Underdog

Demissionair minister-president Mark Rutte kent alle opvattingen van Geert Wilders over de islam dus waarom zou hij het boek Marked for Death: Islam's War Against the West and Me van z'n collega-politicus lezen? Rutte vroeg zich dat desgevraagd hardop af in het radioprogramma 'Met het oog op morgen' van vrijdag 13 april jl. Tja, waarom zou hij? Om Wilders van repliek te kunnen dienen, wellicht? Zodat we ook eens horen wat Ruttes opvattingen over de islam inhouden? Lijkt me interessant want wie weet, weet Rutte iets dat
Wilders niet weet. Waarom behoeft Wilders beveiliging bijvoorbeeld en Rutte niet? Wel stelde Rutte de Met het oog op morgen-luisteraar alvast gerust want als het boek van Wilders te ver gaat, zal hij erop reageren, maar om het nou in z'n geheel te gaan lezen, vindt hij wel heel taai.

Wilders' boek dus niet. Toch leest Mark Rutte wel degelijk boeken. Geen titels van de bestsellerlijsten maar boeken als H.L. Wesseling, De man die nee zei. Charles de Gaulle 1890-1970, en, De buurman van J.J. Voskuil: een prachtige postume roman, aldus Rutte in datzelfde radioprogramma.

De Buurman is inderdaad een heerlijk en meeslepend boek dat de Voskuilliefhebber gelukkig niet hoeft te missen want Lousje Voskuil-Haspers, vandaag precies vier jaar  de weduwe van schrijver Han Voskuil (1 juli 1926 - 1 mei 2008), is zo groothartig geweest zich over "haar kleinere bezwaar, het geruzie tussen hem en mij, heen te zetten, en het boek alsnog te publiceren." In 2001 was het De buurman namelijk al gereed maar zag Voskuil van publicatie af omdat zijn vrouw vreesde dat een van de hoofdpersonen erdoor gekwetst zou worden. Die hoofdpersoon overleed in 2011 (zonder gekwetst te worden dus maar een humorloze lul was het even goed blijkt uit de roman) en dus kunnen we nu alsnog genieten van de echtelijke ruzies van het bewust kinderloze echtpaar Maarten en Nicolien Koning. Die ruzies draaien vrijwel allemaal om hun nieuwe buren, het homostel Peer en Petrus, met wie Maarten totaal geen affiniteit heeft maar die Nicolien tot in het absurde steunt en verdedigt omdát Peen en Petrus homo's zijn en homo's hebben het zwaar want behoren tot een minderheid, 't zijn underdogs en underdogs die moet je te allen tijde steunen. Weet Nicolien honderd procent zeker. Maarten krijgt het maar niet aan haar verstand gebracht dat hij geen homohater is maar wel onderscheid maakt tussen aardige en onaardige mensen of ze nou homo zijn of niet. Mijn idee! Ik wil de nog in leven zijnde Lousje Voskuil niet kwetsen maar hoewel underdogs, er zijn ook aardige kinderloze stellen en minder aardige kinderloze stellen, en vul zelf verder al die andere minderheden maar in.

Zo legt 'De buurman' van J.J. Voskuil na zijn dood ongewild en waarschijnlijk onbedoeld meer bloot dan je in eerste instantie zou denken, maar dat heeft Mark Rutte natuurlijk wel begrepen. Je moet het alleen willen zien, nietwaar? Daarom ga ik het boek van Geert Wilders dat vandaag verschijnt, wel lezen, ik wil meer weten van wat ik al zie.

Bestellen? Bestellen?

7 opmerkingen:

 1. Zou Rutte het begrepen hebbeb, het zou me niets verbazen als dat niet zo is en zo ja, dan is hij gewetenloos, zoals hij de islamisering negeert.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is voor Rutte niet het grootste probleem. Je moet niet vergeten dat hij een ongetrouwde vent is en er daardoor wat anders in staat.

   Verwijderen
  2. Ik heb het reeds eerder gezegd, Rutte is bij aantreden als MP dringend te verstaan gegeven zich niet te verzetten tegen Het Grote Plan (Straatsburg 1975) en hij doet dat dan ook niet.

   Verwijderen
 2. Aan het einde van De Buurman staan opmerkingen over de film Shoah en een Joodse dichteres,die mij elke lust benamen ooit nog iets van Voskuil te lezen.Elsbeth Etty viel er ook over in de boekenbijlage van Nrc-H'blad).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet precies welke conversatie je bedoelt. Ik kom daar nog in een ander blog op terug. Heb overigens Elsbeth Etty niet gelezen.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een beetje oneerlijk. Want Rutte heeft geen kritisch journalist ter beschikking die hem het vuur aan de schenen legt. Zo zal er geen journalist van de staatsmedia zijn die weldegelijk iets over de koran gelezen heeft en dus weet waar hij vragen over stellen moet.
  Zo vraagt Maartje van Weegen nooit of dat waar is van mabel "dattie sliep die met die lange op de neeltschje jakoba".. zoiets doe je niet, namelijk.

  Een nadeel voor Rutte om niet in de gelegenheid te zijn werkelijk te moeten antwoorden op ongemakkelijke vragen.

  Rutte een VVD-premier die vóór een belastingverhoging is dat het bedrijfsleven raken zal.

  BeantwoordenVerwijderen