Gesukkel in de Keuken (18)

Karel_small
Bloemkool-met-Wasabi
Ceci n' est pas une bloemkool

Hoe integer is de bloemkool? Zou de bloemkool 's ochtends in de spiegel kijken en zichzelf die vraag stellen? Onzin natuurlijk. Een bloemkool kan niet denken. Laat staan twijfelen. Dat gelooft geen mens. Bovendien zou het toch wel van hovaardij getuigen, mocht de onderhavige groente menen zelf over haar onkreukbaarheid te kunnen oordelen. Dat is geen onzin. Het oordeel over de bloemkool ligt niet bij de bloemkool. Dat recht is slechts voorbehouden aan de lekkerbek, een rol waarin ik mezelf graag
meen te herkennen.

Deze keer bereiden we bloemkool in combinatie met Wasabi en vanwege de actualiteit appeltjes groen van kleur. Wasabi is een substantie uit de Japanse keuken verkrijgbaar in tubes of poedervorm en heeft een smaak à la mierikswortel. Scherp dus. Het aangename is dat die scherpte niet in de mond blijft hangen zoals bij pepers. Na het doorslikken is deze verdwenen.

– Snijd de bloemkool in stronken en stoom deze in een stoommandje zo'n 8 minuten boven kokend water. Stomen en niet koken, want dan gaat er minder van de smaak verloren!
– Maak tijdens het stomen een saus van van 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels limoensap, het rasp van de limoenschil, 1 theelepel suiker en een streep wasabi van twee vingerkootjes lang. Mag meer zijn, of minder. Begin met weinig, dan kan er altijd meer bij. Probeer en proef! Doe de ingrediënten in een lege mosterd- of jampot, sluit de deksel en schud dit tot een egale emulsie.
– Laat de bloemkool na het stomen even goed uitlekken en kieper haar daarna in een schaal of op een bord en schenk daar de saus over. Zorg ervoor dat de stronken de saus goed opzuigen. Laat afkoelen en dan een uurtje de koelkast in.

De waarheid is dat ik nooit van bloemkool hield. Als kind bliefde ik het niet. Ik vond het te bitter. Ouder geworden, leerde ik het te waarderen vooral in tegenstelling met andere smaken. Door het stomen van de bloemkool blijft het bitter overeind, de Wasabi geeft het een flinke scherpe optater welke wordt gedragen door het zuur van de limoen dat contrasteert met het zoet van de suiker.

Bitter, zuur, scherp en zoet. De ware smaken des levens. Over die zaken wenst de smulpaap te oordelen en niet over de teloor geraakte geloofwaardigheid van één of ander bungelend kamerlid met een Moeder Theresa complex waarover ze zich op het ministerie van Buitenlandse Zaken, met tranen in de ogen, op de knieën slaan van het lachen. Ceci n' est pas une bloemkool! Waar de ware likkepot naar hongert, is de bloemkool voorbij.

10 opmerkingen:

  1. Gelijk heb je. Dat zijn van die overpeinzingen terwijl je weer een heerlijk maal bereidt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ik aan dit stukje mis is een leuk stukje achtergrond muziek ..

    Dus ter "aanvulling" van deze geweldige mooie column dan maar zoiets als dit ..

    http://www.youtube.com/watch?v=kn_uqMoNzCQ


    Groet,

    George van Kralingen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het enige wat ik bij deze column nog mis is juiste achtergrondmuziek ..

    Dus dan doen we maar dit :

    http://www.youtube.com/watch?v=ghY8jV760yc

    Iemand nog interesse in het begrip "veganist" ?


    Met groet,

    George van Kralingen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bloemkool en Broodje Poep: Bah!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ga Karels recept ook een keer proberen want nu eet ik bloemkool alleen nog op z'n Spaans.

    Lekker en vrij eenvoudig:
    Snijd van de bloemkool de roosjes en kook ze in 10 minuten in zout water beetgaar.
    Bestrijk een ovenschaal met olijfolie en leg hierin de goed uitgelekte bloemkoolroosjes. Snijd de olijven (12 ontpitte groene olijven) en tomaten (4) in plakjes en bedek hiermee de bloemkool.
    Roer de kwark (200 gram) los met de eieren (2), zout en peper en pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de geraspte kaas (100 gram) toe en giet dit over het bloemkoolmengsel. Zet de schaal 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ave kan dus nog steeds niet lezen

    En dat is jammer

    George van Kralingen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja kijk - dat recept van AVe, dat lijkt me wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen