Exotisch lintje

Laten we vanaf vandaag het woord 'hoofddoek' niet meer gebruiken. De term stigmatiseert, net als 'allochtoon'. 't Creëert een onnodige tweedeling in de samenleving: vrouwen mét en vrouwen zónder hoofddoek, terwijl het allemaal vrouwen zijn en zetten we niet allemaal wel eens een hoofddoekje op? Niet meer doen dus, niet meer gebruiken dat akelige woord, niet in de bureaucratie en bij voorkeur ook niet elders.

Laat los die stigmatisering. Schrap het woord dat vrouwen onnodig tegen elkaar opzet, dat van de ene
vrouw een hoer maakt en van de andere een madonna. Verwijder deze term die jongens en mannen hitsig maakt of juist kuis, braaf en respectvol uit uw vocabulaire. Doe het nu! Maak De Dikke Van Dale hoofddoekvrij! Spreek liever van moderne, zelfbewuste, volledig geëmancipeerde meisjes, vrouwen dan wel dames-op-leeftijd met een exotisch tintje, een exotisch lintje.

Een exotisch lintje, meer is het niet want dit is Nederland en hier heerst democratie, jaja, hier is alles oké, leeft iedereen in vreedzame vrijheid en die behoud je door woorden als allochtoon en hoofddoek bij 't oud vuil te zetten. In Nederland kun je kiezen! Aan kledingvoorschriften doen we niet, nooit gedaan. Lapjes stof hebben binnen onze landsgrenzen geen symbolische (hooguit wat folkloristische) waarde of betekenis, die verdwijnt als sneeuw voor de zon.

We zijn allemaal Amsterdammers, Rotterdammers, Amersfoorters, .... Nederlanders, er bestaan geen allochtonen.

We zijn allemaal vrouwen, er bestaan geen vrouwen-met-hoofddoeken, 't zijn vrouwen met een exotisch tintje, een exotisch lintje.

11 opmerkingen:

 1. Ik vind trouwens het gebruik van het woord "man" en "vrouw" anders ook al behoorlijk stigmatiserend. Je zet er mensen mee in een groep waar ze nooit meer uit komen! We moeten daar mee ophouden vóór het te laat is! Iemand buiten diens wil bestempelen als "man" of "vrouw", dat is al eeuwen lang gebeurd zonder dat men de kwalijke kanten ervan zelfs maar vermoedde. Denk er eens aan hoe bv de homo's daar altijd omder geleden hebben. Stoppen met die onzin dus, nu!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De wet kent maar één definitie voor natuurlijke rechtspersonen: Burgerschap.
   Kinderen en dieren vallen daar duidelijk niet onder.

   Verwijderen
 2. Sorry maar een groep ambtenaren boeien de taal van andere ambtenaren?
  Dit lijkt mij absurd.
  Als je de middeleeuwen los laat op de westerse samenleving ontstaat er een situatie waarbij we teruggaan in de tijd?
  Ik kan me niet voorstellen dat er vrouwen zijn die opnieuw de directoir willen aantrekken in opdracht van imam sheik aka bullshag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog even iets in aansluiting op j.morika.
  Er is een vloeiende overgang van man naar vrouw of omgekeerd en dat is heel plezierig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet alleen aan de hoofdoeken zijn ze te herkennen hoor..... kijk maar eens goed. Van top tot teen straalt de islam er af. Dus met het schrappen van de hoofdoeken is het echt niet opgelost. De tweedeling is niet te repareren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wanneer ben je eigenlijk wel, of geen allochtoon?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maak je niet druk, EH, je verblijf is hier toch maar tijdelijk.
   Als je de koran er voor openslaat zul je concluderen dat je een allochtoon bent.
   Nogmaals een dringend verzoek om toch maar dat boekje te gaan lezen. Zo handig voor je. Allochtoon en übermensch.

   Verwijderen
 6. Je bent geen allochtoon, als je niet uit de toon valt.
  je kunt in dit land ver gaan als je maar niet wil domineren met waanzin op je schouder zicht en voelbaar. Want dan wil je wat confrontatie nietwaar ?
  Een echte Nederlander laat zich niet in zijn kruis trappen E.H.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In Belgie ging het'NewSpeaken' eventjes fout.
  Te Gent is de gekte ook toegeslagen. Daar spreekt men van oa een Gentse Turk, een Gentse Marrokaan, enz.
  Terwijl turkse Gentenaar, marrokaanse Gentenaar eigenlijk de bedoeling was.
  Maar dan wel te Aalst, omdat het toch carnaval is, van de N-VA, SS-VA maken. Dan is discriminatie wel ineens hard nodig. Dan is ineens heel erg belangrijk om juist dat onderscheid zo schreeuwerig mogelijk duidelijk te maken.

  Ach, linx op z'n retour. Moeten we ons daar nog druk over maken ? Iets wat op sterven na dood is ?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Allochtonen zijn verhoudingsgewijs:

  1)Immigranten uit Niet-Westerse culturen die onuitgenodigd zich massaal & hebzuchtig op een ‘WIJ GAAN NIET WEG’ manier` voorgoed in Westerse Landen hebben gevestigd, tevens:

  2)Vreemdelingen, in andermans (= ons) land domicileair = uitkeringsgerechtigd aanwezig, die aan de sociale infrastructuur ervan spiritueel = cultureel vreemd zijn. En dit van ze zo te zien zonder animo die vreemdheid op te heffen.

  Het 1e artikel van deze complexe omschrijving heeft een historische lading en is autochtooon getint; het 2e bevat de interne, algemene conditie van allochtonen; de beide delen, 1e en 2e, mag je meestal tezamen nemen. Tegen dat ‘meestal’ laten zich bezwaren verzinnen, en dat ook wel tegen de tweeledigheid van de definitie en het pleonasme erin en het tekort ervan, maar dat is onvermijdelijk. Niemand kan een woord uiten dat niet te veel of te weinig bedoelt.

  Met welke definitie de verhouding AUTOCHTOON-ALLOCHTOON kenbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Allochtoon, van vreemde grond. Hoeft niet benoemd te worden.
  Het opvallend tonen van geloofsovertuiging is voor allochtone Nederlandse burgers vrij vreemd. Ja, de clerica - niet de volgelingen - die deed er aan; hun kappen en rokken zijn reeds lang afgedaan.
  Overigens, in Nederland heeft het lapje, doekje of mutsje er veel toe gedaan; in recent verleden. Het was regionaal bepaald hoe men gekleed ging. Het had met eigen grond te maken. Wie anders was uitgedost kwam van vreemde grond. Duidelijk. En het deed er weinig toe.
  Onherkenbaar bedekt gaan is altijd verboden geweest dmv gemeentelijke APVeetjes. Kennelijk is die letter van de wet vrij onbekend.
  Schrappen uit woordenboeken - ik hoop maar dat de opmerking als grap .... Schrappen van woorden uit een boek dat alle woorden die binnen een taalgebied gebruikt worden of werden is dom en taalgeschiedenisvervalsing.

  BeantwoordenVerwijderen