Religiestresstest?

Bijna gelijktijdig met de 'religiestresstest' verscheen een onderzoeksrapport, uitgevoerd in opdracht van de Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU). Uit dat uitvoerige onderzoek blijkt dat atheïsten en andere mensen die sceptisch staan ten opzichte van religie in een groot deel van de wereld kans lopen te worden vervolgd of gediscrimineerd. Ja, ook hier in het Westen, in Nederland komt discriminatie van gelovigen tegen ongelovigen voor.

Misschien was een secularismestresstest daarom een beter initiatief dan een religiestresstest want, zeg
nou zelf, wie neemt hier nog aanstoot aan een straatevangelist plus tamboerijntje (zie vraag 2 van de test), die op luide toon de komst van Jezus Christus verkondigt? Je ziet ze nog maar zelden, 't is bijna folklore. Maar wat nu als een straatprofeet op luide toon verkondigt dat Jezus een megalomane arrogante gek was of de profeet Mohammed een moordzuchtige krijgsheer en dat religies sowieso sprookjes zijn om de lieve mensjes te onderdrukken. Wat dan?

Beeld je de volgende situaties in en bedenk hoe gelovigen, moslim, jood of christen - om 't even tot de grote drie religies te beperken - anno 2012 daarop zouden kunnen reageren.

Een 72-jarige man eet een broodje warm varkensvlees tijdens een voetbalwedstrijd van z'n amateurkluppie. Wat voor uitwerking heeft 't nuttigen van zo'n broodje op sommige gelovigen?

Of dit. 't Is zomer, voor een moskee staan meisjes in korte, luchtige zomerjurkjes een praatje met elkaar te maken. Hoe reageren jongens die er eveneens rondhangen?

Of een meisje eist dat ze op d'r werk haar religieuze kleding mag dragen?

Of een cartoonist tekent wat religiekritische cartoons?

Of een niet-christelijke politicus legt op de tv uit dat abortus in bepaalde gevallen een goede oplossing is bij ongewenste zwangerschappen. Hoe reageert de gereformeerde meneer Van de Staaij (SGP)?

De reacties hierop zijn algemeen bekend. We kennen deze beroerde verhalen, niet alleen van internet maar steeds vaker uit de naaste omgeving.

De bejaarde voetbalsupporter wordt knock out geslagen omdat zijn broodje warm vlees niet halal is. Ongehoofddoekte meisjes worden voor hoeren uitgescholden, hoofddoek-op-het-werk-moet-altijd-kunnen-meisje klaagt werkgever aan, politicus Van der Staaij pleit ervoor dat verkrachte en niettemin zwanger geworden meisjes geen abortus plegen en cartoonist Gregorius Nekschot belandt in het schavot na klachten van bekeerling Abdul-Jabbar van de Ven over enkele van Nekschots religiekritische cartoons.

Een niemendalletje dus die religiestresstest en pijnlijk gênant bovendien, hoe graag de initiatiefnemers ons ook van de achterliggende normen en waarden zouden willen overtuigen. Het spijt me Eric van den Berg (katholiek, mediawetenschapper), Tom Mikkers (theoloog en algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap) en Frank G. Bosman (cultuurtheoloog en verbonden aan de Tilburg School of Catholic Theology) maar religiestress, wat jullie daar ook onder willen verstaan, is iets anders dan religiekritiek. Religiekritiek moet kunnen.

Ik begrijp het wel, het doet natuurlijk pijn om verworven religieuze voordelen langzaamaan te moeten verliezen, zoals (ik kopieer even van de religiestresssite): "hoofddoekjes, minaretten, ritueel slachten, jongensbesnijdenis, seksueel misbruik in de r.k.-kerk, het vrouwenstandpunt van de SGP, koopzondagen, weigerambtenaren en of de Haagse gemeenteraad die kerken niet meer wil inzetten als stemlokalen", maar dat is nu eenmaal vooruitgang, vooruitgang waarin genoeg ruimte is voor (religieuze) diversiteit maar waarin inbreuk op de lichamelijke integriteit van het kind, discriminatie van vrouwen en homo's niet langer wenselijk zijn. Vrijheid hebben we op religie moeten veroveren en dat gaat voort. Laat het gesprek daar over gaan en over het rapport dat de zorgwekkende ontwikkeling van discriminatie en vervolging van atheïsten in grote delen van de wereld aantoont.

Nee, religiestresstest, 't is aardig verzonnen en misschien een geschikt woord voor Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, maar meer zit er echt niet in. Goddank!

10 opmerkingen:

 1. Atheïsme is een anomalie, een artefact in de wereld.
  Frankrijk kent de meeste zich noemende atheïsten 30-35%. Gemiddeld in Europa 15%. In Amerika ruim 15%. De rest van de wereld kent geen atheïsme, hooguit gekken.

