Hoe krijgen we een 'gematigde islam'?

Dirk Verhofstadt: Maar zijn er nu nog veel mensen die de regels van de 'heilige' teksten letterlijk interpreteren en toepassen? De meeste gelovigen van vandaag zijn toch gematigd.


Paul Cliteur: We zouden inderdaad gematigde gelovigen moeten hebben. Vooral in het kader van de radicalisering van moslimjongeren is die discussie actueel geworden. Hoe stimuleren we 'gematigde moslims'? Hoe krijgen we een 'gematigde islam'? Hoe voorkomen we breeding Bin Ladens (het grootbrengen van Bin Ladens)? En kan de overheid daaraan een bijdrage leveren? Mag de overheid
daaraan een bijdrage leveren (denk aan de scheiding van kerk en staat)? Maar wat je veel minder aantreft, is dat  men duidelijk aangeeft waaruit die matiging nu precies bestaat. Wat moet een gelovige doen om als gematigd door het leven te gaan? Er is immers een keerzijde aan die vorm van gematigd geloof. Soms proberen ze het optreden van hun meer radicale geloofsgenoten te verschonen in plaats van ze radicaal te veroordelen. In zijn boek Breaking the Spell zegt de Amerikaanse filosoof Daniel Dennet het als volgt: 'Er zit een gemene catch 22 in de mooie pogingen van gematigde gelovigen en oecumenici binnen alle religies: door hun goede werken geven ze beschermende dekking aan hun fanatieke medegelovigen.' Los daarvan kunnen we niet ontkennen dat steeds meer gelovigen, vooral moslims, de inhoud van hun 'heilig' boek letterlijk nemen en er ook naar handelen. (...)

Uit: Dirk Verhofstadt - Paul Cliteur, een zoektocht naar harmonie, pag. 54/55 uitgeverij Houtekiet, Antwerpen/Utrecht, 2012. Bestellen?

5 opmerkingen:

 1. Laat de islam een voorbeeld nemen aan het zionisme en slacht zes miljoen moslims.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe kwadrateren we een cirkel?
  Hoe verdedigen we het wangedrag van de profeet?
  Er bestaan ook onoplosbare problemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We definieren "onderwerping"(=vertaling islam) als een godsdienst. Is dat wel juist ? En wat als nu blijkt dat het verschil tussen islam als godsdienst in niets verschilt met islam als politieke bende.... Wat dan.... ?
  We zouden inderdaad gematigde nazi's moeten hebben. Vooral in het kader van de radicalisering van nazi-jongeren is die discussie actueel geworden. Hoe stimuleren we 'gematigde nazi's'? Hoe krijgen we een 'gematigde nazisme'? Hoe voorkomen we breeding goebels (het grootbrengen van Hitlers)? En kan de overheid daaraan een bijdrage leveren? Mag de overheid....
  Mag de overheid haar burgers beschermen of is die garantie tot veiligheid beperkt tot aan de grens van de religie ? Cliteur overweegt of het toelaatbaar is je vrouw te slaan. Ja, mits het maar religieus is ?

  daaraan een bijdrage leveren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ophouden met die onzin! Er bestaat geen gematigde islam. Er is ook geen moderne islam, een liberale of een liefdevol menselijk Mohammedanisme. Het kan niet, het bestaat niet. Er moet niet meer over gezeurd worden.

  Er komt nog bij dat we NIET moeten streven naar een hervorming van de islam, een secularisatie of een modernisering. De islam is een blijft een ziekelijke troep. Mensen wordt de vrijheid ontnomen om te leven en te denken. Elke verantwoordelijkheid wordt afgewenteld op de groep, de groep onderdrukt het individu. De islam is liefdeloos, de islam is seksistisch, de islam roept op te moord. Doordat de islam speciale regels heeft voor gekleurde mensen is de islam racistisch, negers mogen wel moslim worden, maar negers komen nooit in de islamitische hemel!

  Ook al zou er een liberale gematigde islam ontstaan, dan blijft de basis de haat. Uit de gematigde islam zal weer pijn en verdriet ontstaan, weer zal men toe streven naar de wens tot het verkrijgen van macht en invloed. Opnieuw zal er weer een opkomst komen van een nieuwe imam, die op een nieuwe manier geldstromen naar de moskee zal leiden. De islam is een oplichterszootje. Het is een leugenbende. Het gaat om het geld. Er bestaat geen Allah, ook geen moderne Allah of een liberale Allah. Een gematigde Allah is een fantasie. Paul Cliteur had beter moeten weten, de essentie van de islam is geen geloof maar het is een bron van inkomsten voor een kleine groep gewetenloze oplichters die domme mensen misleiden en geld afhandig maken, meer niet! Dus stoppen met die onzin Cliteur!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Cliteur heeft het over:

  De hoofddoek is bijvoorbeeld een vlag die laat weten dat de moderne islam én de moderne sharia zullen moeten worden toegepast. Onder de moderne sharia heeft iemand die nog geen moderne moslim is geen rechten. Tegenover mensen die nog geen moderne moslim zijn is de moderne sharia niet alleen een license to kill, maar ook een jachtacte die moderne roof en moderne diefstal (niet hetzelfde trouwens), moderne verkrachting, moderne aanranding, moderne huidskleurdiscriminatie, moderne jodenhaat en nog een rij andere zaken die onder Nederlands recht vooralsnog verboden zijn, wettig maakt.

  "Er is wel vaak sprake van haat maar niet altijd, een slager haat zijn koeien immers ook niet."

  Cliteur serveert blinde vinken ?

  BeantwoordenVerwijderen