‘VlakbijGroundZero-imam valt binnen week van zijn voetstuk’

Imam Feisal Abdul Rauf, de initiatiefnemer van het islamitisch centrum inclusief moskee in de buurt van Ground Zero, valt binnen een week van zijn voetstuk. Dat voorspelt Steven Emerson, oprichter en onderzoeksdirecteur van het Investigative Project on Terrorism (IPT).


Emerson onthulde in een radioshow dat zijn instituut de hand heeft weten te leggen op 13 uur geluidsmateriaal van lezingen van Rauf. “Ik heb in mijn leven nog nooit een geval gezien waarin de belangrijke gevestigde media in hun arrogantie zo ver verwijderd zijn geraakt van de feiten en van de werkelijkheid dat deze imam Rauf een radicale extremistische geestelijke is die zich hult in schaapskleren”, zei Emerson.”

Zijn onderzoeksteam, meldde Emerson, heeft bandjes gevonden waarop de ‘gematigde bruggenbouwer’ Rauf het extreem-fundamentalistische wahabisme van Saoedi-Arabië zou verdedigen. Rauf zou ook hebben gepleit voor de opheffing van Israël en de acties van Osama bin Laden hebben goedgepraat. Dat alles in bewoordingen die veel verder gaan dan tot dusver bekend is. “Het Amerikaanse publiek kan nu zelf het bedrog zien van al die islamitische groepen die beweren dat ze tegen geweld en terrorisme zijn, en eisen dat hun rechten worden gerespecteerd, maar in werkelijkheid een dekmantel zijn van de Moslimbroederschap.”

Emerson zegt verder aanwijzingen te hebben voor fraude bij de door Rauf in het leven geroepen instellingen. Als hij de komende dagen deze stelling kan onderbouwen, dan is dat voor Nederlandse Kamerleden misschien aanleiding om nog eens kritisch te kijken naar de 1 miljoen euro, die Raufs American Society for Muslim Advancement (ASMA) heeft ontvangen van minister Koenders (PvdA) ten behoeve van islamitische vrouwenprojecten in de Derde Wereld.

Emersons IPT mengde zich tot dusver niet bijzonder opvallend in het debat over de ’Ground Zero Moskee’ (GZM), die op korte afstand van de verwoeste Twin Towers is gepland. Imam Rauf kwam daar slechts één keer in beeld voordat de strijd over de moskee in Manhattan losbarstte.

Op 12 mei 2009 maakte het IPT Blog zijn lezers attent op ’een interessant debat over sharia en democratie‘. “Vorige maand schreef een imam genaamd Faisal Rauf over zijn geloof dat de sharia, of islamitische wet, verenigbaar is met Amerikaanse idealen en vrijheden. Hierop kwam een gedetailleerd en scherp weerwoord van M. Zuhdi Jasser (…) wiens organisatie, het American Islamic Forum for Democracy, probeert om de ideologie van de politieke islam te bestrijden en ontmaskeren vanuit een vroom moslimperspectief.”

IPT vestigde verder de aandacht op artikelen van vooruitstrevende moslims, die bezwaar maken tegen de plannen rond Ground Zero. Met informatie over de achtergronden van Rauf, de voorman van ASMA en het Cordoba Initiative, kwam Emersons organisatie nog niet naar buiten.

Bij de NEFA Foundation, een andere waakhond op het gebied van moslimextremisme, was Rauf evenmin opgevallen. Hetzelfde geldt voor The Global Muslim Brotherhood Daily Report, dat de Moslimbroeders en hun talloze frontorganisaties op de voet volgt. Feisal Abdul Rauf werd hier pas vorige week voor het eerst genoemd. De website meldde dat de Palestijnse terreurbeweging Hamas en de Europese Moslimbroederschap, georganiseerd in de federatie FIOE, hun steun hadden betuigd aan de plannen van Rauf. Eerder hadden Amerikaanse kopstukken van deze beweging, die ruim vertegenwoordigd was op de iftar in het Witte Huis, zich achter de eerste uitlatingen van president Barack Obama geschaard. Maar steun vanuit een foute hoek betekent natuurlijk niet per se dat de gesteunde zelf fout is.

De afgelopen dagen heeft Rauf echter het voordeel van de twijfel verspeeld, voor zover hij dat had bij clubs als het IPT. De ommezwaai is vooral veroorzaakt door de vondst van de geluidsbanden met lezingen. Daarnaast werd er meer bekend over het Shariah Index Project, de internationale meetlat die Rauf en zijn Cordoba Initiative hebben ontwikkeld om de ’islamiciteit’ van landen te meten. (Zie ook mijn weblog van 18 augustus en 19 augustus.) Het project wordt gefinancierd door en geleid vanuit Maleisië. Bovendien is het International Institute of Islamic Thought, een ‘front’ van de Moslimbroederschap, bij deze index betrokken.