  'In de Verenigde Staten, waar relatief veel christenen wonen, worden atheïsten meer gewantrouwd dan andere minderheden (moslims, immigranten, homo's). Velen associeren atheïsten met onzedelijk gedrag (inclusief crimineel gedrag, extreem materialisme) en elitisme'

  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe-atheism-2005.svg

  http://www.atheisme.eu/nl/entry/71/het_awoord_de_atheistische_out_campaign

  http://www.christipedia.nl/Artikelen/A/Atheisme

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Argumentum ad numerum:
  Miljarden vliegen smullen van stront. Die kunnen het niet allemaal verkeerd hebben. Dus eet u smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alle ethiek is uiteindelijk religieus. Ik ken vele gewetensvolle seculieren. Het enige dat zij zich niet realiseren is dat zij, door het naleven van hun ethische overtuiging een religieus beeld volgen. Is moeilijk hè? Ik maak het makkelijker: De eerste generatie Mensenrechten zijn niets anders dan een omslachtig verwoorde herhaling van de Tien Geboden.
  De gemiddelde PvdA-er zegt dolgraag "Eerlijk Delen". Dat is een diep religieuze uitspraak. Seculieren bestaan niet, behalve in hun eigen beperkte waanbeleving over hun denkbeeldige rationele rechtvaardigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Het enige dat zij zich niet realiseren is dat zij, door het naleven van hun ethische overtuiging een religieus beeld volgen. "
   Wellicht zou het ook van historisch culuturele aard kunnen zijn?

   Wat mensenrechten-dingessen gemeen hebben met religie, is dat ze tamelijk onderdrukkend zijn voor een ander die daar niet lastig mee gevallen wil worden.
   Religieuzen, waaronder socialisten, bemoeien zich gaarne met mensen die een betere god of nog erger helemaal geen god nodig hebben.

   Hen steekt het nogal dat atheisten, om een volwassen mens te worden, niet allerlei extra inspanningen moeten doen: Wat kunnen zij (van nature) wat wij niet kunnen ?

   Lid zijn van een club moet altijd voordeel opleveren, extra status, anders is het zonde van je contributie en het dagelijkse leven is toch duur genoeg.

   Verwijderen
  2. Beste Roel, vergeef mij, niet alle ethiek is religieus. Ik moet het anders en beter zeggen; elke vorm van religie is het gevolg van verzinsels en leugens om er zelf beter van te worden. Als een religie automatisch uitmondt in ethiek dan vraag ik mij af waarom dat niet opgaat voor de islam! Of de stelling klopt niet, of de islam is geen religie! Tenslotte komt er van alles voort uit de islam, alles behalve ethisch handelen! Daarom klopt de gedachte niet. Als we uitgaan van de veronderstelling dat misschien de ethiek een resultaat van enige hoogstaande verder ontwikkelde religies, dan zouden we kunnen stellen dat alle ethiek dus uiteindelijk het resultaat is van fantasie en leugens.

   Verwijderen
 4. Dat onderzoeksrapport is indrukwekkend. Niet alleen de islamitische wereld discrimineert atheisten en anderen die sceptisch ten opzichte van religie staan, de VS kunnen er ook wat van. Een atheistische president is daar nog steeds onmogelijk.

  Aan het lijstje in de tekst zou ik het Wildersproces toevoegen dat valt er ook onder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb die nonsense religiestress test maar even gedaan. Uitslag: Ik ben een Gutmensch!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben een groot inquisiteur in opleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 'Gemiddeld Stresskonijn' laat weten dat geloof niet mijn ding is. Mijn ouders hadden er al afstand van genomen voor ik werd geboren. Tot op de dag van vandaag heb ik geen enkele neiging welke godsdienst dan ook te omarmen, noch het daarbij behorende opperwezen. Gelovigen lijken altijd rechtstreeks contact te hebben met hun opperwezen, precies te weten wat het opperwezen denkt, doet, laat, vindt, bestraft en welke hel het opperwezen exploiteert en vooral voor wie en dat allemaal op basis van inbeelding, overlevering en eeuwenoude geschriften, hoe ouder en vager hoe beter. Mocht welk opperwezen ook nog contact met mij opnemen, zelfs om te laten weten dat het allemaal onzin is, dan zal ik dat direct laten weten. De voorspelbare reacties neem ik op de koop toe, doodsbedreigingen inclusief.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Boerenverstandstresstest:

  Het CDA, PvdA, D66, SP, VVD,enz vinden de islam een volwaardige godsdienst.

  Islamophobia

  The Koran wants non-Muslims to fear Islam. ‘Islamophobia’ is a duty according to Koran 8:60 and other relevant texts. The key Arabic word in 8:60 is turhibuuna, ‘you (pl.) fill with terror’, a word from the same root as modern Arabic irhaab, ‘terrorism’. More Arabic texts in English translation on Islamophobia from the official and authoritative Islamic religious literature: Click HERE

  Also see (twelve minutes):
  david-wood-eastwooding-muhammad

  www.jihadwatch.org/2012/10/david-wood-eastwooding-muhammad.html

  BeantwoordenVerwijderen