dat een verbod de islam stigmatiseert en moslimhaat verder aanwakkert. Een imam die zich voor een verbod uitsprak werd de afgelopen maanden een paar maal bedreigd."
  (Wie het woord "stigmatiseert" hier heeft verzonnen blijft in het midden; als iets de islam "stigmatiseert" dan zijn het wel dit soort bedreigingen, zou je zeggen...)
  Verder schrijft De Volkskrant dat de katholieke en protestantse geloofsgemeenschappen een verbod "symptoombestrijding" noemen.
  Dus voor die geloofsgemeenschappen hoeft een verbod vermoedelijk zo nodig niet. Of die geloofsgemeenschappen graag datgene bij de wortel bestrijden dat zich in symptomen als de boerka manifesteert, daarvan vernemen wij uiteraard niets. Van geloofsgemeenschappen -dan wel wie zich daarvoor als officiële woordvoerders opwerpen- moet je het maar hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij de tegenstanders van een boerkaverbod, zoals die zich in Frankrijk roeren, zag ik wonderlijkerwijze twee verschillende argumentaties.
  De eerste was dat een groot deel van de boerkadraagsters bij ons de boerka uit vrije keuze draagt, en hoe kan een staat die zich voor liberaliteit op de borst klopt dan de boerka verbieden?
  Hetzelfde redeneerschema zie je bij de verdedigers van de hoofddoek: de ultieme liberaliteit is de hoofddoek als vrije keuze toejuichen; die dames die vrij voor de hoofddoek kiezen zijn nou juist de allermodernste feministen, de "feministen drie punt nul", als ik het goed gelezen heb -maar misschien had ik mijn ogen onvoldoende uitgewreven.
  De tweede argumentatie was dat weliswaar de meeste boerkadraagsters de boerka níet uit vrije wil dragen, en dat dat natuurlijk betreurenswaardig is, maar dat het maar symptoombestrijding zou zijn om dan de boerka te verbieden. Het zou er niet toe leiden dat de mannen, die hun vrouwen de dracht van de boerka opleggen, ineens hun vrouwen meer vrijheid zouden gaan gunnen. Beter dan de boerka te verbieden zou het dus zijn om aan boerkadraagsters gratis een tolk ter beschikking te stellen om ze buitenshuis te begeleiden en zo hun mogelijkheden te verruimen buiten de enge kring waarin de stakkerds vast zitten. Aldus ook Carolin Emcke, onlangs in Duitsland, in een bijdrage in Die Zeit, het blaadje voor de moderne Duitse Bildungsbürger. Ik vermoed dat moderne Duitse Bildungsbürger zulke lucide gedachten als van Carolin Emcke met dezelfde graagte lezen als waarmee bijvoorbeeld onze D66ers en PvdAers de bijdragen van Thomas vonderDunk in de NRC lezen.
  Dus of de boerka nou vrijwillig of niet vrijwillig wordt gedragen, een verbod erop wordt door de rechtgeaarde progressieveling sowieso afgewezen, en wie vóór een verbod is maakt zich belachelijk als hij er zich tevens op laat voorstaan liberaal te zijn.
  (Lust je nog peultjes?)

  In elk geval is die gratis tolk voor veel boerkadraagsters echt niet nodig: het zijn autochtone bekeerlingen die de Franse (in ons geval de Nederlandse) taal heel goed machtig zijn, een gewéldig intellectueel niveau hebben en daarom niet alleen uit vrije wil, zeer beredeneerd en buitengewoon doordacht voor hun boerka kozen maar bovendien in bibliotheken zitten, colleges lopen en studeren dat de stukken er af vliegen. O nee, ze zijn beslist niet zielig; wat een denigrerende en irritante veronderstelling!
  Het is nog niet zover, maar wellicht mogen we over een paar jaar een mooi opiniestuk in één van onze kwaliteitskranten lezen van een collectief van boerkadragende studentes, waarin wordt uitgelegd dat boerkadraagsters beslist niet zielig zijn, dat we er niet bang voor hoeven zijn, dat de motieven om boerka's te dragen zo divers zijn als de bijzonder diverse groep boerkadraagsters en dat de boerka ook gewoon een hip fashionstatement kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. U weet toch allen wel dat de Belgen vandaag of morgen(als de regering nog leeft.) een wet gingen doorvoeren(Is al aangenomen.) voor een algeheel Boer-K verbod?

  Kees Rudolf...2000 boerka draagsters in la douce France? Ik woon vrijwel permanent in F. Het zijn er minstens honderdduizend.

  Ja die achterlijke westerse bekeerlingen dragen de B. uit 'diep religieuze overtuiging' en omdat ze helemaal 'vrij' zijn en hun 'spiritualiteit' zo ontzettend goed kwijt kunnen in de Islam. Meestal zijn ze ook nog fanatiek FEMINIST. Fuck'em. Die andere 980000 worden door hun liefhebbende echtgenoten in elkaar geslagen als ze niet van kamperen houden. Vergeet vooral de Islamietiese alpha-male niet als veroorzaker van deze ellende.
  Gisteren op het nieuws kon je weer zo'n Algerijnse klootzak horen beweren dat de vrouwen de B. uit vrije wil dragen en dat daarom een wet tegen de B. juist regelrecht indruist tegen het credo van de Franse Republiek: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap!
  Die wet zou vrouwen ongelijk maken aan de man. Je moet er het lef voor hebben om dat te durven zeggen in de (nog) vrije wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. U weet toch allen wel dat de Belgen vandaag of morgen(als de regering nog leeft.) een wet gingen doorvoeren(Is al aangenomen.) voor een algeheel Boer-K verbod?

  Kees Rudolf...2000 boerka draagsters in la douce France? Ik woon vrijwel permanent in F. Het zijn er minstens honderdduizend.

  Ja die achterlijke westerse bekeerlingen dragen de B. uit 'diep religieuze overtuiging' en omdat ze helemaal 'vrij' zijn en hun 'spiritualiteit' zo ontzettend goed kwijt kunnen in de Islam. Meestal zijn ze ook nog fanatiek FEMINIST. Fuck'em. Die andere 980000 worden door hun liefhebbende echtgenoten in elkaar geslagen als ze niet van kamperen houden. Vergeet vooral de Islamietiese alpha-male niet als veroorzaker van deze ellende.
  Gisteren op het nieuws kon je weer zo'n Algerijnse klootzak horen beweren dat de vrouwen de B. uit vrije wil dragen en dat daarom een wet tegen de B. juist regelrecht indruist tegen het credo van de Franse Republiek: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap!
  Die wet zou vrouwen ongelijk maken aan de man. Je moet er het lef voor hebben om dat te durven zeggen in de (nog) vrije wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Adrijaco,
  2000 was het in de Figaro genoemde getal, en ik zag dat bij ons De Volkskrant en Het Parool dat getal hebben overgenomen. Waar het vandaan komt en of het ongeveer klopt? Geen idee, maar ik houd het voor mogelijk dat het een sterke onderschatting van het fenomeen is, wellicht zelfs een moedwillige onderschatting bij de bron, zodat vervolgens door de voorspelbare collectieve napraterij in de journalistiek dit getal weer overal opduikt, zodat het publiek de indruk heeft dat het wel meevalt met die boerka's en dat je wel mal zou zijn om je erover op te winden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De onderstaande tekst over het onderzoek naar de allesbedekkende gezcihtssluier van Annelies Moors sluit aan op wat Kees Rudolf zegt.

  onderzoek

  BeantwoordenVerwijderen