Raufs reputatie als bruggenbouwer leed verder schade als bestuurslid van de Maleisische Perdana Global Peace Organisation (PGPO), de grootste sponsor van de door Hamas en de Europese Moslimbroeders georganiseerde propagandavloot voor Gaza. PGPO, aangevoerd door de vroegere Maleisische premier, de notoire antisemiet Mahathir Mohamad, organiseerde diverse conferenties over oorlogsmisdaden. De Engelse parlementariër en Saddam-supporter George Galloway, die overal opduikt waar extreemlinks samenwerkt met het moslimfundamentalisme, sprak hier in 2005 en 2009. Het zal niet verbazen dat het Maleisische vredesforum alleen Amerikaanse en Israëlische oorlogsmisdaden heeft aangeklaagd.

Tot dusver is de anti-islamactiviste Pamela Geller de aanvoerster van het verzet tegen de GZM. De vriendin van Geert Wilders is omstreden vanwege haar schrille retoriek en haar vergaande complottheorieënn over president Obama. Met Emerson en IPT op het strijdtoneel krijgen Rauf en zijn tegenstanders het een stuk moeilijker.

Emerson heeft een grote reputatie als journalist van CNN en US News and Report. Zijn tv-documentaires over het jihadisme in Amerika zijn geprezen en bekroond. Hij is enkele keren als deskundige ingeschakeld door het Amerikaanse congres. Het IPT heeft bovendien een open oog voor democratische en vrijheidslievende moslims. Emerson is echter niet boven kritiek verheven. Zo wees hij bij de terroristische bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City (1995) voorbarig in de richting van het moslimextremisme.

Of de aangekondigde onthullingen van Emerson daadwerkelijk het einde zullen inluiden voor Rauf? Het valt nog te bezien of de imam van zijn voetstuk valt. Zijn politieke en journalistieke aanhang telt immers veel ‘gelovigen’, die zich niet zo gauw door feiten van de wijs laten brengen.

Wat dat betreft is er een treffende parallel tussen de Rauf-verering en de Tariq Ramadan-cultus. Ondanks alle aanwijzingen voor het tegendeel wordt zowel Rauf als Ramadan aangeprezen als 'gematigd' en 'vernieuwend'. Beide heren mogen zich verheugen in de sympathie van de politieke kaste. Rotterdam schakelde Ramadan in als adviseur en ’bruggenbouwer’. De Amerikaanse regering heeft op haar beurt Rauf op pad gestuurd om bruggen te bouwen langs de Perzische Golf.

Aan het thuisfront in New York heeft Raufs echtgenote Daisy Khan ondertussen een brug vernietigd door het verzet tegen de moskee te vergelijken met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Carel Brendel

6 opmerkingen:

 1. De man (Mohammad Javad Larijani) waarmee Rauf op de foto stond, (die later weer van de website is verwijderd) is dezelfde persoon aan wie, volgens de organisatoren van de protestactie tegen de steniging, de protestbrieven moeten worden gestuurd.
  Zo grijpt alles toch weer mooi in elkaar.

  Stonings at Ground Zero -- that'll be the day, right?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ***"het bedrog van al die islamitische groepen die beweren dat ze tegen geweld en terrorisme zijn, en eisen dat hun rechten worden gerespecteerd, maar in werkelijkheid een dekmantel zijn van de Moslimbroederschap.”

  Precies. En nu niet gaan zeuren en meieren en aan komen zetten met alweer een gematigde imam, onder het lachwekkende motto dat 'ze niet allemaal zo zijn', want zolang de uitzonderingen niet drie rijen dik lopen te protesteren tegen de islamitische overname van wat in dat geval wel degelijk ook hùn land zou zijn schieten wij niets op met hun zwijgende, huichelachtige pretenties van sympathie en loyaliteit. Tot die dag ben ik ervan overtuigd dat islam ons bestaan bedreigt en vastbesloten bestreden moet worden.
  Voorlopig dan.

  Zo'n gecompromiteerde imam inruilen voor een andere is natuurlijk lood om oud ijzer, dus laat die Rauf dus maar zitten met zijn Daisy... Nu weet tenminste iedereen dat alles wat 'gematigde moslims' zeggen praatjes voor de vaak zijn, en raken hun cocktailparties en hun spreekbeurten misschien eens uit de mode bij de radical chic..

  Als trouwens de Amerikaanse notabelen niet vervolgd worden wegens hoogverrraad zouden ze toch minstens ontslagen moeten worden, wegens ernstig tekortschietende geestelijke vermogens. Ik pleit voor de eerste optie: het is niet aannemelijk dat de boven ons gestelden werkelijk zo stom zijn als je moet concluderen uit hun steeds weer onterechte vertrouwen, en dus moeten we er maar vanuit gaan dat ze er een dubbele agenda op na houden. Dat ze ons willens en wetens lopen te belubberen dus.
  Of dacht u soms dat het hier anders gaat? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Domheid zou strafbaar gesteld moeten worden indien het leidt toch ernstig nadeel voor de gemeenschap. Dat zou "ich habe es nicht gewusst" geen uitvlucht meer kunnen bieden.

  BeantwoordenVerwijderen