Het ESM-verdrag, de grondwet en de democratie. Een paar puntjes.


Dit ESM-verdrag kan in tegenstelling tot de meeste andere verdragen niet door Nederland opgezegd worden. Daar hebben we toestemming van andere landen voor nodig!
Dat maakt een grondwetswijziging noodzakelijk, omdat Nederland het ESM-verdrag niet eenzijdig kan opzeggen. Laat de Raad van State dit echt ongenoemd passeren?
Dus zelfs als de meerderheid van de kiezers bij de Tweede Kamerverkiezingen op
12 september op partijen stemmen die de Nederlandse grondwet echt respecteren, dan kan dit ESM-verdrag niet opgezegd worden.
Wanneer voor 12 september 2012 de Tweede en Eerste Kamer het ESM-verdrag aannemen, ratificeren is dat een schending van de grondwet.  Slecht voor de democratie en in wezen een soort staatsgreep. De Nederlandse burgers worden onmondig verklaard.


Maar dat is al eerder gebeurd.
Door de uitslag van het referendum over de concept EU-grondwet te negeren en het Verdrag van Lissabon, dat nauwelijks van het concept EU-grondwet afweek, met een gewone meerderheid aan te nemen, heeft het toenmalige parlement het respect voor de democratie en grondwet al ernstig geschaad. Toen het parlement stemde was dat verdrag nog niet eens in zijn geheel uitgeschreven! Het parlement heeft toen een heel grote groep zeer democratische Nederlanders ernstig van zich vervreemd.


Maar nu gaat het in Nederland voor de tweede keer gebeuren!
Grondwetschending met nu geen controle op het uitgeven van belastinggeld dat Nederland int.
De Rekenkamer had ernstige klachten.
Maar ach, de Rekenkamer is toch ook maar een populistische organisatie, niet waar?


Pas dit alles wel bij het doel van de EU?
De Unie heeft als doel de vrede, haar waarden en het welzijn van haar volkeren te bevorderen.
 Bron: Verdrag betreffende de Europese Unie, artikel 3, eerste onderdeel
Hierbij neem ik misschien heel naïef aan dat bij de Europese waarden democratie, grondwet en rechtstaat horen.


En het ESM-verdrag vereist ook een grondwetswijziging omdat het parlement het monopolie op het budgetrecht en de controle op alle uitgaven - belastinggeld - verliest. Anderen kunnen nu het parlement passeren en Nederland uitgaven en betalingen opleggen.
Dus ook op dit puntje is het kwalijk dat door dit ESM-verdrag als een gewone wet te behandelen de meerderheid van het parlement de burgers, kiezers van Nederland niet mee laat beslissen via verkiezingen voor de Twee Kamer, dat gebeurt wel bij een grondswetswijziging wel.


En zo zijn er misschien nog wel meer puntjes, maar waar maken we ons druk over. We mogen toch niet meebeslissen, zelfs niet op 12 september.

Ronald Reuderink

10 opmerkingen:

 1. Revolutie helaas het kan niet meer anders worden opgelost.
  En daarna een tribunaal ala Neurenberg voor landverraders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 700 Miljard ? 40 miljard ?
  Het is heul veul erger.
  Luister en geniet:
  http://www.youtube.com/watch?v=fECAiEamIpg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. VVD.
  Volkspartij voor Democratie.
  Rutte mag het licht doven.

  .. en dan dooft het licht......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De EU is niet on-democratisch maar anti-democratisch (Nigel Farage)

  In februari 2009 spreekt de president van Tsjechië, Vaclav Klaus, het EU-parlement toe. In zijn toespraak legt hij de vinger op het democratisch gebrek van het functioneren van dit parlement. Als ervaringsdeskundige ziet hij parallellen met totalitaire systeem waar Tsjechië zo lang onder gebukt is geweest. Bij de meeste EU-parlementariërs is democratie niet erg populair en lopen dan ook tijdens de toespraak massaal de zaal uit. Na afloop wordt de Tsjechische president de mantel uitgeveegd door de voorzitter van het EU-parlement op dat moment, Hans-Gert Pöttering. Opvalt is dat Pöttering de (ondemocratische) handelswijze van het EU-parlement juist prijst in het succesvol verkrijgen van politieke invloed.

  http://www.youtube.com/watch?v=8UVYIxw1q1A
  of http://www.youtube.com/watch?v=ljAANHPkrAE (Independence/Democracy Group in EU-parlement)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Vaclav_Klaus en http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=b29230583090212

  Orwell herleeft in de EU. Dit totalitaire neoliberale systeem van carrière-politici en bureaucraten bemoeit zich met alles tot in uw persoonlijke levenssfeer toe van de maat van de lamp in uw huis en de aanbeveling van het eten van meer insecten tot het beheer van de pensioenfondsen in Nederland. Wie terug verlangt naar het communistisch systeem van weleer biedt de EU zoals ze zich nu ontwikkeld een goed alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De EU is inderdaad een zeer ondemocratisch wangedrocht dat niets goeds voor de burgers brengt. Kenmerkend is ook dat er nooit gestemd mag worden over belangrijke zaken. Alles van de EU wordt er gewoon doorheen gedrukt. Dat is al jaren zo. Als het er toe doet, dan kun je nooit stemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De PVV de grootste partij ? CDA haalt de kiesdrempel nog maar net ?
  Scheuring Blok/Rutte, VVD-kiezer loopt boos over naar de PVV, einde carriere Rutte, maar mooie EU-functie voor bewezen diensten ( en gaat lezen en gaat meer tijd besteden aan zijn kinderen, wellicht trouwen )?

  We doen met Wilders een LPF-je in het Catshuis en na de verkiezingen een Cordon sanitair en daarna inzegening door de majesteit van een min of meer Kunduz Winterregering?
  En glas, plas, was.
  Dacht het niet.

  PVV+++ !
  Wilders premier (gokje).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Neo Liberaal systeem?
  Is niks neo-liberaals aan hoor. Dit is gewoon neo-marxisme volgens de sluipenderwijs methode van Cramsci.
  De EU is niets meer dan een SU-light.For now.
  Uiteindelijk komt de fisted glove achter de rozen vandaan, want dat is nu eenmaal zo met statisten en wereldverbeteraars. Vroeg of laat verliezen ze het geduld. In dat geval is er ook nog geen man overboord: hoe het hen ook verdriet doet, hun doel heiligt altijd de middelen.
  In de EUSSR is de doodstraf in ere hersteld, by the way.

  BeantwoordenVerwijderen